Nyhed
Læsetid: 3 min.

Røde Kors: Vollsmoses asylcenter bliver en succes

Lokale politikere raser over et nyt asylcenter i Vollsmose. Men presset på asylcentrene kalder på ’usædvanlige’ løsninger, lyder det fra Udlændingestyrelsen
Både lokale og nationale politikere har svært ved at forstå, at Vollsmose skal huse op mod 200 asylansøgere frem til årsskiftet. Her skal de bo i en 11 etager høj og delvis tom etageejendom, som Odense Kommune for nylig solgte til Dan Mark Ejendomme A/S

Både lokale og nationale politikere har svært ved at forstå, at Vollsmose skal huse op mod 200 asylansøgere frem til årsskiftet. Her skal de bo i en 11 etager høj og delvis tom etageejendom, som Odense Kommune for nylig solgte til Dan Mark Ejendomme A/S

Gitte Sofie Hansen

Indland
25. juli 2012

Mens placeringen af et nyt, midlertidigt asylcenter i Vollsmose vækker vrede i Odense, så opfordrer centrets leder områdets beboere og politikere til i stedet at se det positive i situationen.

»Jeg er meget sikker på, at når vi kommer i dialog med de lokale, så vil vi sammen se en række nye muligheder, som både vil være til gavn for de lokale og for asylansøgerne,« siger Michael Vinther, som også leder Røde Kors’ center i Auderød, i Frederiksværk. Centerlederen fortsætter:

»I hvert fald er der en mulighed for, at asylansøgerne kan blive en større del af lokalsamfundet, end vi er vant til. Asylcenteret ligger nemlig, som et af de få i landet, ikke blot midt i et bynært område. Nogle af de omkringboende og handlende vil have samme nationalitet som asylansøgerne, hvilket også giver dem bedre mulighed for at komme i kontakt med andre«.

Både lokale og nationale politikere har ellers svært ved at forstå, at den omstridte bydel skal huse op mod 200 asylansøgere frem til årsskiftet. Her skal de bo i en 11 etager høj og delvis tom etageejendom, som Odense Kommune for nylig solgte til Dan Mark Ejendomme A/S. Selskabet som har indgået den midlertidige lejeaftale med Udlændingestyrelsen.

Odense har ellers ikke det seneste årti henvist asylansøgere og kontanthjælpsmodtagere til Vollsmose, ligesom bydelens ni boligafdelinger har godkendt en såkaldt helhedsplan, som blandt andet skal sikre, at der er en ligelig fordeling af danskere og indvandrere i 2020.

Drukket af natpotten

Rådmand for integrationsområdet, Peter Rahbæk Juel (S), mener derfor, at Udlændingestyrelsen »må have drukket af natpotten«, mens Dansk Folkepartis kulturordfører samt medlem af Odense Byråd og det lokale Tryg By-udvalg, Alex Ahrendtsen, kalder beslutningen »helt ude i skoven«.

»De er velkomne et hvilken som helst andet sted i Odense. Men ikke lige præcis i Vollsmose. Nu er de her i landet, og de skal have et sted at bo – det er ikke det, som det drejer sig om. Det drejer sig om, at de placerer det lige netop i Vollsmose,« siger Alex Ahrendtsen.

Centerdirektør i Udlændingestyrelsen, Anni Fode, erkender, at det er en »usædvanlig« løsning at indkvartere asylansøgerne i et område med mange udlændinge.

Men Udlændingestyrelsen er under pres for at finde indkvarteringspladser til usædvanlig mange asylansøgere.

»Alternativet til den midlertidige indkvarteringsløsning i Vollsmose ville have været  beboelse for børnefamilier under ringe vilkår og for en meget begrænset periode, der ville betyde nye flytninger for asylansøgerne,« siger Anni Fode.

Flytter ind på torsdag

Siden nytår er antallet af asylansøgere således vokset fra 4.200 til 4.800, hvilket skaber bebov for op mod 100 nye pladser på asylcentrene hver måned.

Selv om antallet af nye asylansøgere er steget med 20 procent de seneste måneder, så skyldes presset på asylcentrene hovedsageligmange afviste ansøgere, som det enten er svært eller umuligt at sende hjem. For øjeblikket tvangsudsender politiet ikke til Syrien, Irak og Iran, mens ekspeditionstiden på udsendelser til Afghanistan er meget lang.

Derfor har Udlændingestyrelsen allerede udvidet antallet af pladser i de eksisterende asylcentre.

Der er etableret midlertidige løsninger i Tinglev og Juelsminde og permanente løsninger med et asylcenter i Ringsted og eventuelt i Hillerød, hvor kommunen  i august skal behandle en sag om et asylcenter i Skansedalen.

Og endelig flytter de første asylansøgere så ind i Vollsmose på torsdag (efter planen først og fremmest børnefamilier fra blandt andet det borgerkrigsramte Syrien, der også i år udgør en af de større asylansøgernationaliteter).

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S), men SF’s integrationsordfører, Karina Lorentzen, kalder det en »nødssituation«.

»Selv om det er uhensigtsmæssigt at placere asylansøgerne i Vollsmose, så er det jo kun for en midlertidig periode. Derfor håber jeg på forståelse og tålmodighed hos alle, indtil vi på sigt finder en løsning på problemet,« siger Karina Lorentzen.

Enhedslistens fungerende integrationsordfører, Stine Brix, tilføjer:

»Det er jo ingen hemmelighed, at Vollsmose har mange problemer at slås med. Og 200 mennesker på en gang er jo rigtig mange, så det kunne man godt have fordelt lidt bedre. Men hvis den eneste anden mulighed var at placere dem i telte på en mark i Sønderjylland, så er det måske den mindst ringe«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ole Brockdorff

Det må trods alt stå krystalklart for enhver pragmatisk tænkende dansker, at når de internationale netværk af professionelle menneskesmuglere nu erfarer, at 200 afviste asylansøgere fra Iran, Afghanistan, Irak og Somalia, er blevet overført fra landets asylcentre til moderne 4-værelses lejligheder med toilet og bad samt økonomiske velfærdsydelser fra statskassen til deres livsforsørgelse, ja, så vil der i den kommende tid strømme tusinder og atter tusinder af mennesker hertil fra det afrikanske kontinent for at søge asyl.

”Asyl til alle” har været Enhedslistens parole gennem mange år, og denne hede drøm ser nu ud til at gå optimalt i opfyldelse for partiet med arrangementet i Vollsmose, fordi alle og enhver udmærket ved på forhånd, at de afviste asylansøgere naturligvis får lov til at blive i lejlighederne permanent, og ikke bare midlertidigt frem til nytår som påstået af Dansk Røde Kors, for det skal Enhedslisten nok sørge for som krav i forbindelse med finansloven samt andre vigtige afstemninger i efteråret.

Det var på alle måder et smart træk af Odense Kommune, da man for nylig solgte 11-etagers højhuset til Dan Mark Ejendomme A/S, der selvfølgelig aldrig nogensinde ville have købt lige netop denne bygning med lejelejligheder i et uroplaget boligområde som Vollsmose, hvis de ikke i forvejen lå inde med en forhåndsaftale om udlejning til Dansk Røde Kors til alle deres afviste asylansøgere, for nu kan kommunalpolitikerne i Odense tage officielt afstand fra arrangementet, så vælgerne ikke reagerer negativt i de kommende meningsmålinger.

Aktuelt er SRSF-regeringen og støttepartiet Enhedslisten så uenige om, hvorvidt asylansøgere og afviste asylansøgere skal ud af centrene efter èn måned eller seks måneder. Hvad enten de kan forsørge dem selv eller ikke. Men tilbage står imidlertid det ret vitale spørgsmål, nemlig om Danmark ikke bare èn gang for alle skal ophæve samtlige restriktioner omkring asylanter, og så lade dem henvende sig direkte til politiet for registrering - og det nærmeste socialkontor for livsforsørgelse.

Danmark bruger milliarder af kroner årligt til sagsbehandling hos Udlændingestyrelsen og driften af de mange asylcentre, og det er helt ude af proportioner, at vi alligevel lader de afviste asylansøgere blive indlogeret i ledige boligkomplekser, fordi de nægter at rejse tilbage til deres hjemland efter et afslag på asyl. Men der eksisterer tilsyneladende ikke længere nogen etisk og moralsk grænse hos flertallet af de folkevalgte politikere for, hvor mange asylanter vi skal tage imod på den lange bane i forhold til vores egen befolkning og årlige nationaløkonomi.

Ingen vil høre tale om at nedlægge asyllovgivningen fra 1983, og vi sidder i dag med adskillige partier i Folketinget med Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten i spidsen, der har den klokkeklare opfattelse, at Danmark lige så meget tilhører en iraner, afghaner, iraker, somalier, palæstinenser, libaneser eller hvem som helst fra den store verden, der kan finde vej til en lille nation som os i det nordlige Europa, men det fortæller de bare ikke til deres vælgere, når vi har kommunalvalg eller folketingsvalg.

Danmark er ved at blive udraderet som en selvstændig nation og homogent folkefærd på grund af multikulturalismen, takket være nationens egne folkevalgte politikere, der uden hæmninger bruger milliarder af skatteydernes penge til en kostbar flygtningepolitik. Alt imens omkring 12.000 hjemløse danskere med førstefødselsret til deres fædrene jord ligger og flyder på gaderne uden hjælp fra nogen instanser, og hundredtusinder af etniske danskere står uden arbejde og fremtid.

Hvorfor gør vi det her mod vores forfædres arv?

ellen nielsen

De første syrere - med penge på lommen og som ikke vil bo i en teltlejr i Tyrkiet
er allerede ankommet direkte med fly til DK p.g.a.borgerkrigen!

For mit vedkommende
kan respekten og retfærdigheden i asyl-politiken ligge på et meget lille sted - efterhånden,
når et afslag på asyl betyder ophold og forsørgelse i DK i årevis for skattekroner, som burde gå til hårdt tiltrængte danskere!
FN-lande kan gratis og konsekvens-løst producere flygtninge, som andre landes borgere skal forsørge. Regningen sendes ikke engang til FN!

ellen nielsen

Så vidt jeg er orienteret,
er de nævnte 200 personer ikke asylansøgere,
men personer, som har fået afslag på asyl,
og derfor ikke berettiget til yderligere hjælp og ophold i DK,
men berettiget til hjælp til hjemsendelse til familie og venner og ansvarlige myndigheder i hjemlandet, som naturligvis vil hjælpe dem til fortsættelse af livet dér!