Baggrund
Læsetid: 3 min.

Dansk innovation har det godt – på papiret

I Danmark er vi rigtig gode til at skabe ny viden og nye produkter. Vi er bare ikke så gode til at skabe ting, der bliver brugt til noget, bemærker en ny international evaluering af det danske forsknings- og innovationssystem
I Danmark er vi rigtig gode til at skabe ny viden og nye produkter. Vi er bare ikke så gode til at skabe ting, der bliver brugt til noget, bemærker en ny international evaluering af det danske forsknings- og innovationssystem
Indland
1. oktober 2012

Det er ikke, fordi der er mangel på mennesker, der gerne vil fremme innovation i Danmark. Der er fyldt i den 250 kvadratmeter store sal i Eigtveds Pakhus, da et internationalt panel af to konsulenter og fire embedsmænd skal fremlægge deres evaluering af det danske forsknings- og innovationssystem.

På samme måde er der heller ikke mangel på råd og fonde, der skal støtte dansk innovation. Snarere tværtimod, siger seniorforsker Paul Cunningham, der er hovedforfatter på rapporten og direktør for Manchester Institute of Innovation Research.

»Vi fik at vide, at folk godt vidste, hvor de skulle gå hen, men set udefra er det et alt for komplekst system af råd og fonde,« forklarer Paul Cunningham fra talerstolen.

Systemet skal forenkles, lyder et af de 22 råd, han har med til tilhørerne i dag. Der er ikke noget galt med dansk forskning og uddannelse. Det er fremragende og i den absolutte internationale top, vurderer rapporten. Men den gode forskning bliver ikke i tilstrækkelig grad omsat til øget produktivitet og vækst.

Godt på vej ned

En af tilhørerne i den fyldte sal er uddannelsesminister Morten Østergaard (R). Det er ham, der har bestilt rapporten, og han erklærer sig straks enig i, at systemet skal forenkles. Men hvordan han konkret vil bære sig ad med at få omsat ny viden til nye produkter, bliver først afsløret med regeringens innovationsstrategi, når den ligger klar senere på året.

»Vi skal tænke i løsninger frem for kasser,« siger Morten Østergaard.

»Men jeg glæder mig også over, at rapporten siger, vi er godt på vej.«

»Hvis vi er på vej noget sted hen, er det dog nedad,« påpeger chefkonsulent for innovation Christian Ohm, Dansk Erhverv, da jeg fanger ham efter konferencen.

»Rapporten tegner et meget rosenrødt billede af Danmark,« vurderer han.

Han refererer i stedet til European Innovation Scoreboard, som årligt sammenligner EU-landenes evne til innovation ud fra 30 indikatorer.

Ganske vist ligger Danmark i toppen, men ser man på væksten i indikatorerne, ligger Danmark tredjesidst. »Det betyder på sigt, at vi kommer til at tabe. Kun en ud af fem virksomheder har lanceret et nyt produkt eller en ny service de seneste tre år. Det er ikke særlig meget,« siger Christian Ohm.

Den offentlige motor

En anden anbefaling fra ekspertpanelet går på i langt højere grad at bruge det offentlige indkøb til at drive nye produkter frem. På netop det parameter dumpede Danmark gevaldigt ned ad stigen i den seneste rapport fra World Economic Forum om konkurrenceevne. På ét år er Danmark faldet fra en 20. plads til en 63. plads.

Når det gælder om at finde nye løsninger på de store samfundsmæssige udfordringer, er det typisk den offentlige sektor, der er den umiddelbare aftager, og derfor gælder det om at koble den offentlige efterspørgsel tættere til universiteter og virksomheder, der skal udvikle produkterne, siger Christian Ohm.

»Trenden har været, at vi har givet penge til virksomhederne til at udvikle nogle nye produkter eller services, men så har der ikke været nogen aftagerkræfter bagefter. Og så er arbejdet spildt,« siger han.

Skåret ind til benet, handler innovation netop om at få ting ud at fungere i virkeligheden, og det er vi ikke gode nok til, mener formand for Forskningspolitisk Råd, Claus Hviid Christensen. Han har endnu ikke diskuteret rapportens konklusioner med rådet, men selv mener han, at ekspertpanelet sætter fingeren på nogle åbenlyse observationer.

»Vi snakker utrolig meget om innovation, men det bliver bare ikke til nok,« siger han.

Derfor glæder han sig også over, at Morten Østergaard nu vil tage virksomhederne med på råd, inden han lægger sidste hånd på innovationsstrategien.

»For med al ære og respekt for embedsværket og universiteterne, så er det ikke dem, der ved mest om innovation,« siger Claus Hviid Christensen.

»En central udfordring herhjemme, når man vil skabe innovation gennem forskning, er, at der er alt for mange forskere, der gerne vil forstå verden, i forhold til hvor mange der gerne vil forandre den.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Den offentlige motor
En anden anbefaling fra ekspertpanelet går på i langt højere grad at bruge det offentlige indkøb til at drive nye produkter frem.

VKO's hysterisk fokus på udlicitering i den offentlige sektor har simpelt hen været en stopklods for samarbejdet mellem private udviklere og det offentlige.

På ét år er Danmark faldet fra en 20. plads til en 63. plads.

også gør Lars Barfod sig lystig på egen fiasko uden at forstådet sammenhængen ...jeg græmmes.

http://www.information.dk/312498