Læsetid: 2 min.

Fagbosser: Regeringen lader arbejdsløse i stikken

Debatten om dagpenge risikerer at køre af sporet, advarer fremtrædende folk i fagbevægelsen, mens nye tal viser, at en udskydelse af nye regler for dagpengeperioden vil koste 800 millioner kroner
14. august 2012

Regeringen efterlader tusindvis af arbejdsløse i usikkerhed, når den ikke kan samles om en fælles melding om fremtidens dagpengesystem. Sådan lyder kritikken fra en række fagbosser, der opfordrer SRSF-regeringen til hurtigst muligt at finde fælles fodslag i sagen.

Samtidig viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet, at det vil koste 800 millioner kroner at udskyde forkortelsen af dagpengeperioden med yderligere et halvt år.

»Den signalforvirring, vi er vidner til i øjeblikket, hvor Mette Frederiksen siger et, de radikale siger noget andet og SF noget tredje, er uholdbar. Derfor vil jeg gerne opfordre regeringen til at komme med et samlet udspil på dagpengeområdet. Det kan ikke vente til slutspurten af finanslovsforhandlingerne,« siger HK’s formand, Kim Simonsen.

Formanden for FOA, Dennis Kristensen, er enig.

»Hvis der var udsigt til, at vi havde opsvinget rundt om hjørnet, kunne man til nød forstå, at der skulle være denne usikkerhed. Men ingen kan jo se for sig, at der er et opsving rundt om hjørnet. Der er brug for at finde en varig løsning, så mennesker ikke skal leve i utryghed for, hvad der sker, hvis de ikke finder et job,« siger Dennis Kristensen, der mener, at sagen risikerer at eksplodere mellem hænderne på regeringen til efteråret.

Bør skabe tryghed

Formanden for hovedorganisationen FTF, Bente Sorgenfrey, opfordrer regeringen til med det samme at forlænge dagpengeperioden, som til nytår kun vil være to år mod tidligere fire.

Ifølge A-kassernes Samvirke vil 2.400 personer her gå fra dagpenge til kontanthjælp eller ingen ydelser. Derudover vil der hver måned i det nye år være 1.000 mennesker, der ryger samme vej.

»Regeringen bør skabe tryghed med en samlet melding i den her debat. Vi ved godt, at den står med en økonomisk udfordring, men der er som minmum behov for et klart signal om, at det her skal løses i finansloven,« siger Bente Sorgenfrey.

Thorning: Penge mangler

Enhedslisten har længe krævet, at ledige bliver kompenseret for de forringelser, som blev lavet i forbindelse med genopretningspakken i 2010. Da en mindre regulering af overførselsindkomsterne blev en del af regeringens skatteaftale med Venstre og Konservative før sommerferien, skærpede støttepartiet sit krav.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sagde i et interview med Berlingske i fredags, at det ikke er viljen til at hjælpe de ledige, der mangler, men penge.

Siden har SF’s politiske ordfører, Jesper Petersen, meldt ud, at SF støtter Enhedslistens krav, mens Radikale Venstre, som selv støttede genopretningspakken, afviser, at der kan blive tale om en forlængelse af dagpengeperioden.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

De Radikale er tilsyneladende ikke opmærksomme på at vi står midt i en selvskabt mangeårig vedvarende gigantisk europæisk krise af lavvækst og massearbejdsløshed.

Man må formode at det at "gøre sit alleryderste for at gøre det, der skal til for at få folk tilbage på arbejdsmarkedet" forudsætter at der er tilstrækkeligt arbejde at få til at alle der kan og vil kan få et arbejde - det véd befolkningen godt at det er der langtfra.

Men det at "gøre sit alleryderste" ser ikke ud til at være nok og at øge arbejdsudbuddet kan i hvert fald ikke på kort sigt øge beskæftigelsen - alt efter politisk observans er der uenighed om det virker på langt sigt, men "på langt sigt er vi alle døde".

Det er ikke lykkedes regeringen at skabe tilstrækkeligt mange jobs i sin levetid - i hvert fald er ledigheden steget siden den tiltrådte (10,35 måneder siden i dag mandag den 13. august 2012).

Arbejdsløsheden i Danmark ligger siden den nye
regering kom til mandag d. 3. oktober 2011 i dag på et lidt højere (og højt) niveau på 8,0% af arbejdsstyrken mod 7,8% da regeringen tiltrådte (AKU-ledigheden, Eurostat).

I EU-27 (27 lande) er arbejdsløsheden i samme periode steget fra 9.9% til 10.4% af hele den europæiske arbejdsstyrke svarende til 25.112.000 arbejdsløse, og

I Euro-området (17 lande) er arbejdsløsheden i samme periode steget fra 10.5% til 11.2% af hele arbejdsstyrken svarende til 17.801.000 arbejdsløse.

http://jyllands-posten.dk/politik/article4807269.ece

http://www.information.dk/telegram/308102

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&language=en&pcod...
n=1
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Unemploy...

Dorte Sørensen

Kan de 800 million kr. ikke været givet godt ud, hvis de kan rede mange familier at skulle gå fra hus og hjem?

800 million kr. plejer i andre hensener ikke at være et skræmmende beløb. Tænk bare på alle de milliarder kr. som ikke er blevet inddrevet i skat - eller alle de omkostninger, som Løkke Rasmussens Strukturreformen har kostet samfundet. Bare et par eksempler.

Mikael Lauridsen

Det vil jo være fantastisk for regeringen hvis så mange som muligt røg helt ud af systemet når de mister deres dagpenge, for på den måde pynter det på arbejdsløshedsstatistikken.

Statistikker er taknemmelige, i Danmark er tæller man ikke i statistikkerne hvis man er:

- presset tilbage i uddannelse og på SU.
- skubbet ud af systemet fordi man har en "formue" (over 10.000kr.) og ikek var i A-kassen da man blev ledig eller har været på dagpenge i 2 år.

Der er sikkert flere, fortsæt endeligt listen, men jeg ville ønske at noget gad at finde ud af hvor mange ledige vi reelt har i Danmark.

John Vedsegaard

Det glæder mig at se fagbosserne er ved at stå op og gå væk fra dynerne. Skal den Danske model overhovedet virke er det absolut nødvendigt, man skal ikke regne med at virksomhederne bare sover, det lader de politikerne om.

Men regeringen kunne godt flytte millioner fra de svageste i samfundet til 250.000 topskatteydere. Og langt mere end de otte hundrede millioner, som som en sikring af dagpengemodtagerne vil koste. Faktisk en udgift på 4.8 milliarder. Og de tre scorede man fra underdanmark. Så regeringens regnestykker er der vel ingen, som tror på længere. Så naiviteten er på regeringens side. Og vælgermålingerne viser da også misforholdet i regeringens håbløse argumantation. Men samme regering spinner videre på en vision uden hold i virkeligheden. Og det skal den da straffes for med hensyn til vælgertilslutning. Det manglede da bare...

Med venlig hilsen

"Sådan er det bare".
Nogenlunde på denne måde formuler Vestager sig i Politiken den 15. 8. i forb. med de arbejdsløse, der falder for 2 års reglen.'

Magen til arrogance skal man lede længe efter.
Men hun får det samme problem når hun skifter til Løkke, for ledigheden forsvinder ikke af sig selv.

Iøvrigt er det påfaldende hvor tavs dronningen af DF eller hvad hun end er, forholder sig i denne situation.

Men det er nok også bedst at holde talespalten lukket, når man selv har været medvirkende til 2 års reglen.
Men hvad f..... siger mange af DF´s vælgere, De falder på stribe når vi kommer til 2013?

Jesper Frimann Ljungberg

Man burde finde en løsning til man kan få lavet en rigtig gennemarbejdet dagpenge reform.
Igen så er det jo en solidarisk forsikrings ordning, og 800 millioner er jo sådan set kun 2 nye kampfly. Det er da en lille pris for at holde folk i hus og hjem.

Men når det så er sagt så kan vi jo ikke holde folk på dagpenge hele livet..... igen en reform er påkrævet.

// Jesper

Steffen Gliese

Jesper Frimann, hvis der ikke er arbejde, kan man sagtens holde folk på dagpenge hele livet, det er bare ikke attråværdigt for forkert motiverede politikere, der ikke fokuserer på at løse problemerne, før de afskaffer i den anden ende.
Men ret skal være ret: det eneste, der reelt vil kunne bringe regeringen ind på en realistisk politik i forhold til meldingerne, er at gøre aktivering i forlængelse af ophørt dagpengeret til tidsbestemt ansættelse på almindelige overenskomstbestemte vilkår, som det var engang.
Desværre tror jeg, som Mikael Lauridsen, at politikerne ikke ser anden udvej for sig selv end at skjule arbejdsløsheden i statistisk omlægning. Det er fejt, svinsk og burde være kriminelt i et demokratisk samfund, hvor man skylder en oplyst befolkning sit valg. Vore politikere tænker simpelthen for lidt på den befolkning, der har sat den i spidsen for landet. Politikerne har reelt opgivet det danske velfærdssamfund for mange år siden - og hvornår er vi blevet spurgt, om vi ville være 'en lille åben økonomi'? Jeg gade vide, om en schweizer eller en monegasker eller en luxembourger ser deres lande som 'små åbne økonomier'!