Nyhed
Læsetid: 3 min.

Oppositionen ønsker øget indsats for integration af grønlændere

Da grønlændere er danske statsborgere, har de ikke krav på hjælp til integration, når de flytter til Danmark. Men både grønlandske og danske politikere efterlyser større fokus på problematikken
Indland
16. august 2012

Grønlændere, der flytter til Danmark, får ikke nogen hjælp til integration, da de allerede er danske statsborgere. I mandags kunne man i Information læse flere eksperter vurdere, at det kan være en af forklaringerne på den store marginalisering af grønlændere i Danmark.

Problemet er velkendt, da Socialministeriet allerede i 2003 skrev en hvidbog, der afdækkede det, men der er stadig ikke kommet en målrettet indsats, og de Grønlandske Huse, der yder en social indsats for grønlændere i Danmark, er hvert år afhængige af de usikre finansieringer fra satspuljen. Det er for dårligt, mener Venstres socialordfører, Eyvind Vesselbo.

»Problemet med satspuljerne er, at de finansierer projekter, men hvis man ser på den grønlandske situation og tilflytningen til Danmark, så er det jo ikke et projekt. Det er en permanent situation, og derfor må vi have løst det på en permanent måde. Der er brug for, at socialministeren vågner lidt op. Man kunne for eksempel få nedsat et hurtigtarbejdende udvalg, der sammen med de mennesker, der har kompetencer på området, kunne komme med forslag til, hvordan vi kan gøre en permanent indsats for at få hjulpet dem. Det behøver ikke tage flere år, koste en masse penge og involvere en masse embedsmænd,« siger han.

Underretningspligt ikke nok

Tidligere på sommeren blev indført en lov om underretningspligt mellem grønlandske og danske kommuner, hvis en person, der har været i kontakt med de sociale myndigheder, flytter fra det ene land til det andet. Men loven hjælper kun grønlændere, som i forvejen har sociale problemer. Ifølge formanden for Grønlands-udvalget, Sara Olsvig fra det grønlandske venstrefløjsparti Inuit Ataqatigiit (IA), er der god fornuft i at indføre en integrationsindsats for alle grønlændere, der flytter hertil.

»I mine øjne er integration ikke kun et område for folk med sociale problemer. Derfor mener jeg, at vi bør have et tilbud om en bred integrationsindsats, da det i høj grad også vil virke forebyggende, men det skal ske i samarbejde med de eksisterende institutioner, der allerede har erfaring med området,« siger hun, og fortæller, at hun har aftalt møder med social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) inden de kommende satspuljeforhandlinger, hvor hun vil forsøge at få de Grønlandske Huses arbejde på finansloven, så de ikke er afhængige af de usikre satspuljemidler.

»Der sidder jo rigtig mange mennesker, der har en specialiseret viden om, hvordan man skal håndtere denne her problematik, så dem skal vi selvfølgelig trække på. Men det er også vigtigt, at få ensrettet kommunernes indsats, for der er jo ikke en eneste kommune, hvor der ikke bor grønlændere,« siger hun.

Også Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen, mener, at der er behov for en større integrationsindsats over for grønlænderne.

»Det er forkert, at de ikke får nogen modtagelse, når de kommer hertil, for det er et kulturchok, der er mindst lige så stort, som hvis man for eksempel flytter hertil fra en landsby i Tyrkiet. Så jeg synes helt klart, at der skal gøres noget særligt. Jeg kan ikke på stående fod sige, hvad løsningen er, men det er noget, jeg vil arbejde videre med,« siger han og understreger, at både myndighederne i Grønland og Danmark har et ansvar.

»Det er også noget med holdningen. Den der med, at de er danske statsborgere, så dem behøver vi ikke tage os af, den går ikke. Men det skal løses i samarbejde med selvstyret, for noget tyder på, at der mangler noget både fra deres side og fra vores side i forhold til oplysning om vilkårene i Danmark, inden de tager af sted, og oplysninger fra vores side, når de ankommer.«

Det har ikke været muligt at få en udtalelse fra social- og integrationsminister Karen Hækkerup.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her