Nyhed
Læsetid: 2 min.

Enhedslisten kræver grøn jobplan til 10 mia. kroner

Forud for finanslovforhandlingerne kræver Enhedslisten, at der over de næste tre år bruges op mod 10 mia. kr. på en grøn jobplan, der skal skabe 20.600 nye job. Milliarderne skal komme fra pensionskasserne
Forud for finanslovforhandlingerne kræver Enhedslisten, at der over de næste tre år bruges op mod 10 mia. kr. på en grøn jobplan, der skal skabe 20.600 nye job. Milliarderne skal komme fra pensionskasserne
Indland
24. august 2012

På dagen for Enhedslistens sommergruppemøde er partiet klar med et håndfast krav til regeringen forud for de kommende finanslovforhandlinger:

Der skal laves en stor, grøn jobplan til 10 mia. kroner, som skal give 20.600 nye job. Den skal finansieres gennem en såkaldt »energiomstillingsfond«, som landets pensionskasser skal pålægges at placere én procent af deres formue i. »Det er nødvendigt med en grøn jobplan, fordi arbejdsløsheden fortsætter med at stige, og vi er nødt til at gennemføre initiativer, der sikrer, at der kommer flere arbejdspladser allerede næste år,« siger Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen.

De op mod 10 mia. kr. skal give nye lånemuligheder til energirenovering af boliger og bruges til udvikling af nye energiformer samt investeringer i den kollektive trafik.

Hos et af landets største pensionsselskaber, PensionDanmark, er administrerende direktør Torben Möger Pedersen ikke begejstret for Enhedslistens forslag.

»Vi foretrækker et setup, hvor vi selv vurderer projekterne. En centralt styret politisk fond med afkast på niveau med den aktuelle nulrente på statsobligationer vil ikke kunne konkurrere med dette,« skriver han i et skriftligt svar til Information.

Thomas Færgeman, direktør i den grønne tænketank Concito, er mere positiv over for Enhedslistens ønske:

»Enhedslistens grønne jobplan er et meget konstruktivt indspark til, hvordan vi både kan tænke grønt og skabe arbejdspladser. Planen redder ikke klimaet, men det er heller ikke en klimaplan. Det er en grøn jobplan, som sikrer arbejdspladser gennem klimaforbedringer. Og det er bestemt et skridt i den rigtige retning.«

Finansminister Bjarne Corydon (S) ønsker ikke at forholde sig til det konkrete forslag fra regeringens støtteparti: »På mandag vil jeg præsentere regeringens udspil, men jeg vil da gerne generelt sige, at jeg ikke forhandler finanslov i medierne, men ved forhandlingsbordet. Jeg vil da også gerne pointere, at regeringen allerede har prioriteret grønne job,« skriver han i en skriftlig kommentar.

Per Clausen understreger, at »grøn omstilling skal være en central del af en aftale«:

»Den grønne omstilling er forudsætningen for, at vi kan sikre velfærd og beskæftigelse i fremtiden. Det mangler at være en væsentlig og central del af regeringens økonomiske politik,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dan Johannesson

Sådan. Det eneste parti i dk, bortset fra DF, der ikke blot viderbringer neoliberal centralistisk politik, kommer i det mindste med et reelt og nødvendigt løsningsforslag, der rent faktisk kan skabe jobs, og som oven i købet tager den helt nødvendige omstilling imod et bæredygtigt samfund alvorligt.

Det får de vage EU kustoder til at virke som netop dette. Lokal administratorer for EU's dk-zone, uden egen magt eller evne til selvstændig reflektion og handling, på zonens (tidligere nationalstat danmarks) vegne.

Kommunisterne viser sit rette ansigt, og forslår åbenlyst at stjæle fra andre...

Chris,
hvordan ser du det som et tyveri fra andre? I den logisk må de mest borgerlige partier herhjemme (da de går ind for at opkræve skatter) også være "kommunister, der viser deres rette ansigt og åbenlyst stjæler (ikke kun foreslår) fra andre...."

ikke "I den logisk", men "I den logik"

@ Erik,

Stjæler hvad og fra hvem..?

Niels-Holger Nielsen

Holder vi den så under 4,8 gader?

Det har ingen gang på Christiansborg - hvad bilder disse socialistiske ballademagere og kommunistiske ekstremister sig egentlig ind - stjæle vores grønne profil fra os i - RV ...

randi christiansen

"Per Clausen understreger, at »grøn omstilling skal være en central del af en aftale"

Hold fast i det !

John Vedsegaard

10 milliarder er ikke ret mange penge i forhold til de offentlige budgetter. Hvorfor skulle nogen betænke sig på det.

Det man kan diskutere er om Enhedslisten kræver pengene hentet det rigtige sted, personligt mener jeg de burde hentes via afgift på aktiehandler, milliardærbeskatning og den slags.

At det skulle give 20.600 nye jobs, tror jeg simpelthen ikke på, måske 2.600 eller mindre. Ellers må vi se en beregning af hvordan 20.600 jobs skulle kunne opstå på den måde, vel at mærke jobs der bliver besat af Danskere, det hjælper jo ikke Danske arbejdsløse at der kommer 20.000 jobs i Polen!

Jeg er absolut heller ikke tilfreds med Bjarne Corydons ønske om af ordne det ved et forhandlingsbord, kun løsninger hvor vi alle kan følge med er demokratiske.

Holger Madsen

Bjarne Corydons arrogante holdning overfor Enhedslisten, matcher meget godt med Margrethe Vestagers ditto.!

rikke jakobsen

Hvordan i alverden har de tænkt sig at implementere dette forslag. Det har ingen gang på jord.
Den eneste måde det kan lade sig gøre på er af frivillighedens vej - altså de pensionsopsparer, som synes det er en god ide.
Resten vil tage deres penge ud og placere dem i udenlandske selskaber eller nyoprettede datterselskaber af danske pensionsselskaber i udlandet. Teoretisk socialistisk skrivebordsarbejde uden virkelighedssans. Det er en smule til grin.

Holger Madsen

@ Rikke Jakobsen
Ja set med LA øjne, har du jo sikkert nok ret.!

Georg Christensen

En rigtig god ide,men husk, at hvis "fællesskabet", er med, forlanger vi også udbytte af investeringen, og ikke kun betalings yderen, hvis noget går galt.

Når jeg skriver dette, så tænker jeg især på vores storebælts og øresunds broer, som er i søgelyset hos finansindustrien. Gode forretninger, skabt af samfundet, bør aldrig privatiseres. det samme er gældende indenfor "energi sektoren", og "socialsektoren".

Hvis nogle ikke vil være med, så lad dem bare finde andre græsgange, Det danske samfund, har allerede så mange "kloge hoveder", som bygger på danske værdier, så hvis de få går, er tabet ikke så stort.

Søren Christensen

Selvom der var vished for, at hele indlandsisen ville brække af i morgen, ville frivillighed næppe række. Og det er vist mere til grin ...

Det kan ikke være Socialdemokratisk politik hverken at ville lade arbejdsløse beholde deres dagpenge eller at garantere dem et arbejde.

Nu må ledelsen kaldes til orden - dette her er helt horribelt, hvad tænker de på ?

Det er meget vanskeligt at genkende Socialdemokraterne i denne sag ;o(

Mascha Madsen

MÅ man også diskret foreslå at vores ministre går kollektivt ned I løn sammen med restenaf befolkningen, som de foregangsmænd/kvinder de er, det er usmageligt at de giver sig selv lønforhøjelser I en tid hvor de beder alle andre om løntilbageholdenhed, det gir rent faktisk brækfornemmelser helt spontant.

deres fælles nedgang I løn kunne de bruge til aT starte en grøn fond som udelukkende skal arbejde for kollektiv trafik og mindsket miljøforurening på det trafikale område...

Lad nu være at opføre jer som pampere, og få nu begrænset antallet af spindocktorer, nu er det altså for meget med jer skam jer ! Og hvad har de egentligt nyttet ?

Mascha Madsen

Og så kunne nman jo pålægge olieborerne og de, der profiterer på VORES OLIE,en ekstra skat på 2 % som går direkte til en miljø-forbedrende eller miljø-neutral etablering af arbejdspladser.Fair nok at en produktion der I den grad forurener er med til at betale for alt der kan modvirke konsekvenserne af deres forbandede forurening og monopol på intjeningen nærmest !

Søren Kristensen

Planen redder måske ikke klimaet, men den redder regeringens røv.

Dorte Sørensen

PS: At beskylde forslaget som koministisk med at ville tage pengene fra pensionskasserne - så må OVK også anses som kominister, da de uden at blikke tog penge ud af lejernes Landsbyggefond.

Kim Houmøller

PensionDanmarks administrerende direktør Torben Möger Pedersen bryder sig ikke om forslaget. Er det fordi de mister grebet om de pensions milliarder, som alligevel IKKE kommer medlemmerne til gode? De lover guld og grønne skove, men snyder alligevel til sidst. Vil det ikke være bedre pengene kommer HELE samfundet til gode, og ikke kun Torben Möger Pedersen og hans direktion samt bestyrelse?

Hanne Gregersen

Nationalisering af vores opsparede pensionsmidler --- det er da klar tale....... Clausen: hvorfor nøjes med 1% ?

Det lyder ikke rart...... måske man skulle overføre sin pension til Guernsey :o)

Dorte Sørensen

Thomas Dalsager
Hvad er forskellen i at ville bruge de danske pensionskasser til at investere i grønteknologi - til nedbringelse af det danske energiforbrug ol. samt samtidig at skabe job her og nu - end at ville bruge pensionskasserne til at investere i andre offentlige anlæg .

At forestille sig at 1% af mine pensions midler skulle gå til grønne investeringer i mine børns fremtid.

Man forstår forargelsen.

Goddag mand, økseskaft... Blå/rød - højre/venstre er to sider af samme sag. Elitær, fascistisk magt over mennesket. Den sande frihed indskrænkes konstant, lovenes antal stiger konstant, osv., osv. Hele den vestlige verden, og stort set også resten, er under megabankernes kontrol, og det er det eneste sted vi kan og skal tage fat hvis vi vil have en bedre verden uden gældsslaveri, forurening, propaganda, tyranni, død og ødelæggelse.

Mayer Amschel Rothschild, grundlæggeren af systemet:
”Give me control of a nation's money and I care not who makes the laws.”

Hanne Gregersen

@Sørensen

Skattefars far ;o) siger det jo: Pensionskasserne vil gerne selv bestemme over midlerne og ikke være underlagt tilfældige politiske luner ---det er jeg enig med ham i.

Steffen Gliese

Ved at bruge 2% af pensionsmidlerne på at gøre energien gratis, får folk meget mere ud af deres penge, fordi de i den anden ende får udbytte af en salgbar model.
Vi bør f.eks. gøre noget endnu mere lokalt, f.eks. bygge møller som de klassiske, til dækning af strøm decentralt http://www.trekearth.com/gallery/Europe/Greece/South_Aegean/Kyklades/Myk...

Investering i jobs og et renere miljø er altså et tilfældigt politisk lune?

God forslag. Endelig noget der vil rykke.

Men I stedet for pensionspenge vil det naturlige være at hæve arbejdsmarkedsbidraget. Det er jo sådan det er tænkt i sin tid.

Steffen Gliese

Problemet er selvfølgelig, at det er så mange penge, der er tale om! Men det er jo kun en lillebitte del af pensionsmidlerne, som oven i købet bliver brugt ligeså fornuftigt, som de øvrige puljer blev det i 90erne.

Leif Mogensen

Peter Hansen

Fantastisk - du har kommenteret eller laest og anbefalet 13112 indlaeg pa 5 maaneder !!!
Du maa noedvendigvis tilhoere gruppen paa overfoersels indkomster , du kan umuligt have et normalt arbejde ved siden af !!
Du er virkelig en kapacitet der kan udtale sig om alt og alle !!!!
Hvis man regner en kommentar til omkring 3-4 minutter og en anbefaling incl laesning til 2 minuter
saa kan du hvis man siger 3 anbef. og 1 kommentar som noegle ,have brugt 13.7 arbejdsuger a 36 timer indenfor 5mdr. = 20uger
Det er virkelig noget af en bedrift !!!
Du burde have EL"s fortjenstmedalje !

Kim Houmøller

@Leif Mogensen Din nedvurdering af folk på pension eller lignende. Som den hårdtarbejdende skatteplagede dansker, er det ubegribeligt du har tid til at sidde i arbejdstiden og skrive på en blog!

Helt fint og nødvendigt forslag.

Tillad mig at komme med endnu et forslag til Per Clausen:

Invester yderligere 10-20 milliarder (eller mere) på at lave en national el-bil. Det skal være el-bilernes 'folkevogn'.
Der oprettes fabrikker over hele landet der hver i sær producerer forskellige komponenter, og så en stor samle-fabrik et sted. Bilen kan evt. bruge samme system som Better Place med batteriskifte stationer over hele landet. Bilerne skal være afgiftsfritaget ligesom andre el-biler er det.

Herved kommer følgende indlysende fordele:

1) Kæmpe jobskabelse i hele udkantsdanmark, alle mulige stillinger (design, ingeniører, samlebånd, osv.)
2) Forbedring af betalingsbalancen (folk køber lokal bil istedet for at importere samt el-bilen kan exporteres)
3) Kæmpe lokale miljø-fordele ved el-biler (formindsket bil-os).
4) Jo mere el-produktionen kommer over på grøn produktion, jo større bliver de overordnede klima/miljø-fordele.
5) Stor hjælp/jobskabelse til eksisterende industri der kan levere råmaterialer (f.eks. stål )
6) Øger antallet solcelle-anlæg som folk vil installere privat til at oplade gratis. Samme anlæg sælger strøm til nettet når der ikke oplades. Giver de-central el-produktion for hele landet.

Steffen Gliese

Nej, Leif Mogensen, jeg lever på et absolut minimum med ganske få timers arbejde og INGEN overførsler.

@Leif Mogensen:

"Peter Hansen
Fantastisk - du har kommenteret eller laest og anbefalet 13112 indlaeg pa 5 maaneder !!!"

Leif, hvad med at gå efter bolden istedet for efter manden?
Hvor meget tid har du i øvrigt lige brugt på at udregne latterlig statistik på Peter Hansens kommentar-forbrug?

Steffen Gliese

Michael B. Pedersen, det ene udelukker jo ikke det andet, og det er en meget god ide at bruge opsparede midler til at langtidssikre landet, ikke mindst for fremtidens pensionister.
På mange måder forbedrer regeringen det indenlandske vilkår, men nogle hyler og skriger selvfølgelig, fordi de opfatter deres private særinteresser som i konflikt med samfundets almene ditto. Det kan jo ikke være tilfældet! Det er heller ikke i legetøjsforhandlerens interesse at skulle udsættes for pfatalater, ovenikøbet i store mængder, fordi det ikke kun er eget forbrug, men også mange andre menneskers forbrug, der håndteres.

Leif Mogensen

Lars Poulsen
Det ville vaere absolut fantastisk hvis dit forslag om elbil kunne realiseres - men det kan det ikke !
Hvis denne elbil bliver en succes vil den hurtigt blive kopieret og sat i produktion i et land med lavere loenningsudgifter for at kunne konkurrere.
Dermed gaar det ligesom med Mobiltelefonen som i virkeligheden foerst blev lavet i stoerre styktal i Danmark ! Da det viste sig at vaere en success forsvandt alle arbejdspladser i produktion ud af Danmark pga. for hoeje loenningsudgifter.
Rauff og Soerensen - Dancall med flere.
Det er desvaerre utopisk at tro vi kan producere et product i store styktal og saelge det - vi kan overleve paa vores viden og fleksibilitet men reel masseproduktion er forbi for vores vedkommende,
Derfor alle droemme om at faa en masse mennesker i arbejde i produktion er doemt paa forhaand !
Hvis EL og SF og for den sags skyld ogsaa Socialdemokraterne ikke forstaar dette kommer vi ikke videre.
Da kan man kun sidde og diskutere hvor meget man nu skal tage yderligere fra de faa firmaer vi har der giver et reelt stort overskud samt hvor meget bankerne nu skal bloede ekstra , samt begynde at stjaele penge fra pensionsfonde !!!
Det foerer ingen steder hen ,er kun omfordeling som er doemt til at mislykkes ,en dag er der ikke mere at saakaldt omfordele og saa er der virkelig problemer.

Steffen Gliese

Leif Mogensen, masser af produktion foregår i det danske samfund, men vi kan jo ikke opfylde hele verdens behov med vores begrænsede arbejdsstyrke! Derfor er det helt fint, at vore gode ideer kommer videre ud og efterkommer behov hos mennesker andre steder på kloden.

Steffen Gliese

Michael B. Pedersen, netop, og i stedet for at udsætte pensionsopsparingerne for risikofyldte flod- og ebbebevægelser på aktiemarkedet, vil gode, solide investeringer i sikring af samfundets energiforsyning og boligmasse være guldrandede på enhver måde.

Leif Mogensen

Kim Houmoeller
Jeg skriver ikke i arbejdstiden ,da jeg befinder mig i en tidszone 7 timer foran Danmark .
Og jeg er ikke ansat nogen steder men klarer mig selv med ca 80 -100 timers arbejdstid per uge !
Jeg er forlaengst flyttet fra Danmark , saa jeg ser tingene i et lidt andet lys end konstant at sidde og skrive negativt om siddende regering eller den foregaaende.
Det foerer ikke til noget som helst men man skulle i stedet vaere glad over ikke at bo i f.eks. Bangla Desh - eller mange andre steder.
Jeg bliver nedtrykt hver gang jeg laeser Information pga af al den jamren sig og beklagen sig naar man skulle vaere glad for at man er foedt eller bor i Danmark..
I har verdens bedste socialsystem og sikkerhedsnet !!

Steffen Gliese

Afgjort, Leif Mogensen, det er bare blevet stærkt forværret, og det er en større fare i Danmark, fordi de mekanismer, der går i gang i andre lande ved sociale begivenheder, er sat ud af kraft i her pga. bl.a. familiens opløsning.

Leif Mogensen

Peter Hansen
Hvis bare det var saadan at der blev en produktion tilbage i Danmark , men det goer der ikke .
Vestas er paa vej ud for at overleve , grundfos har mange flere ansat udenlands , alle der tjener penge har flere arbejdspladser udenfor Danmark .
Hvis bare de unge ville forstaa at haandens arbejde i Danmark er ikke fremtiden ,der er masser af muligheder men de maa uddanne sig !!!
Ufaglaert fremtid findes ikke !!

Leif Mogensen

Ja Peter Hansen
Familiens sammenhold fra tidligere eksisterer ikke mere , man forventer staten skal goere alt !!
Derfor mennesker der kommer til Danmark som har et staerkt familiesammenhold stadig er vindere !
Hvis Danskerne ikke begynder at bruge lidt mere kraefter paa at hjaelpe hinanden , hjaelpe de gamle , de syge , vaere mere aktiv i at opdrage deres boern til at tage hensyn og putte familien i hoejsaedet , holde sammen hjaelpe hinanden i stedet for bare at jamre sig over at man ikke kan faa hjaelp nok fra kommunen saa gaar det helt galt !!

Kim Houmøller

@Leif Mogensen Oh - rend og hop!

Leif Mogensen

Kim Houmoeller
Ja jeg vil gerne rende og hoppe !!
Det har jeg gjort hele livet og jeg er en af de faa der kan kigge tilbage og sige TAK FORDI JEG ER FOEDT I DANMARK
Jeg har vaeret naesten overalt ,har set godt og meget daarligt men det der goer mig gal i hovedet er danskernes selvtilfredshed og mangel paa taknemmelighed over at de bor i netop det land der har den bedste sikkerhed !!
Saa hvis du er parat til at rejse ud af danmark , uden garanti for at du kan overleve , parat til at arbejde paa lige betingelser med andre der hvor du kommer ja hvorfor er du saa i Danmark ???

Enhedslisten kræver...
Det er dog utroligt. Når det drejer sig om de obskure investeringer i 3. verdens lande, som pensionsselskaberne har mange af, så er der ikke så meget snak, men ligeså snart at en brøkdel af rentetilskrivningen skal bruges til noget almennyttigt, så kæfter en utrolig masse mennesker op om nationalisering af pensionsmidlerne og jeg ved ikke hvad.
Hvad med at vise en smule samfundssind og solidaritet; OG SÅ GAVNER I OGSÅ MILJØET SAMTIDIG.

Kære Michael B Pedersen
Apropos Enhedslisten kræver.., Så er det ikke 1% af formuen, idet den er over 3.000 mia kr. Men for min skyld, der har pensionsopsparing hos ATP og LP, så må det gerne være på 1%.
Se, det var jo sådan nogle ting, som man også kunne forhandle om i forb. med eventuelle 3-partsforhandlinger. Men de er jo lagt døde nu. Meget
bekvemt for regeringen.

randi christiansen

Hvad med at genlæse Preben Vilhjelm ´Systemkritikken der blev væk´og tilhørende pamflet.

Der er systemfejl venner - beviserne står i kø. Noget må gøres - en mere hensigtsmæssig ressourceadministration må erkendes.

Alle de små og store formuer er baseret på et system, der er ødelæggende for alle.

Der skal seriøs, helhedsorienteret nytænkning til

randi christiansen

Michael B Pedersen - "Samfundssind kunne også være at holde sig fra andre menneskers penge:)"

Er du en af dem, der kører i bil og stjæler min ilt - mod min vilje. Min ilt er ikke til salg.

Hvis ikke du er en af dem, der profiterer på de ressourcer, der tilhører fællesskabet, så er der andre, der gør det.

Læs Preben Vilhjelms seneste udspil og forstå, at fællesskabet, de fattigste, er blevet frarøvet store formuer - et overskud på 80 milliarder er konverteret til et stigende underskud på 100 milliarder - og de penge er havnet i lommerne på private aktører, pensionskasser o.l. pga et fejlbehæftet system, der favoriserer den slags ressourceadministration.

Andre menneskers penge ! Det er i disse tider desværre ikke noget entydigt begreb

@Leif Mogensen:

"Hvis denne elbil bliver en succes vil den hurtigt blive kopieret og sat i produktion i et land med lavere loenningsudgifter for at kunne konkurrere."

Jeg er ikke enig. Man kunne sagtens forestille sig at man kunne sætte afgifter på importerede el-biler og nul afgifter på el-biler produceret i landet. Hvis andre lande så vil kopiere ideen, så gør det ikke noget.

I øvrigt findes der flere el-biler der produceres udenlands men som ikke er en rigtig success endnu.
Forskellen i denne ide ligger i at det bliver et nationalt, stats-støttet, projekt med udbygning af batteriskifte stationer og anden infrastruktur. Det er netop denne infrastruktur der skal til før el-biler bliver udbredt i stor stil, det er kyllingen og ægget. Vi bliver nødt til at bygge den ene, for statslige midler, før den anden kan gro.

Niels-Holger Nielsen

Nu har Peter Hansen snart utallige gange forklaret om sin økonomiske situation og sin principielt(?) asketiske indstilling. Så komme en gennemført uhøflig, uvidende og grov personage som Leif Mogensen og skiver sit vrøvl. Har den mand skam i livet? Høflighed er gratis, og spørgende adfærd nok at foretrække for nyankomne, som ikke ved en skid om noget som helst, men blot skal have luftet sit neoliberale vrøvl. Kan der blive til en undskyldning til Pete Hansen? Tilsyneladende ikke.

Sider