Nyhed
Læsetid: 3 min.

Marianne Jelved: Kickstarten har ikke virket

Mens Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal for længst har konkluderet, at regeringens kickstart virker, siger de radikales finansordfører Marianne Jelved nu, at regeringens prestigeprojekt ikke har båret frugt
’Den kickstart, som vi satte i gang, har ikke båret frugt endnu,’ konstaterer den tidligere økonomiminister, efter nye tal fra Danmarks Statistik først på ugen viste, at antallet af ledige fra maj til juni er steget med 1.500 personer.

’Den kickstart, som vi satte i gang, har ikke båret frugt endnu,’ konstaterer den tidligere økonomiminister, efter nye tal fra Danmarks Statistik først på ugen viste, at antallet af ledige fra maj til juni er steget med 1.500 personer.

Jacob Nielsen

Indland
4. august 2012

»Vi har gennemført en kickstart, som holder hånden under danske arbejdspladser. 8000 i år. Og 8000 næste år,« sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i sin tale 1. maj i Fælledparken. Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) var lige så skråsikker.

»Vores kickstart skaber tusindvis af nye arbejdspladser til murere, tømrere, elektrikere,« sagde han.

Men tre måneder senere kommer de radikales finansordfører Marianne Jelved nu med en noget anden vurdering af regeringens økonomiske prestigeprojekt.

»Den kickstart, som vi satte i gang, har ikke båret frugt endnu,« konstaterer den tidligere økonomiminister, efter nye tal fra Danmarks Statistik først på ugen viste, at antallet af ledige fra maj til juni er steget med 1.500 personer. Efter sommerferien vil Marianne Jelved derfor se nærmere på, hvorfor de offentlige investeringer ikke har ført til en øget beskæftigelse.

»Det er klart, at jeg vil interessere mig for, at vi tilsyneladende ikke kan se nogen effekt af kickstarten endnu. Den var jo tilrettelagt på en måde, så man burde kunne se det ret hurtigt.«

– Har du nogle bud på hvorfor?

»Nej, det har jeg faktisk ikke, og det er derfor, jeg ikke vil uddybe noget som helst. For det bliver rent gætteri, og det synes jeg ikke, jeg vil bidrage med.«

– Når du siger, det ikke har nogen effekt, så er det, fordi der ikke er kommet den beskæftigelse, man har forventet?

»Ja, der er ikke den aktivitet.«

Misbrugt begreb

Professor i økonomi på Aarhus Universitet og tidligere overvismand Torben M. Andersen påpeger, at begrebet kickstart i høj grad er blevet misbrugt de senere år.

»Den store definition er, når det bliver blæst op til, at et mindre tiltag, som kommer på det rigtige tidspunkt, kan blive helt afgørende for, hvordan folk ser på fremtiden. Så vil virksomhederne sætte investeringer i gang, og husholdningerne vil tage dankortet frem og så videre. Det er jo derfor, man bruger analogien, at man med en lille bevægelse sætter en stor motor i gang – at man udløser en katalysatoreffekt. Og det må man klart sige ikke er lykkedes,« siger Torben M. Andersen.

Ifølge professoren kan man imidlertid også bruge en mindre omfattende definition af begrebet kickstart.

»Nemlig at man laver nogle tiltag for at gavne produktionen og beskæftigelsen og fremrykker nogle offentlige investeringer, og der kan man sige, at det, man har gjort, formodentlig har virket. Men det har bare hele tiden ligget i kortene, at størrelsesordenen var relativ beskeden, altså nogle få tusinde job. Når man kigger på tallene, så er der ikke den store forbedring at se. Der er snarere en lille forværring. Men man kan strengt taget ikke sige, om det viser, at kickstarten slet ikke virker, for der er så mange andre ting, der har ændret sig samtidig. Konjunkturerne ser dårlige ud og så videre.«

‘Det skal nok komme’

Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby finder det »interessant, at et af regeringspartierne nu erkender, at den kickstart, som regeringen har slået sig så stort op på, ikke har nogen effekt.«

»Det er rart, at der kommer en vis realisme ind, for man må sige, at statsministeren og udenrigsministeren jo fuldstændig har ignoreret, at deres kickstart ikke har virket. De har talt som om, at der allerede var skabt, jeg ved ikke hvor mange job. Når jeg har lyttet til deres taler og sammenlignet med, at ledigheden er steget og beskæftigelsen faldet, så har tingene ikke hængt sammen. Alligevel har de indikeret, at alle problemerne var løst, og at der blev skabt arbejdspladser som følge af kickstarten.«

Fungerende politisk ordfører for Socialdemokraterne Torben Hansen afviser kritikken. Han peger på, at flere af offentligt finansierede projekter, der skal øge beskæftigelsen, først for nylig er blevet vedtaget og derfor endnu ikke har haft nogen effekt.

»Eksempelvis aftalen om kloakering blev lavet med kommunerne i midten af juni, og nu har vi 3. august, og det er klart, at man kan ikke nå at projektere kloakarbejde henover juli måned. Det samme gælder den store aftale om renovering af almennyttige boliger fra maj. Så jeg er fuld af fortrøstning. Det skal nok komme.«

– Er det så ikke jer, der er lidt sent på den?

»Jamen prøv nu at høre; vi skulle sådan set lige have lavet en regering, og der var også lige et folketingsvalg i efteråret, og man kan jo ikke hekse på ganske få måneder,« siger Torben Hansen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ikke virket - det er fordi lønningerne ikke er blevet sat ned, naturligvis ...

Selvfølgelig har den ikke virket, når regeringen måtte love EU at lave besparelser for det samme beløb man brugte. Derfor har man fyret langt flere end kickstarten nogen sinde kunne skaffe i arbejde. Problemet er EU og vores binding til Euroen og max 3% statsunderskud.
Så længe at den private opsparing stiger (det er virksomhederne og pensionskasserne der puger) er der brug for at staten spenderer, når den private opsparing falder skal staten have overskud.
VK0 gjorde det modsatte brugte mens den private gæld steg, og nu fortsætter RSF af samme forkerte spor, bare i den anden grøft, men resultatet er det samme.
Samtidig er vores bytteforhold til udlandet forkert, kronen er for dyr. Hvis kan trækker olie og gas ud af handelsbalancen har Danmark underskud. Det er derfor vores konkurrenceevne er så dårlig.

Endnu et eksempel på hvordan Thorning og Søvndahl omgår sandheden.
Jeg deler absolut ikke Jelveds politiske ståsted....men oplever at hun i det mindste mere mere ærlig end Villy og Helle.

Grethe Preisler

Guud - kickstarten virkede ikke!

Nej det tror da pokker, fru Jelved. De sørgede jo lige for at tømme tanken med brændstof sammen med vennerne fra V & K, før De trådte på starteren.

Hvor dumme tror De egentlig vi danskere er?

Tedros Istifanos

Kære Marianne, en stensikker naturlig kickstart vil blive skabt ved lønsikkerhed og ikke mindste en ikke forkortet dagpengeperiode, og næste gang I skulle måske prøve at redde de reale skatteydere og virksomheder i modsætning til finansselskaberne.

Lise Lotte Rahbek

Regeringen har forsømt at fortælle deres visioner for et fremtidigt samfund.

Vi har hørt om tvangs-uddannelse for unge, vi har hørt om udsat pensionsalder og syge, som skal arbejde selvom der ikke er noet arbejde til dem, vi ved at dem, som ikke kan klare sig selv skal gå med beskidte bleer i timevis, fordi samfundet er blevet for fattigt til at sørge for dem,
vi har hørt om faldende konkurrence ift. udlandet, udflagning af virksomheder, bankpakker og skatteløft for de rigeste, vi ved der ligger en klimakrise som vil vælte hele verden på hovedet, EUROlandende kører ad helved til,
og vi ved at det sociale sikkerhedsnet og retssikkerheden for overførsselsindkomsterne er mere hullet end nogensinde.
Vi har sågar set en folketingspolitiker sidde og kalde borgerne for slappe, selvom de følger reglerne.

Og så forstår politikerne ikke, at befolkningen ikke lader sig kick-starte?
Jeg synes det er indlysende.

Kristian Rikard

Jeg synes, at fru Marianne Jelved vrøvler. Måske skyldes de 1500 flere ledige, at der er kommet dimittender ud fra universiterne her ved sommereksamen? Eller måske fyres daglejere op til ferien? Jeg aner det ikke, men 1500 er altså ikke voldsomt mange i forhold til 165.000 - næppe signifikant kunne man fristes til at sige.
Men det afficererer næppe fru Jelved, som notorisk har et noget anstrengt forhold til tal.

Kickstarten kan sagtens have positiv der samtidig offsettes af de ualmindeligt sløje europæiske konjunkturer.

Det er jo svært at dosere, svært at spå om fremtiden og skal have tid til at virke, men vi må nok konkludere: For lidt, for sent (som også i Europa: Forkert, for sent).

Virksomhederne investerer og ansætter ikke fordi den kapacitet de allerede har er tilstrækkelig til det sløje salg de ser.

-----

Det er ikke lykkedes regeringen at skabe tilstrækkeligt mange jobs i sin levetid - i hvert fald er ledigheden steget siden den tiltrådte (10,05 måneder siden i dag lørdag den 4. august 2012).

Arbejdsløsheden i Danmark ligger siden den nye
regering kom til mandag d. 3. oktober 2011 i dag på et lidt højere (og højt) niveau på 8,0% af arbejdsstyrken mod 7,8% da regeringen tiltrådte (AKU-ledigheden, Eurostat).

I EU-27 (27 lande) er arbejdsløsheden i samme periode steget fra 9.9% til 10.4% af hele den europæiske arbejdsstyrke svarende til 25.112.000 arbejdsløse, og

I Euro-området (17 lande) er arbejdsløsheden i samme periode steget fra 10.5% til 11.2% af hele arbejdsstyrken svarende til 17.801.000 arbejdsløse.

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&language=en&pcod...
n=1

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Unemploy...

Her gik jeg og troede, at forøgelsen af arbejdsudbuddet netop havde til formål at drive arbejdsløshedstallet op (og dermed lønningerne ned, så vi kan konkurrere med indere og kinesere).

Hvem skal skabe vækst? - Politikerne taler altid som om, det er dem, der skal skabe den og det tror de sikkert på. Derfor går det galt.

Claus E. Petersen

Det Radikale Venstre er ikke tilfredse før vi i Danmark har implementeret den svenske model, hvor støtte til arbejdsløse glimrer ved fraværet og import af uuddannet arbejdskraft har sparket gang i sort økonomi og lave lønninger.
Det værste er egentlig at de ikke åbent melder ud at deres mål er moralsk og politisk ensretning og at deres forbillede er Sverige.
Efter min mening er "Det Radikale Venstre" ikke så meget et parti som en psykiatrisk diagnose for en helt særlig slags sociopater som åbenbart udgør 10% af den stemmeberettigede befolkning der stemmer.

Claus E. Petersen

@Johannes Aagaard

Det er vist kun historikere der kan vurdere hvad jubel europæeren Helle Thorning-Schmidt har kostet socialdemokratiet, men der er ingen tvivl om at hun har åbnet pandoras æske.
Efter de indgreb S har godkendt som rammer de arbejdsløse, psykisk syge etc, vil den næste (borgerlige) regering forfølge trenden så langt de kan.
Jeg er overbevist om at næste venstre ledede regering vil starte med at gøre alle førtidspensioner midlertidige, afskaffe alle former for ekstraordinær støtte (paragraf 34) og arbejde hårdt på at fjerne boligsikring og udbande lejeloven.
Ting som Venstre vel anså som science-fiction for et år siden, men nu har deres "modstandere" jo netop skabt en platform der er endnu højere oppe mod deres mål end de i deres vildeste fantasi havde kunnet forestille sig.
Jeg kan i tankerne se Claus Hjorth Frederiksen med et sadistisk smil beregne antallet af syge og hjemløse som kan spares væk med ganske få skiver af den salami som S-SF og især RV er begyndt at skære af.

Øh Jelved, du øh i partiet De Radikale har selv lige udmeldt i den forgangne uge, at regeringens politik, er at lønnen skal ned du!!!

Så alle jeres kickstart pakker vil jo kun være populisme, VKo vil også have lønnen ned og frataget arbejderne rettigheder, hvad man jo har kunnet se siden 2001.

Det er gammel vin på nye flakser!!!

Der er overhovedet ikke nogen forskel på arbejdsmarkedspolitiken mellem VKo og SSFR Jelved!!!

Hvorfor var i ikke bare ærlige ved valget og gik i regering med Venstre?

Og Thorning vil jo også det samme, have lønnen ned og frataget arbejderne rettigheder, fyret folk i det ansatte og så skal de i løntilskudsjob bagefter på statsbetalt understøttelse i det offentlige bagefter for at trykke lønnen både i det offentlige og private!!!

Gud fader for nogle politikere, der har haft regeringsmagten siden 2001

Forsøget på at kickstarte var så halvhjertet som noget. Desl blev der ikke sat tilstrækkeligt af med midler til en kickstart, der virkelig kunne batte. Og dels var de projekter, man påstod at ville kickstarte allerede sat i gang, og her var det eneste der skete, at tidspunktet for færdiggørelsen blot blev fremrykket med et års tid eller to. Det gjaldt fx. den nye Ringstedbane, der skulle være færdig i 2017, den blev blot rykket et år frem, og så fremdeles.... Listen over kuldsejlede kickstartprojekter er alenlang, og står som en skamstøtte over en inkompetent statsminister og hendes handlingslammede regering.
Der er såmænd flere ministre, der gerne vil sætte mere skub i økonomien og div. projekter. De kan bare ikke få lov dertil. Af hvem? Af de radikale bl.a.

Martin Sørensen

Det er dælme for tidligt at sige det, vi er midt i euro krisen og det er først nu at man har åbnet for kickstarten, og en "knalleret" ( vores økonomiske system) der er så død som den er nu ja, der er det naivt at tro at det første spark giver liv, så giv tid, stimulere mere (de rigtige reformer på rette tid og sted) og spark et par gange så skal vi nok se liv igen,

og løsningen er ikke at forsætte med økonomien som den var før, nej det er naivt og dumt, vi skal udvikle os ud af krisen, hvor overgangen til et VE drevet samfund må være det logiske projekt, men at konstatere nej det virker ikke efter første spark det er lidt at kassere "knallerten" efter man kun har sparket en gang,

Claus E. Petersen

"kickstart", dvs. at staten igangsætter store investeringer er skam ikke ukendt.
Det er såmænd ikke fordi at jeg vil trække "nazi-kortet", men nazi-tyskland gjorde det samme i stor stil for lånte penge i 1930'erne.
I stedet for at betale lånene tilbage "kickstartede" de anden verdenskrig.

Michael Kongstad Nielsen

"Kickstarten" var en våd kineser. Ordet har været en vittighed fra starten, gænsende til det groteske, når Helle Thorning og Villy fremmaner det til 1. maj og Grundlovadag. Når alle kan se, at spareplanerne er det dominerende, og energien er brugt på EU-formandsskab og vidtløftige langtidsplaner.

Kickstarteren var afmonteret fra starten, så knallerten skulle løbes igang med utætte toppakninger. Nu henvises til, at aftaler om anlægsinvesteringen tager tid, før de iværksættes. Jo, men de arbejder, der skal igang, vil blive lavet af de allerede i arbejde værende håndværkere, da de står og mangler ordrer, og andre skal først omskoles til betonarbejde.

Ps. Aagaard: - husk, det er tabu blandt journalister at stille spørgsmål til vores bidrag til efsf og ems via IMF. Hvem ved overhovedet, hvad de bogstaver står for?

Hanne Gregersen

Uanset politisk ståsted, så ville det være befriende, hvis lidt flere havde modet til ærligt at indrømme, at noget af det, som man foreslog og implementerede, ikke virkede, men det er nok for meget forlangt af den brede hob på Christiansborg.....

Claus E. Petersen

@Michael Kongstad Nielsen

Set i bakspejlet er det ganske korrekt at investeringerne var få og langt fra tilstrækkelige, men...

Når man ikke på forhånd kender længden af en økonomisk krise er det jo ganske uforsvarligt at gældsætte landet for at løse problemer i et par år.

En smule "dryp-tisseri" som vi har set, er vel det sikreste når man ikke kender fremtiden, og ikke tager erhvervsastrologers (og eksperter lønnet af EU) udsagn for gode varer.

Sjat-pisseriet kan holde det værste uvejr fra døren uden at udmarve landet.

Michael Kongstad Nielsen

@Claus Petersen

Jeg siger heller ikke, at tilbageholdenheden (budgetdiciplinen) er dårlig i den nuværende situation. Jeg siger bare, stop omgåelsen af virkeligheden, stop pjattet med at fremhæve regeringens fantastiske "kickstart".

I København har jeg registreret at Københavns kommune benytter byggefirmaer med østeuropæiske håndværkere der arbejder 12 timer dagligt - så det beviser blot regeringen ikke kan styre kickstarter. De burde have lagt klausul på at det skal gælde dansk arbejdskraft - men EU vil ikke acceptere det - vi kan ikke som nation kickstarte

Når, kickstarteren ikke virker, så tilkalder man hjælp til at skubbe motoren igang. Og for ikke at hjælpen skal skubbe forgæves, så kigger man lige hinanden i øjnene, mens man 'tipper' benzinen et par gange. Alle er nu indstillet på at få den motor startet..

Jeg tror regeringen har et kommunikationsproblem og et tillidsproblem.

Søren Blaabjerg

"Kickstart", bevar mig vel, hvilket brag af populisme.
Vis skal slet ikke have nogen "kickstart" eller ej heller vente på Godot, alias den velsignede "vækst", der venter lige om hjørnet på at komme tilbage. Hvad vi skal have er en bevidst nogenlunde jævn og ligelig fordeling af det samfundsnyttige arbejde, der skal udføres for at vi alle som minimum kan bo rimeligt, få noget ordentligt mad at spise og have råd til tøj på kroppen.

Så enkelt kan det udtrykkes, men de poltiske herskeres veje er uransagelige og den kritikløse dumhed uendelig (som universet ifl. Einstein).

Jeg undre mig lidt over hvordan folk tror vi kan konkurrere på lønnen når dem vi konkurrer med stort set intet tjener, bor på deres arbejdspladser og iøvrigt kun har to fridage om ugen.

Mon ikke det var en bedre ide, at sætte en stopper for alt den outsourcing, der sørger for skibene sejler fulde herop og tomme hjem? Selv USA er allerede i gang med deres beskatning af grønteknologi, der bliver importeret fra Kina.

Blaabjerg, kræver dit forslag at man 'piller' ved ejendomsretten?

Rent spil for galleriet.

Hvorfor går Jelved ud nu og underminerer den regering hun selv er en del af?

Har du nogle bud på hvorfor?

Jelved: »Nej, det har jeg faktisk ikke, og det er derfor, jeg ikke vil uddybe noget som helst. For det bliver rent gætteri, og det synes jeg ikke, jeg vil bidrage med.«

Spil for galleriet - enig!

Poul Borup-Andersen

Jelved har ret. Kickstart i Danmark, som skal rette op på Europa har ' ingen gang på jord. Og i DK er kiksstart galimatias. Konkurrenceevnen skal OP! Det vidste VI før den kom om den såkaldte kickstart. Kick skal læses kiks. (8000 arbejdspladser i år og 8000 næste år. Hvad er det for nogle detaljer?) Var det ikke bedre om man havde forhindret tabet af de 170000 arbejdspladser, heraf 70000 industriarbejdspladser, som er forsvundet de seneste tre år? . Vi taber dem fordi vi ikke indretter os på de senere års uhyggelige konkurrencetab. Om så erhvervsvirksomhederne ikke betalte skat, så giver de dog arbejdspladser ( som betaler skat). Ingen erhvervsvirksomheder ingen arbejdspladser. Hårdt sagt: " Ingen arme ingen kage". Jeg vil ligne DK med en ung og dygtig familie med 3 teenagebørn og et par stykker på 'gule plader'. Den ene højtlønnede mister permanent sin høje lønindtægt. Så er der kun sparekniven tilbage, eller finde job udenlands. Hvis I ikke hører efter, som Jelved og andre proselytter ikke gjorde, og slet ikke kan, af hensyn til deres vælgertal, så kommer virkeligheden meget snart på den hårde måde. Forstå nu scenariet, og tænk hver dag på, at hver gang der er gået 24 timer er DK gælden i mellemtiden steget ca. kr.300.000.000. Prøv så sindsygt meget du kan, at baske med armene! Flyver du?. Sig tak for de arbejdspladser der er. Del dem! 100 mand til kr 200 i timen er ringere end 200 mand til kr. 100 i timen. EU unionsborgerne bruger det tricket, og de både må og skal være her. Ellers må vi, uden job, tage til Norge, som har mere drøn på en DK

Søren Kramer

Marianne Jelved optræder igen illoyalt over for regeringen.

Det bliver ikke bedre af, at hun ikke har en tøddel tæft for økonomi.

Kickstarten har aldrig været andet end valgflæsk. Men på et eller andet tidspunkt var der vel også nogle af de implementerede der troede på det, det er vel det skræmmende i det.

Hvordan man tror man kan kickstarte en økonomi hvor lønningerne er blevet blæst op efter 0ernes Venstre fest, er en dybt naiv tanke. Og hvis der endelig havde været bare antydningen af konkurrencekraft som lå uudnyttet hen, så var de håndører man havde spænderet helt, helt utilstrækkelige. Det var ren symbolik.

Og hvis nogle tror deres fede hyre inden for fx. undervisningssektoren skulle være truet, så bare tag det roligt. Ingen politiske partier tør sige det. Det sker endda med opbakning fra Cepos. De siger bare det er produktiviteten der skal op. Det lydder helt socialdemokratisk i sin løsning.

Det betyder bare, jævnt stagnerende økonomi med vækst under 1% de næste 15-20 år. Set fra den positive side: der er god mulighed for at finde andre værdier i livet, og det måske nok også det landet har mest brug for.

Søren Blaabjerg

@Bill Atkins
Før jeg svarer detaljeret på dit spørgsmål, vil jeg godt bede dig om at forklare, hvad du mere præcist lægger i begrebet "ejendomsret", nærmere betegnet, hvilke former for (privat) ejendomsret, du mener er berettigede, og hvolke former for (privat) ejendomsret, som man med rette kan tillade sig at sætte et kritisk spørgsmålstegn ved.

Søren Blaabjerg

P.S.
Det første og vigtigste punkt i al bagstræveriskhed, består i kategorisk at erklære, at det pågældende ønskemål er en umulighed.

Gorm Petersen

Før man via lovgivning tvinger dagligvaremonopolerne til at konkurrere, kan lønmodtagerne heller ikke konkurrere.

En polsk håndværker kan klare sig med den halve løn, fordi priserne i de polske supermarkeder er den halve af de danske.

Samme varekvalitet - internationale mærkevarer.

Prøv at google "dagligvarepriser polen"

Uden at have en anti-trust lovgivning på højde med USA's er EU-projektet galemandsværk .

Gorm Petersen

Uanset hvem der sidder på taburetterne er det VKR der bestemmer, fordi VK kontrollerer den mårkeblå presse med TV2 i spidsen (redaktør fortsat gift med Venstre spindoktor) mens R kontrollerer det lyseblå dagblad Politiken.

I medie-alderen er pressen ikke den 4-de statsmagt - det er den eneste statsmagt.

Det eneste samfald mellem den reelle magt VKR - og den formelle regering er R.

R står derfor med et meget stort ansvar.

Villy og Helle kan ikke gøre andet end at spørge "hvor højt ?" når Margrethe Vestager kommanderer "hop".

VKR- magten rækker til at styre demokratiet via medierne, men næppe til at redde Danmark fra økonomisk afgrund - og endnu mindre til at sikre den historieforfalskning der skal til, hvis ikke R skal gå over i historien som det mest skadelige parti Danmark nogen sinde har haft !!!

Blaabjerg det jeg studser over er din formulering: "nogenlunde jævn og ligelig fordeling ..så vi alle kan leve rimeligt" !

Indebærer det en omlægning af eksisterende indtægtsforhold og gældsbindinger?

PS. Jeg siger ikke dit ønskemål er en umulighed, men at inddrage revolutionsfantasier/visioner i en debat om kickstart og konjunkturbestemt arbejdsløshed er vel nærmest at afspore debatten.

Søren Blaabjerg

@Bill Atkins
Jeg er langt fra enig i, at dette er irrelevant. Min argumentation går faktisk ud på, at uden en radikal samfundsforandring, kan vi skyde en hvid pind efter at nå de overordnet set ønskelige mål.

Så vidt jeg kan se, gør du lige præcis med din tilsigtet latterliggørende formulering "revolutionsfantasier" (ganske som revisionisterne i bl.a. S og SF) den fejl, at karakterisre det ønskelige som en ("desværre") utopisk umulighed

Søren Blaabjerg

P.S. At du studser over min formulering "nogenlunde jævn og ligelig fordeling" fortæller måske en hel del om det om din egen og ligesindedes (ja undskyld udtrykket) politiske forbenethed.

Mit yndlingsscenario, fortsat …

Nu er det efterhånden lykkedes de radikale med deres gennemtrumfede samfundsnedbrydende og menneskefjendske politik at decimere vælgertilslutningen til S og SF og efterlade en så tilstrækkelig stor bæ midt i den nuværende regering, at de nu er klar til at fortsætte i et ægte neoliberalt regime – VORK – den ægte vare …

Fru Helveds melding er bare et forvarsel, ikke en advarsel …

Moren har gjort sin pligt - moren kan gå …

Søren, jeg tror du er intelligent nok til at indse at det ikke er af 'bagstræberiskhed' at jeg spørger ind til timing/tidshorisonten i din 'plan' ...

... generelt er der i vores debatter mange udmeldinger om 'mål' - og færre om 'plan'.

Som jeg siger: Vi har problemer, og vi har komplicerede problemer, og så er der de konkrete problemer ,-)

Kickstart = fremrykning af offentlige investeringer = offentlig låntagning.

Kloakering og renovering af almennyttige boliger. Prøv at sælge det til kineserne.

Regningen betales af næste generation. Måske. Der bliver jo ikke så mange af dem. Og de kommer til at tjene mindre.

Det eneste andet håb for fremtiden er, at man finder nye rige olie- og gasfelter. Ellers ser det ærlig talt noget magert ud.

Vibeke Rasmussen

"Måske det var på tide, at nogle journalister stillede bare et par relevante spørgsmål til statsministeren," siger Johannes Aagaard. Tålmodig nu. For som Helle Thorning-Schmidt svarede den journalist, der formastede sig til at stille et politisk spørgsmål, da hun besøgte den store spejderlejr i Holstebro:

"Nu er vi jo på spejderlejr. Det andet tager vi, når sæsonen starter."

Så først må journalisterne altså lige lære at sæson-korrigere deres spørgsmål. ;-)

Michael Kongstad Nielsen

Et eksempel på "kickstart" er Københavns Kommunes byggeri af Nordhavnsvej:
http://www.kk.dk/borger/byogtrafik/anlaegsprojekter/vejforhold/nordhavns...
der vil lede 15.000 blier om dagen udenom Østerbro (men bilerne elsker stadig København) og hen til en ny fremtidsby.

Projektet koster 2 mia. kr, hvoraf staten betaler de 700.000,- kr. Projektet blev aftalt med den tidligere regering, så det er ikke en ny politisk beslutning.

Nu kunne det være interessant at finde ud af, hvor mange nye danske arbejdspladser, projektet skaber, eller om det mest er udenlandske, som en debatør tidligere har været inde på.

Gorm Petersen

Den "nyttige idiot" i 2001 var arbejderen, der troede på Ekstrabladets og BT's forsikringer om, at DF var det sande Socialdemokrat (Socialdemokratiet "classic").

Det blev muligt fordi Aktuelt ikke længere lå side om side med BT og Ekstrabladet til gratis gennemsyn i kantiner og grill-barer.

Den nyttige idiot anno 2011 er en godhjertet, men naiv person, der tror at Det Radikale Venstre er et moderat venstreorienteret parti.

De egentlige magthavere - kapitalen - har således 2 heste at spille på. Svækkes den ene, styrkes den anden.

Jeg tror man kalder det en "Svikmølle".

Claus E. Petersen

"Hvorfor går Jelved ud nu og underminerer den regering hun selv er en del af?"

helt ærligt...

Det Radikale Venstre har lige præcist een regering og een dagsorden og det er "det rigtige"
Den dagsorden og religion har en tendens til at komme i konflikt med resten af Danmark, men i Sverige virker det vist ganske udmærket.
I Sverige hedder det ikke "Radikale Venstre", men "Moderaterne", og det svenske samfund er i den grad rettet ind i løbet af det sidste 10-12 år.
Velfærd og Sverige er i dag to ord man ikke kan samle i samme sætning med mindre det tydeligt fremgår at der er tale om modsætninger.

Denne kommentar er anbefalet af:

Bill Atkins

# 4. august 2012 kl. 09:21

Anbefal kommentar
Tip debatværten

Claus E. Petersen

beklager slutningen. jeg copy-pastede

Claus E. Petersen

Bill Atkins har IKKE anbefalet min kommentar.. endnu! :)

Martin Pedersen

Så nu er det gået som det gik i USA.

Man har vedtaget en kickstart, som fortalerne sagde var for lidt, før den var implementeret. især når man fortager store besparelser ved siden af. Og nu erklærer dem der talte imod den så, at de har sejret. Det er barnligt.

Der er ført blå økonomisk politik. På den baggrund at erklærer, at rød politik har lidt nederlag, er stupidt.

Søren Blaabjerg

@Bill Atkins

Jeg går skan ikke sådan rundt med nogen færdigstrikket "plan" (som jeg derefter trygt kan regne med omgående vil blive jordet, hvis jeg offentliggør en sådan). Derimod så opridser jeg en beskeden - om man vil måske naiv - målsætning, der må kunne realiseres, hvis tilstrækeligt mange er enige om, at der skal arbejdes hen imod den. Og så må man altså finde sig i det, hvis der eventuelt må slagtes nogle hellige køer, der står i vejen, hvis du forstår hvad jeg mener.

Reformistiske lappeløsninger her og nu. Ærlig talt, hvorfor i alverden skulle jeg dog interessere mig for dette. Det klarer de etablerede politikere såmænd selv så udmærket med de tidshorisonter de nu engang opererer med.

Efter min mening svarer den bovlamme reformisme, vi p.t. oplever imdlertid sådan set lidt til at man giver sig til at støvsuge, efter at der er blevet råbt BRAND!

Claus E. Petersen

Jeg syntes at "lappeløsninger" er helt ok.
Lad resten af de euro-file rode (Tyskland, Frankrig, Holland, Spanien etc.) sig ud af rodet, og smid et par kroner på bordet for at vise god vilje.
Med den regering og opposition vi har, hænger vi alligevel på lortet, så jo billigere vi kan slippe, jo bedre.

Kristian Rikard

Gorm Pedersen,
Jeg er uenig i, at den 4. statsmagt, er den eneste. Den 4. statsmagt er, hvad vi gør den til, af dovenskab
eller kedsomhed.
Søren Blaabjerg et al.,
Kickstarten var muligvis en illusion, og sådan vil det vedblive med at være så længe du har to blokke,
som bekriger hinanden som primær raison d'etré. Ligesom med finanslovsforslagene er det peanuts, der bliver flyttet.
Og det er egentligt det, der er så deprimerende ved Jelveds udtalelser.

Sider