Nyhed
Læsetid: 4 min.

Annette Vilhelmsen: Den ukendte kandidat

Selv om eksperterne ikke levner Annette Vilhelmsen mange chancer for at slå Astrid Krag i formandskampen, mener hendes støtter, at alle undervurderer hende. Ligesom partitoppen undervurderer utilfredsheden i SF
Indland
18. september 2012
SF’s Annette Vilhelmsen stiller op som formand for SF.

SF’s Annette Vilhelmsen stiller op som formand for SF.

Jens Nørgaard Larsen

På Folketingets Bibliotek har de ikke ét eneste udklip om Annette Vilhelmsen i »nekrologmappen« med hendes navn uden på. Det på trods af at biblioteket ellers flittigt klipper og kopierer større artikler om de i alt 179 folketingsmedlemmer i aviser, ugeblade og tidsskrifter.

Der skal da nok også være mange, som spørger sig selv: Hvem i alverden er hende Annette Vilhelmsen, der nu vil være formand for SF? Og har det 52-årige nyvalgte folketingsmedlem overhovedet nogen chance for at blive det i kampen med den 29-årige Astrid Krag?

Selv har Annette Vilhelmsen fortalt, at hendes politiske interesse blev vakt for alvor, da hun som 17-årig så et teaterstykke om modeindustriens undertrykkende mekanismer. Herefter sagde den daværende svendborgenser sit job i en modebutik op og lagde modetøjet på hylden.

Modsat den statskundskabsstuderende, tidligere SFU-formand Astrid Krag så blev politik dog ikke straks et levebrød for Annette Vilhelmsen.

SF’s formandskandidat er uddannet på kontor på Svendborg Andels Svineslageri, fordi dengang »lå det nærmest i kortene, at valget stod mellem butik og kontor,« som hun har fortalt.

Senere blev et højskoleophold startskuddet til en læreruddannelse og efterfølgende en videreuddannelse som cand.pæd. i pædagogik.

Herefter arbejdede Annette Vilhelmsen som leder af Nationalt Videncenter for Frie Skoler i Ollerup indtil hun i 2011 blev valgt til Folketinget, hvor hun i dag blandt andet er erhvervs- og socialordfører.

Sprængte listen

Ved den lejlighed sprængte Annette Vilhelmsen SF’s liste i Fyns Storkreds og fik partiets andet mandat efter Anne Baastrup. Og i sidste uge slog Annette Vilhelmsen så Anne Baastrup i urafstemningen om blive partiets spidskandidat på Fyn.

Politikken kom først for alvor til at fylde noget i Annette Vilhelmsens liv, da hun 2001 blev valgt til byrådet i Kerteminde. Her bor hun i dag med ægtefællen John i en villa ved Storebælt.

Selv om Annette Vilhelmsen anses for at tilhøre SF’s såkaldte røde fløj, mener hun dog, at »en socialist sagtens kan have havudsigt, designermøbler og lækker bil«, som Fyens Stiftstidende for nylig formulerede det. Ligesom Annette Vilhelmsen – trods sin modstand mod modeindustrien – i et ugeblad er blevet fremhævet som en politiker med cool tøjstil.

At hun tør træffe kontroversielle beslutninger illustreres af, at hun i sine tre perioder i byrådet har været med til at lukke skoler og institutioner – og siden forsvaret beslutningerne over for de vrede forældre.

SF’s trafikordfører Anne Baastrup fremhæver, at det også var Annette Vilhelmsen, som før sommerferien – på SF’s vegne i Folketingssalen – måtte forsvare skatteaftalens del om at forringe vilkårene for overførselsindkomsterne, nemlig lovforslaget om den såkaldte satsregulering. Anne Baastrup fortæller først på fredag, når fristen for at kandidere til formandsposten udløber, hvem hun støtter. Men i dag er der kun rosende ord om Annette Vilhelmsen.

»SF er blevet delt op i fløje, og Annette Vilhelmsen er blevet placeret på den røde fløj. Men det var samtidig hende, som var ordfører på forslaget om den lavere satsregulering, fordi hun mente, at det var en opgave, som skulle løses, og en aftale, som skulle respekteres. Hun er nemlig kold, når det gælder,« siger Anne Baastrup.

Ingen vil ud af regeringen

Selv om ingen af Astrid Krags støtter vil sige noget kritisk om Annette Vilhelmsen til citat – af frygt for en modreaktion blandt partimedlemmerne – så efterlyser de en forklaring på, hvorfor Anette Vilhelmsen egentlig stiller op. Hun er for regeringssamarbejdet, stemte netop for skatteaftalen og er for at inddrage alle dele af partiet i ledelsen. Sidstnævnte kan ingen vel være modstander af, som det udtrykkes.

Én af Annette Vilhelmsens støtter, SF’s retsordfører Karina Dehnhardt Lorentzen, håber imidlertid, at hun kan »favne de forskellige strømninger« i partiet og fremhæver hendes alder og erfaring fra livet uden for Christiansborg.

»SF’s profil er måske blevet en smule forvasket på det sociale område. Og det var faktisk derfor, at jeg blev medlem af partiet. Så den profil håber jeg bliver genrejst. Jeg ved selvfølgelig godt, at der er en virkelighed, som hedder Socialdemokraterne og SF, hvilket er udfordringen. Men der er ingen, som snakker om, at SF skal træde ud af regeringen. Vi ved alle sammen godt, at regeringssamarbejdet giver den største chance for ændringer,« siger Karina Dehnhardt Lorentzen.

Annette Vilhelmsens støtter mener, at ligesom eksperterne undervurderer hendes chancer, så undervurderer SF’s ledelse netop utilfredsheden i partiet. Hvilket er problemet: Ingen lytter til de utilfredse. Og skulle Annette Vilhelmsen alligevel tabe urafstemningen blandt partimedlemmerne, så vil det sende et signal til Astrid Krag og resten af partitoppen, hvis det lykkes hende at få en tredjedel eller mere af stemmerne. Foreløbig forventer både Annette Vilhelmsen og hendes støtter, at hun bliver SF’s næste formand. For hvis Annette Vilhelmsen ikke troede på chancen, stillede hun ikke op.

Annette Vilhelmsen, der er en ivrig løber og har løbet flere maraton, har en særlig træningsmetode. Når formandskandidaten skal ud at løbe, skriver hun på forhånd ned i sin kalender, hvor mange kilometer der skal tilbagelægges:

»Det er så enkelt. Når jeg så står op, så ved jeg, hvor langt jeg skal løbe. Og så gør jeg det bare.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Kongstad Nielsen

Lad hende vinde.

Lone Christensen

Så i TV-avisen hvor både Astrid og Annette blev stillet de samme spørgsmål, og dér fik man et klart billede af forskellen, forstået på den måde at Astrid virkede som hun lirede nogle politiske slagord af, og Annette virkede som et menneske der hviler i sig selv og dermed selv kan formulerer sine svar.

Jeg er sikker på, at partitoppen i SF undervurderer et flertal af de menige medlemmers ønske om at SF fører SF politik - og ikke som nu Venstres politik via Vestager og Corydon.

Jeg tror - og håber! - at det bliver Annette Wilhelmsen, som i øvrigt netop har meldt ud, at hun går ind for en fleksibel dagpengeordning, som skal følge med op og ned i forhold til arbejdsløsheden.
Her er hun på direkte kollisionskurs med sin egen partitop og regeringen, men jeg har en lumsk mistanke om, at netop denne udmelding vil få rigtig mange medlemmer af SF, der er i tviv om, hvem de skal stemme pål, ender med at foretrække Wilhelmsen frem for Krag ved den kommende urafstemning.

Annette Vilhelmsen skal ind og vise at det er SF der har bukserne på, og Annette Vilhelmsen imodsætning til SF’s ministre kan styre regeringens politik, ligesom de radikale har gjort indtil nu. SF har 16 mandater, de radikale har 17, SD har 44 og Enhedslisten har 12 mandater. Denne mandat fordeling passer slet ikke til hvem der har mest indflydelse, nemlig de radikale. Annette Vilhelmsen har forhåbentlig mod til at stå imod, og vise at SF kun er med i den regering hvis SF også kan få indflydelse. Vestager tør alligevel ikke at være årsag til at der bliver udskrevet et valg.

Det hele kommer vel an på, om man skal vælge en formand for SF, eller man skal vælge en formand for Socialistisk Folkeparti.... ;-)

Det er tankevækkende, at bliver Annette Vilhelmsen valgt som SF's formand, så er det hende, der suverænt bestemmer, hvem der skal være ministre og hvem, der ikke skal.

Derfor vil det nok være klogt af partitoppen at behandle Annette Vilhelmsen ordentlig her under formandsvalgkampen. For som situationen er lige nu, så er hun mere populær end Krag. Og holder tendensen også i baglandet, så får Villy grund til at fortryde, at han smed parti-tøjlerne i utide.

Er der nogen der er friske på et raskt lille væddemål:

Der kommer en kandidat mere der ingen chancer for at vinde over Krag. Derefter skal landsmødet udpege hvilke 2 der skal stemmes på. Vilhelmsen bliver ikke en af dem.

Ole Chemnitz Larsen

Hun kan ikke undgå at vinde.

Også fordi alternativet er fortsat nedtur for SF.

@Nils,

Det løb er kørt. AV har så stor opbakning både fra græsrødder og lokalformænd at det vil være politisk selvmord. Der er ikke nogen mere effektiv vindersag, end et godt martyrium.

@ Nils Bøjden

@ Nils Bøjden

@ Nils Bøjden
Drøm du bare videre!
http://www.information.dk/telegram/311314

Hvorfor interesserer du dig - og tager antiparti for en kandidat i SF, når du tydeligvis er af borgerlig observans i dine skriverier her i Information?

@Lykke Johansen

Vil du være venlig at referere til eet eneste skriveri af mine som skulle retfærdiggøre at jeg skulle være af "borgerlig observans"

@Lykke Johansen

Og når du så har gjort det så skal jeg vise dig nogle af de områder hvor jeg mener at den tidligere regering har fejlet eklatant og som jeg har skrevet om her på Information.

Væksten i den offentlige sektor.

Troen på at efterspørgsel skal drive udviklingen

Manglende fokus på oprettelsen af tilstrækkeligt studiepladser for naturvidenskabelige studier.

Energipolitik.

Forøgelsen af skatterne på boligområdet.

I SF er Annette Vilhelmsen ikke ukendt og det er dét det drejer sig om!

Morten Pedersen

@ Lykke: Behøver man bevise at man er venstreorienteret for at deltage i disse fora?

Ole Chemnitz Larsen

Er og bør

Hvordan er det? . F. eks hvem vinder?

Hvem bør vinde?

Eksperter. Min bare.

John Vedsegaard

Underligt det kun er kvinder der tales om, ikke en eneste mandlig kandidat nævnes noget som helst sted.

Finder det underligt at der ofte refereres til AV's manglende Christiansborg-erfaring. Synes netop som om alt for mange MF'er ikke aner en døjt om hvad der foregår ude i det virkelige liv, bl.a. AK .....

Vibeke Rasmussen

Også underligt at der fra den anden fløj refereres til Astrid Krags minister-erfaring. Den er trods alt ret begrænset.

@John Vedsegaard siger:

"Underligt det kun er kvinder der tales om, ikke en eneste mandlig kandidat nævnes noget som helst sted."

Det er fordi man i SF-spinneriet vil lave en Johanne Smidt med snert af Vestager. Her er Astrid Krag så designet.