Nyhed
Læsetid: 3 min.

Dagpenge-forringelser får kun stærke ledige i arbejde

Antallet af langtidsledige dagpengemodtagere falder, viser den seneste opgørelse. Men det betyder ikke, at de nødvendigvis er kommet i arbejde, påpeger eksperter
Jakob Ingeberg, 38, har været tvunget til at skifte branche i forsøget på at komme ud af langtidsledigheden.

Jakob Ingeberg, 38, har været tvunget til at skifte branche i forsøget på at komme ud af langtidsledigheden.

Indland
28. september 2012

Trods lavkonjunktur og økonomisk krise er antallet af langtidsledige dagpengemodtagere faldet med 8,6. pct. fra juli sidste år til juli i år. Det viser nye tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.

Nogle af de langtidsledige er formentlig kommet i arbejde, umiddelbart inden de ville have mistet dagpengene, men flere eksperter peger på, at det kun er de stærkeste arbejdsløse, der reagerer på den slags incitamenter, mens det for andre giver endnu større problemer.

»Nogle af dem, der forlader dagpengesystemet og ikke kan komme ind i kontanthjælpssystemet, ryger jo helt ud og kommer ikke i kontakt med nogen, der kan hjælpe dem ind på arbejdsmarkedet igen. Og vi ved, at jo længere du er væk fra arbejdsmarkedet, desto sværere er det at komme ind igen,« siger Bent Greve, arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet.

Han bakkes op af Per Kongshøj Madsen, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

»Man kan ikke afvise, at pisken virker på nogle, men det er typisk de mest ressourcestærke, og der er altså rigtig mange, på hvem det ikke virker. Det er typisk dem med færre ressourcer, bl.a. hvad angår faglige kvalifikationer, sociale kvalifikationer og helbred,« siger han

Per Kongshøj Madsen sammenligner problemstillingen med starthjælpen, som blev afskaffet med finanslovaftalen for 2012. Indvandrere og danskere, der havde været bosat uden for EU i mere end et af de seneste otte år, fik indtil da kun fik halvdelen af en kontanthjælp, hvis de ikke kunne forsørge sig selv. Dengang så man ifølge Kongshøj Madsen, at danskerne kom forholdsvis hurtigt i job, mens det modsatte gjaldt for indvandrerne.

»Det gjorde dem sådan set bare fattigere og ikke mere beskæftigede. Så jo tættere man er på arbejdsmarkedet, desto bedre virker de økonomiske incitamenter,« siger han.

Venstres arbejdsmarkedsordfører, Ulla Tørnæs, mener imidlertid ikke, at den problematik har direkte sammenhæng med den kortere dagpengeperiode:

»Det vil jo altid være sådan, at hvis du har de kvalifikationer, der efterspørges, har du bedre muligheder for at få et job end dem, der ikke har. Det har intet med dagpengeperiodens længde at gøre,« siger hun.

Søger ikke bredt nok

Ulla Tørnæs fastholder, at dagpengereformen er det, der skal til for at få de arbejdsløse op af sofaen og få dem til at være mindre kræsne i jobsøgningen.

»Dagpengereformen er nødvendig, og den kan ikke udskydes, til jobsituationen ser lysere ud, for så søger dagpengemodtagerne ikke de job, der er. I dag er der mere end 160.000 danskere på dagpenge eller kontanthjælp, og der er jævnligt eksempler på arbejdsgivere, der ikke kan få arbejdskraft – og det er både kvalificeret og ufaglært arbejdskraft, de efterspørger. Så det er simpelthen, fordi de arbejdsløse ikke søger bredt nok i dag,« siger hun.

Flere undersøgelser bekræfter, at der sker en øget tilstrømning tilbage til arbejdsmarkedet, når dagpengemodtagere bliver pressede, fordi de ledige så søger mere aggressivt for at undgå at komme på kontanthjælp, Dog mener eksperterne ikke, at det aktuelle lavere antal langtidsledige dagpengemodtagere nødvendigvis skyldes, at de ledige er kommet i arbejde.

»Man ikke kan sige ud fra tallene, at fordi de ikke kan få kontanthjælp, er de nok kommet i arbejde. Det er der formentlig nogle, der er. Men der er også nogle, der lever af en partners indkomst, nogle, der lever af en optjent formue, og nogle, der ernærer sig ved sort arbejde. Der er mange muligheder,« siger Bent Greve.

Michael Svarer, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, er enig.

»Faldet i langtidsledige dagpengemodtagere kan skyldes rigtig mange ting, og tallene siger ikke noget om, hvor de personer er i dag. Så man kan ikke sige, at tallene viser, at forringelser af dagpengene får folk i arbejde,« siger han.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) erkender, at der kan være flere årsager til faldet i antallet af langtidsledige dagpengemodtagere. I et skriftligt svar til Information siger hun:

»Der er ikke nogen, der kender den præcise begrundelse for faldet i antallet af langtidsledige. Men det er glædeligt. Og det tilskynder jo til en endnu mere intensiv indsats i alle jobcentre og a-kasser. Det er også i det lys, akutpakken skal ses.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Krogsgård

Hvordan kan Mette Frederiksen mene, at det er glædeligt, at der er sket et fald i antallet af langtidsledige, så længe hun ikke ved om de blot er røget helt ud af systemet og bliver forsørget af en ægtefælle eller lever af opsparing. Stigningen i antallet af arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere viser i hvert fald, at der er mange, der ikke kommer i arbejde. Enten må ministeren være dum eller også er hun kynisk.

Jeg var smmen med en del mennesker i Århus, hvoraf nogle står på tærsklen til at miste dagpengeretten - og en person, en mand havde mistet retten til dagpenpe - og også til bistandshjælp, fordi han havde en mindre ejerlejlighed. Han søger arbejde efter reglerne, men er tydeligt mærket af situationen.
Når han har spist friværdien op, skal han ud og leje en almennyttig bolig i Århus (det er både svært at fåen og samtidig dyrt) - Han har med sit nuværende forbrug mursten til at leve for i 3 år.
Men det præger hele hans liv. Fylder hvert eneste minut dagen lang.
Han var ikke længere udadvendt, men trist og tilbagetrukket.
Det er ikke en samfundsudvikling vi kan være bekendt Mette Frederiksen og dronningen.

Lise Lotte Rahbek

Endnu engang handler politik om statistikker - og ikke om mennesker.

Martin Sørensen

folk falder igennem til ingen ting og bliver efterfølgede der nede resten af livet, når folk har mistet alt så mister de samtidigt alt lyst til at kæmpe igen. denne politik SKABER tabere, det er nok det dummeste der nogen sinde er sket i danmark historien.

jasper bertrand

problemet er at man sender de arbejdsløse ud i en slags fri konkurrence om jobbene, men det er jo ikke et frit marked. Det er jo stort set umuligt at fyre en uduelig medarbejder i det offentlige og´i de mange halvmonopoler der knytter sig til det offentlige som kreditforeninger o.l. Så der sker ingen afgang dér som de arbejdsløse så kan søge. Men vi kan heller ikke have folk på støtten hele livet. men det kunne virke mere retfærdigt hvis dagpengene ikke faldt væk i eet hug, men blev aftrappet efter de to år. jeg kan godt forstå kvalificerede folk uden job bliver deprimerede, hvis de foreksempel læser den nu offentliggjorte korrespondance om den 4 årige garagedreng, usammenhængende breve frem og tilbage med stavefejl og meningsløse sætninger, og manglende handling. Der er sikkert mange der kunne bestride de to personers job bedre, mend de får ikke chancen.

Beskrivelsen på de mennesker, de synes at referere til, svarer meget godt til afsenderen. Prøv at søge bredt.

Claus Hjort delte socialministeriet, så en del røg under beskæftigelsesministeriet, ud fra tanken om at mennesker kun kan have'et socialt problem: arbejdsløshed.

Mette Frederiksen glemmer, at hun også er socialminister, når hun kun taler om ledighed.

Men ellers er hun og hjorten vis to alen af samme stykke.

Ulla Tørnæs - aner som så mange andre politikere - ikke noget om hvad hun taler om. Og det siger jeg på baggrund af at jeg har fået afslag på stillinger så langt væk som Aalborg, Skjern og Herning. Og jeg har søgt job som rengørings-assistent, lagerarbejder mv. og fået afslag - af forskellige grunde.

Og nej, Ulla Tørnæs - det har intet med kvalifikationer eller kompetencer at gøre i dag ved ansættelser. Der er i dag så mange om buddet, at det handler om en eneste ting: personlig kemi. Og om hvordan man passer ind i systemet, altså hvordan man passer ind ift. ledelsen eller i forhold til de andre kolleger på arbejds-pladsens.

Og igen tyder det på Ulla Tørnæs ikke har været ude i den virkelige verden, hvor vi arbejdsløse mv. befinder os.

----

I B.T. i dag er der f.eks. en stor opsat artikel om fortrinsvis kvinder som er ansat i jobs som grisepasser, stuepige, eller rengørings-assistent. Mette F. udtaler i den forbindelse at ingen jobs er for fine til at tage - næ, det er de jo ikke. Hvis du mener det, Mette - så tag en uge - eller bare en dag - som rengørings-assistent, hvor du arbejder i takt 130, takt 150 eller takt 200. Takt 130 betyder at 71 minutters arbejde skal laves på 51 minutter. Så kan vi tale om det.

Dertil kommer at mange arbejdsgivere foretrækker kvinder, f.eks. når der skal gøres rent, enten som stue-piger, rengørings-assistenter eller grise-passere.
Ud fra den formodning (fordom? at kvinder er bedre til at passe dyr pga. de er mere empatiske end mænd er samt at kvinder er bedre til at gøre rent.

---

Hvilke eksempler er der på at arbejdsgivere ikke kan få arbejdskraft? Jo, i sommerperioden - i Skagen - som tidsbegrænset arbejdskraft til 110 kr. i timen.

---

Dertil kommer at VK+O+muligvis R? ændrede reglerne for supplerende dagpenge tilbage til 2008 eller 2009. Arbejder man mere end 74 timer i gennemsnit indenfor de sidste 4 uger skal arbejdsgivere betale enten den første, anden samt den tredie ledighedsdag (eller dem alle tre). Det alene kan nok få en del virksomheder til at lade være med at ansætte vikarer....

I dette system er man nemlig betragtet som opsagt efter hver dag man har været på arbejde. For at få supplerende dagpenge skal man have en frigørelses-attest. En sådan attest handler om at man får ejeren af virksomheden/firmaet til at skrive under på, at man er fri til at tage et fuldtidsarbejjde andetsteds, såfremt dette skulle forekomme.

En sådan frigørelses-attest er noget mange virksomheder ikke giver, fordi hvis der nu skulle opstå en periode, hvor de kan bruge den pågældende vikar på fuld tid. Og sådan kan man sige at VKO's regler nu skyder sig selv - og dem selv - og arbejdsmarkedet - i foden.

Martin Sørensen

som Aktiv SFer stiller jeg mig selv et spørgsmål er 6 minister taburetter virkelig 20.000 danskere liv. der lander mellem to stole til ingen ting værd? og her må jeg sige jeg kan ikke være SFer og se det ske,

Søren 2 Jensen

Til Poul Krogsgård

Jeg mener Mette Frederiksen er Kynisk

Kunne det tænkes, at den reducerede ledighed i august for gruppen 16-29 år kunne have noget at gøre med, at skoler og mange andre undervisningsinstitutioner starter op i august måned? Det kunne jo være de unge mennesker har påbegyndt en uddannelse?

Til januar kan vi jo se en reduktion i ledigheden, når dagpengemodtagerne begynder at falde ud af systemet og ikke længere registreres nogen steder.

Gad vide, hvor de går hen.... måske en artikel værd.?

I øvrigt - så helt ærligt, så mener jeg, at den blå blok og de Radikale slipper alt for nemt om ved det i forhold til denne debat.

'Blå blok og de Radikale var arkitekterne bag dagpengereformen. De bør stå til ansvar for den økonomiske ruin, der venter de ledige til nytår.

Lige nu ligger Lars & Co. i hængekøje og hygger sig, mens S & SF skal forsvare den blå bloks og Margrethes baby.

Var det ikke noget for Clements eller Deadline at stille spørgsmål til dem, om hvad de vil stille op for at hjælpe på situationen!

Det er ikke rimeligt kun at skyde på S & SF

Søren 2 Jensen

Der må godt nok være mange sofaer rundt om i landet de steder hvor der er folk i aktivering da de arbejdsløse jo åbenbart ligger på sofaen hele tiden.

Hvis man nu forbød sofaer alle de steder hvor der er folk i aktivering, så ville langt de fleste jo ikke have nogen sofa

Og nu jeg er i gang - er der ikke en behjertet sjæl, der vil påtage sig at undervise Nadeem Farouq, så han fatter, hvad det egentlig er for noget bras, som han er ansvarlig for som Radikal arbejdsmarkedsordfører.

Han mangler jo selv den mest basale viden om dagpengesystemet. Skræmmende!

Søren 2 Jensen

Politik bliver idag ført af folk med runsave på albuerne,
til folk med rundsave på albuerne.

Og hvem er så 'de svage'..? Dem der ikke kan eller dem der ikke vil...?

»Dagpengereformen er nødvendig, og den kan ikke udskydes, til jobsituationen ser lysere ud, for så søger dagpengemodtagerne ikke de job, der er. I dag er der mere end 160.000 danskere på dagpenge eller kontanthjælp, og der er jævnligt eksempler på arbejdsgivere, der ikke kan få arbejdskraft – og det er både kvalificeret og ufaglært arbejdskraft, de efterspørger. Så det er simpelthen, fordi de arbejdsløse ikke søger bredt nok i dag,«

At en virksomhed ikke er i stand til at få besat en stilling kan man altså ikke bebrejde de arbejdsløse for. Det må nu engang være virksomhedens eget ansvar og problem, hvis ikke de er i stand til at gøre sig attraktive nok for jobsøgende.

Lise Lotte Rahbek

Jens Kofoed

Fuldstændig korrekt.

Hvis en virksomhed ikke kan få sine ledige stillinger besat i en tid med 160.000 REGISTREREDE ledige, hvoraf en del står for at miste al indtægt,
så er der noget ved den virksomhed og de jobs, som lugter fælt.

Mads Kjærgård

Tja hvad skal man sige, jeg har lige været til et netværksmøde, der var der en meget velkvalificeret tidligere TDC medarbejder, han havde sendt 814 ansøgninger og han går rundt flere gange om ugen for at opsøge virksomheder, men intet overhovedet, intet resultat. Overflødigt at nævne at han søger meget meget bredt. Han var 50+ og det er sandsynligvis det, der er hans problem, men hvad skal han gøre ved det? Det er jo en ting, han ikke kan ændre på. Personligt har jeg ikke hørt om eller har kendskab til en virksomhed, der ikke kan få medarbejdere. Hørte om nogen der søgte en kirkegårdsgraver og de fik over 400 ansøgninger, ligefra ufaglærte til akademikere så.....? Ulla Tørnæs er en ting, men at Mette Frederiksen, der stod og græd snot ved det forige valg igen over hvor hårdt det ville blive at være dansker fordi VK vandt, det er simpelthen for meget af det gode!

@ Mad,

Hvis din TDC ven nu har sendt 814 ansøgninger uden resultat, skulle han/hun måske kigge over hvordan den ansøgning og CV er skruet sammen..

Mads Kjærgård

Jeg tror, at alt var forsøgt! Han havde ovenikøbet fået hjælp af et såkaldt "Outplacement" firma, som mente, at han ansøgninger var "lige i skabet". Men du skriver jo ikke ind til en blank modtager. En arbejdsgiver har som regel (og jeg har været med til at antage mange mennesker) en forestilling om en bestemt profil, hvilket inkluderer især køn og alder, du kan skrive de mest flotte og velformulerede ansøgninger, have de rette kvalifikationer, men passer du ikke ind i den profil arbejdsgiver har tænkt sig, fx. mht. alder, så nytter det ikke noget! Han havde forøvrigt også for lang tids erfaring, og man ved at især på det akademiske jobmarked, der foretrækker man folk med 5-6 år, de er dygtige, men ikke for dyre!

jasper bertrand

@Chris
man skal ikke være meget plus i 50+ før det er spild af tid at indsende en ansøgning, hvis ikke man haren insider der kan flytte den ind i den rigtige bunke igen.
Og for at føje spot til skade har den nuværende regering flere gange prøvet at ændre folkepensionen og lave sær-skatteregler for ældre, så den 50+ arbejdsløse ikke engang kan satse på at hutle sig igennem til pensionen kommer ind.

Mads Kjærgård

@Jasper

Ja lige præcis, jeg har fået af vide, af en A-kasse konsulent at har du ikke et netværk det pågældende sted så glem det. De læser den ikke engang, før de smider den i bunken af berettigede modtagere af "Vi takker for din ansøgning, men beklager....."

Dagpengeforringelser...
A propos ledige akademikere og ders jobmuligheder.
Ilørdags var jeg smmen med flere ledige akademikere også, en af dem en langtidsledig arkitekt - fortalte mig, at han var blevet kontaktet af en privat konsulentfirma, som kunne skaffe ansættelse i Skotland på et call-center - hvor" hans kompetancer kunne bruges", som de sagde til ham til at kontakte danskere i Storbrittannien og spørge om de var interesseret i byggematerialer.
Lønnen var hvad der svarede til 40,- i timen.
Da det var i udlandet kunne han "stadigvæk" sige nej.
Men hvornår bliver kravet om geografisk mobilitet også udvidet til udlandet.
Ja, man undres og bliver forstemt. Over den regering.

Mads Kjærgård

Ja jeg plejer også at sige at jeg vil bytte alle mine eksamer og akademiske papirer væk for blot en nogenlunde velassorteret skrothandel, som jeg kunne leve af. Glem det andet det er et blålyn, det kan ikke betale sig! Tror at fremtiden er, at blive krimminel! Det er fast arbejde på den ene eller anden måde! :-)

Allan Nørgaard Andersen

Det bør da ikke undre nogen at Dovne-Mette glæder sig over et fald i antallet af langtidsledige, som hun ikke kender grunden til. Det er jo netop sådan noget hun ikke gider beskæftige sig med at undersøge. Dovne-Mettes strategi er jo hele tiden at forlange at den enkelte arbejdsløse tager ansvaret for forholdene på det arbejdsmarked, hun selv er minister for. Det er meget lettere.

Tjek lige Berlingske, som har en artikel om Lars Pries' anstrengelser. Mere kan man vist ikke gøre. Han er ikke engang en 50+'er, men er stadig uden job og står til at miste dagpenge og må gå fra hus og hjem.

Det er så trist, at de arbejdsløse bliver ringeagtet som værende "ikke OK" af de heldige, som stadig er i arbejde. Det bliver altid beskrevet som den arbejdsløses egen skyld, at der ikke er job til ham/hende. Virkeligheden ser meget anderledes ud.

Følg evt. min blog: www.jordfygning.dk

Jeg spekulerer i øvrigt på, om ikke snart vi kan forvente, at de Radikale "kommer ud af skabet" og meddeler deres ægteskab med Liberal Alliance....

Det er jo indlysende, at de ikke længere har en social profil, men i stedet er skiftet helt over og blevet ultra-liberale.

Så kære Radikale - komnu ud af skabet! Vi har luret jer. Det er OK at melde det ud. Vi vil bare gerne have at I er ærlige - det skylder I os da...

Og imens græder virksomhederne snot over deres dårlige konkurrencevilkår, der ikke desto mindre betyder rekord i eksporten - men selvfølgelig i høj grad pga. maskinel produktion, der burde lede til en helt anden grad af omfordeling i samfundet.

Flemming Andersen

Har sgu aldrig mødt en stærk lantidsledig, siden dagpengepeioden røg ned fra 7 år.
usikkerheden gør at alle bliver smasket og ødelagt af system, så stolte mennesker kryber, ganske som meningen er

Søren Kristensen

»Der er ikke nogen, der kender den præcise begrundelse for faldet i antallet af langtidsledige. Men det er glædeligt. Og det tilskynder jo til ...«, siger Mette Frederiksen.

Jeg synes ikke det er glædelig, at man ikke kender den præcise begrundelse, og lur mig om ikke der et eller andet sted findes en kurve der viser, at antallet af langtidsledige på dagpenge, der falder ned på kontanthjælp, stiger.

Det er uhyrligt, at en sådan statistik, der ville være brugbar, mangler.
Det er det samme på alle områder, hvor embedsmandsstyret råder: de steder, hvor folks garanterede frihed betyder en masse i regeludformningen, er de fuldkommen ligegyldigt, mens de voldsomste indgreb glider igennem.
Jeg ved ikke, hvad der skal til, før den brede befolkning sætter sine politikere på plads og i spidsen for at tjene samfundet fremfor økonomien, men der er ingen tvivl om, at den forringelse af undervisningen, vi i bedste mening har set udvikle sig, har meget med det at gøre.
Måske er det bevidst, at den radikale overklasse har skabt et skolesystem, der kun tilgodeser de i forvejen privilegerede? Det ville ikke være i modstrid med radikal ideologi.

Faldet i langtidsledige i august for gruppen 16-29 årige i København kunne jo tænkes at skyldes, at de unge mennesker har påbegyndt en uddannelse....
De fleste uddannelsessteder starter netop i august.

Økonomerne vil vel også undre sig, når mere end 27.000 ledige forsvinder i statistikken fra januar og fremefter.... Måske skal vi så afsløre for dem, at det vil dreje sig om ledige, der falder ud af dagpengesystemet og ud til en ikke-registreret tilværelse, uden indtægtsgrundlag.

Til Poul Krogsgaard og Søren Jensen: jeg mener ikke, at det ene udelukker det andet! Faktisk er der snarere tale om en vekselvirkning, hvor de to er hinandens forudsætning.