Baggrund
Læsetid: 2 min.

EU gennemtvinger dansk forbud mod snus

Regeringen står til at komme i mindretal, når den nu vil følge EU’s krav om at forbyde salget af snus
Indland
10. september 2012

Efter et års kamp mod EU strækker regeringen våben og vil forbyde salget af snus i Danmark.

Kapitulationen kommer, efter at EU-Kommissionen i juni tog det første skridt mod at trække Danmark for EF-domstolen ved i en såkaldt åbningsskrivelse at advare om, at snussalget er i strid med EU’s tobaksdirektiv. Direktivet forbyder salg af enhver form for tobak, som indtages oralt.

»Den danske regering tager Kommissionens vurdering til efterretning og har på det grundlag besluttet at fremsætte et lovforslag inden udgangen af marts 2103, der fastsætter et dansk forbud mod salg af løs snus,« skriver sundheds- og forebyggelsesminister Astrid Krag (SF) således i et notat til Folketingets Europaudvalg.

I Danmark har det hidtil været lovligt at forhandle snus i løsvægt, hvorimod det er forbudt at sælge snus i poser – også kaldet portionssnus.

Men ifølge EU har Danmark heller ikke lov til at sælge løssnus.

Salget af snus – både i løsvægt og poser – er nemlig kun tilladt i Sverige. Hvilket skyldes, at svenskerne af kulturelle årsager har fået lov til fortsætte vanen med at proppe tobak op under overlæben.

Hverken Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance eller Enhedslisten vil dog være med til helt at forbyde salget af snus. Og dermed har SRSF-regeringen ikke flertal for sit lovforslag. I givet fald vil det være første gang i regeringens levetid, at den kommer i mindretal.

Helt hen i vejret

»Venstre kan ikke støtte et sådan forbud, som er for vidtgående. Det vil blot medføre to ting: At folk køber snus i udlandet – og at det bliver handlet under disken, eller illegalt, i Danmark,« siger Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde.

Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen, henviser til, at det er mindre farligt at bruge snus end at ryge tobak.

»Dermed ikke være sagt, at snus er sundt. Men jeg ser det mere som udtryk for, at tobaksindustrien bruger EU til at fremme sine egne interesser. Jeg kan ikke forestille mig, at vi kan stemme for et sådant lovforslag,« siger Per Clausen.

Dansk Folkeparti og Liberal Alliance ønsker tværtimod, at danskerne også skal lov til at købe snus i poser.

»Forbuddet er helt hen i vejret. Regeringen skulle snarere liberaliseret salget af snus yderligere,« siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt.

»Det er vanvittigt, at EU vil forbyde snus – og at regeringen ikke sætter foden ned. Erfaringerne fra Sverige viser netop, at folk går fra røgtobak til snus,« lyder det fra Liberal Alliances sundhedsordfører, Joachim B. Olsen.

Kræftens Bekæmpelse erkender, at snus er mindre skadelig end rygning, men projektchef Niels Them Kjær understreger, at vanen stadig stadig øger risikoen for for eksempel kræft i mundhulen og bugspytkirtlen. Og selv om det kun én procent af danskerne som bruger snus, så frygter Niels Them Kjær, at vanen breder sig:

»Vi kan frygte, at det vil gå ligesom med vandpiber. For 10 til 15 år siden ville du aldrig have gættet på, at gamle libanesiske mænds vaner lige pludselig skulle blive et hit i Vesteuropa.«

Rettelse: I artiklen var der desværre blevet byttet om på to ord i et citat af Joachim B. Olsen, sundhedsordfører for Liberal Alliance. Citatet lød: »(...) Erfaringerne fra Sverige viser netop, at folk går fra snus til røgtobak:« Der skulle have stået, at svenskerne går fra røgtobak til snus. Citatet er rettet i denne version af artiklen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvis EU skal være tobaksfri i år 2050, og det kan vel ingen, - i hvert fald ingen skatteborger, være imod, bør den danske regering samarbejde med EU på dette område.

Derfor er det underligt, at hverken Venstre, Liberal Alliance eller Enhedslisten vil dog være med til helt at forbyde salget af snus.

Dansk Folkepartis modstand til forslaget er jo forudsigeligt, for de er imod alt, hvad der er sund fornuft. Men heldigvis er det et ligegyldigt parti, der har stillet sig helt uden for indflydelse.

EU er på mange måder ved at udvikle sig til et fascistisk paradis.

Forbud er ikke altid vejen frem. Snusforrnuft :)

EU burde hellere beskæftige sig med natarbejde - det natarbejde som bevisligt gør tusinder af mennesker syge - ja, også af kræft. Natarbejde er usundt og stressende for den menneskelig krop, det nedbryder immun-forsvaret, da folk som ofte arbejder om natten får dagslys nok til den kirtel i hjernen, som producerer - melanin. Og dermed kan folk få depressioner, sygdomme mv. og kræft.

Kræft får de, måske ikke direkte af natarbejdet, men fordi natarbejde oftere giver lyst til fede og tunge sager som alkohol, wienerbrød, cigaretter, og tung, fed mad.

Og hvad er der med vand-piberne? Er de populære mere herhjemme? Ikke mig bekendt. Og er det kun i et bestemt segment (gruppe) af befolkningen, at de er populære, altså unge mænd og kvinder, som lige skal prøve, hvordan det er ryge på en sådan til nogle fester i studie-årene?

Og han frygter at vanen breder sig - nej, han gør ej.
Han er bekymret for stort set alting - han har ingen tillid til at folk godt selv kan finde ud at administrere deres eget liv, derfor skal MOR (her EU) nok hjælpe dig med det - ud fra devisen om at tillid er godt, men kontrol er bedre. Og dette her ikke et angreb på mødre eller kvinder generelt - dette er et angreb på den bekymrings-industri som er vokset op her i landet, direkte importeret fra USA og hvis råb er dette:

won't you think of the children.

Og på den baggrund får alt forbudt - også når der ikke er nogen rimelig grund til dette...

Sören Tolsgaard

Jeg kender nogle pensionister, som - relativt fornuftigt -har erstattet cigaretter med snus. Skal de mon tilbage til cigaretterne?

Hvad med nikotintyggegummi og nikotinplaster, skal de mon også forbydes?

Tobaksindustrien og overformynderiet går i denne sag hånd i hånd i EU.

John Vedsegaard

Jeg er heldigvis blevet både tobak og snusfri, men forbud har vi på en eller anden måde rigeligt af.

Der er et nyt forretningsområde for banderne, hvor kommer Snusstreet til at ligge.

Nu er kræftens bekæmpelse igen fuld af løgn - det er klart dokumenteret at svensk snus ikke giver kræft i mundhulen, bl.a. derfor blev kræftadvarslerne på snusdåserne fjernet i 2011.

http://www.biomedcentral.com/1741-7015/7/36/abstract

Er selv holdt op med at ryge ved hjælp af svensk snus, uden de store problemer - efter 40 års rygning.

Undersøgelser viser at svensk snus er 95% mindre skadeligt end røgtobak - så de eneste der vinder noget ved et forbud af portionssnus er medicinalindustrien.

Sverige er undtaget fra EU reglerne fordi man mener at snusbrugt i Sverige er traditionelt betinget - men traditionen for brug af snus i Danmark er mindst lige så gammel som den er i Sverige