Læsetid: 2 min.

Avis: Indien vil afslå visum til skandinaver

Som en yderligere eskalering af krisen mellem Danmark og Indien vil visumansøgninger fra både Danmark, Norge og Sverige nu blive afvist, skriver indisk avis
Som en yderligere eskalering af krisen mellem Danmark og Indien vil visumansøgninger fra både Danmark, Norge og Sverige nu blive afvist, skriver indisk avis
19. juli 2012

Indiens vrede over Danmarks behandling af landets udleveringsanmodning i sagen om den terroranklagede Niels Holck får nu håndgribelige konsekvenser, skriver det indiske dagblad The Telegraph. Visumansøgninger fra Danmark, Norge og Sverige vil blive afvist, skriver avisen.

De nye retningslinjer er allerede i værk hos de indiske ambassader i København, Oslo og Stockholm, men endnu ikke officielt annonceret.

Visumstramningerne skal ses som en besked til alle EU-lande om ikke at behandle Indien ’urimeligt’, fortæller en højt placeret regeringskilde til avisen.

Han medgiver, at det kan ramme Indiens forhold til EU. »Men de har mere brug for os, end vi har for dem. Deres investeringer i Indien skaber tusinder af job i deres lande,« siger kilden.

Ingen Ngo’er

Ifølge The Telegraph gælder det alle officielle besøgende, forretningsmænd og ansatte hos ngo’er, men ambassaderne har også fået besked på at udskyde ansøgninger om turistvisum for »næsten alle, der ønsker at besøge Indien,« som avisen formulerer det.

Samtidig kan det få konsekvenser for skandinaviske ngo’er, der arbejder i Indien. Avisen skriver, at skandinaviske borgere tilknyttet organisationer, der arbejder i det urohærgede Nordøst, blandt oprindelige folk, eller i den omstridte Kashmir-provins vil »komme under scanneren« og »nogle få vil blive bedt om at forlade landet, hvis deres aktiviteter anses som værende imod indiske interesser.«

Ifølge avisen straffes Danmark for ikke at have prøvet udleveringsafvisningen af den danske statsborger Niels Holck, i Indien kendt under et af sinedæknavne, Kim Davy, ved højesteret.

Niels Holck er anklaget for i 1995 at smide våben ned over den indiske delstat Vestbengalen tiltænkt den religiøse hindu-kult Ananda Marga.

At Norge i samme omgang underlægges visumbegrænsning, handler ifølge avisen om en helt anden sag.

I maj 2011 blev to børn tvangsfjernet af de norske myndigheder fra deres indiske forældre, der midlertidigt arbejdede i Norge.

De indiske myndigheder var kritiske overfor begrundelsen og mente ikke, at deres norske kolleger behandlede sagen hurtig nok og med nok følsomhed og respekt for kulturelle forskelle.

Artiklen i Telegraf forklarer ikke, hvorfor Sverige også skal pålægges visumbegrænsning.

Det var i går ikke muligt at få bekræftet historien i det danske udenrigsministerium.

ansp@infornation.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lars Poulsen

Jeg håber danske politikere vil udvise lidt rygrad og is i maven, ved aldeles omgående at stoppe visummer for alle indere. Dette bør selvfølgelig følges op på EU plan så alle indere afvises visum til hele EU.

Vi må sætte hårdt mod hårdt, det er det eneste den slags folk (indiske politikere der åbenbart går ind for tortur) forstår.

Lars Poulsen

Dette er i øvrigt en lærestreg til danske virksomheder om ikke blåøjet at lægge hele (eller vigtige dele) af sin produktion i indien.
De har her tydeligt vist at man ikke kan tage dem seriøst som outsourcing-land.

Lars Poulsen

@Ingmar Jørgensen:

Dem du henviser til er jo blevet udleveret til andre EU lande.
Ingen er blevet udleveret til indien.

Det handler jo om ikke at udlevere til tortur-lande, specielt når han ikke har overtrådt dansk lovgivning.

Ingmar Jørgensen

@ Lars Poulsen.
Det er hvad artiklen omtaler, men derudover har Danmark jo også udleveret danske statsborgere til andre end EU-lande.

Lars Poulsen

@Ingmar:

Ja men ikke til lande hvor man er ret sikker på at de vil blive tortureret.
F.eks. benytter USA også tortur, men man kan med ret stor sikkerhed vide at hvis man f.eks. udleverer en person der blot har smuglet nogle piller, til USA så bliver denne ikke tortureret.

Carsten Hansen

Det er trist at en mand, anklaget for terorrisme ikke kan udleveres til retsforfølgelse.

Men fejlen ligger ene og alene hos det land der ikke kan garantere at tortur ikke bliver anvendt.

Niklas Monrad

Man må sige, at Indien griber til drastiske metoder for ganske små sager. Vi må så sandelig håbe, at vi ikke for alvor kommer til at træde Indien på deres sure og ømme tæer, man tør jo ikke tænke på, hvad konsekvensen af det kan gå hen og blive ...

Ingmar Jørgensen

@Lars
Nej, at sidde et års tid i et amerikansk fængsel har selvfølgelig ikke noget med tortur at gøre.....

Lars Poulsen

@Ingmar:

Du kan da ikke sammenligne et USA fængsel med hvad der foregår af decideret tortur og vanrøgt i indiske fængsler.

Kim Houmøller

Stop udflytningen af specielt I.T. til dette underudviklede land. Giv inderne i D.K. en udvisning, hvis hele sagen løber os ud af hænde. Kan blive en lærestreg til danske virksomheder, om at bevare danske arbejdspladser i D.K. Tænker her på TDC der lægger deres IT i hænderne på et land, som er os uvenligt stemt!

Lars Poulsen

@Per Jongberg:

Jeg mener du har fuldstændig ret.

I øvrigt, den enes terrorist er den andens frihedskæmper.

Hvis man læser Niels Holcks bog (som netop hedder 'De kalder mig terrorist') er det ret klart at han ser sig selv som frihedskæmper (hvorfor han naturligvis synes det er mærkeligt at han bliver kaldt 'terrorist').

olivier goulin

Men hvorfor Svenskerne og Normændene skal bøde for dette rent dansk-indiske mellemværende, forstår jeg altså ikke.

/O

Lars Poulsen

@Olivier Goulin:

Jeg tror det må være en slags kollektiv afstraffelse. De regner med at Norge og Sverige så vil lægge press på os. Det er ligesom i militæret når hele gruppen skal lave armbøjninger fordi en enkelt lavede en fejl.

Jesper Frimann Ljungberg

Det skræmmende her er selvfølgelig, at Holck jo i praksis nok er nødt til, at gå under jorden. Han kan jo ikke føle sig sikker i sit eget land.

Igen så er vi er mange der har tordnet om vigtigheden i at holde Danskernes Offentlige Data i landet, og at access til disse skal styres med hård hånd.

Igen så er det så uendelig meget nemmere for f.eks. en Indisk efterretnings tjeneste at bede/lægge pres på/bestikke/tvinge lokale IT-folk om at snage i Danskernes data, end at skulle gøre dette i Danmark.

Det her viser bare endnu engang... igen igen igen hvordan politikerne og deres embedsmænd ikke formår at forstå IT. For at sige det lige ud så skalter og valter de med vores sikkerhed.

// Jesper

Så kan vi lære det! Det er selvfølgelig ærgerligt at være dansker her, men jeg må støtte når Indien eller andre endelig giver igen, så vores borgere kan mærke det, når vi undergraver deres staters voldsmonopol. Vi ville jo selvfølgelig gå fuldstændig i flint, hvis de undergravede vores.

Lars Poulsen

@Jesper Frimann:

"Igen så er vi er mange der har tordnet om vigtigheden i at holde Danskernes Offentlige Data i landet, og at access til disse skal styres med hård hånd."

Helt enig. Nu er f.eks. Nets jo en privat virksomhed som har alle vores NemID krypteringsnøgler og derfor kan udgive sig for hvemsomhelst i landet (der bruger NemID, men det er jo snart sagt en nødvendighed).
Som privat virksomhed kan Nets selvfølgelig opkøbes, evt. af inderne eller kineserne osv
.
Et sådan opkøb skal måske godkendes af myndighederne, men det kan jo ske gennem andre 'velrenommeree' internationale virksomheder der så er ejet af inderne eller kineserne... osv.

OG?

Men staten kan jo starte med at ikke at placerer IT opgaver i Indien og huske at stille dette krav i kontrakterne med leveradørerne.

Nick Mogensen

@Hvad er terrorvirksomhed?

Jeg kender ikke til sagens detaljer, men det nogle kalder terrorist, kalder andre frihedskæmper.

Det er et meget svært terræn at bevæge sig. Men et eller andet sted, synes jeg ikke han skal udleveres til Indien. De har set sig sure på - han vil sandsynligvis ingen chance for retfærdig rettergang få. Deres handlinger i kølvandet på sagen, viser i særdeleshed en vis magtsyge...

Lars Poulsen

@Nick:

Ja du har ret.

Endvidere: Han har ikke overtrådt dansk lov. Han er dansker. Han befinder sig i danmark.

Skal vi nu til at udlevere alle der bliver anklaget for et eller andet obskurt i diverse u-lande?

Nic Pedersen

Nu smider Danmark jo ikke ligefrem selv omkring sig med visa til hvemsomhelst, hvilket alle der har inviteret gæster fra “sådan nogle lande” ved af erfaring!
De pågældende lande behøver såmænd ikke engang at huse Blekingegadebandens våbenleverandør.

Vibeke Nielsen

De der menneskerettigheder bliver godt nok brugt som påskud for mange ubehageligheder, inklusiv de mest ondskabsfulde former for etnocentrisme. Ville Holcks handling ikke have været ulovlig på dansk jord? Selvfølgelig ville den det. Og skulle en inder en dag finde på at kaste tonsvis af våben, miner og raketudløsere ned over en dansk landsby...så vanker der helt sikkert nådeløse domme fra præcis de samme folk, som her i tråden nu kalder på visumforbud for indere og udvisning af samtlige indere i Danmark med menneskerettighederne og Holck som påskud.

Lars Poulsen

@Vibeke Nielsen:

"Ville Holcks handling ikke have været ulovlig på dansk jord? Selvfølgelig ville den det"

Ja, men nu var det jo netop IKKE på dansk jord han kastede dem ned! Der er ikke noget i dansk lovgivning der forhindrer dig i at lovligt købe våben i et andet land og så transportere de våben til indien og kaste dem ud med flyver.

Hvis nu en inder gjorde det samme i danmark, så er der sikkert heller ikke noget i indisk lov der forhindrer ham i at gøre det. Så hvis han tog tilbage til indien så ville vi sikkert heller ikke kunne få ham udleveret (der burde dog være en større chance idet vi i danmark jo netop IKKE torturerer hvilket de gør i indien og det er det det hele drejer sig om)

Endvidere, som en anden påpegede, så var Mærsk f.eks. involveret i våbentransport i angreb i Irak (en ulovlog krig i FN regi). Hvorfor skal direktøren for Mærsk så ikke udleveres til Irak? Jo det skal han ikke, fordi han ikke har forbudt sig mod DANSK lov i Danmark, på samme måde som NH heller ikke har det.

Vibeke Nielsen

Lars Poulsen

Det er noget værre sludder. Men jeg vil dog rose dig for en ting. Jeg elsker den måde, du skriver "DANSK" på. Så meget betydning i forskellen på små og store bogstaver..

Slettet Profil

@Kim Houmøller. Det er jo ikke inderens skyld (“Giv inderne iD.K. en udvisning”) at deres politikere bruger urimelig diplomatisk pression, lige så lidt som det er Norge eller svenskernes skyld.

Slettet Profil

@Kim Houmøller. Jeg var måske for hurtig. (At blive sammenlignet med en politiker er nok noget af det værste man kan sammenlignes med.) Tror bare det er en god ide at håndtere tingene med diplomati. (hvis du blev et middel for en pointe, må du undskylde.) Mvh..

Martin Kaarup

Lyder som en god ide at afslå visum. Til dels pga. de hykleriske regler som Danmark, en af det vilde vestens hang-arounds, og til dels for at afhjælpe den enorme unødvendige co2-udledninng tåbelige forfængelige østenrejser belaster verdens økosystemer på - og som i dag er på randen til kollaps i en sådan gra at FN's seneste rapportt, den såkaldte millenium Ecosystem Assessment konkluderer at menneskets aktivitet på jorden er så voldsomt at fremtidige generationer af mennesker på denne jord ikke længere kan tas for givet.

Lars Poulsen

@Martin Kaarup:

"for at afhjælpe den enorme unødvendige co2-udledninng tåbelige forfængelige østenrejser "

Mener du virkeligt at vi helt skal lade være med at rejse udenlands? Du foretrækker altså at vi skal gå herhjemme med skyklapper på uden noget som helst af det perspektiv som en udlandsrejse (til østen eller andre steder) giver?
Lyder sørme interressant...(not)

Lars Poulsen

@Vibeke Nielsen:

"Lars Poulsen

Det er noget værre sludder. Men jeg vil dog rose dig for en ting. Jeg elsker den måde, du skriver “DANSK” på. Så meget betydning i forskellen på små og store bogstaver.."

Er det alt hvad du har at komme med? 'det er noget sludder'? fedt argument...

Ja mht. de store bogstaver så kender jeg ikke koderne til at lave fed tekst eller understregning her i forummet og så må man jo skrive med stort istedet.