Læsetid: 2 min.

Ups! Milliarderne smutter

Regnefejl er jokeren i spillet om skatterne
2. juni 2012

 

Der er ingen win-win-situation i spillet om skatterne. Det er et nulsums-spil: Hvad den ene skattyder slipper for at betale, kommer den anden til at hænge på.

Den klemme har politikere førhen lusket sig ud af ved at øge statens udgifter og dække underskuddet med lån. Vupti, regningen sendt af sted til kommende slægtled. Men den går ikke længere. Det har Radikale gjort S og SF enige i.

Altså: Penge ud skal svare til penge ind. Sådan noget bliver man let uvenner med vælgere over. Og det har partiet Venstre ikke lyst til.

Venstre forlanger nu massive skattelettelser. Da Venstre havde regeringsmagten, var skattelettelser dybt uansvarlige.

Nu vil Venstre give 13 milliarder i »reelle skattelettelser«.

De fem af de 13 milliarder vil Venstre hente fra regeringens plan om »modernisering« af den offentlige sektor. Problemet er, at de fem milliarder ikke kan tages ud, men skal blive i den offentlige sektor.

I hvert fald, hvis man vil lade det offentlige forbrug vokse med 0,8 procent frem mod år 2020. Det vil regeringen, og det har Venstre tilsluttet sig.

Pengene passer ikke

Økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen forklarer i Berlingske:

»Venstre kan ikke holde den samme forbrugsvækst i det offentlige som regeringen og samtidig give skattelettelser for 13 milliarder. Venstre er nødt til at give køb på noget – ellers passer pengene ikke. Så mangler de fem milliarder.«

De konservatives ordfører Benedikte Kiær synes, at det er helt fint, at de fem milliarder kommer til at mangle i det offentlige. »Borgerne vil ikke opleve mindre velfærd,« hævder hun.

Venstres ordfører Peter Christensen benægter, at Venstre laver en regnefejl:

»Det kan man ikke sige, for det kommer an på, hvad regeringen har tænkt sig under den overskrift, der hedder ’modernisering’. Det er ikke givet, at det påvirker det offentlige forbrug.«

Altså, om Venstre kan finde penge til sine skattelettelser, afhænger af, hvad regeringen mener med noget, som Venstre ikke ved, hvad er.

Hvis der er en svipser, skal Venstre ikke skamme sig vildt. Andre er lige så slemme.

Forleden måtte Skatteministeriet indrømme, at det i årevis har fejlbedømt, hvor meget danskere handler syd for grænsen for at undgå danske afgifter.

Hver fjerde øl og hver tredje sodavand, der drikkes her i landet, er købt i Tyskland. Det dobbelte af ministeriets tal.

Måske skulle Venstre love skattelettelser for det beløb, vi kunne spare, hvis afgifterne blev sat ned, og folk købte varerne i Danmark.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Venstre ikke skamme sig vildt. Andre er lige så slemme.

Forleden måtte Skatteministeriet indrømme, at det i årevis har fejlbedømt, hvor meget danskere handler syd for grænsen for at undgå danske afgifter.

"I årevis"... hvor længe siden er det at Venstre havde skatteministerposten - 8 månedr?