Læsetid: 2 min.

EU gennemtvinger dansk forbud mod snus

Regeringen står til at komme i mindretal, når den nu vil følge EU’s krav om at forbyde salget af snus
10. september 2012

Efter et års kamp mod EU strækker regeringen våben og vil forbyde salget af snus i Danmark.

Kapitulationen kommer, efter at EU-Kommissionen i juni tog det første skridt mod at trække Danmark for EF-domstolen ved i en såkaldt åbningsskrivelse at advare om, at snussalget er i strid med EU’s tobaksdirektiv. Direktivet forbyder salg af enhver form for tobak, som indtages oralt.

»Den danske regering tager Kommissionens vurdering til efterretning og har på det grundlag besluttet at fremsætte et lovforslag inden udgangen af marts 2103, der fastsætter et dansk forbud mod salg af løs snus,« skriver sundheds- og forebyggelsesminister Astrid Krag (SF) således i et notat til Folketingets Europaudvalg.

I Danmark har det hidtil været lovligt at forhandle snus i løsvægt, hvorimod det er forbudt at sælge snus i poser – også kaldet portionssnus.

Men ifølge EU har Danmark heller ikke lov til at sælge løssnus.

Salget af snus – både i løsvægt og poser – er nemlig kun tilladt i Sverige. Hvilket skyldes, at svenskerne af kulturelle årsager har fået lov til fortsætte vanen med at proppe tobak op under overlæben.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvis EU skal være tobaksfri i år 2050, og det kan vel ingen, - i hvert fald ingen skatteborger, være imod, bør den danske regering samarbejde med EU på dette område.

Derfor er det underligt, at hverken Venstre, Liberal Alliance eller Enhedslisten vil dog være med til helt at forbyde salget af snus.

Dansk Folkepartis modstand til forslaget er jo forudsigeligt, for de er imod alt, hvad der er sund fornuft. Men heldigvis er det et ligegyldigt parti, der har stillet sig helt uden for indflydelse.

EU burde hellere beskæftige sig med natarbejde - det natarbejde som bevisligt gør tusinder af mennesker syge - ja, også af kræft. Natarbejde er usundt og stressende for den menneskelig krop, det nedbryder immun-forsvaret, da folk som ofte arbejder om natten får dagslys nok til den kirtel i hjernen, som producerer - melanin. Og dermed kan folk få depressioner, sygdomme mv. og kræft.

Kræft får de, måske ikke direkte af natarbejdet, men fordi natarbejde oftere giver lyst til fede og tunge sager som alkohol, wienerbrød, cigaretter, og tung, fed mad.

Og hvad er der med vand-piberne? Er de populære mere herhjemme? Ikke mig bekendt. Og er det kun i et bestemt segment (gruppe) af befolkningen, at de er populære, altså unge mænd og kvinder, som lige skal prøve, hvordan det er ryge på en sådan til nogle fester i studie-årene?

Og han frygter at vanen breder sig - nej, han gør ej.
Han er bekymret for stort set alting - han har ingen tillid til at folk godt selv kan finde ud at administrere deres eget liv, derfor skal MOR (her EU) nok hjælpe dig med det - ud fra devisen om at tillid er godt, men kontrol er bedre. Og dette her ikke et angreb på mødre eller kvinder generelt - dette er et angreb på den bekymrings-industri som er vokset op her i landet, direkte importeret fra USA og hvis råb er dette:

won't you think of the children.

Og på den baggrund får alt forbudt - også når der ikke er nogen rimelig grund til dette...

Sören Tolsgaard

Jeg kender nogle pensionister, som - relativt fornuftigt -har erstattet cigaretter med snus. Skal de mon tilbage til cigaretterne?

Hvad med nikotintyggegummi og nikotinplaster, skal de mon også forbydes?

Tobaksindustrien og overformynderiet går i denne sag hånd i hånd i EU.

Nu er kræftens bekæmpelse igen fuld af løgn - det er klart dokumenteret at svensk snus ikke giver kræft i mundhulen, bl.a. derfor blev kræftadvarslerne på snusdåserne fjernet i 2011.

http://www.biomedcentral.com/1741-7015/7/36/abstract

Er selv holdt op med at ryge ved hjælp af svensk snus, uden de store problemer - efter 40 års rygning.

Undersøgelser viser at svensk snus er 95% mindre skadeligt end røgtobak - så de eneste der vinder noget ved et forbud af portionssnus er medicinalindustrien.

Sverige er undtaget fra EU reglerne fordi man mener at snusbrugt i Sverige er traditionelt betinget - men traditionen for brug af snus i Danmark er mindst lige så gammel som den er i Sverige