Nyhed
Læsetid: 1 min.

Forsvaret går til bekendelse: Vi har taget flere fanger

Danske soldater udsendt enkeltvis til Afghanistan har taget fanger og overleveret dem til de afghanske myndigheder uden at oplyse det til Forsvaret. Forsvarskommandoen har intet overblik over, hvor mange fanger der er tale om,eller hvad der er hændt dem. Ministeren vil lade undersøgelseskommission se på sagen
Danske soldater udsendt enkeltvis til Afghanistan har taget fanger og overleveret dem til de afghanske myndigheder uden at oplyse det til Forsvaret. Forsvarskommandoen har intet overblik over, hvor mange fanger der er tale om,eller hvad der er hændt dem. Ministeren vil lade undersøgelseskommission se på sagen
Indland
12. juli 2012

Danmark har taget flere fanger i Afghanistan end hidtil oplyst. Det fremgår af et brev fra Forsvarskommandoen til forsvarsminister Nick Hækkerup (S), som netop er blevet afklassificeret. I brevet oplyser Forsvarskommandoen, at såkaldte enkeltmandsudsendte militærpolitifolk i Kabul siden 2002 har undladt at rapportere om tilbageholdelser til Forsvaret. I stedet har de danske soldater rapporteret til de NATO-enheder, soldaterne har indgået i.

Forsvarskommandoen »indskærper« nu, at soldaterne fremover også indrapporterer sådanne tilbageholdelser til Danmark.

Forsvaret måtte på baggrund af oplysninger fra 14.821 lækkede amerikanske efterretningsrapporter sidste år opjustere antallet af fanger taget i Afghanistan til 55, og det tal skal nu hæves yderligere.

Ifølge Søren Thinggaard Larsen, kommandørkaptajn og chef for Forsvarskommandoens operations- og efterretningscenter, har Forsvaret imidlertid ikke viden om, hvor mange flere fanger, danske soldater har taget, eller hvad der er sket med de fanger, danskerne efterfølgende har overleveret til de afghanske myndigheder. Han henviser til, at det må være op til den kommission, som skal undersøge Danmarks deltagelse i krigen i Irak og håndteringen af fanger i både Irak og Afghanistan, at undersøge.

Professor Jens Elo Rytter, folkeretsekspert ved Københavns Universitet, mener, de nye oplysninger bekræfter indtrykket af Danmarks fangehåndtering:

»Det passer jo meget godt med det billede, man efterhånden har fået. Nemlig at forsvaret ikke helt har haft styr på de her dele«. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Nick Hækkerup, som er på sommerferie.Men i et brev til Folketingets forsvarsudvalg skriver han, at oplysningerne »vil kunne komme til at indgå i den kommende undersøgelseskommission om krigsdeltagelsen i Irak og Afghanistan«.

Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, kalder situationen »fuldstændig uholdbar« og kræver en undersøgelse af, hvad der efterfølgende er sket med de tilbageholdte.

»Vi har jo ansvar for de fanger som er blevet taget. Så det gør ikke bare antallet af fanger større – men også ansvaret større,« siger Nikolaj Villumsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Robert Kroll

Nogen af de overdragne fanger er givet løsladt med det samme - lidt penge under bordet ( eller med de rette familieforbindelser) , så er man fri igen og kan slås videre.

De afghanske myndigheder er jo noget korrupte - penge og familie-/klanrelationer spiller en stor rolle.

Kristian Laursen

Det danske militær er én stor indspist slyngelklub hvor man holder sin mund, så ens kolleger ikke kommer i fedtefadet.

Gad vide hvor meget lort der kan ligge under et tæppe med ti års negligeren af ansvar..

Christopher Bjergmose

@Kristian Laursen

På den måde adskiller Forsvaret sig vel egentlig ikke fra andre offentlige ministerier, politiske partier fra højre til venstre, fagforeninger mv.

Kristian Laursen

@Christian Alberts

Forsvaret bærer våben.

@Kristian Laursen

Politikerne styrer et helt land.

Det var dog besynderligt, at det som burde være en del af hverdagens standardrapporteringer og soldatens ABC, stadigvæk - ud fra panikmeldingerne i medierne - antager karakter af teoretisk partikelfysik.

Mon ikke snart "lorten" skal åbenbares for offentligheden.

Var det f.eks. den tidligere forsvarsminister som gav ordre til at nedjustere antallet af krigsfanger af politiske årsager?

Eller hvad foregår der egentligt?

Når de danske soldater har rapporteret til deres NATO-enheder, kan fangetallet da sagtens gøres op.

Og den opgørelse skal selvfølgelig foretages.

Tommy Karstensen

Forsvaret har ikke "igen" rod i tallet. Sagen er at der aldrig kommer styr på det nu. Erkend det og kom videre med livet. Hvis politikerne i 2002 synes det var SÅ vigtigt at vide, så havde de jo nok sagt det dengang. Det tænkte man ikke over, da Danmark ikke er vant til at håndtere det. Det ved vi så nu, så vi fremover kan blive sparet for diverse bræk-udgydelser i pressen. Ingen rådne æg, ingen bevidste snyderier, blot manglende overblik over en sag som der ikke længere kan svares 100% rigtigt på. Soldaterne har handlet rigtigt. Direktiverne har været svage fra politikerne. Den lektie er vel lært nu. Ingen grund til at tærske mere langhalm på den.

Tommy Karstensen siger:
Det tænkte man ikke over, da Danmark ikke er vant til at håndtere det. (tilfangetagelser)

Burde forsvarsledelsen ikke have rådgivet politikerne? Og burde politikerne ikke have tænkt selv?

Er det generaler og politikerne du forsvarer - eller er det det danske demokrati?