Nyhed
Læsetid: 3 min.

Nye tegn på snyd i Penkowas forskning

Internationalt ekspertpanel vurderer, at hjerneforsker Milena Penkowa bevidst kan have snydt i 15 forskningsartikler mere end hidtil antaget. Penkowa forsvarer sig med, at der er blevet rodet rundt i og forsvundet dokumentation fra hendes arkiver, efter hun blev forment adgang til dem
Indland
8. august 2012

Efter at have gennemgået 79 af Milena Penkowas forskningsartikler har et internationalt ekspertpanel nu fundet tegn på bevidst uredelighed i 15 af dem.

Artiklerne hører ikke blandt dem, der allerede er anmeldt til Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU) eller politiet, og de er primært fra Penkowas tidlige produktion i 2000-2005. Københavns Universitet vil rejse sagerne for UVVU for at finde ud af, om Milena Penkowa skal fratages sin ph.d. og doktorgrad.

Formand for panelet professor Hans Lassmann fra Det Medicinske Universitet i Wien understreger også, at ekspertpanelets rapport ikke skal ses som en dom, men derimod en fact-finding-mission, som dog har været begrænset af manglende materiale og rod i arkiverne.

»Det skaber en vis usikkerhed,« siger Hans Lassmann, der karakteriserer Penkowas offentliggjorte resultater som ’for pænt og homogene’, hvilket er usædvanligt i biologisk forskning.

»Det virker som om, at det enten er stærkt fordrejede eller direkte fabrikerede resultater,« siger Hans Lassmann og påpeger, at der primært er problemer med det videnskabelige arbejde, når forsøg og tolkning kun er lavet af Penkowa.

Uretfærdig dom

Ud over problemer med et overdrevent antal dyreforsøg har ekspertpanelet fundet to andre større kritikpunkter:

Der mangler dokumentation for, at der er foretaget de angivne kontrolforsøg, og at de kvantitative data i de 11 artikler er holdbare, viser rapporten.

Lassmann kan dog ikke sige, hvilke artikler der med sikkerhed er bevidst uredelige.

»Vi kan ikke udelukke, at Penkowa har lavet forsøg, som er foregået andre steder, eller som ikke er registreret. Det er op til UVVU at bevise og få fat på de eventuelt manglende protokoller fra Milena Penkowa,« siger Hans Lassmann.

Penkowa skriver i sit svar på ekspertpanelets rapport, at der er blevet rodet rundt i og forsvundet dokumentation fra hendes arkiver, siden hun i marts 2010 blev suspenderet og forment adgang til laboratorium og kontor.

»Det faktum, at vigtigt materiale kun ’med nogen sandsynlighed’ kan kædes sammen med de relevante publikationer, gør panelets konklusioner ugyldige i forhold til en rimelig og retfærdig dom,« skriver hun.

Institutleder Albert Gjedde, der har haft ansvar for Penkowas laboratorium og kontor, fortæller, at adgangskontrollen har været skærpet, indtil alt er blevet lukket ned og pakket sammen året efter. Men Penkowas ph.d.- og specialestuderende skulle selvfølgelig have mulighed for at gøre deres studier færdige, forklarer Gjedde:

»Men mig bekendt er der ingen, der har haft mulighed for at fjerne nogle genstande fra lokalerne.«

Supervision og tillid

Ekspertpanelet stiller sig også tilfreds med den dokumentation, de har fået. Kritikken af Københavns Universitet går derimod på, at der burde være langt bedre supervision af unge forskere.

»Det er en kritisk periode efter forskeruddannelsen, hvor du er postdoc og skal udvikle dig til en uafhængig forsker, men samtidig har behov for vejledning,« siger Hans Lassmann.

Prorektor Thomas Bjørnholm mener, der allerede er sket en del forbedringer af forholdene for unge forskere. Københavns Universitet skal nu drøfte med UVVU, hvordan de kan få kastet lys over uredeligheden i de 15 artikler, derudover vil de involverede medforfattere og videnskabelige tidsskrifter, der har offentliggjort artiklerne, blive kontaktet. Hans Lassmann mener ikke, at hverken Penkowas medforfattere eller de videnskabelige tidsskrifter har fejlet, når de ikke har opdaget, at der kunne være problemer med redeligheden.

»Videnskab er baseret på tillid. Vi tror på, at der er lavet et kontrolforsøg, og det viste det her, hvis vi opgiver tilliden, så opgiver vi det hele,« siger Lassmann.

Læs hele Lassmann-raporten her

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kristian Rikard

Jeg håber, at der hermed er sat punktum for denne ulykkelige historie. Som Hans Lassmann siger "hvis vi opgiver tilliden, så opgiver vi det hele".
Det er muligt, at den små Penkowa ikke forstår dette - men det gør de fleste af os andre forhåbentligt.

Mascha Madsen

kunne der måske være tale om et meget alvorligt tilfælle af Mynchhausen-syndrom ? kronisk ?

Michael Kongstad Nielsen

På billedet ligner damen en mesterbokser i undertrøje.

ahr hun er da en køn pige, det har da uden tvivl osse hjulpet hende på vej

Martin Kaarup

Så meget for peer-reviewed resultater. Desværre er den slags og slige systemisk i dag. Enkelte er helt enestående, men resten er ikke deres diplom værd.

Michael Kongstad Nielsen

Hvis man ikke kan holde den kønslige tilrækning adskilt fra den faglige bedømmelse, taber bedømmerne deres autoritet. Noget tyder på, at det er det, der er sket her.

Roald Andersen

Personligt mener jeg at 79 "videnskabelige" artikler på 11 år bør vække mistillid, og så 15 særligt problematiske!
Jeg var godt klar over at hun ikke havde rent mel i posen, men der er vist ingen grænser. Hendes reaktioner på kritik, inklusive de seneste reaktioner, viser desværre klart at hun er sociopat og forklarer måske også hvorfor hun ikke blev opdaget før det var for sent.
Videnskabelige artikler eller ej. For mig er hendes største svinestreg dog anklagen mod en studentermedhjælper. Der knækkede filmen totalt.

Steffen Gliese

Roald Andersen, to sjæle, én tanke - så stor en artikelproduktion kan simpelthen ikke være seriøs forskning.

Og så kunne hun ikke engang finde ud af at fuske ordentligt med sine tal. Det kan excel ellers klare.

Sagen peger desværre i retning af et korrumperet forskermiljø, hvor alt drejer sig om karrieremageri ved hjælp af oppustet pseudoforskning.

Kvantitet frem for kvalitet.

Kim Houmøller

Fra Hjerneforsker til Hjernevasker. Sådan kan det gå når mænd bliver brugt / misbrugt .)

Når noget ser for godt ud til at være sandt er det som regel også tilfældet - at det er for godt til at være sandt altså.

Mascha Madsen

Så godt ser hun da heller ikke ud, men måske jeg bare har en alternativ smag ang. Kvinder !

Troels H. Poulsen

@Mascha Madsen
Ja, jeg så lige, du har skrevet det her i en anden tråd
om Puk Damsgaard:"Puk er jo både smuk og blond og skarp. "
Så jeg kan kun give dig ret i, at din smag er særdeles alternativ.

Henrik Brøndum

Jeg synes vi skal holde sag mod Dominique Strauss-Kahn i erindring her. Alt der staar i pressen lyder grimt, men nyheden er trods alt kun "nye TEGN paa snyd".

Det er vel svaert at fornaegte en hvis frydefuldhed naar en af dem paa toppen bliver taget med bukserne nede, fingrene i kagedaasen eller i denne sag "animerede rotteforsoeg". Men boer man ikke holde sig tilbage indtil der er beviser?

Mascha Madsen

Ja penkowa og Strauss-Kahn ku da være et sjovt par I univesitetsverdenens showbuisness !

John Houbo Pedersen

Besynderligt at så mange roste fra den tidligere regerings periode enten sidder i fængsel, bliver taget i svindel m.m.

Jesper Hansen

Michael Kongstad Nielsen siger:
"På billedet ligner damen en mesterbokser i undertrøje."

Nej, snarere en kvindelig inkarnation af "Smadremanden" fra Circus Nemo.