Baggrund
Læsetid: 2 min.

Holger K. Nielsen efterlyser ideologisk opgør med VKO

SF’s tidligere formand Holger K. Nielsen går nu ind i debatten om regeringens linje. Han sætter spørgsmålstegn ved sammenhængen mellem lavere skat og øget arbejdsudbud og efterlyser et ideologisk opgør med tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens værdikamp
Indland
20. august 2012

Efter snart et år ved magten er det på tide, at regeringen begynder at rydde ideologisk op efter 10 års borgerligt styre i Danmark. Begreber som ’danskhed’ og ’værdikamp’ er blevet perverterede og fyldt med misvisende indhold, og SRSF-regeringen skal derfor i højere grad bruge regeringsmagten til at generobre ordene ved at sætte gang i anden halvleg af den kulturkamp, som tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen indledte. Sådan lyder opfordringen fra SF’s tidligere formand Holger K. Nielsen, der i et interviewmed Information i dag for første gang giver udtryk for en kritisk analyse af regeringens hidtidige præstation.

’Ren voodoo’

Holger K. Nielsen understreger, at han ikke er ude på at sætte spørgsmålstegn ved regeringens resultater: »Men jeg savner lidt mere fantasi i forhold til det at have magten, og hvad man kan bruge den til. Man skal passe på med at overse, at kulturkampen er et meget vigtigt område,« siger han og advarer mod, at projektet bliver »for teknokratisk og økonomisk«.

»Det er en fejl, at man ikke har gjort mere ideologisk op med Anders Fogh. Man har gjort det lidt på retspolitik, asylpolitik og starthjælp. Men jeg kunne godt tænke mig en mere sammenhængende vision for, hvor samfundet skal bevæge sig hen,« siger Holger K. Nielsen, der mener, at velfærdsdebatten bør have en bredere dimension, der udover økonomisk fokus rummer begreber som livskvalitet og fællesskab.

SF’s politiske ordfører, Jesper Petersen, kalder Holger K. Nielsens synspunkter for et »kærkomment indspark i debatten«.

»Det er helt nødvendigt med en holdbar økonomisk plan for at kunne lave forbedringer. Men jeg er enig i, at der i al snakken om 2020 er en faldgrube i at fremstå meget teknokratisk, og det, tror jeg sådan set, har været et af regeringens problemer igennem foråret.«

Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, erkender ligeledes, at regeringen har haft stort fokus på økonomi i sit første år: »Men det har vi været nødt til. Orden i økonomien er en forudsætning for, at man kan rykke samfundet og bl.a. uddanne den bedste generation af danskere,« siger han.

Holger K. Nielsen er enig med den tidligere socialdemokratiske formand Mogens Lykketoft, som før sommerferien satte spørgsmålstegn ved, om lavere skat får flere i arbejde. Han kalder sammenhængen for »ren voodoo«.

Den holder regeringen dog fast i, siger Jesper Petersen: »Det er jo omdiskuteret, hvilken effekt der er, og hvor stor den er. Men regeringen lægger til grund, at det øger arbejdsindsatsen, når skatten på arbejde er lavere, og det vil vi fortsat gøre.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Inger Sundsvald

Ja, det er da klart at man hellere vil diskutere ”danske værdier” og føre ”kulturkamp” (hvad man så end mener med det) end at stå på mål for den økonomiske politik der føres.

Jeg kan forestille mig at man kunne tænke sig en debat om lykke og glæde blandet ind i velfærdsdebatten – nu hvor det annonceres at der kommer hårde reformer af velfærdssamfundet.

Jeg er godt nok træt af at højre Jesper Petersen forsvare regerings blå politik, som en anden rockersupporter.

Inger Sundsvald

> at høre Jesper...

Holger K. ser ud til at have svært ved at stå på egne ben efter så mange år i hængekøjen...

Lise Lotte Rahbek

Er problemet mon,
at regeringen ikke har andet og mere at byde på end 'orden i økonomien'?

Søren Kristensen

»Det er helt nødvendigt med en holdbar økonomisk plan for at kunne lave forbedringer. Men jeg er enig i, at der i al snakken om 2020 er en faldgrube i at fremstå meget teknokratisk, og det, tror jeg sådan set, har været et af regeringens problemer igennem foråret.«

Symptomatisk at Jesper Petersen fortsat taler om at fremstå som, når Holger taler om indhold. Man efterlades med den efterhånden gamle vise om at budskabet er helt i top, mens der måske er behov for at gøre noget ved indpakningen. Kort sagt: ind ad det ene øre og ud af det andet og så alligevel ikke., for kultur har jo rigtig meget med indpakning at gøre.

Michael Kongstad Nielsen

Jamen Holger K. har så inderlig ret. Det burde have stået øverst på dagsordenen for den nye regering at gøre op med VKO-tidens kulturkamp. At indlede en ny kulturkamp, der ændrer samfundet igen.

Husk, hvor vgtig værdikampen var for Anders Fogh Rasmussen. Efter den berømte Nytårstale, hvor råd og nævn og eksperter blev nedlagt, skrev han i Weekendavisen bl.a.:

”Hvis man mere grundlæggende ønsker at dreje et samfund i en anden retning, er det værdidebatten, man skal tage fat på."

Og det gjorde de så. Drejede samfundet. Bl.a. ved at dreje mentaliteten inde i folks hoveder. Eller, skulle man måske sige, frigøre nogle svage sider i folk, gøre det tilladt og acceptabelt at være egoistisk, navlebeskyende, selvoptaget, pengeglad, luksusforbrugende.

Brian Mikkelsen udtaler sig om værdikampen på det konservative landsmøde i februar 2006:
"Vi har gjort op med årtiers politisk korrekt meningstyranni.
Vi har erstattet skatteplyndring med skattestop.
Vi har fjernet socialstatens omklamring af individet og skabt frie muligheder for frie mennesker.
Vores mål er et samfund, hvor skolerne igen fokuserer på grundlæggende færdigheder.
Hvor selvstændige borgere kan udvikle det allerbedste, de har i sig.
Vi er også gået til kamp imod den multikulturelle ideologi, der siger, at alt er lige godt. Fordi hvis alt er lige godt, så er alt ligegyldigt. Og det vil vi ikke acceptere.".

Men den nye regering har helt glemt den dimension. De har måske bare accepteret samfundets nye kultur som et faktum, der ikke kan gøres noget ved. Der står i hvert fald ikke noget om det i regeringsgrundlaget. Det handler om økonomi fra første til sidste side, og nu kommer der så noget om undervisning, og vi skal blive verdensmestre i det. Men det er ikke forskelligt fra VKO-tidens ambition.

Så lad os hilse Holger K.´s udspil velkomment, jeg håber, det får vind i sejlene.

Steffen Gliese

Det kunne se ud til, at opgør med VKO ikke kan undgå at betyde opgør med S.

anker fjeld simonsen

Holger K. den nye skatteminister har helt ret i sit önske om et opgör med falskt anvedte begreber som värdikamp og danskhed. Jeg kan ikke rigtigt forstå, at ministeren tar Anders Foghs kolonihave-agtige välgertäkkesögende anvendelse af ordet kul-turkamp for gode varer, medmindre han er af den opfattelse, at anden halvleg af kulturkampen skal gå fra at en passiv det-er-godt-nok-hvad-I-foretager-Jeres-fritid-holdning, til en animerende holdning der
ikke bare konstaterer at haverne da er nydeligt pas-sede hvilket da er smukt, men har helt andre over-toner eventuelt af kollektiv karakter, som skabelsen af et nyt Jerusalem, som profeten Jesaiah ville have skrevet, eller blot er af konstruktiv marxistisk karakter. Frivilligt, maturligvis, ikke nödvendigvis i opposition, som forsvaret for f.eks. Folkets Hus på Nörrebro har väret, fra starten i 1970, eller for Christiania, fra samme år. Mange, også jeg, kan mene, at Jesaiahs Jerusalem kan höre mest hjemme i latinamerikanske landes folkelige bevägelsers befrielsesteologi, eller for den sags skyld om havde väret passende i ruinerne efter Hitler i östeuropä, befre end marxismen, men en folkelig väkkelse bör näppe glemmes som konstruktivt våben i etn kulturkamp, slet ikke i Grundtvigs land.

Michael Kongstad Nielsen

Netop, kulturkampens anden halvleg skal snart begynde.

Som Holger K. siger:
»Men jeg savner lidt mere fantasi i forhold til det at have magten, og hvad man kan bruge den til. Man skal passe på med at overse, at kulturkampen er et meget vigtigt område,«

Michael Kongstad Nielsen

Tak for din anbefaling, Holger Madsen, så er vi tre, der mener det.

Ja, kom nu frisk ind til anden halvleg. I er bagud, så der skal angrebsspil til.
Se på svenskerne, de var bagud med 0-4 i Berlin, og alligevel klarede de 4-4 inden kampen blev fløjtet af.
Det kan I også nå at klare, inden der fløjtes til valg.!