Nyhed
Læsetid: 5 min.

De fede er svage, dumme, fattige og dyre for samfundet ...

… i hvert fald hvis man skal tro det, der står i aviserne. En ny analyse af et halvt års artikler fra landsdækkende dagblade blotlægger en total ensidig fremstilling af overvægtige
Meget store mennesker bliver stigmatiseret i medierne, der blander forskellige typer fedme sammen og ignorerer, at langtfra al fedme er til at komme af med, og at heller ikke al fedme nødvendigvis er usund.

Meget store mennesker bliver stigmatiseret i medierne, der blander forskellige typer fedme sammen og ignorerer, at langtfra al fedme er til at komme af med, og at heller ikke al fedme nødvendigvis er usund.

Bax Lindhardt

Indland
16. juli 2012

To artikler. En debatartikel, som fremhævede, at lidt overvægt hos ældre kan være acceptabelt, og en kronik, som advarede imod at behandle fedmebegrebet for ensidigt. Det var alt, cand.mag. Patrick Klein fandt, da han i forbindelse med et nyt speciale ved Center for Tværkulturelle og Regionale Studier granskede alle artikler trykt i landsdækkende dagblade i en halvårig periode i 2011, som handlede om fedme. De resterende cirka 200 artikler beskrev den tykke borger som svag og dårlig, uuddannet, bosat i Udkantsdanmark; et offer fanget i sin egen krop.

Al fedme bliver i dag ubetinget betragtet som et problem, og den tykke borger ses i stigende grad ude af stand til at tage vare på sin krop. En opfattelse, som giver staten anledning til – muligvis på bekostning af den enkeltes frihed eller kontrol over sin egen krop – at justere og optimere sine borgere. Sådan lyder konklusionen på specialet. Og det er et problem, for ifølge adskillige eksperter er fedme som udgangspunkt, men ikke nødvendigvis dårligt. Der er nemlig megen spirende forskning, der anlægger nye vinkler på fedme, men når kun de stereotype historier fortælles, står de i vejen for mere nuanceret oplysning og afstigmatisering.

»Medierne beskriver den tykke i tre forskellige typer historier,« siger Patrick Klein.

»Der er vidensformidlende artikler, som formidler nye undersøgelser. Der er debatartikler, hvor livsstilseksperter udtaler sig, og sidst er der biografiske historier om forvandlinger fra tyk til ikketyk. I bedste Familie Journalen-stil,« siger han.

»Det er et perspektiv, der ses alle vegne i pressen, og som blandt andet blev anlagt af Politiken sidste sommer,« siger han med henvisning til det store graverprojekt ’Store mennesker’, der fulgte den svært overvægtige Dennis og hans ’kamp mod vægten’.

I sit speciale har Patrick Klein samlet citater fra artiklerne. Et typisk udsagn fra en tyk person, som har ’set lyset’ og er blevet hjulpet, lyder sådan:

»Min sygdom er jo selvforskyldt. Jeg har levet på en måde, som har givet mig sukkersyge. Men nu har jeg ændret livsstil. I dag tænker jeg, inden jeg spiser. Det gjorde jeg ikke før.«

Et andet sted, i en nyhedsartikel, forklarer en ekspert, at manglende uddannelse skaber fedme. Ekspertens konklusion er, at lavtuddannede ikke formår at behovsudsætte, fordi de ikke har været gennem et uddannelsessystem, som belønner behovsudsættelse. Og det er blot et par af mange eksempler, fortæller Patrick Klein, som nævner, at det ofte fremstilles sådan, at først ved mødet med den lægevidenskabelige verden ’går det op’ for den tykke, hvad han eller hun ’i virkeligheden’ er: et sygt menneske.

»Når man har fastlagt, at den tykke ikke selv kan ændre sig, og når man har problematiseret den tykke krop naturvidenskabeligt og journalistisk, spiller nogle logikker sammen: ’Fedme’ forstås som et problem, som man ikke selv kan gøre noget ved, og videnskaben bliver et værktøj for staten til at optimere borgerne i forhold til den,« siger han.

Et kæmpe problem

Professor og dr.phil. Anne Løkke fra Københavns Universitet har arbejdet med fedme i et historisk perspektiv, og også hun har bidt mærke i den stigende stigmatisering. Hun kalder Patrick Kleins speciale »meget vigtigt«.

»Det er et kæmpe stort problem, vi har,« siger hun. »I stigende grad tenderer vi at bruge ’fedme’ som en fællesbetegnelse, og fordi de fleste af os har styr på, om vi tager lidt på eller taber os lidt, forestiller vi os, at alle mennesker har det på samme måde. Samtidig er der en masse forestillinger om, at hvis man er tyk, er det ens egen skyld: Man er grådig, man lader stå til, man gør en masse, som vi betragter som forkasteligt,« siger hun og påpeger, at den medicinske verden stadig gør nye opdagelser med hensyn til fedme, men at disse sjældent når mediernes søgelys.

Blandt andet er man ved at finde ud af, at langtfra al fedme er til at komme af med, men at heller ikke al fedme nødvendigvis er usund.

»I megen journalistik bliver alle typer fedme i ét væk blandet sammen,« siger hun. »Det skaber panik blandt de, der vejer et par kilo for meget, og som frygter at ende som de meget store mennesker, mens de meget store mennesker bliver skudt i skoene, at de enten burde tage sig sammen og tabe sig, eller at de ikke kan gøre noget som helst. Med god grund opleves begge dele som en slags overgreb,« siger hun.

Vibeke Tornhøj Christensen er sociolog og forsker ved Anvendt Kommunalforskning, og hun har blandt andet forsket i lavtuddannedes opfattelse af egen overvægt.

»Det er tydeligt, at der er sket et skift i forhold til den måde, man snakker om de fede på. Det er gået hen og blevet et personlighedstræk at være overvægtig; man har næsten en karakterbrist,« siger hun.

»Det er nødvendigt at fokusere på fedme, for det er et stort samfundsproblem, men stigmatiseringen er ikke med til at fremme løsningen af problemet. Tværtimod.«

Demokratisk ansvar

En nyere undersøgelse viser, at der i retorikken om fedme er et lige så stort element af diskrimination, som der i 60’erne var i retorikken om sorte, forklarer læge Anders Lindelof, der ved CFK, Folkesundhed og Kvalitetsudvikling, har skrevet en ph.d.-afhandling om overvægtige teenagere.

»Den retorik, der er i samfundet, kropsliggøres hos disse mennesker,« siger han.

»Men retorikken i medierne er en konsekvens af den individualisering, der stadig sker i samfundet. I dag er det i højere grad den svages ansvar at måtte klare sig selv, og dét skaber stigmatiseringen.«

Ifølge Anne Løkke er det langt hen ad vejen stadig medierne, der skal være opmærksomme på at forebygge stigmatisering.

»Der hviler et kæmpe demokratisk og kulturelt ansvar på medierne. De må for alt i verden være omhyggelige med, hvordan de formidler historier om fedme, for det betyder virkelig noget for folks hverdag,« siger hun og henviser til en undersøgelse, som Trygfonden har lavet, som viser, at langt de fleste danskere får deres primære viden om sundhed fra medierne og særligt tv.

»Det er medierne, der styrer, om de føler sig som freaks, om de føler sig accepterede, og hvorvidt de føler sig udstødt,« siger hun og understreger, at vi nærmest fra dag til dag bliver mere og mere bevidste om, hvor dårlig og utilstrækkelig vores forståelse af fedme har været.

Patrick Klein hævder, at den »blinde videnskabelige problematisering« af fedme gør det svært at modargumentere i debatten. Modargumentation, der er brug for, hvis fedmedebatten skal nuanceres, og hvis hele fedmebegrebet afstigmatiseres.

»Den videnskabelige problematisering skaber nogle logikker, som staten kan bruge til at retfærdiggøre nogle indgreb, som særligt for enkeltpersoner er svære at modsige. Men fordi den tykke i dag ikke blot forstås ud fra biologi, men en række andre parametre, der griber ud over selve kroppen, lægges der mere vægt på statslig handling,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Elsebeth Søs Hansen

En kommentar til denne artikel kan læses her:

http://www.facebook.com/befrielsesfronten/posts/165200403614543

Elsebeth Søs Hansen

@Gorm
Du har fuldstændig ret! Hvis medierne ønskede demokrati, så sørgede de for, at befolkningen blev informeret om virkeligheden, så den kunne træffe sine valg på et nuanceret grundlag. Sådan som tilstandene er nu, lever vi i et demokratur, hvor den tilgængelige information styres ensrettet og manipuleret.

@Henrik
Når nu du er færdig med at sole dig i omgivelsernes klappen af al din dejlighed som nyslank, så bliver du nok nødt til at forholde dig til, at du ved at lade dine sunde, raske og vitale indre organer underlægge en omgang kirurgisk bonsai er med til at undertrykke de tykke og hylde slankhedsidealet. Hvorfor er det lige, at vi skal falde på halen over dét?
Desuden viser videnskabelige undersøgelser, at en stor del af de, der slankeopereres får komplikationer og en øget dødelighed, ligesom mange tager på igen efter nogen tid.

Jesper Wendt

"Før når jeg gik ind i en tøjbutik skyndte ekspedienten sig væk, nu kommer de mig i møde og smiler."

Det lyder som om fedme har sine fordele trods alt.

Nick Mogensen

Fed artikel :)

Marianne Christensen

Hele den sygelige indtrængen i andre menneskers måde at leve på er kendetegnende for den narcisitiske, individualistiske kultur vores samfund har ændret sig til.

Folk der lever "rigtigt" vil ses. JEG løber i parkerne.
JEG flytter min motionstræning ud i det fri så alle kan se mig. JEG spiser skvalderkål og drikker hyldeblomstdrik. Har alle set mig?

Oven i dette vil det moderne storbymenneske have lov til at moralisere over, at andre har valgt at leve på en anden måde. Hvisman er tyk, ryger eller drikker for meget eller motionerer for lidt skal samfundet blande sig, så JEG ikke skal betale for alle disse skvats dårligdomme og hospitalsregninger.

Bare rolig. Der er en stor sandsynlighed for at man får et kortere pensionistliv, så alt i alt er de "forkerte" måske billigere for samfundet end kondiløberen, der løber sig til 10 ekstra år på samfundets regning.

Kunne vi ikke bare acceptere at folk er forskellige og tro på at folk er voksne nok til at vælge det liv de ønsker sig.

Jacob Knudsen

"Ifølge Anne Løkke er det langt hen ad vejen stadig medierne, der skal være opmærksomme på at forebygge stigmatisering."

Forebygge stigmatisering? Hvad skal Ekstra bladet, EB, billedbladet og alle de andre tabloider så leve af?

Heidi Larsen

Tak for endelig at tage et stort problem op.

Overvægt er mange ting, der er mange årsager, lige så mange som der er mennesker der vejer for meget. Det ser du bare ikke medierne. Og når man forsøger at forklare folk det, ender man ofte ud i at skulle forsvare sig mod ondskabsfulde kommentarer.

Jeg personligt er dødtræt af, at andre mener de er i deres fulde ret til at kommentere hvordan jeg ser ud. Ja, jeg er overvægtig, men jeg er mere end det, men det er åbenbart ikke så interessant.
Det er mere interessant at ytre sin mening om, at det er for dårligt, at jeg ikke "lige har taget mig sammen til at tabe mig" eller jeg da bare kan få en gastric bypass. At jeg er en plet på samfundet, en belastning og koster penge.
Finder de samme også ud af, at jeg er syg og på førtidspension også, så bryder helvede da for alvor løs, så er jeg for alvor et problem for samfundet og det er endnu mere legalt at svine mig til.

Hvorfor er det blevet åbenlyst legalt at kommentere uforskammet på andres liv der stikker bare lidt udenfor det "normale"? Hvad er det normale? Hvem definerer det?

Hvorfor kigger vi mere i det her land på hvad vi er end hvem vi er?

odd bjertnes

Man 'vil' simpelthen ældrebyrden ....tyder al sundhedspolitik på.
Ja for noget forsøg på at få flere ældre i de beslutningstagende lag kan det umuligt være - det ville jo betyde flere konservative ....?
Et eller andet sted bag al den struttende positive sundhedsretorik lurer stadig at skabe mere elendighed > mere social indignation > folk nemmere at køre rundt med og liberale er glade og venstrefløjen føler revolution er nær... alle er .. eh.. glade ?
Jae ...

John Vedsegaard

33 procent overvægtige
165.000 fattige
90% dumme (dem der stemmer blåt)

Kære venner, der er underskud vi har simpelthen ikke nok borgere her i landet.

Løsningen ligger nær ved, vi må fremskaffe en stor mængde indvandrere som ikke er for fede, de skal være rige og ikke have stemmeret.

Puha, der er noget at tage fat på.

Alan Strandbygaard

Fortsæt endelig.

Vi er jo endnu ikke nået hele vejen gennem stigmatiseringsprocesserne. Der er mange at tage af endnu.

Elsebeth Søs Hansen

@Henrik
Man skal være godt og grundigt hjernevasket for at kunne bilde sig selv ind, at kirurgisk bonsai på sunde, raske, vitale og fuldt funktionsdygtige indre organer er en hjælp!
Jeg forholder mig til videnskaben, og den viser, at slankeopererede har en øget dødelighed, et flertal har bivirkninger af den ene eller den anden slags, en stor del har deciderede komplikationer... og man kender ikke engang langtidskonsekvenserne af denne mutilerende operation.
Hertil kommer at mange slankeopererede bliver alkoholikere, skal tage vitaminer/mineraler resten af deres liv, etc.
Slankeoperationer er blevet udråbt som en helbreder af type 2 diabetes, men slankeoperationen helbreder ikke, den får blot symptomerne til midlertidigt at forsvinde.
Så nu har du altså "mødt" et menneske, som aldrig kunne finde på at klappe af nogen, der har ladet deres indre organer lemlæste!

Til Heid.
Nu er det jo nemt, at ville stikke "lidt" udenfor ikke mindst, når det er på fællesskabets regning.

Der kan vel for almindelige normalt tænkende mennesker ikke være nogen tvivl om at både rygning og overdrevet indtag af mad er uhyggelig dyrt for samfund.

Heidi Larsen

@Per Nielsen

Beklager meget, jeg forstår ikke hvad du vil med din kommentar.

Rygning og overdrevet indtag af mad er vel kun dyrt for samfundet i det øjeblik folk bliver syge af det? Sådan er det vel med alt det et menneske kan blive syg af... alkohol, stress, overdreven motion etc.
Men giver det andre lov til at kommentere på hvordan folk lever fordi det er på fællesskabets regning?
Vi er vel alle en del af fællesskabet når vi bor i landet og betaler til det?

Til Heid.

Uanset at du og jeg betaler til fællesskabet, så forbeholder jeg mig ret til at have en mening om hvordan vi bruger fællesskabets penge.

Jeg mener næppe, der findes noget værre spild af penge i sundhedssystemet end behandling af livsstilsygdome,

Hvis du ikke har bemærket det, så vi et goigantisk statsunderskud. At få omkostningerne til livsstilssygdomme nedbragt burde værre åbenbart for enhver

Anne Fuglsang

Jeg kan ikke forstå hvordan nogen, især fremmede mennesker fuldstændig umotiveret, kan komme hen til én og udbryde: "Du burde tage dig sammen og tabe dig!". Det gør mig rasende. Det er SÅ ufølsomt, SÅ uempatisk, SÅ tydeligt et bevis på at nogen folk, simpelthen ikke ejer skyggen af situationsfornemmelse, taktfølelse, medfølelse etc.

Jeg er ikke overvægtig, men jeg er cutter. Dét er virkelig også noget, der kan få fremmede folk til at STIRRE fuldstændig uhæmmet, gribe fat i min arm og spørge: "Ej hvad er det?!".

Jeg har flere gange hørt folk sige om selvskadende adfærd, at man jo "bare kan lade være", og at det iøvrigt også er ens egen skyld, hvis man vælger at "vise det frem". Godt så. Det er som om, man ikke har noget valg, når det er højsommer og 25 grader, vel?

Det er sådanne folk, der er uintelligente.

Anne Fuglsang

Elsebeth Søs Hansen: Det kan godt være, at du ikke "vil klappe" af et menneske, der har fået lavet et sådant kirurgisk indgreb, men kan du i det mindste klappe af, at manden nu er et langt lykkeligere og gladere menneske, der ikke længere overvejer selvmord?

Dét er det væsentligste. Hvordan han er nået dertil, kan vel være underordnet?

P.S: Hvis jeg ser rigtigt, er din logo-fugl et kristent symbol, og som vi alle ved, står næstekærlighed ret højt på de kristnes liste. Just saying.

Anne Fuglsang

Henrik Andersen: Hvor er det SEJT gået, at du har formået at smide så mange kilo. Du bør være meget stolt af dig selv.

Anne Fuglsang

Undskyld mig, men noget jeg har tænkt over, er om det kan være tilfældigt at svært overvægtige mennesker som oftest portrætteres uden trøje på? Jf. denne artikels billede. Jeg tror det ikke. Jeg tror, det er en måde at understrege "freakshowet" på. Giv dog manden en trøje på. Vi fatter budskabet alligevel.

Anne Fuglsang

Lige en sidste ting: Det er pudsigt hvordan det er synd for anoretikerne, men aldrig de overvægtige? At sige: "Du kan bare holde op med at spise" til et overvægtigt menneske, er ligeså tåbeligt som at sige: "Du kan jo bare spise" til et menneske, med anoreksi.

Jeg ser frem til den dag hvor ekstrem overvægt begribes som en spiseforstyrrelse på lige fod med anoreksi og bulimi.

Niels Østergaard

Marianne C:

Ja, undskyld mig, men hvori består forskellen mellem den offentlige moralisering over 'tykke' mennesker vs. det du skriver (og mange andre sammen med dig garanti tænker):

"Folk der lever “rigtigt” vil ses. JEG løber i parkerne.
JEG flytter min motionstræning ud i det fri så alle kan se mig. JEG spiser skvalderkål og drikker hyldeblomstdrik. Har alle set mig?"

Jeg løber faktisk selv i parken af og til, men også på landet, hvor der er tre kilometer til nærmeste krage. Jeg kan ikke rigtig se, hvorfor jeg skulle gemme mit løb af vejen i kælderen. Jeg elsker at mærke naturen, uanset om det er en smuk sommerdag eller til en bidende kold vintervind. Og både parken og landevejen er vel offentlig tilgængelige...?

Jeg er langt fra helse-freak, men løber fordi jeg ELSKER løbet. Jeg kan sagtens følge problematikken i ovenstående artikel, men respekten for det enkelte menneskes ret til at vælge sin livsstil må gælde begge veje, så måske skulle vi alle prøve at leve op til det, du afslutningvis også skriver - nemlig at:

"Kunne vi ikke bare acceptere at folk er forskellige og tro på at folk er voksne nok til at vælge det liv de ønsker sig."

Steffen Gliese

Per Nielsen, hver eneste behandling, der foretages i sundhedsvæsenet, er et bidrag til stadig større indsigt og dermed større mulighed for kur.
Der er da intet væsentligere at bruge penge på end at lappe på folk, der har "fyret den af".

Jon W Leonon

Ka' vi ikke bare slippe for alle de andre ??

Jon W Leonon

De er simpelthen så asociale de der andre, render rundt og belaster det sundhedssystem jeg ene og alene har betalt .. De skul' ta' og få sig et job sku' de, i stedet for bare at side der og grovæde !

Alan Strandbygaard

Til diverse smagsdommere, statsansatte og smarte økonomer:

Jeg er bundtræt af at få at vide hvordan jeg skal se ud, og hvordan jeg skal leve - klap i og find noget fornuftigt at bruge livet på!

Elsebeth Søs Hansen

@Henrik
Du er åbenbart ikke færdig med at sætte dig selv i en offerrolle...
Jeg har ikke kaldt dig hjerneskadet - lad nu være med at tviste mine ord, det får dig bare til at fremstå manipulerende...
Dét, jeg skrev, var, at "man skal være godt og grundigt hjernevasket for at kunne bilde sig selv ind, at kirurgisk bonsai på sunde, raske, vitale og fuldt funktionsdygtige indre organer er en hjælp!"
Og jeg vil godt tilføje, at jeg synes, det er helt og aldeles forkasteligt, at samfundet tilbyder/udfører lemlæstende slankeoperationer som middel til at løse psykiske problemer!

@AnneFuglsang
Der må være andre og mere relevante måder at forhindre selvmordstanker på end ved at lemlæste sunde, raske, vitale og fuldt funktionsdygtige indre organer med slankeoperationer, som man faktuelt ved for de fleste medfører en række bivirkninger, for en del decideret livstruende komplikationer, en statistisk øget dødelighed, og som man i øvrigt ikke kender langtidskonsekvenserne af.
Duen er et fredssymbol, det troede jeg var almen viden... men hvis du går ind for næstekærlighed, er det så ikke mere relevant at gøre dig til fortaler for at elske alle guds skabninger sådan som de er, uden at foretage kirurgisk bonsai på deres sunde, raske, vitale og fuldt funktionsdygtige indre organer?

Piet Aagaard

Se denne video om high fructose corn sirup:

http://www.youtube.com/watch?v=0z5X0i92OZQ

Den bliver lidt teknisk og nydes bedst af folk med forstand på biokemi eller lignende, men budskabet er ikke til at tage fejl af.

Gorm Petersen

Da jeg var barn gysede vi når vi så nazi-film, hvor jøder var vist som rotter, der myldrede op af kloakkerne.

I dag ville sådanne film næppe forarge nogen.

Pressemonopolet (demokraturet) har dæmoniseret alt fra tykke (skyld i offentlige udgifter) efterlønnere (skyld i krisen) arbejdsløse (skyld i arbejdsløsheden) fortsæt selv...

Demokraturets adelsmærke er den udbredte brug af førsteperson flertal "VI".

VI kan ikke lide de tykke (selvforskyldt) - VI kan ikke lide de arbejdsløse - fortsæt selv...

I partipressens tid kunne man ikke have drømt om at bruge VI.

Marianne Christensen

Niels Østergaard.

Jeg kan faktisk ikke se, hvor uenigheden er.
Vi er åbenbart enige om at mennesker kun har et liv, som andre ikke skal tvinge deres normer ned over. Uanset hvor perfekt man selv synes, man er.

Ovenstående artikel handler om et forskningsprojekt, der påviser fordømmelse af tykkes livsstil.

Det er mit gæt - indrømmet et gæt - at fordømmelsen kommer især fra dem, der har disciplineret deres krop og gerne vil vise det.
Du elsker at løbe. Men for din egen skyld - ikke for at vise andre, hvor sundt og rigtigt du lever. Og du kræver heller ikke, at skulle bestemme, hvor mange chips naboen må spise.

Aviserne svømmer over med artikler om sundhedsapostle, der vil behandle, intervenere, blande sig i andre menneskers liv, fordi de mener
underdanmark ikke lever op til de krav de selv stiller til et godt liv.

Senest sundhedsministeren i går: "Når så mange mennesker har et skadeligt forbrug med omkostninger til bl.a. sygedagpenge bl.a bl.a. bl.a."

Bjørn Pedersen

"Dem der kan koste mig penge skal have færrere rettigheder, så de ikke længere risikerer at koste mig penge."

Vi reducerer glædeligt hinanden til udgifter og indtægter. Er der ikke råd til børnecheck og tre nye Ipad's? Jamen, så er det da statens ansvar at straffe dem, jeg mener forhindrer mig i at nyde MIT liv.

Steffen Gliese

Mobning fører ikke til gunstig forandring.
Det er vel de færreste, der tror, at det er behageligt ikke at kunne bevæge sig tvangfrit pga. overvægt. Jeg forstår godt Henrik Andersens glæde ved et vellykket resultat.
Problemet er, at folk går for meget op i at være sin broders vogter og for lidt i at feje for egen dør. Når privatliv ikke gøres til genstand for offentlig diskurs, er der større sandsynlighed for, at folk handler, som de selv finder det hensigtsmæssigt.

Niels Østergaard

Marianne:

Jeg ønskede blot at påpege, at fordømmelsen og intolerancen går begge veje. Sundhedsapostlene har travlt med at punke de overvægtige og fede for deres livsstil og vice versa.

Løb (og fysisk udfoldelse generelt) virker som en rød klud på nogle mennesker - og mit gæt er her, at det primært er dem, som ikke selv har disciplinen eller lysten til at pleje kroppen fysisk, der reagerer.

Ja, der findes sikkert mange som løber i parken for at 'vise sig frem' - og hvad så? Måske spiser mange af dem også skvalderkål og drikker avocado-juice, og hvad så? Lad dem dog. Find fred med det og kig den anden vej. Eller gør som dem, hvis drivkraften i fordømmelsen er misundelse.

Det lyder måske hårdt og enkelt, hvilket slet ikke er meningen. Jeg er ganske klar over, at sundhedsidealet ikke er nemt at leve op til, og at vi som 'samfund' har ansvar for, hvordan sådanne idealer udvikles. Men i bund og grund har vi et personligt ansvar for, hvordan vi vælger at leve vort eget liv - uanset om vi vælger jordbærkagen eller kondicyklen. Og så længe det ikke påvirker andres helbred, skal omverdenden ikke blande sig i det valg.

Vi kan alle risikere at koste samfundet penge, såvel tyk som tynd.

Lisbet Jørgensen

Når KRAM faktorerne fremhæves som løsning på stort set alle sundhedsproblemer skyldes det jo nok, at man i anvendelsen af dem, kan læsse ansvaret over på det enkelte menneske.
Når det ikke hjælper ret meget i det store billede, er det så nok fordi, vi i virkeligheden skal kigge os om efter andre grunde til eksplosionen i usundhed og sygdomme.

Men disse grunde er straks meget sværere at ændre på. De fleste mennesker er i dag fyldt op af diverse giftstoffer fra kemikalier, bla. fra luften og vores føde samt tungmetaller som f.eks. kviksølv (især fra tandfyldninger!), kobber (fra svineproduktion) osv. osv. Stoffer som ophober sig i indre organer og hjernen og skaber kaos. Men at afgifte hele nationen og gøre landet økologisk er straks et sværere projekt end at få et par overvægtige til at løbetræne i fitnesscenteret.

Flere og flere udenlandske forskere slår alarm over det stigende trådløse niveau, vi alle befinder os i. Senest har WHO klassificeret mikrobølger som "muligt kræftfremkaldende". Men mikrobølgerne gør andet end det. Et stigende antal el-overfølsomme klager over bl.a. migræne, hjerterytmeforstyrrelser, træthed, søvnløshed, koncentrationsbesvær, depression, problemer med hukommelsen, som måske ligefrem kan føre til Alzheimers.

Men teleindustrien er om nogen en sværvægter, som bestemt ikke ønsker at blive sat på nogen som helst diæt !!

Afsæt evt. et par timer til at se denne særdeles informative video med en mand, der ved hvad han snakker om, han har arbejdet med mikrobølger hele sit liv: http://www.naturalscience.org/index.php?id=210

Lisbet Jørgensen

Når KRAM faktorerne fremhæves som løsning på stort set alle sundhedsproblemer skyldes det jo nok, at man i anvendelsen af dem, kan læsse ansvaret over på det enkelte menneske.
Når det ikke hjælper ret meget i det store billede, er det så nok fordi, vi i virkeligheden skal kigge os om efter andre grunde til eksplosionen i usundhed og sygdomme.

Men disse grunde er straks meget sværere at ændre på. De fleste mennesker er i dag fyldt op af diverse giftstoffer fra kemikalier, bla. fra luften og vores føde samt tungmetaller som f.eks. kviksølv (især fra tandfyldninger!), kobber (fra svineproduktion) osv. osv. Stoffer som ophober sig i indre organer og hjernen og skaber kaos. Men at afgifte hele nationen og gøre landet økologisk er straks et sværere projekt end at få et par overvægtige til at løbetræne i fitnesscenteret.

Flere og flere udenlandske forskere slår alarm over det stigende trådløse niveau, vi alle befinder os i. Senest har WHO klassificeret mikrobølger som "muligt kræftfremkaldende". Men mikrobølgerne gør andet end det. Et stigende antal el-overfølsomme klager over bl.a. migræne, hjerterytmeforstyrrelser, træthed, søvnløshed, koncentrationsbesvær, depression, problemer med hukommelsen, som måske ligefrem kan føre til Alzheimers.

Men teleindustrien er om nogen en sværvægter, som bestemt ikke ønsker at blive sat på nogen som helst diæt !!

Afsæt evt. et par timer til at se denne særdeles informative video med en mand, der ved hvad han snakker om, han har arbejdet med mikrobølger hele sit liv: http://www.naturalscience.org/index.php?id=210

Anne Fuglsang

Elsebeth Søs Hansen:

Duen er et fredssymbol ja. I det Gamle Testamente var det en due, som Noah sendte ud af arken for at se om vandet var kommet. Den kom tilbage med en olivengren i munden, og blev symbol for den fred, som Gud havde indgået med menneskene. I det Nye Testamente er duen et symbol for Helligånden. Det troede jeg var almen viden?

Men sagen er jo, at overvægtige mennesker netop IKKE er i besiddelse af sunde, raske, vitale og fuldt funktionsdygtige indre organer, idet disse belastes kraftigt af al feddet. Så en slankeoperation er netop en måde, hvorpå disse belastede organer kan gøres sunde, raske og funktionsdygtige igen.

Har du læst hvad Henrik Andersen har skrevet om sit forløb som overvægtig? Han levede i et psykisk og fysisk helvede gennem 10 år. Og forsøgte sig så endelig med en bypass operation. En sådan operation er ikke let at få bevilliget. Det kan tage år om at få tilladelse til en sådan, og det anses som absolut sidste udvej. En bypass operation er altså et indgreb, man får foretaget, når man HAR prøvet alle andre muligheder.

Uanset hvad du måtte mene, synes jeg, du burde stille dig ydmyg over for et menneske, der har været igennem et sådan forløb, og med forløb mener jeg først 10 år i HELVEDE og derefter en operatin som så åbenbart kan forsage at Henrik også skal lægge ører til moralske domme.

Uanset hvad bør du i det mindste kunne erkende, at DU ikke har været igennem et lignende forløb, og gudskelov for det, så du kan aldrig forstå hvad det vil sige at være i Henriks sted. Hav i det mindste øje for det. Det er SÅ let at pege fingre af andre, når man ikke selv har været der.

Har du nogensinde været tæt på at tage dit eget liv? Det lyder ikke sådan. Og godt for dig. Men lad være med at håne folk, der har været tæt på det.

John Vedsegaard

Vi mangler forresten en beregning af hvor stor skyld statens "reguleringer" har i dette, og hvor mange kilo borgerne har taget på af denne årsag.

Marianne Christensen

Niels Østergaard.

Forholdet er asymmetrisk.

Et forskningsprojekt om mennesker, der bliver forargede over indtag af skvalderkål og kondiløb vil blive meget tyndt. Der er ganske simpelt ikke ret mange, der kan have noget imod man træner.

Jeg har aldrig hørt om tykke mennesker eller rygere, der vil beskatte kondiløb for at hindre, at nogen dyrker disse sportsgrene.
Jeg har heller aldrig hørt nogen politikere kræve at der på kondistier skal være skilte med "løb kan være skadeligt for dine led".

I øvrigt er der heller ikke nogen, der skal blande sig i om folk løber kondiløb eller træner på en motionscykel. Det er dit eget valg.

Gorm Petersen

Kropskultur er ikke uproblematisk. Motion har det som Einsteins "kosmologiske konstant" før BigBang teorien:

Enten går det i stå - eller også eksploderer det.

Når det går i stå, ender man igen hjemme på sofaen.

Når det eksploderer, begynder man at tage hormoner - bliver afhængig af rockermiljøet, og fordi hormonerne samtidig øger tendensen til risikobetonet adfærd, kan man ende som Stein Bagger og IT Factory.

Motion er indirekte årsag til overbelåning boligbobler o.s.v.

Den nuværende krise er således motionisternes skyld. Ikke de overvægtiges.

Maya Nielsen

Ja de tynde rynkede svesker der ryger lever altså kortere end os der blommer op i fuldt flor.. Men at nogen bevidst vælger at være decideret fede næh det tror jeg ikke på ,med mindre det er for at slippe for interesse fra en pædofil onkel eller far... Og så gir det jo straks mening.... Hvis det altså virker... Faktiak tror jeg de fleste der er tykke/fede hader sig selv hver gang de ser sig i spejlet, for man holder jo ikke op med at have æstetisk sans selv om man bliver 110cm om livet.. Før var jeg altid slank men så blev mit stofskifte ødelagt totalt og de her piller ændrede det hele totalt ingen døgnrytme i stofskiftet, og om jeg tog for lidt eller for meget jeg tog på af begge dele.. Og lægwen gav mig for lidt i et halvt år... Og det betød 30 kg på normal kost + .og den spade var så fræk at spørge om jeg spiste meget chokolade ? Næh ! SÅ FANDT JEG EN HJEMMESIDE HOS EN TYSK PROFESSOR.. Med en formel så jeg selv kunne regne mængden af medicin ud i stedet for at være standardiseret på slump... Det hjalp, jeg skulle have dobbelt så meget som min læge mente.... Der er meget læger ikke ved som man vidste før i tiden. F.EKS. At højt kolesterol. Meget ofte fremkommer af et stofskifte der er i underkanten af det ideelle... Den viden burde de skrive sig bag øret og bruge når nogen har voldsomt forhøjet kolesterol og er fed samtidigt.. Man kunne give en ulstra lille eltroxin mængde i en periode til at støtte og afhjælpe det værste.... Men næh det kan de ikke for det står ikke i lægebogen og de kan sgu ikke tænke selv, men hvis det var deres egen syge moster så ku de nok komme op af direktøsstolen med raketfart....

Kristina Jensen

For nylig i Orientering på P1 havde man ny statistik oppe, som viste at det nu også var veluddannede, velstående osv. Som var svært overvægtige ~ fed. Der er selvfølgelig ikke nok (tydeligvis) som lytter til Orientering og dette medie dækker nok ikke over de medier skribenten ønsker at granske. Sandheden er nok nærmere, at uvidende journalister bringer uvidenhed videre. Denne artikel er også udtryk herfor.

Jeg så TV2 News for nogle måneder siden, hvor den nye regering anerkendte behovet for en testordning med overvægtige, som fik muligheden for at indgå i et terapiforløb, hvilket må siges at modbevise den komplette ignorering af os overvægtiges problem. Hvordan man kommer i sådanne forløb ved jeg ikke og testforsøg er at bureaukratisere noget vi alle godt ved ikke behøves testes. Fuld skruen til denne gruppe, på linie med alkoholikere. Heller ikke denne misbrugsgruppe har nok i antabus. Ligeså har den overvægtige ikke løst sit problem med færre kalorier kun. Færre kalorier er kun symptombehandling.

Dog er jeg helt på linie med skribenten i, at vi har et problem i samfundet når det kommer til overvægt. Både stigmatisering og tabuisering. Vi skal kunne tale om hvordan man bliver overvægtig og hvilke organismer, der ligger bag, som udgør denne selvdestruktive adfærd. For overvægt er et symptom på et misbrug.

Den første afstigmatisering ligger i det sprog vi bruger. Hold op med at omtale andre med så nedsættende et ord som ’fed’. Omtal folks overvægt, som en overvægt de har, fremfor en overvægt de ER. Dernæst ville jeg rigtig gerne have, at journalister interesserede sig for de psykologiske mekanismer bag trangen til at overspise, i stedet for de kilo-symptomer, der er mest interessant i offentligheden, fordi det er det man kan se. Det er på tide, at vi lægger overfladen vedrørende overvægt bag os og fokuserer på det reelle problem: DE PSYKOLOGISKE MEKANISMER, SOM UDGØR ET MISBRUG, DER GØR, AT ET MENNESKE OVERSPISER.

Nick Mogensen

@Marianne Christensen.

Jeg synes du har nogle gode pointer.

Jeg synes ikke det er sort-hvidt. Men der er et tempo-"krav" i vores samfund. Man skal ikke gå en tur med barnet. Men skal løbe en tur hvor de sidder - blæst fra forstanden - i en barne-trolley. Det er samvær tænker man?

Man spekulerer sommetider på, om alle der går i dyrt løbetøj i supermarkedet om søndagen - unge mennesker især -, i realiteten har 'løbet' i tøjet?

Materialismen medvirker til, at alle produkter har en social værdi.

Det giver næsten sig selv, at et par smarte løbesko signaliserer at man er beslutningsdygtig og selvkontrolleret løber. Også selvom man drikker 1½ liter kakaomælk og spiser røget flæsk om aftenen. Det lyder i øvrigt som en grim kombination? :-)

Det er som om folk glemmer visdom og ro. Man skal helst løbe marathon med kollegaerne, nøjes med et glas vin og helst skide to gange om dagen.

I weekenden til gengæld. Der kan vi give den gas. Hoppe i faldskærm og forsøge at lande på et ben. Pisse på hinanden i svømmehallens omklædning eller drikke et glas soya for at afprøve vores mandighed.

Læse en bog? Nej satan-knusme nej. Høre på en gammel skid fortælle en historie? Uh ha. Det lyder da langsomt.

"Can we all show down and enjoy right now?"

Niels Østergaard

Marianne:

Så ræsonnementet er, at det asymmetriske forhold gør det legalt at udråbe løbere og andre fitness udøvere til narcissistiske og 'se-mig' mennesker?

Jeg skriver og mener, at vi principielt har ansvar for eget liv, men helt så enkelt er det jo trods alt heller ikke. Samfundet regulerer og styrer vores adfærd på rigtig mange områder og blander sig dermed i individets frihed. Mener du fx at narko skal være lovligt? Næppe, selv om det enkelte menneske jo burde have friheden til at smadre sin krop, hvis det er ønsket.

Vores adfærd reguleres fx med grønne afgifter på strøm og benzin, med differentierede afgifter på biler alt efter miljøvenlighed, og med afgifter på tobak og alkohol eller nødvendige dagligvarer.

Hvor stor effekt afgiftsreguleringen reelt har, ved jeg ikke, og eksempler som sukker- og fedt-skatten er jeg faktisk ambivalent overfor. Men penge skal der jo trods alt i statskassen og så hellere lægge udgiften på sodavand, øl og tobak end frugt og grønt.

Hetzen mod rygere og nu efterhånden også overvægtige, mener jeg til gengæld er helt i hegnet. Vi skal inspirere mennesker, der gerne vil ændre fx ryge- og spisevaner - men ikke fordømme dem, som ikke ønsker det eller har meget svært ved det.

Kristina Jensen

Niels Østergaard, kan man også inspirere en alkoholiker til at drikke mindre?

Niels Østergaard

Kristina:

Måske kan man ikke inspirere ham, men man i hvert fald støtte ham.

Nick M:

Der er vel alene tempo-krav i samfundet, fordi vi selv hopper på det og tror på, at man kun er 'rigtig', hvis man kan følge trop med diverse livsstilprogrammer?

Der er kun én måde at ændre idealet; begynde ved sig selv i stedet for at give alle andre skylden. Jeg skyder ikke på dig her, men når livsstilprogrammerne har så stor succes, skyldes det jo at der sidder bunker af mennesker, som forblændet labber historierne i sig.

Nick Mogensen

Niels Østegaard.

Ja. Det kan du have ret i. Jeg er nok mere strukturalistisk anlagt end jeg er eksistentialistisk anlag. Jeg tror mange mennesker er meget konformeret af strukturererne. De glemmer at spørge sig selv vigtige spørgsmål: "Hvad vil jeg egentligt?". Jeg har selv haft gevaldig glæde af at mærke efter. Vinde noget sanselighed, fremfor at storme afsted som et blodtørstigt rovdyr.

Men jo. Vi skal selv tage stilling. Jeg synes i sig selv begrebet 'livsstilsekspert' er latterligt. Hvem kan være ekspert i livsstil? Det er noget moderne pjat. Noget indholdsløst snak. Vi tror vores nabo kan lide det og han tror vi kan lide det. Men i virkeligheden synes vi begge det er overfladisk. Lad os alle springe ud af skabet for h******?

Ulla Thøgersen

Når vi indtager flere kalorier end vi forbruger omsættes energien til masse. At bilde nogen noget som helst andet ind er at hensætte dem i magtesløshed; i afmagt. At holde fast i at energi der ikke forbruges bliver til masse (det er en naturlov) er at give folk et personligt valg. Ikke nødvendigvis et let valg, men et valg. Det er at give mennesker deres handlekraft tilbage.

Kristina Jensen

Niels Østergaard, du tror ikke overvægtige er inspireret til at ville veje mindre, alene ved det socialt acceptable udseende det giver? Din holdning til folk med svær overvægt er fordømmende og (håber jeg) bunder i uvidenhed om misbrugets årsag.

Jon W Leonon

Kristina Jensen spørger :
'Niels Østergaard, kan man også inspirere en alkoholiker til at drikke mindre?'

Ja min Skat, det tror jeg faktisk godt du kunne !
Alkohol er en form for 'glædes-erstatning', Kvinder har noget der er MEGET bedre end sprut !!

Niels Østergaard

Kristina:

Jeg er helt overbevist om, at (mange) overvægtige gerne ville veje mindre og samtidig fuldt ud er klar over grunden til deres overvægt. Det behøver de næppe andre til at fortælle dem.

Jeg tror til gengæld ikke, at påtagede offer-rolle gør noget som helst godt for situationen og er vejen frem i løsningen. jeg kan godt blive træt af at høre, det er min (læs: samfundets) skyld at andelen af overvægtige er stigende. Ja, der findes rigtig mange som har spiseforstyrrelser og madmisbrug - men jeg nægter simpelthen at tro på, at befolkningen bliver mere og mere skrøbelige psykisk. Det er ganske enkelt ansvarsfraskrivning på højt niveau.

Det er sikkert ilde hørt, men jeg tror ikke, at en alkoholiker, der ikke tager ansvar for sit eget liv bliver afvænnet. Det samme gælder for nakomaner, rygere og alle andre misbrugere. Omverdenen kan være medarbejdende eller modarbejdende i afvænningsprocessen, men i SIDSTE ende ligger ansvaret hos misbrugeren.

Kristina Jensen

Jon W Leonon, det kunne jeg desværre ikke engang med min egen far og jeg har ikke forsøgt siden.

Niels Østergaard, du forveksler oplysning med offergørelse. For at samfundet holder op med at stigmatisere svært overvægtige kræver det, at befolkningen er oplyst om de mulige årsager, som skyldes overspisning. Det er lettest at nøjes med at kigge på en person, hvis krop bærer på svær overvægt og opmuntre, som var det et underholdende emne.

Svær overvægt kommer (bl.a.) af, at folk omkring den med svær overvægt ikke tager de svære konfrontationer omkring vaner og omkring årsagen til behovet for overspisning. Det er hamrende grænseoverskridende, men svær overvægt kan ses og er derved et råb om hjælp. Det er ikke sikkert, at den med svær overvægt er bevidst om egen behov for hjælp, men den skal tilbydes.

Jeg tror ikke befolkningen er blevet mere psykisk skrøbelige, men at samfundet er blevet mere krævende og for belastende for befolkningen. Bare se på hvor mange, der får stress. Så vil liberalisten påberåbe, at det er den enkeltes ansvar, at sige fra overfor samfundets normer og sætte grænser, men den stigende mængde stress-ramte beviser, at det er rigtig mange ikke i stand til.

Det er almen anerkendt, at alkoholikere oftest skal have hjælp fra omverdenen til at komme ud af sit misbrug. At du tror det er op til alkoholikere viser manglende forståelse for årsagen til, hvordan vedkommende er blevet alkoholiker...

Jeg vil gerne afvise, at skulle udtale mig om overvægt generelt. Jeg udtaler mig kun om svær overvægt, som kræver en BMI over 30.

Marianne Christensen

Niels Østergaard.

Som jeg har forsøgt at forklare er der forskel på "en del af" og "alle".

At en del af storbyernes idrætsudøvere flytter deres motion ud på byens torve for at blive set erklæres åbent af en del af udøverne. Der er ingen grund til at betvivle deres egne udsagn,
Det betyder ikke, at samtlige kondiløbere m.m. har det som et primært mål at blive set.

Angående udtrykket narcissist bruger jeg det ikke som et patologisk udtryk, men som en betegnelse for den personlighedstype, der dukkede op i slutningen af 80èrne (Lasch, Ziehe), hvor et af kendetegnene er at man har et stort behov for at være blive set og være "på".

Sider