Nyhed
Læsetid: 2 min.

Torturofre venter forgæves på regeringen

Den nye regering ville gøre det lettere for udlændinge med posttraumatisk stress-symptom at få statsborgerskab. De venter stadig på, at det skal ske
Indland
12. juni 2012

Tålmodigheden er sluppet op hos flygtninge- og menneskerettighedsorganisationer samt både venstre og højre side i Folketinget over regeringens manglende hjælp til statsborgerskabsansøgere med posttraumatisk stress-symptom (PTSD).

Efter at den daværende VK-regering – med støtte fra Dansk Folkeparti – fjernede diagnosen PTSD fra listen over psykiske lidelser, der kan berettige til dispensation fra den krævede indfødsretsprøve, bebudede SRSF-regeringen ellers i regeringsgrundlaget, at det igen skulle være en »selvstændig dispensationsmulighed fra de generelle krav«.

Men snart trekvart år senere har justitsminister Morten Bødskov (S) stadig ikke ændret det pågældende naturalisationscirkulære.

Hvilket blot kan ske med en ny politisk aftale.

»Genetablering af muligheden for dispensation på grundlag af PTSD kræver ikke lovændring og behøver ikke afvente gennemførelsen af regeringsgrundlagets øvrige forslag til nye regler for dansk statsborgerskab,« skriver Dansk Flygtningehjælp i et brev til Folketingets indfødsretsudvalg.

Dansk Flygtningehjælp henviser til, at Institut for Menneskerettigheder så sent som i maj slog fast, at reglerne er i strid med FN’s Handicapkonvention.

Også selv om den daværende integrationsminister Søren Pind (V) sidste år – efter fornyet kritik – indførte en kattelem, så PTSD-ansøgere kan få forelagt sagen i indfødsretudvalget, hvis ellers de har deltaget i danskundervisning og forsøgt at tage dansk- samt indfødsretsprøven.

»Problemet er, at mennesker med PTSD har vanskeligere ved at få dispensation for reglerne om statsborgerskab end andre med handicap som for eksempel mennesker med depression, psykoser eller skizofreni. Den seneste justering betyder selvfølgelig, at det er bedre end før. Men det er stadig ikke godt nok, fordi forskelsbehandlingen ikke er saglig og forholdsmæssig. Og det er stadig i strid med FN’s Handicapkonvention,« siger jurist og teamleder ved Institutut for Menneskerettigheder, Maria Ventegodt Liisberg.

PTSD er en reaktion på voldsomme traumatiserede oplevelser som for eksempel tortur og krigshandlinger.

Symptomerne er blandt andet hukommelsessvigt, koncentrationsbesvær og indlæringsvanskeligheder.

Fortsætter VKO’s politik

Enhedslistens indfødsretsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, forstår derfor ikke langsommeligheden.

»Der går en masse mennesker rundt som forventede, at der ville komme nye regler – og som er frustrerede over, at der ikke er sket noget. I stedet fortsætter man VKO’s politik og har allerede haft to indfødsretsforslag i folketingssalen, som er blevet behandlet efter denne politik. Der er mennesker, som får afslag på statsborgerskab på trods af, at Enhedslisten, SF, Socialdemokraterne og Radikale Venstre mener, at det er forkert,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Selv Konservative ønsker i dag at få ændret reglerne for PTSD-ansøgerne.

»Det er jo ikke sådan, at de skal have dispensation – men at indfødsretsudvalget får mulighed for at give en sådan. På den måde får vi mulighed for at vurdere den enkelte ansøger. Og det er på sin plads, at vi får det på plads,« siger Konservatives indfødsretsordfører, Tom Behnke.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsministeren.

Men Socialdemokraternes indfødsretsordfører, Lennart Damsbo-Andersen, forklarer forsinkelsen med et »gevaldigt lovpres« og forsikrer, at naturalisationscirkulæret bliver ændret til efteråret.

Indfødsretsordføreren erkender, at statsborgerskabsansøgerne dermed bliver behandlet efter den tidligere regerings regler:

»Den lov, som er gældende, gælder jo, indtil andet er besluttet. Det kan ikke være anderledes.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her