Nyhed
Læsetid: 3 min.

Ugens bommert: Dur Brians bandepakke?

Politikere er gode til at tage æren for positive udviklinger. Senest var Brian Mikkelsen ikke sen til at give den bandepakke, han selv stod bag som justitsminister, æren for det faldende antal bandemedlemmer. Politiet er mere forbeholden
Indland
20. juli 2012

Brian Mikkelsen var hurtigt ude og kvittere for det tilsyneladende fald i antallet bandemedlemmer.

»Det viser, at den bandepakke, som jeg selv lavede som justitsminister, virker,« udtalte den tidligere konservative justitsminister til DR Nyheder, der på baggrund af et folketingssvar har oplyst, at antallet af bandemedlemmer er faldet med 177 personer.

Men skal man tro Rigspolitiet selv, er det en lidt forhastet konklusion.

»Det er vigtigt, at man ikke overfortolker det. Det er et øjebliksbillede, og det gør ikke, at konflikterne mellem banderne og rockerne eller internt imellem de to grupper er blevet færre. Det er desværre ikke tilfældet,« siger politiinspektør Kim Kliver til Information.

Nej, tværtimod vurderer Rigspolitiet i sin banderapport fra maj i år, at der er det, Kim Kliver kalder »et skærpet konfliktbillede«.

»Der er ingen grund til at sige, at det billede har ændret sig,« siger Kim Kliver, der er chef Nationalt Efterforskningscenter (NEC), som har ansvaret for bandeindsatsen.

For tidligt at konkludere

Rigspolitiet har et særligt register med personer, der ifølge politiet har tilknytning til rockerklubber og bander.

Ifølge banderapporten fra maj var der ved udgangen af 2011 1863 personer i registret. I forbindelse med folketingssvaret har Rigspolitiet så opgjort det nuværende antal personer, der var involveret i bandekriminalitet, og her viser det sig, at det i juni ’blot’ drejede sig om 1.686 personer. Et dramatisk fald på 177 personer. En udvikling, der dog kan vende, skynder politiinspektøren at sige.

»Vi noterer os med tilfredshed, at der er blevet færre, og vi vil gøre vores ypperste for at fastholde den udvikling. Men der kan meget vel komme udsving, som gør, at antallet stiger igen,« siger Kim Kliver.

– Brian Mikkelsen siger, det skyldes bandepakken. Er der belæg for at sige det?

»Jeg tror, det er rigtig vigtigt, at jeg koncentrerer mig om det politimæssige, og så lader jeg Brian Mikkelsen og andre politikere tage sig af det politiske.«

– Derfor må du stadig kunne sige, om faldet skyldes Rigspolitiets tiltag i forbindelse med bandepakken?

»Når vi ser en udvikling over en længere periode end det her, vil vi konkludere på det. Men det er alt for tidligt at begynde at drage konklusioner på nuværende tidspunkt.«

Mens politiinspektøren altså passer på med at drage forhastede konklusioner, er den tidligere justitsminister mere uforbeholden og står fast på sin udmelding.

»Jeg mener, det har virket. Der har aldrig siddet så mange bandemedlemmer i fængsel som nu. De bliver stresset totalt, både på deres økonomi og deres netværk, så deres muligheder for at lave kriminalitet og rekruttere er væsentligt mindre end tidligere,« siger Brian Mikkelsen.

– Rigspolitiet understreger, at der er tale om et øjebliksbillede. Om et år kan der være både flere og færre bandemedlemmer. Og i forhold til udviklingen de senere år, er der lige så mange bandemedlemmer som i 2010. Hvordan kan man så sige, at bandepakken har virket?

»Fordi det først er nu, at tiltagene kommer i gang. Først nu kommer bandeenhederne i gang med deres arbejde. De kriminalpræventive tiltag som banderåd og en indsats i de sociale boligbyggerier kommer også først i gang nu.«

– Rigspolitiet siger samtidig, at der er lige så mange konflikter som hidtil, ligesom der begås lige så meget bandekriminalitet som tidligere. Kan man på den baggrund sige, at bandepakken virker?

»Ja, for det havde været langt værre. Men det er slet ikke godt nok, og jeg mener, der skal endnu skrappere foranstaltninger til. Regeringen sidder på hænderne og har kun gjort småting, siden vi lavede de forskellige pakker. Det er stadig en kæmpe udfordring.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Esben Maaløe

Se hvor standhaftigt Brian går politi-"eksperten" imod. Bravo!

http://www.youtube.com/watch?v=ZIJ92NbW82M#t=7

Brian, Brian, Brian? Er det ham som stikker af fra færdselsuheld?