Læsetid: 3 min.

’Tænk, hvis det var DSB, der efterlod 20 procent på perronen hver dag’

De svageste børn og unge skal løftes, og den negative sociale arv skal brydes, og det skal drives frem af lærere og pædagoger, mener børne- og uddannelsesminister Christine Antorini. Det netop den inklusion, de har savnet, mener ministeren
De svageste børn og unge skal løftes, og den negative sociale arv skal brydes, og det skal drives frem af lærere og pædagoger, mener børne- og uddannelsesminister Christine Antorini. Det netop den inklusion, de har savnet, mener ministeren
10. august 2012

»Det er de mindre privilegerede i samfundet, der lider under, at uddannelsessystemet ikke er godt nok. Det er den sociale arv, der for alvor kommer til at slå igennem, og der er vi værre end vores nordiske naboer,« sagde Jørgen Søndergaard, formand for Skolerådet og direktør for Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, fra talerstolen ved det netop årlige møde for uddannelsesverdenen på Sorø Akademi, der sluttede i går.

»Tænk, hvis det var DSB, der hver morgen efterlod 20 procent af deres passagerer på perronnen. Så tror jeg ret hurtigt, at vi ville få ændret noget,« sagde han.

Ved mødet i Sorø havde børne- og uddannelsesminister, Christine Antorini (S), samlet mere end 100 fagfolk, politikere, konsulenter og andre interessenter inden for uddannelsesområdet i de idylliske sydsjællandske omgivelser for i fællesskab at finde en løsning på de to største udfordringer på skoleområdet; for mange tabte elever og for stor negativ social arv.

Omkring 20 procent af de elever, der forlader folkeskolen i dag, kan ikke læse og skrive i tilstrækkelig grad, og det er især børn af uuddannede forældre og børn af indvandrere.

At gå på to ben

Regeringens løsning på problemerne er er den nye uddannelsespolitiske strategi, Ny Nordisk Skole, der skal skabe et fagligt løft af børn i 0-18-års alderen gennem værdier som demokrati og fællesskab– værdier der er karakteristiske for nordisk pædagogik og uddannelsestradition.

Men ifølge professor ved CBS, Ove Kaj Pedersen, er begrebet om det fælles nordiske blot en måde at skabe opmærksomhed på.

»Man kan jo stille spørgsmålstegn ved, om der er nogle fælles nordiske værdier. På skoleområdet har jeg svært ved at se det, men vi ved jo, at alt nordisk er moderne lige nu. Nordisk køkken, nordisk mode og nordiske modeller, så måske er det bare en måde at brande diskussionen på,« sagde han til Information inden mødet.

»Men det interessante er, hvor stor forskellen er til den forrige regerings politik. Indtil videre synes jeg ikke, der er nogen voldsom forskel. Både den tidligere og den nuværende regering lægger vægt på at undgå eksklusion, bekæmpe social arv og maksimere uddannelses-systemets evne til at motivere de unge til at påtage sig selv kompetenceudvikling og læring i fremtiden. Så for mig er det nogenlunde den samme politik, der føres videre,« sagde Ove Kaj Pedersen.

Går på to ben

Men spørger man børne- og uddannelsesministeren selv, er der især én helt klar forskel mellem den tidligere regerings uddannelsespolitik og hendes egen:

»Den vigtigste forskel er det her med at gå på to ben. Dels skal man som regering udpege en retning og komme med nogle konkrete initiativer. Det gør vi med folkeskole-reformen til efteråret, og det gjorde den tidligere regering også, men dengang oplevede praktikerne, at ændringerne rullede hen over hovederne på dem. Jeg tror, at man får meget mere ud af at lade folk få et medejerskab i forandringerne,« fsiger Christine Antorini under et kort interview inden årets fællesbillede, champagne og festmiddag på det gamle kloster.

»Men en af forudsætningerne for, at man kan være med, er, at 85 procent af medarbejderne i en institution bakker op om det, og både ledelse og kommunalbestyrelsen også siger ja. Så det hele står og falder med, om man ude i institutionerne har lyst til at sige ’Fandeme ja! Det her vil vi gerne være med til’.

– Er det ikke et ret stort ansvar, I lægger over på lærere og pædagoger, som nogle mener i forvejen er pressede på tid og ressourcer?

»Jo, men det har de faktisk bedt om i mange år. De har jo været trætte af at opleve en stribe lovændringer fra oven, hvor man ikke har inddraget den viden, der er ude ved fagfolkene. Nu hører vi, at praktikerne er glade for, at de langt om længe bliver taget med i denne her proces. Men Ny Nordisk Skole er bare rammen, man skal arbejde inden for, så dem, der skal gribe bolden nu, det er institutionerne og ledelsen derude.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Når tusinder af kunder dagligt venter forgæves på et tog, er de om nogen efterladt på perronen. DSB har været bekendt med dette problem (på nysprog; udfordring) i årevis, uden tingene har ændret sig, så hav ikke for store forhåbninger til at folkeskolen vil kunne forbedre sig væsentligt under denne parentes af en rød regering.

"»Jo, men det har de faktisk bedt om i mange år. De har jo været trætte af at opleve en stribe lovændringer fra oven, hvor man ikke har inddraget den viden, der er ude ved fagfolkene. Nu hører vi, at praktikerne er glade for, at de langt om længe bliver taget med i denne her proces. Men Ny Nordisk Skole er bare rammen, man skal arbejde inden for, så dem, der skal gribe bolden nu, det er institutionerne og ledelsen derude.«"

Så nu bliver de [lærerne, pædagogerne og skolelederne] altså inddraget, men rammen og retningen er besluttet fra oven. Det kunne godt risikere at blive lidt af en skueproces, når nu man på ministerniveau f.eks. har besluttet at der f.eks. skal måles på dansk og matematik. Og når ministeriet tillige er ret optaget af lærernes elevkontakt.

Ny Nordisk Skole-cirkusset annoncerer målstyring, delegering af ledelsesansvar, resultatfokus og kontraktering - det ligner endnu en omgang NPM-vask til praksisverdenen (denne gang blot i nye kulisser og med anerkendende inddragelse på kølerhjelmen). Det skal nok give 'resultater'.
http://www.youtube.com/watch?v=7eKakMGksRc