Nyhed
Læsetid: 4 min.

DR2 som i de gode gamle dage

DR2’s nye chefer skal sende kanalen i en ny og mere samfundsorienteret retning – og forsøge ikke at miste DR2-ånden undervejs
DR2’s nye chefer skal sende kanalen i en ny og mere samfundsorienteret retning – og forsøge ikke at miste DR2-ånden undervejs
Indland
5. juli 2012

DR2 er en ung tv-kanal, men alligevel kan man allerede konstatere en vis nostalgi omkring projektet. Selvom fortiden ikke er langt væk, var kanalen bedre i “gamle dage”.

»DR2 er stadig lidt frækkere end de andre – og jeg vil sige, at jeg holdt mere af Brødrene Price, da de var på DR2, end da de kom over og blev bredere og mere gennemproducerede på DR1,« siger livsstilsekspert Anne Glad. Personligt foretrækker hun at se programmer som TV!TV!TV! og So Ein Ding på DR2.

Kendetegnende for Spise med Price, TV!TV!TV! og So Ein Ding er, at de kører på hjerteblod og nørdviden. De er rigtige DR2-programmer, som både appellerer bredt og går i dybden. Men det er som om, nogle af DR2’s flagskibe er sakket bagud – hvis da ikke de er røget over på storebrorkanalen, som det skete med Brødrene Price og Bonderøven.

Temalørdag er i Anne Glads øjne heller ikke helt, hvad det har været: »Der er blevet fjernet nogle kalorier fra lørdagsfladen, som tidligere var et klokkeklart alternativ til, hvad der ellers var af letbenet underholdning på de andre kanaler,« siger hun.

Også Deadline er ude af form, vurderer medieforsker ved Aarhus Universitet, Frands Mortensen. Han tyer selv i højere grad til TV 2 News end Deadline:

»Der skal være mere tid til tingene, og det er der på News. Sådan nogle som mig og det segment, jeg tilhører, opfatter jo Deadline som lidt jabbet sammenlignet med News.«

Kritikken er ikke hård, den er nærmere skuffet. For DR2 har haft en særlig plads i det nyere tv-landskab.

Den hemmelige kanal
DR2 var ellers ikke populær, da den gik i luften i 1996. Den lille nye kanal fik øgenavne som ’den hemmelige kanal’ og ’klogekanalen’ og mødte voldsom kritik – også fra nogle af dem, der endte med at elske den. »De første år var meget turbulente,« fortæller Frands Mortensen.

»Man startede med en programprofil, som man inden for få år var nødt til at lave om. Der var også en voldsom kritik af, at man splittede DR op i to. Kritikerne opfattede DR2 som et forsøg på ”at snyde i public service-kravene”, idet man flyttede de mindre populære udsendelser, der indgik i public service-kravene, fra DR1 til DR2, som på daværende tidspunkt kun kunne ses af 60% af befolkningen.«

Men selvom sendenettet endnu ikke var klar til DR2, var det på høje tid, at DR begyndte at spalte sig ud i flere kanaler, mener admistrerende direktør for Information, Mette Davidsen-Nielsen, som var programredaktør på DR2 i de første år, og som i 2007 blev kanalchef sammen med Gitte Rabøl.

»Det var blevet sværere at samle befolkningen, så man havde brug for to kanaler for at kunne sende det brede og smalle på én gang. DR var den sidste af verdens public service kanaler, som kun havde en enkelt kanal. DR2 markerede en overgang fra de gamle monopoldage – selvom TV 2 selvfølgelig allerede var der – til en ny og mere mangfoldig medieverden.«

Turbulensen bragte noget godt med sig, fortæller Mette Davidsen-Nielsen:

»Når nu startfasen var kaotisk, og der ikke var så mange seere, så blev DR2 et kreativt frirum og man tænkte: så kan vi lige så godt prøve noget af i mellemtiden.« Hen ad vejen kom anerkendelsen og seerne, og i 2010 var DR2 på en tredjeplads på YouGovs liste over de brands, der stod stærkest i danskernes bevidsthed.

»Det er interessant at se, hvordan danskerne tog DR2 til sig og godt kunne lide at få noget tv med nogle flere vitaminer i. DR2 ramte faktisk bredere, end man lige havde regnet med. Internt i mediebranchen blev den hurtigt en ledestjerne – også fordi den blev et af Danmarks stærkeste mediebrands på ret kort tid,« siger Anne Glad.

»DR2 viste, at man både kunne gå i dybden og i bredden på samme tid. Det er jo ikke kun akademikerne, der sidder og ser DR2. Det er kanalen for de nysgerrige. Og kanalen for det nyskabende – det er der, hvor vi ser mange nye formater dukke op. Det har været DR’s affyringsrampe for eksperimenter.«

Ny profil
Næste år begynder et nyt kapitel i DR2’s historie. Den skal være DR’s samfundskanal, der tager sig af aktualitet, perspektiv og satire. Kulturen flytter over på DR K. Skærpelsen af kanalens profil kommer oven på et par år, hvor man ifølge Anne Glad, har favnet ret bredt på DR2.

»DR2’s nye profil står på skuldrene på et program som Deadline. De kan ikke nødvendigvis få flere seere med den nye profil, men de kan få en mere præcis seerskare. Vi får hver dag nye tv-tilbud, så for at man skal vælge et kanal-brand til, er det vigtigt, at man er nogenlunde klar over, hvad man får.« DR2 tager kampen op med TV 2 News, som for tiden dominerer på nyhedsfronten – både når det kommer til breaking news og de mere nørdede og dybdegående analyser og debatter. Ifølge Anne Glad kan DR2 dog godt tænkes at genvinde noget af det tabte terræn på nyhedsfronten:

»TV 2 News har især godt fat i den mandlige del af befolkningen og de højtlønnede. De har en klar direktørprofil på mange af deres programmer. Hvis man tager de gamle segment-briller på, kan man sige, at News er blå, mens DR2 er grønne. News er individorienteret og DR2 er fællesskabsorienteret.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

brian fritzner

»TV 2 News har især godt fat i den mandlige del af befolkningen og de højtlønnede. De har en klar direktørprofil på mange af deres programmer.

Tænk at der er så mange direktører i Danmark, det vidste jeg ikke. Men ikke desto mindre giver det så meget bedre mening, at vi har en regering som fører direktør-politik.

Men tilsyneladende er det kun oppositionen der belønnes af vælgerne, for at ville føre direktør-politik.

Ak ak, sikken en virkelighed og hvilken uretfærdighed, måske er det også derfor at DR2 gør alt for at tækkes direktørerne, ikke mindst set i lyset af deres evindelige invitationer til CEPOS og andre organisationer med tydelige direktør- dagsordener.

Det skal blive godt for os seere med lidt mere konkurrence på direktør-segmentet, især når vi nu er så mange, som diverse nyhedsprogrammer tydeligvis indikerer.

Velbekommen!

Marathonløb i floskelbedet?

Michael Kongstad Nielsen

Generelt er det lidt sygt med al den segmenttænkning, hvem man har fat i, hvem man slikker op og ned for at please.

Tænk på at lave tv, fremfor hvem I laver det for.

Karsten Aaen

Det lyder altså som om mkan vil lave et alternativ til TV2 News på DR2? Hvorfor mon? Så ABF-regeringen kan få et talerør? hvor TV2 News er VK's talerør?

Er faren ikke dne at både TV2 NEWS og DR2 kanal som samfunds-kanal betyder at store dele af befolkningen ikke bliver demokratisk oplyst længere, f.eks. erindrer jeg et ganske glimrende indslagpå TV2 NEWS om Jagtveg 69 /ungdomshuset/ i 2007 - et indslag, som tidligere ville være præsenteret i Nyhederne på TV2...

Og er kulturen ikke allerede flyttet over på DR K?

åh gud, nu rammer de blå bølje der... :( det er en trist dag i dag.

»Gerne et program som BBC Worlds ‘Africa Today’ eller et tilsvarende, der slår vinduet op på vid gab til verden uden for vores egen kulturelle baghave<<

sjovt nok er det derfor jeg ser tv2! fordi det ikke er mainstream wtf. penge penge penge...seer seer seer.

ik får at se blå spille bold med rød. faktisk er der mange andre farver i verden.

mente Dr2.

Jon W Leonon

Så vi skal se endnu flere tå-vridende zionist-interviews
fra en kanal-'med' chef der åbenlyst rider en personlig kæphest ?
Hvis nogen synes det var slemt under Arne Nothing .. Så bare vent til Adam ta'r over .
Se f.eks hans 'interview' med Norman Finkelstein !
ALDRIG har jeg set offeret læse teksten for gerningsmanden som Norman gør det .

Karsten Aaen

Finkelstein, Norman, er det ikke ham som stammer eller kommer fra den israelske freds-bevægelse - og som er meget kritisk overfor den israelske stats fremfærd, bl.a. overfor staten Israels behandling af beduiner mv.

Steffen Gliese

Deadline var bedst, da det hed "Efter Deadline" og mest gik ud på, at Anne Knudsen og Frank Esmann forhørte nyslåede ph.d'ere om deres afhandlinger. Det var skægt.

lene johansen

DR2 var fantastisk i starten, da "lederen" hed Bjørn Erichsson (tror jeg det var).

Ihvertfald var han RØD og fantastisk begavet -Desværre blev han head-huntet til EU, og DR2 gled langsomt men sikkert over i det blåsorte, eller rettere det kulsorte, som har været agendaen siden vi havde en statsminister der hed Fjog.

Danske medier er så kulsorte og dukkeførte, at jeg forlængst har lukket for "møget".

Gud ske tak og lov for internettet og intelligensen der, som ikke er bundet på hånd og mund.

Forstår godt at avisoplagene styrtdykker. Utroligt at de ikke fatter, at selv fladskærms- og kakkelborddanmark har valgt dem fra.

Jon W Leonon

@ Karsten Aaen :
Det kommer an på hvem du spørger .
Adam Holm mener at han er 'en selvhadende Jøde' .

Det er ikke engang det værste Adam Holm stunt, han 'interviewede' en anden med-zionist og de blev lynhurtigt enige om at alle der ikke anerkender at Hitler gassede 6 millioner Jøder er 'Holocaust-benægtere' ..
Uagtet at selv Vad Jasim angiver tallet til 5.2 millioner OG at en betydelig del af dem IKKE blev gasset, men derimod arbejdet og sultet ihjel..
Ikke at det gør det hele mindre monstrøsts, men man bliver nød til at være ærlig med sit tal-materiale, ikke sandt ?

Norman Finkelstein Interviewed on Danish TV (Deadline 13 november 2009)

http://www.youtube.com/watch?v=z6x0S7lCIWA

og her, metacafe
"... On this occasion a stoic Finkelstein manages to get Adam Holm off balance as Holm more and more desperately tries to counter Finkelstein's simple message: Uphold international law in connection with Israel as with any other state. Adam Holms clearly emotional approach speaks louder than a thousand words. ..."

http://www.metacafe.com/watch/3993869/norman_finkelstein_interviewed_on_...

Steffen Gliese

I øjeblikket viser DR en herlig serie om 1980erne, i aften var det 1982. Det var formidabelt, at man dengang kunne sende to udsendelser på en aften - et portræt af en død præsident og en transmission fra Det Kgl. Teater.

Hanne Gregersen

@lene
"selv fladskærms- og kakkelborddanmark " det er ikke dit segment vel ?.... du er hævet over den slags, formoder jeg.

Føj for en gang elitært hovski-snovski pis....

Toke Andersen

Jeg husker godt det interview.

Det kom som et chok at Adam Holm ikke blev fyret for så pinlig og forudindtaget en journalistisk præstation.

Lidt som at KU må rense ud efter Penkowa for at bevare sin forskningsmæssige integritet - var det tydeligt at DR måtte skille sig af med Adam Holm for at bevare sin journalistiske integritet.

I stedet er tåben nu forfremmet til chef for kanalen.

Sikke dog en pervers farce !!

Lars Kristensen

Det ville højne interessen for DR2, dersom DR fik flere videnskabsudsendelser og gerne en ugentlig udsendelse der kunne fortælle om nyheder på videnskabsområdet.

Nu har CERN jo lige fortalt, at de har rimelig dokumentation om at Higgs-partiklen eksistere, men seerne sidder tilbage med en underlig manglende information, som fint ville kunne gives i en videnskabs nyhedsudsendelse, med en dybtgående information om Higgs-partiklen. Det kunne også ske på andre videnskabelige områder.

Her tænker jeg ikke på flere "Viden om" udsendelser, men om reelle videnskabelige udsendelser, for der er meget der kan fortælles om, på en fin, nem og forståelig måde og det kan DR2 råde bod på.

Kom nu, DR, I kan godt, I har gjort det før. Men desværre for lang lang tid siden, nemlig før der kom farver på tv.

Toke Andersen

@Lars

Helt enig. Det ville være fantastisk med langt større fokus på videnskabelig formidling. Specielt i den bedste sendetid.
DR2 har jo ofte sendt super fede videnskabelige programmer om formiddagen og tidlig eftermiddag som del af "danskernes akademi" hvor de færreste ser TV

Men historien er faktisk i høj grad den samme for "Viden om" som for resten af DR2's programflade.

Den gang Anja Phillip var vært, var Viden om et virkeligt interessant videnskabeligt oplysningsprogram.
Siden er programmet blevet ulideligt poppet og synes henvendt til folk totalt blottet for indsigt eller videnskabelig interesse.

lene johansen

@ Thomas Dalager, følte du dig truffet??? Jeg har bemærket at du lefler for den laveste fællesnævner.

Når jeg bruger ordene fladskærmsDA/kakkelbordsDK er det netop fordi det er JOURNALISTERNES opfindelse, samme journalister der ikke vil forstå at deres kulsorte agenda er gennemskuet. og avisoplagene styrtdykker.

Hanne Gregersen

Godaw frk Johansen....... jeg tager en kop kaffe ved kakkelbordet og lefler lidt mere for den laveste fællesnævner ude blandt hoben af almindelige danskere.......
My God, hvor det fladpandet.....

lene johansen

Thomas Dalager - du fattede ikke meget af hvad jeg skrev - men det forhindrede dig ikke i at blive personlig og uforskammet.
Som sædvanligt.

Lone Christensen

Savner Kurt Strand og Martin Krasnik...