Nyhed
Læsetid: 3 min.

Forsvaret har på ny rod i fangeregnskabet

I 10 år fortalte såkaldte enkeltmandsudsendte militærpolitifolk i Afghanistan aldrig forsvaret, når de tilbageholdt personer. Det kommer nu frem, efter at forsvaret allerede har måttet opskrive fangetal fra såvel Afghanistan som Irak
I 10 år fortalte såkaldte enkeltmandsudsendte militærpolitifolk i Afghanistan aldrig forsvaret, når de tilbageholdt personer. Det kommer nu frem, efter at forsvaret allerede har måttet opskrive fangetal fra såvel Afghanistan som Irak
Indland
12. juli 2012

Da daværende forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) sidste sommer måtte opjustere tallet for tilbageholdte i Afghanistan, forsikrede hun, at nu havde Forsvarskommandoen medtaget »alle tvivlstilfælde og grænsetilfælde«.

»Jeg synes, at det er ret vigtigt, at der er en ordentlig kvalitet, og at vi afgiver de rigtige oplysninger til Folketinget. Derfor har Forsvarskommandoen nu rettet op på tallene og fremadrettet lovet, at der er pålidelige indberetninger på området,« forsikrede forsvarsministeren ved den lejlighed.

Den nye opgørelse viste, at de danske ISAF-styrker i perioden fra 2006 og frem til da havde tilbageholdt i alt 55 personer, hvoraf syv var blevet overdraget til de afghanske myndigheder i henhold til den dansk-afghanske overdragelsesaftale. En aftale som betyder, at Danmark fører tilsyn med disse personer.

Antallet havde ellers hidtil kun været opgjort til 42.

Men efter at Information – på baggrund af lækkede oplysniger fra Wikileaks – havde afsløret, at fangetallet i Irak var sat for lavt, måtte Forsvarskommandoen ikke blot til justere antallet af fanger taget i Irak. Tallet for Afghanistan blev også hævet.

Fremover medregnede Forsvarskommandoen nu også personer, som havde været tilbageholdt i kort tid – for så at blive løsladt igen.

Et år senere må Forsvarskommandoen imidlertid erkende, at heller ikke dette tal er korrekt.

Samme regler

Under arbejdet med registreringen af tilbageholdte i forbindelse med internationale operationer blev Forsvarskommandoen i marts klar over, at en gruppe soldater slet ikke har været talt med: De såkaldte enkeltmandsudsendte soldaters tilbageholdelse af fanger.

En formulering som dækker over enkeltpersoner, som ikke er udsendt som del af en dansk enhed, men som indgår som del af en multinational enhed – typisk under NATO eller FN. Hvilket for eksempel kan være militærpoliti i lufthavnen, FN-observatører eller stabsofficerer og som kan være mange forskellige personnelkatagorier, grader og niveauer.

I et brev til forsvarsminister Nick Hækkerup (S), som netop er blevet afklassificeret, skriver Forsvarskommandoen, at den på det tidspunkt »mundtligt og uformelt blev gjort opmærksom på, at enkeltmandsudsendte politifolk i Kabul efter alt at dømme havde foretaget tilbageholdelser, som ikke var rapporteret nationalt«.

Efterfølgende er det blevet bekræftet, at militærpolitifolkene i Kabul International Airport siden 2002 ikke har rapporteret tilbage om sådanne tilbageholdelser. Og det samme har gjort sig gældende for dem, som i perioden fra 2002 og til 2006 gjorde tjeneste ved Kabul Multinational Brigade.

I stedet har de danske militærpolitifolk rapporteret ad NATO’s kommadovej, idet de pågældende var indsat under henholdsvis ISAF Headquarters Provost Marshall og Kabul Multinational Brigade Provost Marshall.

De udsendte militærpolitifolk har »mundtligt« fortalt, at de blandt andet har tilbageholdt personer som forsøgte at trænge ind på lufthavnens område og efterfølgende overdraget dem til det afghanske politi. Andre er blevet tilbageholdt i forbindelse med anholdelsesoperationer i Kabul.

Ifølge Forsvarskommandoens direktiver for indsættelse i internationale operationer gælder bestemmelserne om tilbageholdte imidlertid for såvel danske enheder som enkeltpersoner.

Men det har ikke været »specificeret, hvordan enkeltmandsudsendte skal forholde sig til overdragelse til andre landes myndigheder eller til den nationale tilsynsforpligtelse over for overdragne tilbageholdte,« som det hedder i brevet.

Forsvarskommandoen vil derfor nu »indskærpe« forpligtelsen til national rapportering over for de enkeltpersoner som i dag er udsendt.

Længe i søgelyset

Spørgsmålet om netop tilbageholdte – og definitionen på sådanne – har ellers været i forsvarets kikkertsigte, siden dokumentarfilmen Den hemmelige krig havde premiere i 2006.

Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, er derfor overrasket over, at forsvaret stadig ikke har styr på antallet af ’tilbageholdte’ i Afghanistan. I dansk sammenhæng bruges ordet tilbageholdte ofte om personer, der tilbageholdes i internationale militære operationer, og som ikke opfylder betingelserne for at opnå krigsfangestatus.

»Det er jo et helt ny kapitel som åbnes i føljetonen om fangerne. Man har altså opereret med dobbeltstandarder i Afghanistan,« siger Nikolaj Villumsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra forsvarsminister Nick Hækkerup (S), som er på ferie.

Men i et brev til Folketingets forsvarsudvalg henviser forsvarsministeren til, at oplysningerne »vil kunne komme til at indgå i den kommende undersøgelseskommission om krigsdeltagelsen i Irak og Afghanistan«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Andreas Trägårdh

Psykopater

I har ført krige som I har tabt, for lånte penge.
Hvem skal betale dem, hvem vil I skal gå fallit pga. af jeres sygedomme og perverterede lystlege?