Klumme
Læsetid: 2 min.

Ugens bommert: SF, SF eller SF?

Magtudøvelsen i landets mindste og rødeste regeringsparti plejer at fremstå noget camoufleret som omsorg eller gode viljer med utilstrækkelige kræfter. Men i denne uge var en fotograf hurtig på udløseren
Hverken SF’s pressechef eller gruppeformand kunne nære sig for at føre Lisbeth Bech Poulsen trøstende igennem den ydmygelse, de selv havde påført hende.

Hverken SF’s pressechef eller gruppeformand kunne nære sig for at føre Lisbeth Bech Poulsen trøstende igennem den ydmygelse, de selv havde påført hende.

Lars Krabbe

Indland
29. juni 2012

Der har været kamp, debat og konkurrence op til valget af Ugens Bommert i Uge 26, og uden at ødelægge spændingen for meget kan man godt afsløre, at æren for trængslen blandt bommertkandidaterne tilfalder Socialistisk Folkeparti.

Men hvordan vælge? Lå bommerten allerede søndag, da SF i tilsyneladende vild flugt fra kameraerne valgte at henlægge krisemødet med landsledelsen om den netop indgåede skatteaftale fra gruppeværelset på Christiansborg til Hotel Kong Arthur ved Søerne i København, og der blev mødt af den forsamlede danske presse?

Eller faldt den først mandag, da partiets leder Villy Søvndal hævdede, at landsledelsen havde godkendt skatteaftalen, når den i virkeligheden kun havde taget beslutningen til efterretning?

Der var også dem, der mente, at samme Søvndals aflysning af sin officielle udenrigsministerrejse til Honduras på grund af krisen i partiet var selvskreven til bommertpladsen, fordi den bekræftede den voksende mistanke om, at Søvndal (mens Syrien svømmer i blod, og vi taber Afghanistan, og EU styrter sammen) med alt dette rod ikke rigtig har hovedet i sin udenrigsministergerning.

Også interne kandidater bød sig til: repræsentanter for partiet fra medlemmer af landsledelsen over skatteminister Thor Möger til de to folketingsmedlemmer Özlem Cekic og Lisbeth Bech Poulsen fandt det foreneligt med det ansvar, der følger af at være regeringsparti, at melde ud, at de nok egentlig ikke stod helt inde for aftalen med Venstre og hellere havde set den indgået med Enhedslisten. Selv om SF sådan set havde valgt at bruge sit regeringsmedlemskab, og sit mandat fra folket til det modsatte.

To uhyggelige hænder

Hvis læseren ikke skulle vide det, udgøres juryen for Ugens Bommert af Informations torsdagsredaktionsmøde. Og da juryens rådslagning var færdig, var der på trods af alle de ovenstående flotte kandidater ingen tvivl tilbage.

Ugens Bommert er på én og samme tid også Ugens Scoop. Den er det meget smukke og meget skræmmende billede, som fotografen Lars Krabbe onsdag tog af SF-folketingsmedlemmet Lisbeth Bech Poulsen efter det gruppemøde, hvor hun helt selvstændigt og uden pres fra partiet eller fra sin politiske ordfører Pernille Vigsø Bagge (som havde brugt det meste af dagen på hendes kontor) havde gjort den erkendelse, at hun ikke længere ville være imod skatteaftalen.

Fotoet er ikke en bommert og et scoop, fordi den forsamlede folketingsgruppe tilsyneladende ikke lige fandt tid til at lade Lisbeth Bech Poulsen sunde sig oven på mødet, rette ryggen og tørre tårerne væk, før hun skulle konfronteres med det sultne pressekorps på gangen.

Det er det, fordi det fanger den omstændighed, at hverken partiets pressechef eller gruppeformand har kunnet nære sig for at lægge hele to hænder på staklen. Blødt, men fast fører de hende trøstende igennem en ydmygelse, de selv har påført hende.

Vi er mange udenforstående, der uheldigvis kunne forledes til at tro, at billedet er et afslørende foto af et parti, der udøver magt, men ikke vil indrømme det, og i stedet forklæder den som omsorg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lars Kristensen

Kære Information,

I er da vidst nogle sølle skrog, når I går helt uden om den varme grød, som er SFs og for den sag skyld mange andre partiers forbrydelse mod det danske folkestyre, nemlig krænkelse af et folketingsmedlems ukrænkelighed.

Denne forbrydelse kan kun forekomme så længe vi vil kunne opleve, at det danske folkestyre afholder grundlovsstridige valg til den lovgivende forsamling - folketinget.

Dette har været gældende lige siden 5. juni 1953, hvor der har været afholdt folketingsvalg, hvor noget (partierne) der ikke kan stå på stemmesedlen som valgobjekt, fordi kun de der har valgret kan stå på stemmesedlen som valgobjekt j.fr. Grundloven § 29, stk. 1 og dog gør det alligevel.

Det er en klar forbrydelse mod folkestyret.

Hvornår vil Information kæmpe for vort frie og uafhængige folkestyre, som Information gjorde under den nazistiske besættelse?

Inger Sundsvald

Den tager Information sikkert en anden gang. Lige nu handler det om de medfølende bødler, der fører det Stockholm-syndromramte gidslet frem, så det kan fortælle om hvor godt det er blevet behandlet.

Poul Simonsen

Det er virkelig nogle gode kammerater, dem fra SF's ledelser. De ville være villig til at følge Lisbeth Bech Poulsen hele vejen til Stalins Butyrka fængslet i Moskva - der hvor Arne Munk Petersen døde 1940 - hvis det var "nødvendigt" for at få hende til at rette ind.

Ironisk nok skal Villy Søvndal have haft et højlydt skænderi med Bjarne Corydon, fordi denne foretrak V og K frem for Listen.

Det var vist lige før Søvndal trak SF ud af regeringen, hvis man skal tro BT's gengivelse af en artikel i Weekendavisen:

http://www.bt.dk/politik/avis-soevndal-taet-paa-stop-var-i-hoejlydt-skae...

Mathine Lotus Rasmussen

Jeg er glad for at jeg ikke er medlem af SF og kommer til at lave en fejl......

carsten maasbull

Billedet viser en fuldstændig karakterløs individ, som af uvisse grunde, er havnet i dansk politik.

Dér befinder hun sig næppe efter næste valg.

Carsten Hansen

SF er gået for vidt i denne sag.

Det er nu høje tid til eftertænksomhed og selvransagelse.

Jeg går ind for det samarbejdende folkestyre og er derfor modstander af blokpolitik.

10 års blokpolitik alá VKO var en skændsel for demokratiet og skal ikke afløses af ny blokpolitik for at tækkes Enhedslisten.

Men nok er snart nok og når SF-ledelsen tryner deres folketingsmedlemmer, selv i sager hvor det ikke bringer regeringen i fare, så er grænsen nået.

Flemming Schreiber Pedersen

Kære Lars Krabbe.

Dit fotografi til artiklen her er det smukkeste, stærkeste bedst fortællende og - hva' der i situationen her er allermest vigtig - mest solidariske, vi har set længe i medierne.
Du gi'r os bogstaveligt talt - alene med dit bevægende billede hele Lisbeths skæbnehistorie, så det føles, som var man selv tilstede der - på gangen, udenfor SF's gruppeværelse.
Tak for den fine oplevelse!

Hilsen,
Inger Moos / Flemming Schreiber Pedersen,
Hårby ved Skanderborg.

Steffen Gliese

Jeg vil godt lige rette en misforståelse: det var ikke det faktum, at der i ti år blev ført blokpolitik i Danmark, der er angribeligt! Nej, det er det faktum, at det var dén, blokpolitik, der ødelagde så meget for så mange. En blokpolitik, der omvendt gør alt det forbistrede godt igen, vil til gengæld være anbefalelsesværdig.

Steffen Gliese

Jeg vil godt lige rette en misforståelse: det var ikke det faktum, at der i ti år blev ført blokpolitik i Danmark, der er angribeligt! Nej, det er det faktum, at det var dén, blokpolitik, der ødelagde så meget for så mange. En blokpolitik, der omvendt gør alt det forbistrede godt igen, vil til gengæld være anbefalelsesværdig.

Flemming Chr. Nielsen

Nu bør det erindres, at SFs politiske ordfører er partiets svar på Birthe Rønn Hornbech: altid god for en klæg bemærkning om den kristne tro, der som nådesol lyser over alle hendes gerninger.

Men vi har ikke fået at vide, hvad det var for en person, SF's tæskehold slog i smadder forleden dag.
Hvem var Lisbeth Bech Poulsen før hun blev tilintetgjort af 'kammeraterne'?

Hun har i en lang periode optrådt som reklamefigur på 'Arbejderen'' 's hjemmeside - med en helt anden kropsholdning og et helt andet ansigtsudtryk.

Hvorfor var det så nemt at udradere hendes identitet ?
Vi har jo - endnu ikke - dødsstraf her i landet.

Fritz Poulsen

SF, landets mest uinteressante parti?

I de seneste uger og måneder har SF været massivt debatteret, men partiets højredrejning startede da tidligere formand Holger K. Nielsen sagde ja til Edinburgh-aftalen i 1992-1993, samt accepterede Den Europæiske Union og NATO etc. Dette ligger efterhånden tyve år tilbage i tiden, og i 2012 partiets konkrete stillingtagen i sagerne om skattereform, efterløn, dagpenge, fleksjob og meget andet.

Derfor burde Villy Søvndal og SF’s konkrete politiske ageren som del af en borgerlig regering ikke undre nogen, egentlig. Det konkrete forhold er dog, at det billede som vælgere og offentligheden har haft af partiet er uklart. SF er IKKE et socialistisk parti, men et borgerlig-liberalt parti som Socialdemokratiet, Det radikale Venstre mv. Den regering Helle Thorning Schmidt er statsminister og politisk leder af, er en borgerlig regering, der fører borgerlig, bl.a. økonomisk politik.

Men, ved valget i efteråret 2011, løj både statsministeren og de to øvrige partiledere massivt på stort set alle politiområder og gav et falsk udseende af den politik man ville føre kom man i regering. SF’s partiledelse, herunder knægten Thor Möger, er en del af de politiske løgne og er nu afsløret som det de reelt er.

Heldigvis har rigtigt mange gennemskuet dette og har skiftet parti og er ved, at sende SF og Socialdemokratiet ud i det politiske mørke hvor de hører hjemme. Dette betyder, at Gucci Tasken nok snart skal søge sig et job i det private erhvervsliv, eller måske i Hofmarskallatet, hvis monarkiet da ikke er nedlagt forinden. Muligvis kan hun få et job hos MI6 hvor hendes ægtefælle arbejder, som ”undercover operative” i World Economic Forum.

Fritz Poulsen

Til Bo Carlsen:

Dagbladet Arbejderen er desværre degeneret til en lettere "rød" udgave af AKTUELT...

Spild ikke penge på "Arbejderen".....

Ruben Michelsen

Poul Simonsen.

SF har altid taget kraftigt afstand til Sovjet, Stalin, og dermed også "institutioner" som Butyrka.

Er det ikke EL du tænker på ????

Hans Jørgen Vodsgaard

Hej Steen Sohn - du nævner:

"Ironisk nok skal Villy Søvndal have haft et højlydt skænderi med Bjarne Corydon, fordi denne foretrak V og K frem for Listen.
Det var vist lige før Søvndal trak SF ud af regeringen, hvis man skal tro BT’s gengivelse af en artikel i Weekendavisen"

Tja, da det næppe er Corydon, der har lækket den samtale, må det være Villy selv - for at imødegå dagens farlige formandskritik ved at "lække", at han sørme er god nok og kæmpede for den røde sag til det sidste, desværre forgæves.

Mon ikke det er spin for at redde røven eller løgn som det også hedder, for det stemmer kke med hans tidligere udtalelser om forløbe.

Carsten Hansen

Hans Jørgen V

Gætværk kan vi ikke bruge til såp meget !

Hanne Cetkin

Genialt foto. Det leder uvilkårligt tanken hen på de timelange kammeratlige samtaler Tvind Skolerne i sin tid var kendte for, når det gjaldt om at få tvivlere til at underkaste sig ledelsens jernhårde krav om disciplin og underkastelse.

Hans Jørgen Vodsgaard

Nu henviser jeg jo kun til BTs referat af artiklen i Weekendavisen.
Det er dens kilder, der fortæller om skænderiet - ikke Søvndal. Men hvis historien ellers holder vand, så kommer vi jo nok til at høre mere om den.

Carsten Hansen

Disciplin og underkastelse er jo noget der kendetegner Enhedslisten.
Dets folketingsmedlemmer har jo parkeret deres individuelle ret til at stemme hos landsledelsen.

Man kan ikke hylde andre partiers medlemmers ret til at stemme efter overbevisning og samtidigt gå ind for at Enhedslisten har en regel der tildeler landsledelsen ret til at betsemme.

Jeg går ind for at ALLE folketingsmedlemmer må stemme efter overbevisning.

jan henrik wegener

Hold dog op!
Hvis man vil være med til at styre landet, så må man kunne acceptere at det hele ikke er fest og flødeboller hele tiden. Og hvis det endelig skal være kan man blive løsgænger. Det kan man vist ikke på ret mange arbejdspladser!
Det er jo lige før vi med sådanne billeder er ved at have en "Skøneden og uhyret" historie, men er Villy S. led, ond? Væmmelige Varulv, Vampyr Villy? Eller er det V for voksen(kan man tage sådan en lille bogstavspøg længere, eller skal vi falde hulkende sammen?)

Carsten Hansen

Jan Henrik.

Jeg er ganske enig i, at hvis man vil tage ansvar, så må man også sluge kameler.

Men jeg forstår ikke at SF tryner og truer folketingsmedlemmer i en sag hvor flertallet ikke er i fare.
Noget andet er at et parti selvfølgelig ikke uden konsekvenser kan acceptere at et medlem vælter en regeing han/hun selv er grundlag for.

martin gerup

Det er et fantastisk billede. Magt. Omsorg. Sorg og ydmygelse. Indforståethed. Forfængelighed. Overraskelse.

martin gerup

Undskyld forfængelighed og angst

Hans Jørgen Vodsgaard

Steen Sohn

Kilden var hemmelig ifølge Weekendavisen. Men er det sandsynligt, at Villy har haft en så vigtig samtale, hvor andre kunne lytte med bortset fra eventuelt egne rådgivere.

Desuden: Villy søgte at fremstille Landsledelsens beslutning som en godkendelse, men måtte efterfølgende erkende at der kun var tale om at de tog det til efterretning. Endvidere søgte han at bilde Landsledelsen ind, at Enhedslisten fik et sidste tilbud fredag eftermiddag, som de afslog. Det viste sig bagefter at være en løgn.

Endelig: Er det ikke påfaldende, at Villy indtil i går har hævdet og Møger fortsat hævder, at det var den bedste aftale, der var tættest på regeringens udspil. Hvordan kan Villy have forsvaret en aftale med så stor ildhu, såfremt han var så stor modstander af den. I så fald har hans entydige støtte enten været en uhørt taktisk brøler eller også er den såkaldte kritiske telefonsamtale rent spin.

Niels-Holger Nielsen

Man skulle tro, at Lotte Folke Kaarsholm havde nok at gøre med at rydde op i Informations mellemøstendækning. Men nej, hun har tid til at skaffe sig lidt positiv opmærksomhed omkring et hjørne af den store socialkrig i Danmark. Skomager, bliv ved din læst. Thi vi kan ikke komme igennem verdenskrisen uden ordentligt fodtøj.

Niels-Holger Nielsen

Krabbes billede er en flot illustration. Til gengæld er billedteksten noget vrøvl.

Hans Jørgen Vodsgaard siger:

- Hvordan kan Villy have forsvaret en aftale med så stor ildhu, såfremt han var så stor modstander af den?

Svaret er lige til; Han er politiker, han er formand. Han kan ikke andet.

Jeg har ikke læst Weekendavisens artikel. Men hvis den holder vand, så har vi med garanti ikke hørt det sidste til den historie.

Hans Jørgen Vodsgaard

Steen Sohn

Han havde en del andre muligheder, fx fra starten efter fredagen at sige at SF ønskede en aftale med Ø, men det var der ikke flertal for i regeringen, og SF er loyale og derfor støtter beslutningen.
I stedet søgte han at give Ø skylden på proces spørgsmål og bleve grebet i spind.

Såfremt historien er sand, må man gå ud fra at Landsledelsen lørdag blev orienteret om telefonsamtalen. i så fald kan kilden være her.

Men såfremt landsledelsen ikke blev orienteret, så tyder det på efterfølgende spin som led i damage kontrol. Den gode journalist må derfor lede efter sandheden blandt landsledelsens medlemmer.

Man tror jo næppe sine egne øjne og ører.

Det er et absurd skuespil at bivåne, faktisk så grotesk at det efterhånden er svært fortsat at more sig over, endsige at grine ad, selv for en borgerligt orienteret som mig.

Det er et utrolig stærkt billede, der leder tankerne hen på et offerlam, der føres til slagtebænken af "medfølende" offerpræster/bødler.
Det pigebarn kan da vist godt se sig om efter en anden beskæftigelse.

Søren Kristensen

Du har fuldstændigt ret, Knud Madsen, men at pigebarnet skulle være nød til at finde en anden beskæftigelse - hvorfor det? Billedet fanger jo netop det øjeblik, hvor hun annammer den rette lære.

Vibeke Nielsen

Nu har jeg aldrig været medlem af SF, ej heller tæt på at blive det, men har dog kendt folk, der var med i partiet. Indblik i intern parti- og organisationskultur er altid spændende, synes jeg. Er der nogen nuværende medlemmer af SF, der kan nikke genkendende til mixet af omsorg og magt, som billedet viser?

Det eneste tidspunkt i mit liv jeg har været i et miljø, hvor magtbrugen lignede den magtbrug, der er på billedet, var, da jeg gik i folkeskolen og blev udsat for lærerinder, der ikke ville lade os udspille vores konflikter - heller ikke de mere fornuftige af slagsen - men i stedet satte sig igennem på uretfærdig vis, uden at sætte sig ordentligt ind i, hvorfor konflikten var opstået og uden at forsøge at dele sol og vind lige.

Per Torbensen

Billedet viser en der har fået en ordentlig skideballe.

FAR ER VRED-FAR ER MEGET VRED

@ Søren Kristensen.
Joh, der er slet ingen tvivl om, at hun der lige har annammet den rette lære, måske en smule håndfast! :), men jeg tror også, at hun vil fremstå en smule forpjusket overfor vælgerne, der skal tage stilling til om de vil betro hende deres stemme.
Jeg er ikke sikker på, at jeg ville betro min stemme til en der i den grad går i spåner og er mentalt usikker, så derfor tror jeg hun skal finde sig en anden beskæftigelse.

@ Per Torbensen. Tror du ikke også at far er SKUFFET!! Det er vel mere politisk korrekt i disse kredse, hvor man føler, fornemmer, forstår så meget? :))

Per Torbensen

Om far er skuffet-måske??

Det er ihvertfald et godt billedet der præcis tegner
situationen.

Er politik virkelig så viseligt indrettet, at mange må lide personligt under udøvelsen af højt betroede stillinger. Folketinget er sandelig magtens højborg,
og ikke demokratiets.

Hanne Cetkin

BDSFM står for Bondage, Dominans, Socialistisk Folkeparti og Masochisme. Tegning: Per Marquard Otzen:

http://politiken.dk/debat/dagenstegning/ECE1674882/sadistisk-folkeparti/