Klumme
Læsetid: 2 min.

Bagsiden: Stenaldervirksomheden A.P. Møller–Mærsk

Der er en god grund til, at kvinder tjener mindre end mænd, mener Mærsks HR-chef: Mænd præsterer bedre
Indland
28. september 2012

Ligeløn for mænd og kvinder er endnu ikke slået igennem hos Danmarks største virksomhed, A.P. Møller-Mærsk. Det viser virksomhedens årlige lønundersøgelse, som blandt andet dokumenterer lønforskelle mellem mænd og kvinder på op til 17 procent. Men det er der en god grund til: Mænd præsterer nemlig bedre end kvinder, skriver Mærsks HR-chef, William S. Allen, i en intern meddelelse, som Berlingske Business har fået fingre i. Williams S. Allen forklarer i meddelelsen lønforskellen således: »Det faktum, at forskellene forklares ved enten performance, anciennitet eller jobfunktion, er i tråd med vores bestræbelser på at belønne vores medarbejdere baseret på præstationer og markedet for deres jobfunktion.«

Beskeden blev modtaget med hovedrysten blandt Mærsks medarbejdere, som mener, at HR-chefens knudrede svar kan barberes ned til, at mænd præsterer bedre end kvinder. Av av, var der nogen, der sagde stenaldervirksomhed? Meddelelsen blev forsidestof i Berlingske Business onsdag. William S. Allen forsvarede dog ikke selv sin udtalelse, men sendte i stedet en af sine ansatte i byen for at slukke branden.

»Vi har ikke været præcise nok i vores kommunikation, for vores analyser viser, at der er under én procents forskel på, hvordan mænd og kvinder performer i Mærsk,« sagde Alex Penvern fra Mærsks HR-afdeling.

Slukket blev branden nu ikke, for Alex Penvern siger jo det samme – måske i en pænere indpakning: Mænd præsterer bedre end kvinder.

’Endelig er der nogen, som tør sige det!’ må kuglestøderen fra Liberal Alliances have tænkt, da han læste historien. Måske Joachim B. Olsen er blevet så glad for det hulemandskostume, han havde på i Vild Med Dans-finalen, at han har beholdt det på under jakkesættet lige siden. Han støtter i hvert fald Mærsks HR-chef:

»Gennemsnitligt set vælger kvinder at prioritere børn og familie højere end mænd, som til gengæld ikke har noget imod at arbejde mange timer om ugen og dø tidligere af hjertestop,« siger Joachim B. Olsen, som mener, at mænd er mere ambitiøse end kvinder.

Det må være samme logik, der fik journalister til at spørge Astrid Krag, om hun kan præstere at være formand for SF og samtidig være en god mor for sine to små børn. Eller om Helle Thorning-Schmidt både kan præstere i rollen som statsminister og som mor. Hvem var det nu lige, der spurgte Lars Løkke, om hans faderrolle stod i vejen for statsministerposten?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her