Læsetid: 4 min.

Krav om at få ’den danske model’ på skemaet

Unge ved ikke nok om arbejdsmarkedets spilleregler. 3F-ungdom foreslår timefastsat undervisning i den danske model i folkeskolen. Enhedslisten og eksperter bakker op om ideen
span class="photo-credit">Foto: Mads Jensen/ScanpixEleverne i folkeskolen skal lære om arbejdsmarkedet og den danske model for, hvordan der indgås aftaler mellem arbejdsmarkedets parter. Sådan lyder et forslag fra 3F-ungdom, som bakkes op af eksperter og Enhedslisten.

span class="photo-credit">Foto: Mads Jensen/ScanpixEleverne i folkeskolen skal lære om arbejdsmarkedet og den danske model for, hvordan der indgås aftaler mellem arbejdsmarkedets parter. Sådan lyder et forslag fra 3F-ungdom, som bakkes op af eksperter og Enhedslisten.

Mads Jensen/Ritzau Scanpix

27. august 2012

Flere undersøgelser har vist, at danske lønmodtagere ved alt for lidt om arbejdsmarkedets spilleregler i Danmark. Det har fået 3F-ungdom til at kræve, at undervisning i arbejdsmarkedskundskab bliver timefastsat folkeskolepensum.

»Ligesom man heller ikke trækker et kørekort i en automat, kræver det også viden at agere på det danske arbejdsmarked,« siger Tanja Fynbo, næstformand for 3F-ungdom.

Tanja Fynbo har med 3F-ungdom lavet frivillige workshopper på nogle udvalgte folkeskoler og undervist i trepartsforhandlinger og den danske model. Men initiativerne er hver gang kommet på anmodning fra historie- og samfundsfagslærerne selv, og der er ikke bevilget nogen penge til projektet.

»Vi har som mål at sikre bedre oplysning om den danske model. Men vores frivillige engagement på folkeskolerne er ikke nok. Derfor har vi også som politisk mål at få sat den danske model på skoleskemaet,« siger Tanja Fynbo.

Enhedslistens uddannelsesordfører, Rosa Lund, er meget begejstret for forslaget.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels P Sønderskov

Jeg har siden balladen om Vejlegården spøgt med at der var ret mange - fx på Facebook - der ikke havde fulgt ordentligt med i samfundsfag.

Men mere alvorligt er det nok, at skolen også på dette felt svigter, og det er næsten lige så slemt som når de unge mennesker går ni eller ti år i skole uden at lære at læse, skrive eller regne ordentligt.

Det er nok at gå over gevind at kræve timetal på, men lærerne skal altså til at vågne op. Langt de fleste af de børn de har ansvar for skal ud at arbejde i almindelige jobs, og så skal de altså vide lidt om hvad der foregår.