Nyhed
Læsetid: 3 min.

Grøn jobplan modtages med blandede følelser

Enhedslistens krav til finanslovforhandlingerne om en grøn jobplan vækker begejstring i tænketanken Concito, som glæder sig over, at bedre klima og flere job går hånd i hånd. Knap så begejstret er pensionskassen PensionDanmark, som skal finansiere gildet
Kollektiv transport er et af de områder, hvor Enhedslisten vil sætte ind med forslaget om den grønne jobplan.

Kollektiv transport er et af de områder, hvor Enhedslisten vil sætte ind med forslaget om den grønne jobplan.

Sara Mering

Indland
24. august 2012

Det nyeste af Enhedslistens krav til regeringen forud for finanslovforhandlinger er en grøn jobplan. En plan til 10 milliarder kroner, som over de næste tre år skal skabe 20.600 nye grønne job. Planen indeholder tre punkter: nye lånemuligheder til energirenovering af boliger, udviklingen af nye energiformer og investeringer i den kollektive trafik.

»Det er klart, at denne jobplan indeholder to vigtige elementer for os. For det første skal der skabes nye job. Det er fantastisk vigtigt. For det andet trænger en grøn omstilling i Danmark sig voldsomt meget på. Vi skal sikre, at finansloven får en både grøn og jobskabende profil,« siger Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen, og forsætter: »Ser vi på regeringens generelle økonomiske politik, så er det, som om forståelsen for, at vi har brug for en grøn omstilling af vores økonomi, er fraværende. Det synes jeg er et kæmpe problem. Den grønne omstilling er forudsætningen for, at vi kan sikre velfærd og beskæftigelse i fremtiden.«

Direktør i den grønne tænketank Concito, Thomas Færgeman, glæder sig over Enhedslistens krav til finansloven om oprettelsen af grønne job. For på den måde kan der komme positiv udvikling ud af at kombinere to af tidens største udfordringer: Klimaudfordringer og manglen på arbejde.

»Jeg er særligt begejstret over Enhedslistens første krav om nye lånemuligheder til energirenovering. Det er smart tænkt, at lånet til enerigirenoveringen betales tilbage af det, man sparer i varme- og eludgift,« siger Thomas Færgeman. Han mener, at Enhedslisten peger på et stort uudnyttet potentiale, som, hvis det realiseres, kan være en gevinst for både miljøet og jobmarkedet.

Pensionen betaler

Enhedslisten foreslår, at planen finansieres ved at pålægge pensionskasserne at investere en procent af pensionsformuen i ovenstående initiativer.

Information har denne sommer beskrevet, at mens politikerne i disse år har stadig færre penge at dele ud af, så vokser formuen i fonde og pensionskasser. Pensionskasserne har 3.103 milliarder kroner i formue, så den samlede formue før skat i pensionskasserne udgør i dag over 150 procent af bruttonationalproduktet.

Per Clausen kalder finansieringsmodellen ’meget blid’, fordi den sikrer pensionskasserne samme afkast, som hvis de investerede i statsobligationer.

»Pensionskasserne er sikret et afkast, der svarer til den risiko, de løber – nemlig ingen risiko. Det kan godt være, at pensionskasserne ville foretrække andre modeller, hvor de kunne få et større afkast og stadig have sikkerhed fra staten, men jeg synes, denne model er rimelig, og jeg tror, mange danskere vil være glade for, at deres pensionsmidler går til at sikre en grøn omstilling af Danmark,« siger Per Clausen.

Som Per Clausen forudser, vækker finansieringsmodellen ikke udpræget begejstring hos et af landets største pensionsselskaber, PensionDanmark:

»Vi investerer gerne i den grønne omstilling til mere klimavenlige energiformer – og gør det allerede i stort omfang med investeringer i havmølleparkerne ved Nysted og Anholt,« siger PensionDanmarks administrerende direktør, Torben Möger Pedersen i et skriftligt svar til Information.

»Men vi foretrækker et setup, hvor vi selv vurderer projekterne. En centralt styret politisk fond med afkast på niveau med den aktuelle nulrente på statsobligationer vil ikke kunne konkurrere med dette,« siger han og forsætter:

»Investeringerne i Anholt og Nysted finder vi særdeles attraktive, og de giver samtidig vores medlemmer et afkast markant over obligationsrenten mange år frem,« siger Torben Möger Pedersen.

Regeringen venter på eget udspil

Ingen af regeringspartierne har ønsket at kommentere Enhedslistens nyeste krav til de kommende finanslovforhandlinger. Finansminister Bjarne Corydon (S) meddeler Information, at han ikke forhandler finanslov i medierne, men pointerer, at regeringen allerede har prioriteret grønne job.

»Det er rimeligt, at vi betinger os retten til at komme med vores eget udspil til finansloven, før vi kommenterer på krav fra Enhedslisten,« lyder beskeden fra SF’s finansordfører, Jonas Dahl.

»Vi er en mindretalsregering, som skal ud og søge et flertal for finansloven, og det er oplagt, at vi gør det med vores parlamentariske støtteparti, Enhedslisten, som jeg forventer, at vi får et godt og konstruktivt samarbejde med,« siger han.

Meldingen er den samme fra Radikale Venstres finansordfører, Marianne Jelved.

»Enhedslisten stiller krav til den kommende finanslov hver dag. Derfor kommenterer jeg ikke på deres krav, før vi sætter os til forhandlingsbordet,« siger hun.

Regeringen fremlægger sit udspil til finanslovforhandlingerne på mandag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Umiddelbart synes pensionskasserne utroligt "rige", og det frister selvfølgelig politikere af enhedslistens observans.

Men den tilsyneladende "rigdom" i pensionskasserne modsvares 100 % fuldt ud af
- at der bliver flere og flere pensionister, og
- at pensionisterne lever længere og længere.

Hvis pensionskasseren skal bevare tilliden og sikre deres medlemmer fremover, så skal de drives uden at blive udsat for politisk "sørøveri" fra politikerne.

I øvrigt vil arbejdsmarkedets pensionskasser på sigt gennem aktiekøb komme til at bestemme over ganske mange ( navnlig store og mellemstore ) virksomheder - vi får et ØD , hvor vi som ansatte både vil have mere i løn og samtidig som ejere (via vores pensionskasser) vil have gode afkast til pensionskassen - spøjs "konflikt" ?.

Byggeriets arbejdsgivere er da glade for Enhedslistens forslag:

http://www.information.dk/telegram/309029

Selvfølgelig kan pensionsbranchen ikke lide enhedslistens forslag, men hvad mon kunderne,os alle sammmen mener.
Ønsker vi max. ukritisk forrentning, ja så er der masser af mulighedder for uetiske investeringer, våben, kemi industri og en lang række diktatur stater der er villig til at betale "god" rente.
Spørgsmålet er vel mere, skal der være en fremtid, en fremtid uden skiffergas, tjæresand og lignende, hvor udbytte er eneste mål, og miljø hensyn intet fylder, ved godt dk ikke kan frelse kloden, men vi kan blive foregangsland, ved at vise os selv og omverdenen en anstændig adfærd.

Det bør naturligvis være muligt for de enkelte pensionsindbetalere selv at vælge grønne investeringer til ingen renter, hvis det er det man ønsker.

Men lad os andre, som går efter maksimalt afkast have vores pensionskroner i fred.

Kristine Grøn Ansen

Hvad med at sikre kontanthjælpsmodtagernes principielle arbejdsmarkedsrettigeheder, sådan at de ikke udnyttes til 36 timers aktivering om ugen hvis deres gevinst ved tvungen aktivering og ressourceforløb svarer til en 15 timers arbejdsuge på mindsteløn og så en grøn pædagogisk hjemmeservice ordning til socialpolitisk kamp mod konsolidering af negativ social arv sådan at mindrebemidlede børnefamilier kan få indirekte tilskud til socialpædagogisk hjemmeservice eller individuel socialpædagogisk netrådgivning ?

Henning Steen

Torben Möger Pedersen foretrækker frivillighed, og nævner havvindmølleparken ved Anholt som eksempel på pensionskassens (fri)villige grønne engagement.

Med den aftalte afregningspris fra den vindmøllepark er der godt nok også tale om eklatant omfordeling fra elforbrugere til pensionister. Temmelig dårligt eksempel.