Nyhed
Læsetid: 4 min.

Spindoktoren, der kaldte sig embedsmand

Peter Arnfeldt afviste under onsdagens kommissionsafhøring alle anklager om forsøg på lækage. Han forsøgte blot som en god embedsmand at besvare pressens henvendelser
Peter Arnfeldt, tidligere spindoktor for Troels Lund Poulsen ved ankomsten til retten i Gladsaxe onsdag, hvor han skulle vidne for Skattesagskommissionen.

Peter Arnfeldt, tidligere spindoktor for Troels Lund Poulsen ved ankomsten til retten i Gladsaxe onsdag, hvor han skulle vidne for Skattesagskommissionen.

Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Indland
30. august 2012

En tæt morgentåge var lettet, og solen skinnede, da forhenværende skatteminister Troels Lund Poulsens (V) særlige rådgiver Peter Arnfeldt onsdag ankom til Skattesagskommissionens lokaler på Fremtidsvej i Gladsaxe. Efter Ekstra Bladet under tirsdagens afhøringer havde anklaget Peter Arnfeldt for at have forsøgt at lække dele af afgørelsen i Helle Thorning-Schmidt (S) og Stephen Kinnocks fortrolige skattesag til avisen, skulle han nu svare for sig foran kommissionen.

»Pænt goddag,« sagde Peter Arnfeldt og gav smilende journalisterne på de forreste tilskuerpladser hånden, før han satte sig. Han var iført mørkeblåt jakkesæt og hvid skjorte, grønt slips og brune sko. Han lignede en mand med overskud.

Indtil for få dage siden så det ellers ud til, at Peter Arnfeldt var under et massivt pres. Ekstra Bladets chefredaktør havde sagt, at avisen havde »det, der skal til« for at dokumentere spindoktorens forsøg på at lække oplysninger om den daværende statsministerkandidat. Men da avisens politiske reporter Jan Kjærgaard skulle vidne for kommissionen, forklarede han, at han havde slettet sine optagelser af telefonsamtaler, hvor Peter Arnfeldt angiveligt skulle have tilbudt ham at se dele af skattesagen.

Fiktiv mail?

Kommissionen ville først vide, hvilken rolle Peter Arnfeldt havde som særlig rådgiver i Skatteministeriet. Manden, der var kendt som en af VK-regeringens mest drevne spindoktorer, forklarede med rolig stemme, at han havde »relativ lidt med det parti-taktiske at gøre«.

Hans arbejde var primært at tage imod pressehenvendelser, ikke at deltage i politisk rådgivning eller strategiudvikling, og han så sig selv mere som embedsmand end politisk medarbejder.

»Selve jobbet er meget telefonisk,« sagde Peter Arnfeldt.

Typisk tog han imod 30-50 opkald om dagen, heraf 25-30 fra journalister, som han forsøgte at betjene i den rigtige rækkefølge, forklarede han.

Jan Kjærgaard havde tirsdag fortalt om tilblivelsen af en historie i Ekstra Bladet, der i juni 2010 beskrev Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal som »vendekåber«: På den ene side ville de have danskerne til at betale mere i skat, men på den anden ville de ikke selv indbetale til en særlig konto, som Skatteministeriet samme sommer oprettede til folk, der frivilligt ville betale ekstra skat. Ifølge Jan Kjærgaard var historien nærmest dikteret af Peter Arnfeldt, men det afviste den særlige rådgiver. Han forklarede, at han ikke vidste, Jan Kjærgaard ville bruge oplysningerne om den særlige konto imod oppositionslederne. Dog erkendte Peter Arnfeldt, at han sørgede for at holde en pressemeddelelse om kontoen tilbage, indtil Ekstra Bladet havde plads til historien.

Senere samme sommer videresendte Peter Arnfeldt i begyndelsen af august en mail til Jan Kjærgaard med oplysninger om en lejlighed, som Stephen Kinnock ejede i London og en gæld, som Helle Thorning-Schmidt havde stiftet. »Hej Jan. Her er tippet, som du må gøre med, hvad du ønsker,« skrev spindoktoren og tilføjede, at han ikke kunne stå inde for, om oplysningerne i den videresendte mail var korrekte.

Peter Arnfeldt forklarede, at han havde fået mailen med tippet fra en gammel studiekammerat. Det fik professor i forvaltningsret Niels Fenger, der er medlem af kommissionen, til for første gang at blande sig i afhøringerne. Han ville vide, om Peter Arnfeldt modtog mailen fra sin bekendte »som embedsmand eller som privatperson.« »Som privatperson,« lød svaret.

Men da Niels Fenger spurgte, i hvilken funktion han så videresendte mailen, svarede Peter Arnfeldt »som embedsmand«. »Så det er som embedsmand, at du videresender en privat mail om en konkret personsag til en journalist,« konstaterede professoren tørt.

Makulerede afgørelsen

Derefter begyndte udspørger for kommissionen, advokat Lars Kjeldsen, at spørge til en række telefonsamtaler mellem Peter Arnfeldt og Jan Kjærgaard i dagene efter SKAT Københavns frifindelse af Stephen Kinnock for dansk skattepligt den 16. september 2010.

Ifølge Jan Kjærgaards noter var det i disse samtaler, at Peter Arnfeldt erklærede sig parat til at give Ekstra Bladet indsigt i dele af den fortrolige afgørelse, men det afviste spindoktoren. Han bekræftede dog, at han havde modtaget en kopi af afgørelsen den 16. september. Det skyldtes, at han skulle udfærdige et såkaldt presseberedskab om sagen, men da det dagen efter kom frem, at parret ikke ville offentliggøre hele afgørelsen som forventet, men alene dens konklusion, makulerede han ifølge sin forklaring de fortrolige papirer. Derfor kunne han i sagens natur ikke lække noget til Jan Kjærgaard. Og som han sagde: »Jeg kan ved gud grød hverken genkende sprog eller indhold i de noter, han har gjort sig.«

Ifølge Jan Kjærgaards forklaring var det den 21. september 2010, at Peter Arnfeldt var mest imødekommende i forhold til at lade Ekstra Bladet få indblik i den fortrolige afgørelse. Telefonlisterne viser da også, at de to talte sammen tre gange i henholdsvis 15, 29 og 26 minutter.

Men ifølge Peter Arnfeldt gik de mange minutter med, at Jan Kjærgaard »talte meget længe om skattesagen«, mens han selv undlod at give oplysninger fra sig.

Kommissionsformanden, landsdommer Lars E. Andersen, ville vide, om det var normalt at bruge så lang tid på en journalist. Det var helt normalt, bekræftede Arnfeldt. Ingen spurgte, hvordan det kunne være normalt at bruge sammenlagt en time og ti minutter på en enkelt journalist, når han dagligt tog imod 25-30 opkald fra pressen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kristian Rikard

"han så sig selv mere som embedsmand end politisk medarbejder". Javel så! Og hvilken lønramme er han monstro i? 34, 35, 36? Og giver arbejdsgiver
også 10% i pensionstillæg? Hvordan med barns 1. sygedag - er der ordnede forhold her, som når man er overenskomstansat? Og hvordan ligger det med antal sygedage pr. år?

Henrik Jensen

Til Information:

Har I tjekket, om han VIRKELIG er cand.scient.pol?

Der er noget, som lyder lidt forkert...

"Ingen spurgte, hvordan det kunne være normalt at bruge sammenlagt en time og ti minutter på en enkelt journalist, når han dagligt tog imod 25-30 opkald fra pressen."

Den lugter !

Fuld af løgn - og i øvrigt meget belejligt, at journalist Jan Kjærgaard har slettet båndoptagelserne. Hvilken journalist ville gøre det...

Lidt mere til lugtebunken:

"Ifølge hans forklaring sendte han ofte mails fra sin Hotmail, fordi hans private Mac-computer hjemme ikke kunne kommunikere med Skats mail-system."

En mac, som ikke kan kommunikere med Skat's mail-system...men Hotmail kan???

Hvad der får det til at lyde endnu mere "hult": Samtlige MF'ere er udstyret med en Apple iPhone og en Apple iPad. Jeg nægter simpelthen at tro på, at Apple-enheder ikke kan kommunikere med ministeriernes mail-system!

http://jyllands-posten.dk/politik/article4824176.ece

Hvor meget fik kan i løn for at passe telefon?

Paul Peter Porges

»Så det er som embedsmand, at du videresender en privat mail om en konkret personsag til en journalist,«

Så fik vi det på plads. Man bruger sin rolle hvor den er mest hensigtsmæssigt og blander derefter rollerne lidt sammen for egen vindings skyld... Smukt.

Hvilket motiv skulle EkstraBladet havde for at ændre i de faktiske forhold?

At båndoptagelserne er slettet kan måske skyldes v at Ekstra bladet har ment at det kunne bruges mod dem selv, da de efter et år skiftede holdning omkring lækagensagen, men det spørgsmål er vist nok ikke stillet...

Spinddoktoren Peter Arnfelt kan straffes for sine handlinger, og må derfor lyve lige så tosset han vil - hvilket han da også gør, faktisk så meget at hans gengivelse af de skete lyder dybt utroværdigt

Flemming Chr. Nielsen

Det ser ud til, at en journalist på Ekstra Bladet har slettet sine bånd. Men kan sådan noget ikke genskabes mod rundhåndet betaling? Han har jo næppe brugt en gammeldags spolebåndoptager, men én af de digitale, og dér hævder IT-branchen jo, at alt kan findes frem, selv om det er begravet under nye lag. Tja! Er det bare IT-pral?

Kristian Rikard

Jeg er også begyndt at undre mig noget over, hvordan PET, CIA og FET?? og andre øjensynligt har helt styr på det der med IT og gemte kopier, og kopier der er gemt dybt i hukommelsen og på serverne og konfiskerede computere og servere. Hvis en kommission eller ultimativt en domstol ikke har den samme ekspertise til rådighed, er det jo
bare spild af penge!

Flemming Chr. Nielsen

Ja, undskyld jeg fremturer. Men det lyder da også uprof. at slette en original og omhyggeligt bevare en påstået udskrift. Det svarer vel lidt til, at Det kongelige Bibliotek smed alle inkunabler i containeren og nøjedes med paperbacks?
Hvis spindoktoren havde sagt noget interessant, ville en EB-journalist da vide, at her havde han noget på ham til brug ved en senere lejlighed!!

Thomas Knudsen

Det er sjældent at personer er mindre troværdige end Ekstrabladet men Peter Arnfeldt må tage prisen som en af landets mindst troværdige personer.

At Venstre på den måde kan spilde borgernes penge på misinformation er ikke til at fatte. Hvis Venstre vil svine en modstander til, så skal de være velkommen, men de skal ikke bruge skattekroner på det.

Nej, alle digitale spor kan genfindes - også selvom man sletter sin harddisk. Det eneste der totalt kan ødelægge en harddisk er vist en magnet....eller hvis man formaterer harddisken (igen). Men selv her er der altså firmaer som mod god betaling - og sikkert også en del søde ord ;) - kan genskabe indholdet af f.eks. en harddisk, eller en mini-disc eller et hukommelses-kort.

Folk tror at de sletter filer på deres computer, det gør de ikke! De sletter blot henvisningerne til der hvor filerne ligger på computeren, eller rettere de sletter j.nr. til filerne......og så kan filen, som i et gammeldags arkiv, ikke findes...

----

Mht. Apple mv. så kan nyere Apple systemer altså godt køre Windows, Apple's nyere styre-systemer kører på den chip, der hedder Intel-chippen, som også Windows styre-systemer kører ovenpå...

SKAT's hjemmeside kan dog faktisk godt være designet til kun at blive vist i Internet Explorer, ikke i Firefox eller i Safari, som er Apple's browser som brugerne kan komme på internettet med. Det samme med mail-systemet....

Men det undrer mig at SKAT ikke har IT-eksperter ansat som kan hjælpe her...

Det kan jo også være at den simple forklaring er den rigtige. En diktafon er et værktøj for Jan Kjærgaard, som han bruger til at lave udskrifter ud fra, og når den er fuld så sletter han den, han har jo udskrifterne til at lave sine artikler ud fra.
Der er alt for meget spionroman i jeres overvejelser om hvorfor han ikke gemmer alle sine optagelser, manden er bare en simpel skriverkarl.

@Karsten Aaen

SKAT's hjemmeside har fungeret på Mac (ogå i Safari!) i mange år efterhånden, og igen...et mailsystem, som kan køre på en generisk klient, som Hotmail, kan altså også køre på en Mac og har kunnet det siden klør konge var knægt.

Jeg undrer mig lidt over, om det han hentyder til er skatteministeriet eller SKAT. Det synes jeg ikke fremgår klart, men selv om det skulle være ministeriet, så klinger det hult, at mac ikke skulle kunne kommunikere med systemet. Det er mails, vi snakker om. E-mail's som tilsyneladende sagtens kunne håndteres af Hotmail..

Jeg køber simpelthen ikke forklaringen!

John Houbo Pedersen

Når to statsmagter sammenblandes, må det yderste ansvar pålægges pressens minister, altså Hr Løkke der var statsminister på dette tidspunkt.

peter fonnesbech

Indenfor ældre billedkunst har man et begreb , som kaldes " det negative rum".
Dvs. rummet omkring figurene i et maleri.

Samlet set er det negative rum i lige høj grad med til at definere kompositionen, som figurene i billedet.

Analogien her er, at alle de ubesvarede og slørede svar tilsammen synes at udgøre et kompliceret sæt af løgne og fortielser.

Gad vide om der findes et juridisk begreb, som beskriver den slags sager.

Jeg tror det ikke ,og vil derfor foreslå en passende betegnelse med titlen ," Silentio Proditionis",
(latinsk for tavshedens forræderi (overfor sandheden forstås)).

Personer dybt involveret i den slags sager bliver jo sjældent dømt, da beviserne ofte er skaffet af vejen,men bør alligevel dømmes med dette prædikat på deres cv fremover, da de jo ikke kan dømmes med fængsel eller bøde pga bevismangel.

Det kræves naturligvis at der bliver nedsat et juridisk udvalg som skal definere de nøjagtige præmisser for dette prædikat.

Det burde kun tage 3-4 jurister et halvt års tid at definere.

Sagen har en stor principiel betydning fordi ,den slags sager jævnligt finder sted i forskellige afskygninger i alle lande.

Paul Peter Porges

Karsten Aaen:
Ja, Mac kan køre windows og med den rigtige opsætning kan Mac'en sikkert også læse og afsende mails med ministeriets systemer. Pointen er bare at 95% ikke aner hvordan de sætter systemet op. Som de fleste andre har manden løst problemet med Hotmail, som er browserbaseret. Det er problematisk som embedsmand, men nu blander Peter Arnfeldt jo rollerne lidt sammen alligevel.

Mht. at slette data, så er det korrekt at man ved en normal sletning af filer kun sletter "journal nr.", for at bruge samme analogi. Da harddiskpladsen ikke er uendelig bliver dataene dog med tiden, helt eller delvis overskrevet. Hvis dataene er overskrevet helt er de væk. Det er nok de er overskrevet én gang. Siden 2001 (over 15 Gb diske), er det ikke længere muligt at genskabe data med de tidligere metoder. Her taler vi om metoder hvor man aflæser forskelle mellem det optimale digitale signal og det reelle analoge signal og derved kan genskabe oprindelige data.

Ingen kan udtale sig om det er muligt at genskabe, da ingen kender systemets opsætning. Ofte ligger dataene i databaser og/eller er krypterede/komprimerede, hvilket gør det næsten umuligt at genskabe, selvom der skulle ligge delvise data på disken.

Brian Rosberg

Der er sket et læk ikke kun til EB men også til BT. Jeg ved ikke om Arnfeldt er blevet stillet spørgsmålet direkte af skattesagskommissionen: Var det dig, der lækkede de fulde skatteoplysninger til BT?

Ret essentielt spørgsmål eller hvad?

Egentlig lidt beroligende at opleve "Mørkets Fyrste" nedgradere sig selv til "flygtig kontormus". Er der mon en lille, lidt nervøs, dreng inde i Supermandskostumet ?

Efter at have været spindoktor for bl.a Marianne Jelved, trængte han vel til lidt spænding :) :(

Soap...

Regeringen bør styre udfra instinkt i en sådan sag - stram op og spark ud.

Jesper Frimann Ljungberg

@Karsten Aaen.

Oh, jo man kan godt slette filer så de ikke lige kan genskabes. Nå f.eks. returnerer min firma bærbare, så er filerne slettet :)=
Der er også produkter som f.eks. pgp shredder. Det gør det i det mindste noget sværere, at

Men man bør jo spørge på en anden måde.

1) Hvorfor skal manden udføre 'embedsmands arbejde' på en privat computer ?
2) Hvorfor skal manden udføre embedsmands arbejde via et kommercielt mail system der lever af at snage i folks data ?

Manden må da være på kant med register loven og i det mindste forbryde sig mod god forvaltnings praksis.

Jeg tror hans undskyldning med at tingene ikke virkede er en bevist undskyldning for, netop at kunne udføre ting under radaren, som han ikke ønskede at han skulle kunne hænges op på senere.

Men politiet kan jo bare henvende sig til Microsoft og så få mails'ne udleveret. De eksisterer højst sandsynligt stadig somewhere.

// Jesper

Bjarne Bisgaard Jensen

Nu virker politiet ikke særlige proaktive i denne sag, hvorfor mon det kan være. Hvis der skal rejses en tiltale skal det ske senest den 16.09 pgr af forældelsesfristerne

Jens E. Hansen

Hvor må det være surt for EB at se konkurrenten løbe med historien.

Men så kan man jo altid forsøge at få lidt af rampelyset senere hen, også selv om man er kommet til at slette de beviser, man hævder at have. Og den taktik er jo da lykkedes, må man sige.

Bjarke B. Hansen

Der var på et tidspunkt en historie om folk der havde kasseret og formateret deres Computer og hvor deres personlige oplysninger der lå på Harddisken alligevel figurerede eller andet sted, det samme var sket for en Kommune selvom at de mente at de grundigt havde formateret alle deres gamle Harddisk´s .

Og dengang var flere IT-Eksperter ude og fortælle, at der kun er èn måde, hvorpå at man kan være helt sikker på at informationer ikke kommer i de forkerte hænder, og det er at smadre Harddisk´en med en hammer.

Journalisten må jo have lyttet til den Lydfil, og også mere end én gang, og Redaktøren har helt sikkert også hørt den, og EB´s Jurist, må også have hørt den, så det er mindst 3 Harddiske.

Så gad vide om der findes en Video-fil fra EB´s Overvågningskamera´s, hvor man kan se Redaktøren, Journalisten og Juristen stå ved affaldscontaineren nede i baggården og smadre Harddisk´s med en stor mukkert. ;-)

Det er rimeligt uhyggeligt at se dette sammenrend af personager udøve en magt, de ikke har beføjelser til at udøve. De pisser godt og grundigt på demokratiet og ser åbenbart sig selv som personager, for hvem almindelige regler om anstændighed ikke gælder. Noget må være glippet i deres liv. Så meget desto værre er det, at hele slænget af spindoktorer er overordentligt kostbart for de offentlige kasser. En spindoktor kostede i gennemsnit (i 2010) 1.000.000 kroner, og uanset hvad, så må det være en klar sag, at disse midler kunne være brugt bedre end til at ansætte folk, hvis væsentligste opgave er at udbrede løgne og foretage demagogiske afledningsmanøvrer. Stop dette vanvid.

Thomas Frisendal

Jeg er selv Mac-bruger og har uden problemer bl.a. udmærket kommunikation med en Microsoft Exchange server svarende til den som både SKAT og ministeriet bruger. Da jeg lige skulle surfe lidt dokumentation af hvordan man sætter det op, faldt jeg over en, der allerede har dokumenteret, hvilke muligheder, der er:

http://www.allbits.dk/2012/08/29/skattesagen-arnfeldt-vrovler-om-emails-...

@Erik

Over en en mil for at passe telefonen, det er da meget godt skoret, men det virker noget i overkanten mon ikke også han lavede kaffe.

Roald Andersen

Apropos de slettede optagelser/filer/sms.
Jeg tror der nogen her der overser at Ekstrabladet af journalistiske grunde ikke kan offentliggøre den rygende pistol fra deres kilder.
Hvis jeg havde været journalist på EB ville jeg også hævde at beviset var forsvundet. Den journalistiske ret til at hemmeligholde kilder er under hård beskydning i disse år og der bliver gjort utallige forsøg på at fjerne retten helt, selv om det er alfa og omega i pressens rolle som den 4. magt.

Hvis EB havde prisgivet deres kilder og kildemateriale ville bladets dage være talte. Hvilken whistleblower ville turde henvende sig når vedkommende ikke kunne være sikker på at blive ofret i en eventuel retsag.
Nej, EB kunne ikke andet, end at hævde at deres bevis var slettet. Og det synes jeg de skal have tak for — og nej, naturligvis er en spindoktor ikke en whisleblower og har ikke krav på kildebeskyttelse. Men det ville hurtigt kunne udvikle sig til en glidebane.

Jesper Frimann Ljungberg

@Thomas Frisendal

Jo, men han skal vel også have en VPN forbindelse til skatteministeriet, det er ikke sikkert at han havde en sådan eller kunne få det til at virke.
Der er mange undskyldninger at gemme sig bag ved, det gør dem bare ikke mere valide :)=

// Jesper

@Jesper

Jeg har lavet hjemmeinstallation for en Christiansborg journalist, som heller ikke var en teknisk ørn. Det kommer med en præinstalleret router, så det er bare at plotte den i stikket, og indtaste password.

Niels Christensen

I beskæftiger jer helt urimeligt meget med Arnfeldt
og hans motiver. Men hvad med EB's.
Hvis det som Arnfeldt havde sammen med Kjærgaard
var så hylende ulovligt, så ville Kjærgaard selvfølgeligt have gemt det.
Sagen er at sagen mens den foregik var business as usual for EB og Kjærgaard. Den blev først interessant da sagen om ministerens eventuelle forsøg på at påvirke afgørelsen kom frem.
EB interesse i sagen skal ses herudfra, man forsøger her at positionere sig i en sag, som avisen kommer for sent ind i.
Men selv Kleist som ellers er en dygtig journalist har ikke lyst til at se på mediernes egen aktive rolle i sagen.

Thomas Frisendal

@Jesper
VPN behøver ikke være nødvendigt. I mit tilfælde fungerer både metode 1 (outlook web klient) og metode 2 (apple mail) helt fint, uden VPN.
Man kan undre sig over, at hverken SKAT eller ministeriet kunne rådgive en topembedsmand om hvordan han skal koble sig på. De plejer at have ganske udmærkede it supportere - det er i hvert fald min erfaring.

Jan Toft Rasmussen

Kan man nu være helt sikker på at Venstre spindoktoren faktisk var i besiddelse af afgørelsen? Det siger han ja - men det er vist kun fra ham, at vi ved det?