Læsetid: 2 min.

Er han Løkkes næste legekammerat?

Hvis blå blok vinder næste valg, er der særligt én plads i magtens maskinrum, der bliver kamp om: Den ved siden af Lars Løkke Rasmussen. Forventningen er, at Kristian Thulesen Dahl vil gå benhårdt efter den – men der er forhindringer forude
Kristian Thulesen Dahl fastslog, i går, at der ikke vil blive ændret en tøddel ved Dansk Folkepartis politik, når han overtager posten som formand efter Pia Kjærsgaard. Derimod forventes det, at han vil gå efter ministerposter til DF.

Kristian Thulesen Dahl fastslog, i går, at der ikke vil blive ændret en tøddel ved Dansk Folkepartis politik, når han overtager posten som formand efter Pia Kjærsgaard. Derimod forventes det, at han vil gå efter ministerposter til DF.

Kåre Viemose

9. august 2012

Mens Pia Kjærsgaard efter 17 år som partiformand kan tage æren for Dansk Folkepartis fødsel og fodfæste i dansk politik, kan afløseren og medstifteren Kristian Thulesen Dahl blive manden, som fører partiet frem til regeringskontorerne.

Det tidligere trofaste støtteparti til VK-regeringerne skal dog ikke forvente at blive mødt med åbne arme af Lars Løkke Rasmussen (V), der indtil videre fortsat afviser tanken om DF i regering med henvisning til forskelligheder omkring EU og respekten for internationale konventioner.

Når talen er faldet på spørgsmålet om regeringsdeltagelse, har Pia Kjærsgaard & Co. de senere år som oftest spillet en variation over temaet: »Dansk Folkeparti kommer i regering, når Dansk Folkeparti er klar til at komme i regering«.

Men i juni 2010 – efter DF have sikret VK-regeringens upopulære halvering af dagpengeperioden, – kundgjorde netop Kristian Thulesen Dahl i et interview med Politiken, at Dansk Folkeparti nu »var klar«: »Vi har vist, at vi kan være med i alle sammenhænge. Vi er klar til at påtage os det ultimative ansvar. Derfor vil det ikke være muligt for Venstre og Konservative at sige nej til, at vi indtræder i regeringen. Det er op til os selv,« sagde han.

Dengang påtog gruppeformand Kristian Jensen (V) sig opgaven med at afvise frieriet fra Dansk Folkeparti. Svaret lød, at Venstre var så glade for regeringssamarbejdet med de konservative, at man agtede at gå til valg på en »fortsat VK-regering.«

Til næste valg forventes det, at partierne i blå blok går til valg som selvstændige enheder med et fælles mål om at vælte SRSF-regeringen.

Alligevel er Venstrefolkene ikke blevet lunere på tanken om DF i regering: Store dele af Venstres bagland og vælgere er imod et tættere samarbejde med DF, hvilket man er sig meget bevidst. Derfor er beskeden foreløbig, at man mener, at de politiske uenigheder er for store.

Et gæt vil også være, at Lars Løkke Rasmussen har tid at løbe på, før han skal tage endeligt stilling til spørgsmålet. Selvom Kristian Thulesen Dahl ofte bliver beskrevet som en mand for hvem anerkendelse er særlig vigtig, farer den 43-årige nyslåede partiformand næppe ud af årsmødet i Herning til september med ultimative krav om regeringsdeltagelse.

Historien har vist, at ultimative krav om ministerposter og regeringsdeltagelse skal behandles varsomt, og det ved han.

Forventningen på Christiansborg er for de flestes vedkommende en Venstre-ledet regering efter næste valg. Hvorvidt Kristian Thulesen Dahl kommer med i første omgang er ikke til at sige. Men med mindre Dansk Folkeparti med ham som formand fumler og sætter den stabile placering i meningsmålingerne over styr – hvilket ville være overraskende – vil det formentlig blive Thulesen Dahl og ikke den konservative Lars Barfoed, der bedst kan tvinge Løkke til at lytte.

Dermed kan Thulesen Dahl blive Lars Løkkes nye legekammerat i blå blok.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kristian Rikard

Jeg har tidligere skrevet her i blogsammenhæng, at KTD kunne blive en udmærkdet finansminister i en bedre verden. For mig at se, kan Løkke gå hen og få sig et rigtigt gedigent problem her. Jeg tror det bliver skelligt sværere for Løkke at spille fedtspil i det uendelige med KTD som leder af Dansk folkeparti.

Der er ingen tvivl om at DF er i gang med et strategisk spil om at køre nogle af deres folketingsmedlemmer i stilling som ministerkandidater.

Om Pia K´s afgang som formand er et skridt i den retning er svært at sige, men det vil nok kræve større no... af Lars Løkke end han har, at udnævne Pia K til en ministerpost.

Det er en anden sag med KTD som fremstår mindre belastet en Pia K

Alene tanken burde få den samlede venstrefløj op af stolen og ud på gaden i en indædt kamp for at forhindre at det sker.

Og måske skulle den siddende regering forsøge sig med at gennemføre noget mere af den politik den er blevet valgt til at føre. Så var der måske en mulighed for at scenariet kunne forhindres.

olivier goulin

"Det tidligere trofaste støtteparti til VK-regeringerne skal dog ikke forvente at blive mødt med åbne arme af Lars Løkke Rasmussen (V) ...."

Hvor naiv har man lov til at være efter 10 års VKO samarbejde, og for den sags skyld almindelig politisk opportunisme fra den ene ende af det politiske spektrum til den anden .

DF bliver mødt med åbne arme af Lars Løkke, hvis det kan sikre ham magten; længere er den ikke.

Der er kun een ting, der tæller i politik efterhånden, og muligvis altid har gjort - og det er Magt.

Og man vil med glæde sælge sin sjæl til Djævlen for at få den.

/O

DF er og vil altid være stemmeslugere for Venstre!!

Pia er inde i varmen hos Hjorth fordi hun kan sikre V magten....og så er det iøvrigt ligegyldigt, hvad DF står for af uhyrlig intoleranc og "jeg alene vide, hvad der er dansk"attitude....
Må jeg dog ikke nok blive fri for den slags omklamring!

Det værste er, at vi ikke rigtigt har nogle på venstrefløjen, der for alvor kan gå op imod højrefløjen.
De giver ikke ordentlig modstand!

Har I helt glemt at Lars Løkke faktisk var finansminister fra november 2007-april 2009? Og som sådan kender alt til Henrik Thulensen Dahl, og har forhandlet finanslov med mindst en gang, hvis ikke to gange,.

Derudover har HTD været formand for finans-udvalget i mange, mange, mange år...

Så nej, HTD bliver ikke Løkkes nye legekammerat - han er det allerede...

Alan Strandbygaard

Thulesen Dahl vil udføre nøjagtig den samme funktion som Pia Kjærsgaard:

Skaffe stemmer ved hjælp af fremmedhad, for et øjeblik efter at løbe over til Venstre med dem, så der kan gennemføres en ubehagelig økonomisk blå politik der skaber større ulighed i samfundet.

Der er ingen forandringer ved dette symbolske magtskifte i Dansk Folkeparti. Solen er stået op i alle de år der har været mennesker til, og det bliver den med ved med langt frem i tiden.

Men vi kan håbe på at Dette er enden på Dansk Folkepartis evne til at hive stemmer ind. Det var trods alt Pia Kjærsgaard der var partiet.

Poul Borup-Andersen

Alle I som anbefaler de 'forkerte' kommentarer, må man håbe på -på et eller andet tidspunkt - får tilstrækkelig indsigt i nationaløkonomi. Det gælder ikke om for blå stue at få en p.t. sur magt, når Danmarks tarv er , at vi får skaffet arbejdspladser (læs=konkurrenceevne). Der er sivet 160.000 i de seneste år, og de kommer ikke igen. Snak om 8000 nye nu, og 8000 mere næste år er død snak. Vort BNP står til at falde, og vores lån på kr. 85-100 mia. her i 2012, bliver en regering nødt til at gentage i de kommende år. Den gældsætning er vejen til gældsfælden. Hvem skal betale tilbage? Værsgo' i børneværelserne. Her er regningerne. Det ved blå stue, så derfor afventer de klogeligt at den nødvendige reform kommer på plads.
Desuden skal vi snarest have tilpasset vore statsudgifter til de stærkt vigende statsindtægter, som vi har nu og i fremtiden. Det betyder farvel til nuværende urealistiske velfærds rigmandsniveau. Ned i løn (og det gælder også mig), og det er da bedst at regeringen, er fra rød stue, hvor de kan diktere den overvejende 'rød' offentlige sektor, og stemmerne i rød stue kan få vedtage at holde deres fagforeningsbosser op på det ansvar det er, at være dynamisk: Op med lønninger når der er råd! Og så det spritnye: Ned med lønningerne, når der ikke er midler.

Alan Strandbygaard

Se, lige præcis dér tager du fejl, Poul Borup-Andersen.

Danske virksomheder har haft historisk store overskud, som vi skal helt tilbage til 1960'erne for at finde tilsvarende.

Problemet er usikkerheden, som det er lykkedes at præge alle med. Det er ikke pengene der mangler.

Man kan fint lytte til en liberal som Asger Aamund, når han fortæller der er masser af penge i virksomhederne, og at de ansatte ikke skal holde sig tilbage med øgede lønkrav.

Det er en kærkommen undskyldning for virksomhedsejerne, i ly af den økonomiske depression at kunne styrke deres monopoler og position. Men det hele ser ikke så skidt ud som mange gerne vil have det.

Arbejdsløsheden i Danmark har heller ikke haft større udsving end ca. 10.000 arbejdsløse siden en gang i 1990'erne.

Det er på tide at lønmodtagerne vågner op og kaster manipulationen af sig.

jan christensen

Danske virksomheder eksporterer også så det er svært at se at der er problemer med konmkurrenceevnen, de vil bare holde profitten til sig selv og ikke dele med deres medarbejdere

Alan Strandbygaard

Jeg har en underbo, hvis beskæftigelse er HR udvikler (virksomhedskonsulent), karriere- og jobrådgivning gennem mange år.
Han har i den forbindelse studeret og iagttaget ledighedstallene nøje siden starten af 90'erne.

Ledighedstallene har ikke haft større svingninger end de godt 10.000.

Poul Borup-Andersen

Kære Alan og Jan. Vi lar' den stå der! Tak for jeres indspark.
Det er - sagt til slut her - ligesom når jeg giver livserfarne råd til mit teenager barnebarn. Han er - i diskussion , og heldigvis ikke i andet - ligeså klog som Frank Aaen. Venlig hilsen Poul

Torsten Brinch

Man kan da vel nok formode at Kristian Thulesen Dahl kunne ende op med sit parti i en regering med Venstre efter et valg, med Lars Løkke Rasmussen som statsminister. Dette sdste synes mig dog mere tvivlsomt end det første.

John Vedsegaard

Der er vel ikke nogen tvivl om at Løkke vil have nogen der er meget medgørlige ved sin side, man så det tydeligt i den sidste regering hvor det var konservativt stemmekvæg der indtog den plads.

Men rent faktisk kan et forkert valg resultere i en ikke holdbar regering, problemet er at der ikke findes et alternativ på den anden side i folketinget så venstre vil blive enevældige politikere, med al den gru det kan medføre.