Nyhed
Læsetid: 3 min.

Flere institutioner for udsatte børn spares væk

Aarhus skærer kraftigt ned på antallet af institutionspladser til udsatte børn. Endnu et eksempel på de omfattende institutionslukninger, der har halveret antallet på landsplan. Aarhus kommune erkender blankt, at det handler om økonomi
En række institutioner for udsatte børn og familier er lukket de seneste år. Her Skodsborg Obersvations- og behandlingshjem. Arkiv

En række institutioner for udsatte børn og familier er lukket de seneste år. Her Skodsborg Obersvations- og behandlingshjem. Arkiv

Jakob Dall.

Indland
27. juli 2012

Det er meget dyrere at anbringe udsatte børn og familier i fare for tvangsfjernelse på en institution end at placere dem i plejefamilie. Det er der er ingen tvivl om. Faktisk er det tre gange så dyrt.

Til gengæld hersker der stor tvivl om, hvorvidt plejefamilierne kan løfte opgaven med de socialt tungeste børn.

Ikke desto mindre har institutionerne igennem længere tid oplevet at få antallet af pladser beskåret eller i mange tilfælde helt at lukke. I alt lukkede omtrent 20 private opholdssteder, og omtrent 10 offentlige kom under afvikling, herunder fem familiedøgninstitutioner, i 2011. I 2010 lukkede 10 døgninstitutioner, og det samlede antal døgninstitutioner er nu halveret.

I næste uge, den 1. august, nedlægges så omtrent to tredjedele af Døgncentret for Børn og Familier i Aarhus’ anbringelsespladser. Det sker på baggrund af et kompromis, der landede efter et længere tovtrækkeri mellem centret og Aarhus kommune, der først bebudede aftalen med institutionen helt opsagt for derefter at gå med til at bevare dele af den gamle institution.

Døgncentret for Børn og Familier i Aarhus rummer tre afdelinger med forskellige ekspertiser, herunder Bethesda, der er kendt for i sin tid at advare Aarhus Kommune i den kendte ’Mads-sag’, hvor kommunen blev kritiseret for at have svigtet sin tilsynspligt.

Ifølge de lokale politikere har de ikke haft andre muligheder end at skære på institutionens pladser:

»KL har formuleret, at økonomi og barnets tarv skal gå hånd i hånd, men realiteten er jo, at de økonomiske hensyn desværre vejer tungt i en så presset tid, som vi er i nu. Vi har foretaget nogle meget svære besparelser i kommunen igennem de seneste år,« siger Claus Thomasbjerg (SF), der er socialudvalgsformand i Aarhus Kommune.

Bølge af lukninger

Da socialreformen ’Barnets Reform’ trådte i kraft, skete det med en henstilling om i højere grad at benytte sig af familieplejeanbringelser. Det har ifølge kritikere fået kommunerne landet over til helt at se bort fra institutionerne, der ellers i flere tilfælde har været kendt for deres store ekspertise.

Barnets Reform er da også det hyppigst anvendte argument, når kommunerne lukker eller sparer på institutioner, som man kunne se med den nu lukkede institution Skodsborg, der behandlede alkoholskadede småbørn. Eksperter mener, at det ekspertisetab, lukningen af disse institutioner fører med sig, er en skandale:

»Al forskning viser, at det både økonomisk og menneskeligt er mest hensigtsmæssigt at lave en tidlig og omfattende indsats, som netop de her institutioner er bedst til. Man sparer måske lige nu og her, men på længere sigt bliver det meget dyrere, fordi børnene vokser op og får brug for mere omfattende behandling end ellers – og så kan det jo menneskeligt have kæmpe konsekvenser,« siger Inge Bryderup, lektor på DPU, der netop har lagt sidste hånd på en bog om de lukningstruede familiedøgninstitutioner.

Aarhus Kommune sparer 6 mio. kr. næste år, og besparelserne forventes at stige til knap 13 mio. kr. i 2014. Det fremgår af det nyligt offentliggjorte sparekatalog fra socialforvaltningen.

Ærlig snak

Ebbe Lorentzen er forstander på den førhen lukningstruede institution Bethesda. Han er ligeledes nervøs for den afvikling af ekspertise, der finder sted i forbindelse med lukningen af de mange institutioner. Dog er han lettet over, at Aarhus Kommune har meldt så ærligt ud:

»Vores institutioner kommer til at opleve en afspecialisering, hvilket kan få store konsekvenser, men det er jo nemmere at forholde sig til, når lokalpolitikerne i det mindste har forklaret årsagen: krisen kradser,« siger han.

Gry Rambusch er advokat og specialiseret i socialområdet og en del af konsulentvirksomheden Huset Zornig. Ifølge hende er det usagligt, når kommunerne henviser til økonomiske hensyn på det her område. Og hun er overrasket over den ærlighed, Aarhus Kommune har lagt for dagen, fordi hun ligeledes mener, at kommunerne ofte forsøger sig med andre forklaringer først.

»For mig at se ligner det en ny strategi fra kommunerne, der igennem de seneste år har oplevet massiv modstand i medierne med meget dårlige socialsager. Sagerne har fremstillet kommunerne som inkompetente, så når man lukker institutioner med afsæt i økonomiske begrundelser, spiller man samtidig bolden videre: Det bliver en måde at videregive ansvaret til Christiansborg, der bør være en mere synlig aktør på dette område.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tja, hvad skal man sige. Folk vil hellere have skattelettelser og den tidligere regering havde travlt med at tørre ansvaret og regningerne af på kommunerne imens de holdt deres skåltaler.

Sådan er det efterhånden over hele linjen. Det synes jeg personligt er trist. Men sådan er det.

Ib Christensen

Men vi må jo forstå der skal brings ofre, når nu befolkning vil have, at der skal være penge til krig, droner, beskytte illegal fiskeri i udenlandsk farvand, brofindelse til erhverslivet udenom jylland, overvågning, løn til avisredaktørens kone i offentlig leder stilling, HP lamper i kirkerne, millioner til Red barnet for at ingen skal sige vi ikke tænker på børnene, før vi snakker om hvor vi kan spare.

Maya Nielsen

Det er lige til at græde over...!

Karsten Aaen

Er det ikke interessant at det er institutioner som Skodsborg og Bethesda som bliver lukket, altså steder med tilknytning til kirkens sociale arbejde, måske især i høj grad Indre Mission, sådan som jeg ser det.

Og man synes ikke at forstå at penge brugt på især udsatte børn kommer tre hvis ikke fire eller fem fold igen senere hen....

@Karsten Aaen
Det er jo ikke bare den her institution eller det her område. Sådan er det over det hele og har været det længe. Fra ældrepleje, til børnepasning til skoler, til ..

Selvom kommunerne - i høj grad - gør hvad de kan, så har de aldrig fået ressourcerne til hverken at kunne gennemføre eller forbedre nogen af de vidtløftige skåltaler der er blevet holdt inde på Christiansborg men bliver nødt til hele tiden at lave kassetænkning i, hvad der bedst kan betale sig på kort sigt, i stedet for langsigtet. De er helt ovre i det desperate med at tage forskud på de såkaldte reformer, og bryder dermed gældende lovgivning. (Artikel her i Information hvor KL stolt proklamerede at de havde taget forskud .. )

Den eneste 'velfærd' der voksede op under Vco var et kæmpe bureaukratisk apparat med incitamentsstrukturer og rapporter om effektiviseringer, kontrol af kontrollørerne og et tæppebombardement af lovgivning på det sociale område som selv jurister har svært ved at finde rundt i. Folk hyrer private socialrådgivere og advokater.

Men ja, når man giver skattelettelser en masse, udliciterer til private der gør det hele dyrere, overopheder økonomien og underminerer det sociale net, deregulerer boligmarkedet, lejelovgivningen, osv. så skal det jo gå sådan. Flere og flere vil falde igennem og omkostningerne blive større og større så man tilsvarende kan skære mere og mere ned.

Så taler de om at 'man skal tage ansvar'. Det er det sidste man kan forvente inde fra Christiansborg. Det er altid de andres skyld når lokummet brænder på. Det er også modigt og ærligt af Århus kommune at fortælle hvad årsagen er, til nedskæringerne, så sæben bliver væk for dem derinde.

Dorte Sørensen

Endnu en uheldig udløber af Løkke Rasmussens og DF s Strukturreform, som de iøvrigt blev advaret om i behandlingen af lovforslaget både af den daværende opposition og i høringssvarene minus KL s høringssvar.

Flemming Hørdum Gertsen

Når der fra Christiansborg snakkes om vækst-pakker, burde det være i væksten af bedre forhold for udsatte børn, unge og familier.

Hvorfor har man stadigvæk ikke fattet, at hvis man poster lidt penge i udsatte børn, unge og familier, så er chancen for at man får mennesker der bidrager til fælleskassen frem for at skulle leve af den resten af livet.

- Desværre er der en generel tendens til at langsigtet planlægning på det socialpolitiske område - kun gælder til næste folketings - eller kommunalvalg, og det bliver som populært sagt som den kendte talemåde, at tisse i bukserne om vinteren...

Tja og så snakker man om forebyggelse, imens mansparer de forebyggende initiativer der netop skal forhindre at disse børn ender i kriminalitet og hvad der er værre og blive en kæmpe udgift for samfundet. Virkeligt genialt må man sige.

Rasmus Normand

Det er i sandhed et fattigt land, der sparer på børne- og ungeområdet.

Det skorter ikke på krav og flotte ord i lovgivningen. Men faktum er at børn og unges tarv, bliver negligeret i en grad, der er ikke bare bekymrende - men er direkte uansvarlig.

Påpeger man at den er helt gal - ja så er man et brokhovede. Kritik er uønsket. Du makker ret og smiler, uanset hvor skidt det står til.

Vi er efterhånden blevet et "vil have det hele, for det halve" samfund.

Det svarer jo groft sagt til, at DBU forventer mindst en sølvmedalje, til det danske fodbold landshold ved næste slutrunde. Dette fornemme resultat skal opnås med syv spillere, hvoraf to er tilskudsansatte, og kun kan spille i 20 minutter ad gangen. Ved sygdom må der ikke tilkaldes vikar, da det vil overstige budgettet - der må bare knokles hårdere. Bolden til træning kun var halvt fyldt med luft, da der ikke er råd til at få den lappet, spillerne skulle selv kridte banen op inden træning, og lønnen iøvrigt var grinagtig lav.

Flemming Hørdum Gertsen

Hvis jeg skulle indføre et nyt begreb i debatten, skulle det være " Den inhumane trekant". Der er ikke sammenhæng mellem Økonomerne - politikkere/forvaltningen - pædagoger/lærerne/politi.

Dem der træffer beslutningerne i forvaltningen ser på økonomerne, men ikke dem der arbejder med de udsatte. Pædagogerne m.m. Presser forvaltningen, og overser økonomien ift. de udsatte børn og unge
. Hvis de tre parter ikke kan snakke sammen, ved ingen hvordan det står til i de andre lejre, alt imens børn og unge + deres familier tabes på gulvet.

Bjarne Bisgaard Jensen

Først var der efterlønsreform, så dagpengereform, så mistænkeliggørelse af bistandsklienter og modtagere af førtidspension og senest forsøg på angreb på folkepensionens grundbeløb, så hvorfor skal svage børn og unge ikke også holde for, i dette samfund som åbenbart ikke vil noget af betydning for almindelige mennesker

Niklas Monrad

- "Man sparer måske lige nu og her, men på længere sigt bliver det meget dyrere"

Man kunne også vende den om, når det drejer sig om offentlige udgifter: Det er måske rart med nogle penge lige nu og her, men på længere sigt kommer det til at koste fremtidige generationer meget dyrere.

Disse børn og unge SKAL der være råd til at hjælpe. Der er nok af steder at spare.
Det er flere år siden Odense Kommune lukkede sin velfungerende institution for børn og forældre - en institution der lærte mange mødre et bedre samspil med deres børn.
Og der er jo mange forældre der ikke har haft brugbare rollemodeller så de ved uhyggelig lidt.
I Odense er der stadig masser af penge til pjank som feks en udstillingsbygning om projekt nedlæggelse af Thomas B Thrigesgade - bemandet med vellønnede medarbejdere. Og en voksende hob af stabsfunktioner (gode at have men kunne let undværes).

Mette Hansen

I må jo forstå, at der ikke er penge i "skidtet" !

Maya Nielsen

Ja man slår sig af grin på lårene, når man så ved at politikkerne i samme tidsrum øger deres lønninger til sig selv hahahahahahahahah hvor er de komiske !

Mette Hansen

ja, det er grænseløst usmageligt!

Povl Thomsen

@ Bjarne Bisgaard: "Først var der efterlønsreform, så dagpengereform..." etc.

Her handler det vist mere om: Først var der skattestoppet, så kommunerne ikke kan finansiere omlægninger af den sociale indsats til mere forebyggelse ved hjælp af en midlertidig skattestigning, men tvinges til at spare på indsatsen her og nu. Så var der Løkkes kommunalreform, som fjernede amternes styring af det såkaldt vidtgående specialområde uden at sikre, at ekspertisen blev forankret et andet sted.

Tine Sørensen

Endelig kommer politkere frem i lyset med den åbne erkendelse, at de politisk er styret af penge, og intet kan stille op.
I dette tilfælde er det politikere i Århus Kommune, der står frem.
Men fænomenet begrænser sig naturligvis ikke til Århus Kommune, - så vi har til gode, at se flere både lokale og nationale politikere stå frem med denne oprigtighed.
Margrethe Vestager har i direkte interviews på TV - bla. overfor Clement Kjærsgaard, - måttet svare på det direkte stillede spørgsmål, - om vores økonomiske system har taget magten fra politikerne? - Et godt spørgsmål.......!
Så godt, at det er vanskeligt, at tage Margrethe Vestager alvorligt, når hun benægter, at det skulle være tilfældet.
Vi er nok ganske mange, der mener,at det stadig må være muligt, at føre en anstændig fordelingspolitik?
Men tvivlen vokser, og når kommunerne begynder at smide håndklædet i ringen, må Vestager jo træde i karakter!!!

Flemming Hørdum Gertsen

Når der nu er kommunalvalg i 2013,må man da håbe at de besparelser der er fortaget bliver husket. Der må da være nogle der skal kunne forklare de valg man har truffet igennem sin valgperiode......

Flemming Hørdum Gertsen

Når der nu er kommunalvalg i 2013,må man da håbe at de besparelser der er fortaget bliver husket. Der må da være nogle der skal kunne forklare de valg man har truffet igennem sin valgperiode......

Flemming Hørdum Gertsen

Når der nu er kommunalvalg i 2013,må man da håbe at de besparelser der er fortaget bliver husket. Der må da være nogle der skal kunne forklare de valg man har truffet igennem sin valgperiode......

Olav Bo Hessellund

@Flemming Hørdum Gertsen:

Ang. kommunalvalget 2013: Hvis du hermed tror at kunne appellere til vælgernes solidaritet med de handicappede og andre svage, er jeg bange for, du vil blive skuffet.

Marianne Christensen

Ja, men når man sparer på de mest sølle kan skiderikkerne som styrer DK, da også få lidt dyrere neglelak til tæerne- Helles og Vestagers forskønnelseskure må have været dyre.

Der var et yndigt land.

Hu hu-

Ja nu er jeg vred - det er de to ufølsomme kvinder der har magten i Danmark.

Nu er det befolket af egoister.

@Marianne Christensen

Det kan du altså ikke beskylde hverken Helle eller Margrethe for uanset hvilken neglelak de bruger og at de er lidt hotte at se på sådan alt taget i betragtning. De har kun været i gang et lille års tid.

Hvor lidt jeg så end bryder mig om de reformer der er lagt op til fra dem og den nuværende regering og har været godt ude med bidske kommentarer, så er det ikke dem der har brugt kommunerne som håndvask eller lavet de strukturer og absurdokratiet.

Det har faktisk alt at gøre med Anders Fogh og Minimalstaten. Man har ganske enkelt og ligeså stille undermineret det meste af det sociale system, så det kollapser under vægten af sig selv før eller siden, alt imens man har hyppet sine egne kartofler og fodret vælgerne med friværdier og velsignet dem med markedsøkonomiens mirakler.

Nu kan du jo se hvordan de angriber arbejdsmarkedsrettighederne i opposition og vil deregulere det så arbejdstagerne ingen rettigheder har, hvis de først mister retten til at strejke og dermed intet har at forhandle med så man er helt sikker på, at lønninger og skattegrundlaget falder drastisk og det hele kollapser.

Men.. samfundsanalyse og underliggende årsager nok, jeg har et telt og en sovepose.

Karsten Aaen

Har neop i DR2 set en udsendelse om 21.11. 2001 hvor AFR kom til magten, og hvordan Venstre lige fra 1998-valget som gav Nyrup fire år til sagde 'skræmmekampagne'. om Nyrups påståede meninger og holdninger om Venstres politik...

Nu ved vi så at det hverken var påstået eller en skræmmekampagne...

Tine Sørensen

Ja, - måske vil det vise sig, at være den bedste investering vi - menigmand - kan gøre os... - Et telt og en sovepose.... - en fiskestang og en slangebøsse...
Jeg har længe gået og tænkt mig et kolonihavehus... Som løsning på problemer med at eje en andelsbolig og sidde i en musetromle med alt for dyre lån, med skamløse ågerrenter.
Men i de kolonihaver, hvor man må leve i året rundt, er husene i stor stil oppe i millionklassen. Mulighederne lukker sig lige så stille omkring os....
Jeg så for et par dage siden en artikel i Børsen, - at netop kolonihaver blev anbefalet som investeringsobjekt. Godt tip! - Dér røg den sidste mulighed for at overleve på beskedne vilkår for os, der gerne vil sætte tæring efter næring.
Nu skal vi til at leje kolonihaver af rigmænd, der spekulerer i boligmarkedets afgrunde....
Vi ender hurtigt med at være nogle sølle skiderikker allesammen.... Alle os, der hænger fast i arbejdsmarkedet med neglene....Som kæmper en desperat kamp for at holde os fra A-kassernes og Jobcentrenes ydmygelser. Ingen ved om det lykkes for nogen af os - hver især.... Vi slås alene.
Og er man ikke helt ung, - så blir denne kamp mere og mere ødelæggende. Massivt selvdestruktiv.
De unge, - som allerede via deres opvækst er frataget valgmuligheder, - som står med fladtrampet selvtillid og som er opgivende overfor uddannelse og har fundamentalt svært ved at se troværdige muligheder for sig selv, - de er i virkeligheden vores fremtid! - De er vores fælles ressouce i videre-udviklingen af vores demokrati og vores økonomi.

Viola Elmholt

Tidlig indsats og den bedst mulige indsats for at støtte de udsatte børn er det Barnets Reform udtrykker at vi skal. Det er hvad fagfolk ved, der kan vende et barns udvikling. Man ved meget om, hvad der kan hjælpe og vi handler mod bedre viden, når vi handler som om de behandlingskrævende børns støttebehov kan tilgodeses af en plejefamilie med selv nok så stort et hjerte og vilje til at give omsorg. Omsorg er vigtigt og nødvendigt og gives også på de institutioner, der for tiden lukkes. Børnene har behov for og krav på andet og mere end omsorg. De har behov for behandling for deres skader fra uddannet personale med stor viden om, hvordan disse børn fungerer og har det.
Vi skulle som samfund skamme os over at lukke øjnene for den viden, der gennem de seneste 40 år er opnået, fordi vi ikke vil finde pengene til at støtte disse børn professionelt.
Respekt for at Århus kommune kalder en spade for en spade og vedgår at økonomien i kommunerne er så stram at den styrer.

Brian Pietersen

ærgeligt at amterne forsvandt, kommuner og regioner har ik en hat forstand på børn/unge.

det hele startede med VKO...

Kristina Jensen

Jeg har oplevet det på egen krop og selv nu hvor jeg er voksen afvises jeg hjælp til at blive en samfundsnyttig borger. Når man konstant møder modstand til at bedre egen situation, er misbrug og opgivenhed nærliggende.

Kristina Jensen
Det har du helt ret i, når man finder ud af at hånden der bliver rakt ud er en svidende lussing, så lærer man ikke at leve, men at overleve som man nu bedst kan. Selv hvis jeg kunne, ville jeg ikke - når man kun får lussinger for det. Og nu vil jeg tage en slurk af den billige whisky og være ligeglad.

Marianne Christensen

Martin skov.

Det er muligt at det var værre med VKO. Jeg er i tvivl.

Det er en kendsgerning at det ikke er blevet bedre med rssf.

- Og jed synes stadig de to kvinder, der står for dagens Danmark er en katatastrofe.

Det er kvinder, der beviser at verden ikke bliver bedre med kvinder på topposter - de to r og s kvinder - sammen med frederiksen og hækkerup beviser at kvinder ikke tilfører politik en særlig kvindlig dimension. Tvært imod - synes mænd at være mindre kyniske end vore såkaldt bløde kvindlige politikere..
Så nej tak. Ingen kvoter til kyniske kvinder i danske bestyrelser.

Tine Sørensen

Vi har nu stadig til gode at mærke effekterne af ssfr's politik.
Jeg vil ikke just påstå, at jeg er optimistisk mht disse effekter. Men tiden må trods alt vise.....
At bringe køn - i form af fordomme og bitre - mere eller mindre personlige erfaringer - ind i billedet - er lige det mest letkøbte bullshitt...
Der skal ikke meget til, for at argumenter vil veje tungere end dét!!!! - Og den smule kan vi vel for fanden anstrenge os...!!!
Vi skal lytte til hinanden. .Men regulær dumhed spilder vores allesammens tid...

Tine Sørensen

Bekræft venligst ikke fordommen, at kvinder er kvinder værst....!

Mette Hansen

Ikke iorden, de lukker institutionerne ned, men heller ikke iorden at se, hvordan ejerne af disse institutioner køber den ene strandvejsvilla efter den anden for de kæmpe lønninger, de får af kommunerne.

@Marianne Christensen
Nej, det er ikke blevet bedre og det vil man heller ikke kunne sige før om 4-6 år, når man ser på langsigtede effekter, selvom alle åbenbart skriger på kortsigtet spekulation og flere friværdier der vokser ud af murstenene, men jeg er også uenig i de reformer der er lagt op til, og den langsigtede strukturelle effekt fordi jeg mener at de gør tingene værre end de allerede er og blot er en fortsættelse af skævvridningen i socialpolitikken.

Men derfor prøver jeg også på at gøre opmærksom på hvor tingene simpelthen ikke virker, og om ikke andet hvad jeg ser som årsagerne til det. Man kan ikke reparere noget, man ikke ved er i stykker. Dernæst er SSFR en mindretalsregering og man skal stadig kunne tælle til 90 inde i folketinget hvis man vil ændre noget.

Tilsidst vil jeg også lige sige, at bare fordi det er kvinder, er de altså ikke noget helt særligt. Bryster gør ikke en til bedre mennesker eller med en helt særlig måde at opfatte verden på. (Medmindre det er sidst på måneden). Man er bare et menneske.

Marianne Christensen

Martin Skov@

Jeg forsøger bare at sige:

Rødhårede kontra blonde.

Høje kontra lave.

Musikalske kontra umusikalske.

Kvinder kontra mænd???? Hvad er det lige kvinder bidrager med som rødhårede eller lave ikke bidrager med?

At kvinder skulle tilføje dansk politik eller danske bestyrelser nogetsomhelst er en skrøne.

Der er ike noget særligt følsomt gen som skulle bevirke at netop kvinder er gode i politik eller bestyrelser.

Ja men se da på Thorning, Vestager og Støjberg.

Jeg vil da mene at poliikere som Krag, Baunsgaard og Schlüter var mere menneskelige i den gennemførte politik.