Baggrund
Læsetid: 4 min.

Vestager opfordrer Løkke til at gribe historisk chance til reform

Hvad nu Margrethe Vestager? Økonomi- og indenrigsministeren gør regnebrættet op inden de afgørende skatteforhandlinger
Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager mener ikke, at regeringens handlemuligheder i forbindelse med skatteforhandlingerne er svækkede på grund af Socialdemokraterne og SF’s dårlige meningsmålingerne. Tværtimod skal regeringen udnytte, at den har muligheden for at lave en reform.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager mener ikke, at regeringens handlemuligheder i forbindelse med skatteforhandlingerne er svækkede på grund af Socialdemokraterne og SF’s dårlige meningsmålingerne. Tværtimod skal regeringen udnytte, at den har muligheden for at lave en reform.

Indland
14. juni 2012

Det er blevet udlagt som endnu et nederlag for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S): Sammenbruddet i trepartsforhandlingerne, som har efterladt SRSF-regeringen med en manko på fire milliarder kroner og 20.000 nye hænder til arbejdsmarket.

Men statsministerens nederlag er også et nederlag for vicestatsministeren, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), som satsede på Helle Thorning-Schmidt. Hvis vælgerne forlader Socialdemokraterne – og SF – i protest imod den førte økonomiske politik, er det da også en protest mod den politik, Radikale Venstre gennemtvang. Og selv om Radikale Venstre, som det eneste af de tre regeringspartier, ikke er gået tilbage efter folketingsvalget, så har regeringen mistet det stærkeste våben den til enhver tid siddende af slagsen har: Truslen om at udskrive et folketingsvalg.

Alligevel er Margrethe Vestager i et interview med Information fortrøstningsfuld inden næste forhandlingsrunde. Denne gang om skattereformen.

»Det handler ikke om meningsmålinger eller om at true med at udskrive valg. Det handler om at finde ud af, hvad der vil virke. Det er som om, oppositionen må have glemt, at Danmark er i krise, hvis man bare tror, at det er et spørgsmål om at optimere meningsmålinger overfor en regering, som nok ikke ville vinde folketingsvalget, hvis der var valg i morgen,« siger økonomi- og indenrigsministeren.

Kan dårligt se motiv

Margrethe Vestager er denne onsdag eftermiddag trukket ud i Folketingets vandrehal, mens hun afventer, at en række af hendes lovforslag kommer til 3. behandling i folketingssalen.

Samtidig har Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, netop – et stenkast derfra – skærpet kravene til en ny skattereform under forhandlingerne i Finansministeriet. Mankoen fra trepartsforhandlingerne skal findes ved at nedsætte marginalskatten, lyder det.

Selv om ambitionerne fra trepartsforhandlingerne er intakte har Margrethe Vestager dog endnu ikke afgjort, hvordan de skal indfries. Og om det altså kan blive i forbindelse med skatteforhandlingerne.

»Vi er stadig...Hvad er det, man siger? Vi er så tæt på maleriet, at vi dårligt kan se motivet,« siger økonomi- og indenrigsministeren.

Netop den 44-årige Margrethe Vestager ved bedre end nogen, hvor hurtigt vejret kan ændre sig i politik.

For to år siden gav meningsmålingerne Radikale Venstre kun 3,5 procent af stemmerne, og Margrethe Vestager har konstateret, at »der lugter grimt nede ved spærregrænsen«.

Det var før Lars Løkke Rasmussen i sin nytårstale i 2011 satte de radikales mangeårige mærkesag efterlønnen på den politiske dagsorden.

Den daværende statsminister splittede i første omgang oppositionen. Men Lars Løkke Rasmussen gav samtidig Margrethe Vestager det comeback, hun efterfølgende brugte til at gennemtvinge den økonomiske politik, som Socialdemokraterne og SF – på forhånd – havde afvist.

I dag afviser Margrethe Vestager dog at bære et medansvar for de to regeringspartneres problemer med deres vælgere:

»Der er nogle som siger: Er det ikke også de radikales skyld? I har trukket dem alt for langt! Dertil er svaret: Vi kan jo ikke trække dem længere, end de kan stå inde for. Det er én regering. Og ét regeringsgrundlag. Hvis man ikke kunne stå inde for dette, hvorfor i alverden skulle man så stille op og tage kritikken for det. Jeg oplever ikke andet, end at statsministeren kan stå inde for den førte politik«.

Socialdemokraternes og SF’s tilbagegang i meningsmålinger – og modsat Venstres fremgang – har dog ført til spekulationer om, at Lars Løkke Rasmussen vil øge prisen for en skatteaftale yderligere. Det skal udstilles endnu mere, at den røde regering fører en blå politik.

Godt for Danmark

Ifølge Margrethe Vestager er regeringens handlemuligheder – og specielt i forbindelse med skatteforhandlingerne – imidlertid ikke svækkede på grund af Socialdemokraterne og SF’s situation. Tværtimod.

»Jeg kunne forstå det, hvis det var sådan nogle ekstremistiske, underlige ting, som vi gerne ville. Men det er det jo ikke. Det er ting, som ligger i midten, centrum-venstre, og som vil være godt for Danmark. Det er meget, meget svært at finde nogle som siger: Nej, det der, det er helt i skoven! Det holder som minimum hånden under beskæftigelsen på kort sigt og skaber vækst på længere sigt, fordi vi da vil være dem, der skal være, for overhovedet at få arbejdet gjort, når de store generationer går på pension. Den virkelighed ændrer sig jo ikke«siger hun.

»Uanset hvor mange eller få som støtter regeringspartierne. Og det vil ethvert oppositionsparti også være nødt til at forholde sig til,« siger Margrethe Vestager og holder en kort pause, inden hun fortsætter:

»Man kan sige det modsatte. Når nu regeringen står så dårligt, hvorfor så ikke få det gennemført? Så når vi på et tidspunkt får et folketingsvalg, så er vi af pinden – så behøver vi ikke gøre noget, så kan vi bare høste frugterne af, at de reformer som sikrer Danmark en stærk position, er gennemført«.

På spørgsmålet om Margrethe Vestager tror, Lars Løkke Rasmussen tænker sådan, smiler hun:

»Hvorfor ikke?«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip C Stone

Det indlysende rigtiges dysfunktionalitet.

Niels Engelsted

Kan nogen huske, da Marianne Jelved ville være dronning? Pfuff, sagde det. De radikale mistede deres store opbakning, og lederen måtte abdicere. Nu prøver den nye leder. Hvem skal prøve efter hende?

Tom politiker retorik...........

Og den her hører nærmest til i tegneserie regi:
»Det handler ikke om meningsmålinger eller om at true med at udskrive valg".......

Jeg sidder bare og ryster på hoved...

Bjarne Bisgaard Jensen

MV er fløjtende ligeglad om regeringen kan fortsætte efter næste valg, hvornår det måtte komme, blot hun får sin vilje her og nu. Iskold realpolitik

Peter Andreas Ebbesen

Løgn og latin.

Kim Kristensen påstår i artiklen at De Radikale ikke er gået tilbage efter valget.

Her er hvad JP skrev i lørdags

"De Radikale står også til tilbagegang i forhold til valget, og ville i dag blot få 8,7 pct. af stemmerne"
Så hvor han får den opfattelse fra, det ved jeg ikke.

Er det fordi Information er blevet De Radikale's hoforgan?
Det kunne man efterhånden godt fristes til at tro.
VH Heidi Madsen.

Kaspar Olsen

Der spekuleres på om den muligvis "infame flynder ved det sorte oprørte og vrede hav" som indtil videre har opfyldt kejser Thornings og Pave Vestagers ønsker - mangler at spise af et forbudt æble fra "kundskabens træ" så den fremover kan skille løgn fra sandhed !
Og sandhed fra løgn !

Men måske skal den pokkers flynder bare have et opgraderet kursus i politisk spin anno 2012 ?

Kaspar Olsen

Helt grotesk er det befolkningen der burde føle sig truet af et valg da det vil medføre en Ny-Liberal samlingsregering bestående af de Radikale og Liberal Alliance og Venstre og de Konservative !

Grotesk !

Peter Andreas Ebbesen

I øvrigt tror jeg lige i skal kikke jeres kommentar-barometer efter i sømmene.
Der står ud for artiklen at der kun er 1 kommentar, og den har i øvrigt været gal nogle en uges tid.
Vh Heidi Madsen

Lad mig se, hvad får man ud af det her vrøvl? Vestager må være minister i en regering sammen med Løkke - ja det må være sådan det hænger sammen, ellers giver det ikke mening.

Torben K L Jensen

Ganske som jeg sagde til mig selv og vennerne.
Margrethe Vestager er en slags trojansk hest der
ødelægger regeringen indefra og nu ser jeg at jeg
at jeg får ret i det jeg sagde efter nedkomsten fra
det sorte tårn på Amager.Det at hun kommer Helle
til undsætning er blot et kynisk og usympatisk spark
til en groggy statsminister,der allerede ligger på
kanvassen.

Marianne Christensen

Jeg forstår ikke Vestagerlogik.

S og SF havde en plan der hed fair løsning, som de gik til valg på.

Efter valget har de gang på gang på gang på gang sagt at planen ikke kunne gennemføres, fordi de ikke fik 90 mandater.

Ergo må de ændringer der er sket fra fair løsning til regeringsgrundlaget være begrundet i ønsker fra de Radikale.

Så topskattelettelser i stedet for millionærskat kan kun være et radikalt ønske - lige som alle de andre afvigelser fra fair løsning er det.

Alternativet er - S og SF har hele tiden ville skrotte fair løsning, Planen skulle bare bruges til at lokke vælgere i fælden.
- og bevidst snyd er da være end at være svag og en dårlig forhandler. Så hvem Vestager tror hun gavner er en gåde.

Bjarne Bisgaard Jensen

Vestager gavner sin magtposition i regeringen og gør klar til et eventuelt nyt samarbejde i regering med VK og eventuelt LA. Som skrevet tidligere bruger hun ikke kræfter på denne regerings overlevelse,

Lars Jorgensen

Jeg tillader mig lige at droppe lidt malurt i bægeret med et af mine længere indlæg fra en anden artikel idag - der netop handler om det 'indlysende rigtige' i den førte politik. Og ikke mindst om Vestagers skarpe og selvsikre indstilling til denne.

Link til selve artiklen: http://www.information.dk/303408#comment-592612

Her nedenunder min kommentar til en forståelse af det dybt farlige ved 'Nøjsomhedens politik':

Det er nu ikke kun tidens politiske høj-intellektuelle hoveder Thorning, Sass og Vestager :), der har fat i den tunge ende. Det har alle andre uuddannede oså, når de bruger tankemodellen fra dagligdagens husholdningsøkonomi og tror, at der er tale om et nul-sumsspil, hvor sparede penge er tjente penge.
Så de er mange… og de er derfor magtfulde. Oven i købet holdt oppe af de forfærdeligt mange halvlærde økonomer, der tror, at en husholdning eller en virksomheds økonomi fungerer på samme måde som et samfund.

Men samfundet er ikke en virksomhed - som en af Krugmans små bøger hedder. Og vigtigere: samfundet fungerer på en helt anden måde.

Her et forsøg på en enkel forklaring af, hvad der sker, når husholdningslogikerne fører deres farlige misforståelser ud i livet:

Gæld, arbejdsløshed og underskud på statsfinanserne - hvad gør vi? - Vi skærer ned på udgifterne! Ja det er rigtigt at gøre i en husholdning. Men det er ganske fejlagtigt og farligt at gøre i et samfund. For så sker dette:

Skæring i de offentlige udgifter…

_Medfører nedgang i samfundets forbrug…

_Medfører nedgang i det private erhvervslivs omsætning… og dermed fyringer og manglende lyst til investeringer…

Alt i alt mindre samfundsmæssig omsætning, færre skatteindtægter, flere arbejdsløse og mere dermed mere statsgæld…

Hvad gør erhvervslivet nu? De investerer mindre og mindre, fyrer folk og skaber generelt stadig færre arbejdspladser.

Hvad betyder det for samfund, gæld, arbejdsløshed og statsfinanser? Det betyder stilstand om ikke tilbagegang, mere gæld, mere arbejdsløshed og endnu dårligere statsfinanser.

Hvad gør vores og de europæiske politikere så i endnu mere presset situation - som den vi står i nu? Ja, de følger de mange neoliberale/halvlærde økonomer og skærer gud hjælpe os endnu mere i de offentlige udgifter.

Hvad sker der så? Jeg klipper lige ovenstående første forklaring ind igen. For så sker det samme igen, blot ud fra et endnu ringere udgangspunkt end første gang:

Skæring i de offentlige udgifter…

_Medfører nedgang i samfundets forbrug…

_Medfører nedgang i det private erhvervslivs omsætning… fyringer og færre investeringer…

Alt i alt endnu mindre skatteindtægter, endnu flere arbejdsløse og dermed endnu mere statsgæld…

Hvad gør vores politikere så nu - når dette er blevet en realitet? Ja, de følger de neoklassiske økonomer igen, igen og går så igang med at skære endnu mere…

Hvad sker der så? Ja, der sker det samme igen. Blot fra et - nu for tredje, fjerde, femte.. gang - endnu ringere udgangspunkt. Med endnu flere arbejdsløse, endnu større gæld og endnu ringere statsfinanser.

Hver gang bliver samfundets produktion og rigdom altså mindre og gælden og arbejdsløsheden blot større og større. Hvilket betyder stadig ringere mulighed for at komme ud af gæld, arbejdsløshed, fyringer og manglende investeringslyst - mens problemerne faktisk direkte øges med stadig flere arbejdsløse, mere gæld og stadig mindre investeringslyst for det private erhvervsliv… Den logik kan i praksis kun gå en vej. Og det er det, som Europa er igang med.

Samtidig så betyder nedskæringen af (fx Spaniens) offentlige ansatte sammen med de ovenfor forklarede effekter, at de skattemæssige indtægter fra såvel de offentligt som de private ansatte falder betragteligt. Hvorfor gælden både stiger, når de arbejdsløse skal have offentlig hjælp og stiger, fordi de mange arbejdsløse medfører langt færre skatteindtægter. Dermed ser vi, hvorfor gælden paradoksalt kommer til at stige, når man skærer ned…

OG dette her kan og vil fortsætte også i det lange løb… Indtil regeringerne i Europa begynder at forstå og handle ud fra den ovenstående enkle Keynesianske forklaring. Indtil vi har en depression, der når op på niveau med og … ender med at overgå den i trediverne.

Derfor citeres Einstein omkring sindssyge som et spørgsmål om at gøre det samme igen og igen og forvente et andet resultat. Det er derfor også ud fra denne relativt enkle model, at Joseph Stlglitz (og Krugman i tråd med mange andre mindre kendte kendte økonomer) sammenligner de mange nutidige neoklassiske økonomer og politikeres ‘austerity measures’ (nedskærings- og sparepolitik) med fortidens læger, der gang på gang foreskrev åreladninger, når den første åreladning havde vist sig ikke at virke.

Det er i det lys måske mindre flatterende, når ikke mindst Margrete Vestager er så stålsat sikker på, hvad hun gør, at hun tydeligvis er helt udenfor argumentatorisk rækkevidde.

Det er også i dette lys, at Finansministeriets ‘regnedrenge’ måske burde kigge lidt nærmere i deres faglige sømme - og dømmekraft. For i al deres lige så unuancerede og selvsikre økonomiske dømmekraft er de helt tydeligvis ude af stand til at tænke ud af boksen. Det samme med hvoedparten af ‘Vismændene’. Det er tydeligvis farligt lige nu.

Husholdningstankegangen viser sig dermed som den afgørende økonomiske tankegang hos både finansministeriets drenge og piger, politikerne og lægmand. Eller med Keynes’ berømte formulering: ”

“The ideas of economists and political philosophers, both when they are right and when they are wrong, are more powerful than is commonly understood. Indeed the world is ruled by little else. Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist.”

Som Frederic Lebaron (knyttet til Bourdieu-skolen) for et stykke tid siden skrev om den franske regering, så kan vor tids politikere - til forskel fra politikerne i 1930’erne - ikke komme uden om deres ansvar. For dengang kendte man ikke mekanismerne - der skulle en Keynes til at regne dem ud. Det gør vi idag.

Altså bortset fra de mange halvlærde/neoklassiske økonomer, der i de sidste tre fire årtier har lært at Keynes er passe…

Som Marx udtrykte det, først historie som tragedie så historie som farce.

# 14. juni 2012 kl. 13:51

Kaspar Olsen

Såmænd så - Loke forklædt som Pave Vestager !
Hvad mon Thor(ning) siger til det når hun opdager det ?

Lars Jorgensen

Vestager har misbrugt sin magt ift. Socialdemokratiet og SF. Og de har så været mere glade for at være ved magten end for at stå på fast på de fineste af SF's og Socialdemokratiets principper.

Som jeg skrev på disse nederste linjer, da valgresultatet forelå: Det var et frygteligt valg. Og socialdemokraterne kommer til at hade Vestager.

Jeg regnede med, at Vestager simpelthen ville lade SF og Socialdemokatiet forstå, at hvis ikke de makkede ret ift. hendes neoliberale nykker, så ville hun gå på cafe med Løkke, Claus Hjort og Barfoed.

Man behøver ikke vide meget om dansk politik for at forstå, at SF og Socialdemokraterne i regeringen i disse dage er ved at forklare Vestager, at hun har fået dem trukket længere til højre end, de kan holde til.

Og nu sender hun så den magiske kode til de borgerlige: Er I klar til snart at gå på cafe og få en latte?

Tilbage står så en uhyrlige meget mere desillusioneret dansk - især Socialdemokratisk og venstreorienteret - befolkning. Hvor SF og Socialdemokratiet egentlig blot har været nyttige idioter for det borgerlige/neoliberale projekt med at skære ned i velfærdsstaten mv.

Og på lidt længere sigt, er det klart, at socialdemokratiet om ikke også SF skal til at kigge sig om efter en ny - gammel? - ledelse.

Men mon ikke regeringen bliver enige om at holde sammen. Om at skabe mere neoliberal politik. Så vi kan få nogle endnu dybere dyk på meningsmålingerne samtidig med at samfundet kører længere væk i retning af at nedlægge velfærdsstaten.

Vestager, det kloge menneske : " Vi er så tæt på maleriet, at vi dårligt kan se motivet,« siger økonomi-og indenrigsministeren "
Er det politik og landets tilstand i al almindelighed hun mener :-))

Marianne Christensen

Der er ingen tvivl om at økonomer fra en bestemt skole reelt regerer dette land med deres evindelige krav om øget arbejdsudbud.

Derimod ser det ud til at jurister får mindre og mindre magt. Ihvert fald har der været flere beslutninger jurister vurderer til at være på kant med Grundloven. Finanspagt, skattefolks adgang til privatparceller uden dommerkendelse, overvågning etc.

Så måske er det ikke længere Djøfferne der styrer Danmark, men Øfferne lige som i Kammerat Napoleon :))

Robert Kroll

Hvorfor så meget tumult ?

Regeringen består af voksne ( og rimeligt begavede) folkevalgte mennesker, som alle vidste hvad de gik ind til ,dengang de dannede regering.

Nu kører det så ikke så godt, som de havde håbet, og det er der en del ( også selvforskyldte ) grunde til.

Hvis det føre til et valg i utide , så er det vælgernes job at sammensætte et nyt Folketing o s v.

Man bør i et demokrati aldrig frygte folkets dom.

Peter Andreas Ebbesen

@ Robert Kroll.
HVis regeringen bestod af rimeligt begavede mennesker som du postår, hvorfor fører de så ikke den politik de er valgt til at føre.

Den politik de føre i øjeblikket, svare til at jeg går ned i supermarkedet og køber en kartong hvor på der står "Piskefløde.
Men når jeg kommer hjem og helder den på mine jordbær, så er det sgu kærnemælk der er i kartongen.
HVordan ville du have det med det?
Ville du ikke føle dig godt og grundigt snydt?

Det er det jeg og mange andre gør med denne katastrofe-regering vi har fået.
Det er ikke så underligt, at Enhedslisten har fremgang på bekostning af Social Akrobaterne, SF og ikke mindst De Radikale.
Margrete Vestagger venter bare på at hun kan komme til at sidde i regering med Lars Ulykke, så vi kan få en endnu dårligere politik end den der føres i øjeblikket.

Jeg giver ikke 5 flade øre for De Radikale!
VH Heidi Madsen

Marianne Christensen

Robert Kroll

Det afgørende er ikke om partierne af hensyn til egen fremtidig karriere kan gå med til det stik modsatte af hvad de gik til valg på.
Som du skriver er de til enhver tid intelligente nok til at mele deres egen kage.

Det afgørende er om vælgerne vidste hvad de stemte på.

Hvis man stemmer på at ville høre Mozart og så får Jokeren i ens ear-plugs kan det nok være man bliver sur.
- og så må man jo sparke den aktuelle dj ud.

Det afgørende er således, hvordan vælgerne reagerer på vælgerbedraget fra s og sf.

Venstres fornemste opgave lige nu, er at vælte denne fordømte snyde/fupregering ved først givne lejlighed.
De skal overhovedet ikke beflitte sig med nogen form for samarbejde med disse amatører og falske folkeforførere. Jeg håber Venstre har så megen moral, at man ikke samarbejder med rødgardisterne.

Skattereformen vakler.
Regeringen vakler.
De Radikales projekt vakler.
Margrethe ser sikkert mørke, skuffende skyer i horisonten.
Venstre skal i samarbejdet ånd tage ansvar istedet for, som Knud Madsen siger, at agère magtbegærlig.
Så holdes de rigtige "rødgardister" væk.