Læsetid: 5 min.

Uden kulturel bevidsthed ville jorden være flad

Danskerne ville være fattigere uden ’Jeppe på Bjerget’, Kim Leine og filmen om Hvidstens-gruppen, mener tidligere kulturminister Per Stig Møller. Al kultur er ikke lige godt, og derfor må kvaliteten fremhæves og dyrkes
’Jeg synes faktisk, min folkelighed er underkendt,’ siger forhenværende kulturminister Per Stig Møller fra sit hjem nær Allerød.

’Jeg synes faktisk, min folkelighed er underkendt,’ siger forhenværende kulturminister Per Stig Møller fra sit hjem nær Allerød.

Tine Sletting

16. august 2012

Da Per Stig Møller (K) var udenrigsminister mødtes han og statsministeren hver onsdag med Dronning Margrethe i hendes bibliotek på Amalienborg.

Statsministeren berettede om Danmarks tilstand, mens Per Stig Møller diagnosticerede verdens tilstand. Under et af disse møder fandt Per Stig Møller og Dronning Margrethe ud af, at de havde samme problem: De havde ikke plads til alle deres bøger. Dronningen fortalte, hvordan hun var begyndt at fylde depoter under trapper op, og hun opfordrede Per Stig Møller til at gøre det samme.

»Men jeg har ingen trapper i mit flade etplanshus,« svarede han.

»Så put dem i kælderen,« svarede hun friskt.

»Men jeg har heller ingen kælder,« sagde Per Stig Møller.

»Så byg noget mere på huset,« sagde dronningen.

»Men jeg har bygget til, og jeg har ikke tilladelse til at udvide huset mere,« svarede Per Stig Møller. Så blev der stille et øjeblik, indtil det tørt lød fra dronningen:

»Jamen, så byg dog et bogtårn.«

Det er Per Stig Møller selv, der fortæller historien. Han sidder i en havestol i skyggen af et træ i sin have i hjemmet nær Allerød og drikker lemonade. Som løsning på sit bogopbevaringsproblem har han indrettet et af rummene i husets tidligere børnefløj som bibliotek. Per Stig Møller har en doktorgrad i filosofi og litteraturvidenskab, og han har mange bøger stående i reoler på biblioteket, mere tilfældigt arrangeret i arbejdsværelset og liggende på natbordet.

På mere end tyve forskellige bogrygge finder man Per Stig Møllers eget forfatternavn. Han har skrevet bøger om bl.a. George Orwell, Kaj Munk, franske og engelske filosoffer fra oplysningstiden, opgøret med marxismen og om moderne politik. Aldrig en roman. Og han har heller ikke planer om at skrive romaner, når han til næste folketingsvalg stopper i dansk politik.

»Jeg kan ikke skrive romaner. Jeg har faktisk prøvet. Gyldendals direktør spurgte engang, om jeg ville skrive en roman om den dansk-franske digter Conrad Malte-Brun, og jeg startede da også på den,« siger Per Stig Møller og forsætter:

»På første linje havde jeg den unge 14-15-årige rødmossede landbrugsstudent Malte-Brun, der gik fra sin lejlighed, som lå i stueetagen nede på Gråbrødretorv. Men ikke længere. Han nåede aldrig gaden.”

– Hvorfor ikke?

»For var der fortov, eller var der ikke fortov? Var der skidtrender, og hvor lå de? Jeg kan ikke lade en mand gå ned på gaden uden at vide hvilken gade, han går ned på,« fortæller Per Stig Møller, som måtte tage på Det Kongelige Bibliotek og lede efter rendestensbeskrivelser i gamle bøger om Københavns historie.

»Men jeg kunne ikke finde noget som helst om rendesten i København i 1790, så jeg opgav romanskrivningen efter kun én linje, fordi det ville blive et helvedes arbejde,” siger Per Stig Møller, som forsikrer, at han forsat vil skrive bøger om yndlingsemnerne politik, filosofi, historie og litteratur.

Ikke al kultur er lige godt

Per Stig Møller blev kulturminister i februar 2010, og det var han indtil det seneste valg i efteråret. Han blev sidste kulturminister i en ti år lang sammenhængende række af konservative kulturministre. Først med Brian Mikkelsen, så med Carina Christensen og slutteligt med Per Stig Møller.

»Det lykkedes os at ændre det socialradikale kultursyn, der siger, at al kultur er lige godt. For det er det altså ikke. Brian Mikkelsen gik meget ind for kvalitetsbevidsthed, sport og for at bevare fortiden, og jeg gjorde meget for at styrke den kunst, der skabes af kvalificerede kunstnere i dag. Så det, vi samlet set pegede på, var sikringen af kvalitet,” siger Per Stig Møller.

– Er der da brug for en kulturel redningsaktion?

»Hver generation sætter sit præg på kulturen, og jeg går meget ind for at styrke kendskabet til fortiden. Derfor synes jeg, Kulturkanonen var en god idé, fordi den holder et sikkerhedsnet under vigtige dele af dansk kultur, som ikke bare må erodere fra vores bevidsthed,« siger Per Stig Møller og kradser lidt hvid maling af sin ene hånd.

Han har brugt dagen i haven, ’oasen’, som han kalder den, på at male noget af huset, og han har stadig havetøj og træsko på.

»Hvis ingen kendte Jeppe På Bjerget, ville vi da blive fattigere. Vi havde også været fattigere, hvis ikke Kim Leine havde kunnet skrive om, hvordan det er at være grønlænder. Vi ville også være fattigere, hvis ikke man kunne genoplive danmarkshistorien med filmene om Hvidstensgruppen og Struense,« siger han og forsætter:

»Så ville vi jo bare leve fladt i nutiden … Så ville jorden være flad for os,« siger Per Stig Møller og overrasker helt sig selv.

»Det var sgu et meget godt billede, Per: Så ville jorden først blive flad for os,« griner han af sin egen sproglige kreativitet.

Kulturlivet som haven

Per Stig Møller er af nogle blevet kaldt den mest kompetente kulturminister på grund af sin akademiske baggrund og interesse og viden, som han svinger omkring sig helt naturligt og ubesværet.

Men var han folkelig nok? Kulturministeren, der havde planer om at give 140 millioner ekstra til kulturnationale institutioner som Statens Museum for Kunst, Nationalmuseet, Det Kongelige Bibliotek og Det Kongelige Teater?

»Jeg synes faktisk, min folkelighed er underkendt,« svarer Per Stig Møller.

»Jeg kan lide at gå til fodbold, og jeg har slugt de olympiske lege. Som kulturminister gik jeg ikke kun på stadion, når Danmark spillede mod Frankrig, men jeg tog også til danske klubkampe i kvindehåndbold,” forsætter han.

»Jeg nød at vælte mig rundt i kulturlivet, tage i de små forsøgsteatre og diskutere kunstsyn med museumsdirektører.«

– Men er det at være folkelig?

»Det er det da, men du får mig ikke til at sige folkelighed i den forstand, at jeg pakker teltet og tager til Roskilde Festival,« griner han.

»Jeg skal jo heller ikke prøve at gøre mig til noget, jeg ikke er”«

Kulturlivet skal være ligesom Per Stig Møllers have. Der skal være plads til det hele, og den skal være mangfoldig uden for megen indblanding. Men det, der er noget særligt, må gerne vises frem. Ligesom roserne i bedet og træet over os, som er behængt med små lanterner. Ellers gror mosset mellem terrassefliserne og planterne vildt mellem hinanden.

For selv om Per Stig Møller forbindes med beskyttelse af de nationalhistoriske kulturinstitutioner, hjembringelsen af Jyske Lov fra Sverige og Istedløven til Flensborg, har han intet ønske om at spænde kulturen foran en bestemt vogn.

»Det gamle kunstråd sendte mig et testamente, hvori de skrev, at kunsten skal sætte kulturen til debat. Det kan den da godt, men hvem fanden siger, at den skal det?

Når jeg ser et maleri siger jeg jo ikke ’Det var dog en dejlig debat’. Når jeg hører en symfoni, klasker jeg mig ikke på lårene og siger ’Hvilke problemer, den rejser!’ Hvor mange problemer sætter Kim Leines Profeterne i Evighedsfjorden til debat? Ingen. Men den giver os en oplevelse,« siger Per Stig Møller.

»Kulturen skal ikke én ting, den skal mange ting. Kunsten skal oplive, få os til at opdage noget nyt og også ophidse os. Man er jo ikke den samme kulturforbruger af de samme ting hele tiden. Så gik vi døde.«

Serie

Mig & kulturen

Hvert år i august indvarsler partiernes sommergruppemøder en ny politisk sæson. Informations politiske redaktion sætter i år sideløbende med den almindelige politiske debat fokus på politikeres forhold til kultur. Det sker i en serie med en række folketingsmedlemmer, der fortæller om kulturens betydning i deres liv.

Seneste artikler

 • Til kamp for den danske kultur

  24. august 2012
  For Enhedslistens Nikolaj Villumsen er kulturen den røde tråd i hans politik. For kultur er også arbejderkultur. Og arbejderkulturen er en dansk kultur, som er under pres
 • Holger K: Det er en fejl, at man ikke har gjort mere ideologisk op med Anders Fogh

  20. august 2012
  Velfærdsdebatten er blevet teknokratiseret i ekstrem grad, og der er brug for en idémæssig kulturdebat om, hvad det er, vi vil med vores liv og vores samfund, mener Holger K. Nielsen. Kultur spiller her en afgørende rolle
 • 'Europa er meget mere end et flag og en hymne'

  15. august 2012
  Dansk kultur er også europæisk kultur, når man spørger Sofie Carsten Nielsen, EU-ordfører for Radikale Venstre. Vi skal huske på, at vi er en del af en større kulturel helhed, som ikke kan defineres af EU-systemet, mener hun
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Andreas Trägårdh

Hvad skal vi kunst, når vi har så dårlige løgnere. Han er jo ufrivillig morsom.

Er højreexetremismen, som han jo stod for, virkelig færdig med deres korstog!?

Niels-Holger Nielsen

Og hvis chokket ikke indfinder sig kunne han bagefter lytte til P1. Højredynen kvæler alt, der kunne redde os.

Mascha Madsen

Jaja Per stig dejlige kultur er skabt gennem tiden i Danmark og hvem elsker ikke udtrykke "Jorhen er Flak som eh Pandekahge !" Men hvad nu har vi jo en aldrig sluttende Soap-Opera i Jer POLITIKKERE , og må indrømme jeg griner ikke kun med jeg, alle jeres karakter-myrderier og søforklaringer, højrefløjens himmelvendte øjne under statsministerens åbningstale osv.. i er jo en farce. Og ret ofte endda,og nu er I igen klar til at Positionere jer herinde, for et par dage siden Haarder om Danmark nærmest til Ejderen eller ja sammenflydning med Tyskland, og nu du har Per Stig med lidt harløs tilbageskuende kulturhistorie.... Ja ufarlig positionering, for om ikke så lang tid at hugge til som en :obraFslange og ingen af os her tror en dyt på at at I ikke nyder det og så er I endda så dumme at tro I vil vinde, men det blir i hvert fald ikke uden kam til jeres hår... Så nyd dit efterår ,måske det blir det sidste i den StatsPolitiske danske Soap !

Per Stig er træl af historien sådan som det fremgår af romaneksemplet. Og nok har han en eller anden grad i litteraturhistorie, men han er ikke humanist. Humanister kan per definition ikke være højreorienterede. Det ville være en selvmodsigelse. Hvilket også bekræftes af hans romaneksempel - han kan ikke løsrive sig fra virkeligheden og bevæge sig ind i fiktionen, hvor alle muligheder åbner sig.

Tine Sørensen

Hold nu op! Løft Jer lidt! - Per Stig er jo ikke nogen komplet idiot.... - heller ikke selvom vi måtte være uenige politisk på forskellige områder.... Vær lidt rummelige, - og skyd dér, hvor der er grund til at skyde med skarpt!!!
Per Stig er utvivlsomt royalist og staver både kunst og kultur med Q.
Jeg ved ikke om Per Stig er et rart eller generøst menneske, - jeg aner ikke hvilke kvaliteter han evt måtte besidde - ud af de mange mulige, som en kunst- og kultur-elsker KAN besidde....
Men mulighederne må komme ham til gode. Hans præferencer hæver ham ihvertfald over hans politiske bagland.
Et bagland præget af bjergsomhed - og bjergsomhed alene.....

Tine Sørensen

Desværre må man nok konstatere, at Jorden ER flad, - med den kulturelle bevidsthed vi - altså VI - danske borgere - kan mønstre.....
Uhyggeligt flad.............

Jacob Knudsen

"»Det gamle kunstråd sendte mig et testamente, hvori de skrev, at kunsten skal sætte kulturen til debat. Det kan den da godt, men hvem fanden siger, at den skal det?"

Det siger kulturen kære Per - det kører rundt, som i en cirkel. Hvis kulturen er rådden, så kommer kunsten og fortæller om det - det er lige så sikkert som vinden i træerne, fuglenes pippen, hundens glammen eller... ja...

Chresus Jist!

Mascha Madsen

Det er jo også en kunst i særklasse at være en politiker, det er nemlig en slags fuldtimejob, og derfor er dette i mine øjne en positionering på et nærmest neutralt emne, i stedet for at forholde sig til politiken løbende, ventes der af taktiske årsager og så sættes der ind med spin halve sandheder ,forvrængninger og massive karaktermordskampagner, og lige nu er vi så kun nået tilsukker-glaseringen og de glorie-afpudsende stadier...!

henrik hansen

"Det var sgu et meget godt billede, Per: Så ville jorden først blive flad for os,« griner han af sin egen sproglige kreativitet"

"Jeg synes faktisk, min folkelighed er underkendt,« svarer Per Stig Møller"

"Brian Mikkelsen gik meget ind for kvalitetsbevidsthed, sport og for at bevare fortiden"

Sådanne udtalelser kan umuligt komme fra en mand, der har doktorgrad i filosofi og litteraturvidenskab

henrik hansen

"Da Per Stig Møller (K) var udenrigsminister mødtes han og statsministeren hver onsdag med Dronning Margrethe i hendes bibliotek på Amalienborg"

VK regeringen mindede også mest om tilbagevenden til den feudale tid.

Hvad skal Margrethe i dansk politik? Absolut INTET!

Hanne Gregersen

De sædvanlige uartigheder mod folk man er politisk uenig med uden antydningen af refleksion over, hvad manden rent faktisk siger. Han er i øvrigt intellektuelt og kulturforståelsesmæssige lysår foran de fleste af kommentatorene her - at han så skulle have holdt sig langt væk fra udenrigsministerposten er en anden ting.

Hugo Pieterse

Den mindre kendte side af Per Stig Møller:

“Der var historisk set kun een udvej: et spring. Den hvide race måtte lære at leve som negeren i rytme med naturen, som asiaten i pagt med det evige. Den havde ikke længere imperialismens chance: at underlægge sig den andre racer og overleve på deres regning, for de lod sig ikke længere overvinde. … Kun ved at den hvide race selv gav afkald på sine værdier, kunne en enhed opnås, fordi de farvede ikke alene ville afstå fra de hvides goder, for så var man jo tilbage i imperialismen, de farvedes helvede. Omkring alle store omvæltninger drømmer de humanistiske og opvakte om det store, kærlighedsfulde fællesskab… men det skulle heller ikke denne gang realiseres med en drøms modstandsløshed. Der måtte en katastrofepræget og totalitær lovgivning til.

Det blev raceblandingens tid. Blandede ægteskaber blev således påbudt ved lov omkring 2050. Ud af dem opstod en ny race, nye værdier, en ny verden, en ny civilisation, som var den karakteristiske danske titel på et udvalg af afrikaneren Senghors tekster, 1972. Resultatet blev vor verden, som vi til forskel på industrialismen, liberalismen, klassicismen, antikken, atomalderen benævner: ‘den humanistiske tidsalder’, menneskets tid.

Skabelsen af den nye fælles-race var den gamle verdens sidste, tragisk-heroiske indsats for at overleve. Det lykkedes. Den er mere hårdfør end nogen af de tidligere kendte racer, mere bred i sin forståelse. Det er, som om de tidligere racer blot har været forstudier til denne. Hver især har haft veludviklede evner for, men først samlet forenedes hele mennesket.” (s. 96)

Mere her: http://www.uriasposten.net/archives/39401

henrik hansen

@ Tnomas Dalager: Al respekt for politisk uenighed, men der er stor forskel på at være politisk uenig og så begå forbrydelse mod menneskeheden vha løgne og manipulationer og sågar slippe ustraffet fra det!

Ethvert ord fra den mands mund skulle kun kunne høres i ICC!

Hanne Gregersen

@Henrik
Tjaaaa din vurdering af, hvem der har begået forbrydelser mod menneskeheden er nok ikke helt den samme som min, og deri ligger nok forskellen i en præmatur fordømmelse af manden og en lidt dybere refleksion over hans evner.

Helge Ebbe Nørager

Jorden er flad....

Måske med en underside, hvilket Rúgen radar eksperimenter skulle afgøre.

Med jord er sgu da flad, ganske som den rette linjes tyrani...

Mascha Madsen

Den måde "racerne" bliver beskrevet i ovenstående, lyder som om ordene kom fra breiviks manifest...
Per Stig er jo for intelligent til ikke at vide at der reelt ikke er tale om racer, men alene om undergruperinger inden for 1 race...
Å
Hvor de hvideste skandinaver, sansnligtvis mest afviger de øvrige i kraft af lidt Neanderthal-indblanding... Hvilket i øvrigt slet iike er i en grad så vi ophører med at tilhøre den fællesRace, vi har været i hele tiden

henrik hansen

@ Mascha Madsen: Og så nævner Per Stig "humanismen"...jeg troede mildest talt ikke, at den mand kendte det ord trods det, at han efter sigende både skulle have haft en lang opdragelse i den humanistiske tradition.

Æblet falder nogle gange langt fra stammen!

Michael Kongstad Nielsen

Per Stig Møller skulle have være kulturminister fra start. Så havde vi været sparet for den frygtelige Brian Mikkelsen, der havde lært hjemmefra, at de kulturradikale var det værste i verden, værre end kommunister, og de kulturradikale var lig med alle de venstreorienterede. Desværre fik Brians synspunkter - sammen med Fogh Rasmussens linje - en forfærdelig stor betydning, som jeg kunne forestille mig ville have været blødt op, hvis det havde været Per Stig, der sad på den post.

Som alternativ til hans flimrende udenrigministerrolle kunne man have tænkt sig nogle af de mere bløde konservative, som f. eks. damen med manden der tog af kassen (det kunne hun jo ikke gøre for).Jeg kan ikke huske, hvad hun hedder, men det er jo også fortid.