Nyhed
Læsetid: 2 min.

ACTA nedstemt i Europa-Parlamentet

Den kontroversielle handelsaftale er for kort tid siden blev nedstemt af et flertal i EU-parlamentet
Den kontroversielle handelsaftale er for kort tid siden blev nedstemt af et flertal i EU-parlamentet
Indland
4. juli 2012

Kritikere af ACTA-aftalen kunne i dag juble, da det for kort tid siden stod klart, at ACTA aftalen ikke vil blive til noget i EU.

Den kontroversielle aftale, som har mødt heftig modstand i både ind- og udland, er i dag blevet nedstemt i Bruxelles af EU-parlamentet og kan derfor ikke gennemføres i sin nuværende inden for EU's grænser.

Med i alt 478 stemmer imod og 39 stemmer for faldt aftalen i dag. 165 medlemmer afstod fra at stemme.

Det danske formandskab med handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) i spidsen har været varm fortaler for indførelsen af aftalen.

Det var forventet, at aftalen ville falde efter flere udvalg i parlamentet havde anbefalet et nej, ligesom hele venstrefløjen og flere af de liberale og euroskeptiske medlemmer på forhånd havde meldt ud, at de ville stemme nej.

Flere danske medlemmer af parlamentet tog allerede i foråret stilling til ACTA. F.eks. valgte Venstres tre medlemmer at gå i mod partilinjen i Danmark og stemme nej til aftalen, ligesom også SF's medlemmer gjorde.

Sejr for demokratiet

Formand for internet-tænketanken Bitbureauet, Henrik Chulu, er glad for beslutningen. Han ser det som en sejr for demokratiet.

»Vi er selvfølgelig glade for, at aftalen er faldet. Det viser, at det hjælper noget at protestere og give sin mening til kende. Uden protester på nettet og rundt omkring i Europa var aftalen strøget lige igennem,« siger han.

Før afstemningen var der en vis nervøsitet blandt kritikere omkring aftemningsforløbet, da der var lagt op til en mulig udskydelse af afstemning af hele aftalen indtil EF-domstolen havde taget juridisk stilling til den.

En proces, der kunne have taget flere år, og som den største koalition i EU-parlamentet, det konservative EPP, var tilhænger af. Helt indtil få minutter før selve afstemningen forsøgte den konservative gruppe at få udskydelsen af aftalen igennem parlamentet.

Det lykkedes dog ikke, og kort efter stemte et overvældende flertal nej til aftalen.

Efter afslaget stod flere modstandere af aftalen og viftede med bannere, hvorpå der stod »Goddag demokrati, farvel Acta,« skriver Ritzau.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvad mener Pia Olsen Dyhr nu?

Bjarne Bisgaard Jensen

Der skal nok komme en spinforklaring fra Pia Olsen Dyhr som ligesom antyder at europaparlamentet ikke har forstået en skid. Det modsatte kan jo ikke være tilfældet, vel?

Engang imellem lykkes det med bare et anstrøg af demokrati i EU

Dan Johannesson

Det er simpelthen sådan en glædelig dag. Og pudsigt nok sker det på the 4 th of july ;)
Tror de færreste har tænkt ordentligt igennem hvor katastrofalt et totalt overvåget og gennem censureret internet ville være for den fri debat og demokratiske processer, globalt som lokalt set.

Organisationer som Avazz.org, samt de mange civile der har brugt deres facebook sider, blogs, osv samt skrevet direkte til ministrene, presset medierne osv., har vist at people power, vitterlig virker. En power som i øvrigt udelukkende skyldes det fri internet.

Håber at alle er klar til evt. kommende runder vedr. love af denne type, der der er store interesser i at få censuren og overvågningen indført definitivt, netop pga. af internettes muligheder som demokratisk og endog revolutionær fascillitator. (Det arabiske forår, wikileaks, ocuppy mv.)

Netop denne kamp, må og skal vi aldrig trættes af af at kæmpe kontinuerligt. For der står alt for meget på spil.

Tillykke til alle der utrætteligt arbejdede for at få forkastet ACTA, bevare internettets frihed og herigennem demokratiets primære inkubations rum.

Og tillykke til alle dem, der ikke kæmpede, men fortsat får lov at have en grad af fri udveksling og demokrati til deres rådighed på nettet, skulle de vælge en dag at utillisere det.

Så skal vi bare have fjernet den danske logning af internettet.

Underligt! Forsidestof og Breaking News på Information...men ikke ét ord på de andre aviser om sagen!!

Dan Johannesson

Tue, matrix for fuld udblæsning.. Magteliten bryder sig ikke om at se at folkets ryst rent faktisk gjorde en forskel hvor det gjaldt denne gang. Hele konceptet er ubehageligt for eliten. Ingen grund til at lave overskrifter, som kan skabe decideret opmuntring til andre folkelige bevægelser ala de hundrede af tusinder, hvis ikke millioner af mennesker, som stod sammen imod ACTA.

lad os nu se hvad Kommisionen gør, kommisær for handel kom jo med denne her: http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=SPEECH/12/477&fo...

Hvor det jo mest af alt lyder som om at uanset hvad parlamented stemmer så vil kommisionen ihverfald gå vidre med det, og skulle eu domstolen komme frem til at acta ikke var forenlige med loven i den nuværende form, vil man på senere tidspunkt tag stilling til hvordan dettet problem kan løses.

Virker jo desvære ikke som om kommisionen har meget til overs for den besvære demokratisk process som kun er i vejen hele tiden.

Dan Johannesson

Skal dog siges at det kun lige er sket. Politiken har allerede fået historien op nu, så mon ikke den alligevel er så stor at den kommer med hele vejen rundt i løbet af dagen. Det tror jeg næsten :)

Jon W Leonon

Pia Olsen Dyhr mener det hun hele tiden har ment :
Det samme som de 'rettigheds-organisationer' der spytter penge i parti-kasserne .

Morten Rasmussen

Fedt billede, dejligt at se Christian Engström i midten. Uden hans utrættelige arbejde mod ACTA igennem snart 5 år, er jeg ikke sikker på at vi kunne sige farvel til aftalen i dag.

Johannes Lennar

Pia Dyhr har sikkert ikke ændret mening:

"Som 15-årig meldte Pia Olsen Dyhr sig ind i SF's Ungdom, hvor hun hurtigt blev aktiv i partiet. Her var hun især optaget af EF, globalisering og samarbejde med mere højreorienterede partier i en rød blok"

http://www.dr.dk/Nyheder/Temaer/2011/Valg/2011/09/29/140444.htm

Anders Norgaard

Arstechnica har den bedste (om end lidt USA-centriske) overskrift her 4. juli.

"Europe declares independence from Hollywood with ACTA vote"

http://arstechnica.com/tech-policy/2012/07/europe-declares-independence-...

Hans-Henrik Hansen

Bendt Betjendtsen stemte, som eneste dansker, for forslaget.

Bare en konstatering.

Gudskelov
Men jeg er bange for at det er en stakket frist.
Stærke kræfter ønsker en regulering af internettet,

Den mulighed man har for fildeling og udveksling af oplysninger er en torn øjet på specielt musik og filmindustrien.

Den brugerstyring der, trods alt, er på internettet, med de deraf følgende muligheder for demokratisk debat, er en torn øjnene på magthaverne, der har en interesse i at begrænse den fri meningsudveksling, så de bedre kan skjule deres inkompetence og deres udemokratiske overgreb på befolkningerne.

Så; man skal passe på med at hvile på laurbærbladene. Kampen for et frit internet er en fortløbende proces hvor man skal passe på med at blinke

Dan Johannesson

@Søren List - dead on, håber folk spænder selen, for denne her tur bliver lang og kommer til at køre over mange omgange. Det er måske DEN vigtigste sag man overhovedet kan kæmpe for, da det fri internet er forudsætningen for borgernes udveksling af viden om alt fra statslige overgreb på demokratiske og menneskerettigheder, til plantning af rødbeder.

Stedet hvor vi som art accelerere vores udvikling og kan eksponere stats/frygt/ medie propaganda, eller i det mindste give den et vist modspil. Samt stedet for tusind andre nyttige ting.

Total overvågning og censur af internettet, som ACTA, PIPA og SOPA lægger (lagde for actas vedkommende) op til, vil i praksis således være et kæmpe tilbageskridt for hele vores civilisation.

Og Socialdemokraterne undlod at stemme, vatpikke.

Jeppe Morgenthaler

ACTA down, TPP to go