Nyhed
Læsetid: 3 min.

Jurister: Der må være andet end graffiti og hærværk

Målet for de 14 venstrefløjsaktivister, som natten til i går blev anholdt, var at protestere mod ’den massive repression’, som de mener, venstrefløjen er udsat for. En redaktør og tidligere aktivist mener, at der bliver skudt gråspurve med kanoner, men ifølge flere jurister må der ligge mere bag PET’s overvågning
Målet for de 14 venstrefløjsaktivister, som natten til i går blev anholdt, var at protestere mod ’den massive repression’, som de mener, venstrefløjen er udsat for. En redaktør og tidligere aktivist mener, at der bliver skudt gråspurve med kanoner, men ifølge flere jurister må der ligge mere bag PET’s overvågning
Indland
20. september 2012

Det, jeg kan se, er, at de har været ude og lave noget graffiti, og så har de kastet noget maling. Der rykker PET og politiet simpelthen ind og anholder, men de må jo løslade dem igen. Der er ikke engang grundlag for varetægtsfængsling. Så vi er ude, hvor der bliver skudt gråspurve med kanoner,« siger redaktør på det venstreorienterede netmedie modkraft.dk, Rune Eltard-Sørensen, om PET’s anholdelser af 14 personer fra det venstreorienterede miljø i København natten til i går.

Rune Eltard-Sørensen har selv tidligere deltaget i aktioner, blandt andet var han en af de to, der i 2003 kastede maling mod Anders Fogh Rasmussen og Per Stig Møller i protest mod Danmarks deltagelse i Irak-krigen.

De 14 personer blev anholdt for at forhindre, at »grupper eller enkeltpersoner gennem strafbare handlinger søger at nå politiske eller ideologiske mål«, som det hedder i PET’s pressemeddelelse. Men i går blev de alle løsladt, og ingen af dem vil blive fremstillet i grundlovsforhør med krav om fængsling. De vil dog alle blive tiltalt for hærværk, blandt andet har de med spraymaling skrevet »fuck kapitalisme« på en Nordea-bank på Nørrebro og kastet maling på køretøjer ved Politiskolen.

Ikke bare hærværk

Sagen er blot endnu en i rækken af episoder, hvor PET de seneste par år har overvåget og anholdt personer fra det venstreradikale miljø. I 2010 anholdt PET en mand for at have registreret oplysninger om politiske modstandere, og i 2011 blev fem mænd anholdt for at planlægge og udføre flere brandattentater.

Set i det lys hører tirsdag nats tilfælde af hærværk til i den mildere ende, og det rejser spørgsmålet om, hvad der har været PET’s grundlag for at overvåge de 14 personer.

Ifølge flere jurister er det meget sandsynligt, at PET har haft andre grunde til at overvåge dem end mistanker om graffiti og kast med maling.

»Det er utrolig svært for mig at sige, om det er, fordi de har forbindelse til de her brandattentater. Det vil være ren spekulation, men man må næsten formode, at det er noget i den retning. For hvis PET bruger ressourcer på bare at overvåge folk, der har en historie med at lave hærværk, så mener jeg, at man kunne bruge ressourcerne bedre,« siger Jacob Mchangama, chefjurist i den borgerlige tænketank CEPOS.

Han bakkes op af Eva Smith, professor i jura ved Københavns Universitet.

»Det må næsten være sådan, at PET har holdt øje med dem af andre grunde, og så er de pludselig faldet over det her. Jeg kan ikke spekulere i hvorfor, men det virker stærkt usandsynligt, at de skulle overvåge dem, bare fordi de laver graffiti og kaster med maling,« siger hun.

’På grund af holdningerne’

Her mener Rune Eltard-Sørensen dog, at det er sandsynligt, at PET’s overvågning udelukkende skyldes, at de 14 personer hører hjemme på den aktivistiske venstrefløj.

»Det er jo på grund af deres holdninger, fordi de er revolutionære aktivister. Når man åbent erklærer sig som modstander af kapitalismen og det parlamentariske system, som vi kender det, så bliver man betragtet som et samfundsproblem,« siger han og peger på, at hvis politiet havde haft mistanke om, at de 14 aktivister havde yderligere planer, så ville de ikke være blevet løsladt uden at komme i grundlovsforhør.

»Jeg er ikke i tvivl om, at hvis der havde været skyggen af noget som helst, der minder om noget, man kunne varetægtsfængsle dem for, så havde de gjort det.«

I en aktionserklæring, som i går blev offentliggjort på modkraft.dk, skriver de 14 aktivister blandt andet, at hærværket er gået ud over »repressive institutioner, der står for bl.a. at lovgive om at administrere og udføre den kriminalisering, som venstrefløjens aktivister bliver udsat for.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Så kaster svigermordrømmen Jacob Mchangama al liberal troværdighed ned i møddingen og ender sammen med de andre lakajer fra Cepos:

»Det er utrolig svært for mig at sige, om det er, fordi de har forbindelse til de her brandattentater. Det vil være ren spekulation...« siger Mchangama.

Med en lille smule indsigt i hvordan PET i årevis legede med gruppen fra Blekingegade, skulle PET så pludselig miste besindelsen og anholde 'formodede politiske attentatmænd' fordi de ejer en bred spritmarker?

Det vil være ren spekulation... siger Mchangama. Næh, gu er det ej. Det ér en meget uliberal lyst til at se aktivister fra venstrefløjen under terroranklage. Phuha.

Næh, Mchangamas drøm om et liberalt civilsamfund er under voldsomt pres, men da han har blikket stift rettet mod toppen af samfundet og viser stor omsorg for deres penge, så ser du det ikke, og vil heller ikke se det.

Cepos skulle som liberal tænketank have krævet en revision af terrorlovene for længst. Min Swisstool er stadig ulovlig ...

Og de 14 aktivister de er løsladt... ren øvelsesanholdelse.

Steffen Nielsen

Det virker til de to jurister har forvildet sig til at tro at Danmark er en retsstat, hvor borgerne ikke bliver overvåget og anholdt for bagateller.

Torben Lindegaard

Det var Per Stig Møller, daværende udenrigsminister, der blev tilsvinet med maling sammen med Anders Fog Rasmussen, ikke Helge Adam Møller.

Det er i øvrigt helt fint, hvis PET har forhindret tilsvarende overfald.

Hva' mener mon Pernille Rosenkrantz-Theil ?????

Dorte Sørensen

Torben Lindegaard
Det virkede også foruroligende på mig, at journalisten ikke havde sat sig bedre ind i den gamle malersag.

Men så forstår jeg ikke .at du mener at PET skal bruge resourcer på at overvåge folk fra venstrefløjen. Mener du virkelig at forebyggende anholdelser er et middel i et retssamfund.

PS: Malingen på Fogh Rasmussen og Møller skulle jo bare vise, at regeringen var gået i krig uden om FN og havde blod på hænderne. Lidt tæpperens og et ny sæt tøj var vel ikke en så stor katastrofe. Hvorfor blev de to unge drenge ikke sat til at rense tæpperne og tøjet - havde det ikke været en mere passende straf.

Grethe Preisler

Det kunne jo også tænkes, at "hjernetrusten" bag de ungdommelige rudeknusere og graffitimaleres aktion var bedre til at flyve under efterretningstjenesternes radar, end genierne i PET kalkulerede med, da de gav ordenspolitiet et tip om, hvor der med fordel kunne sættes ind for at 'genoprette lov og orden' i det københavnske gadebillede.

For de gamle, der faldt, er der ny over alt. Man soll sich nicht verblüffen lassen over den visdom, hvormed verden regeres under skiftende økonomiske konjunkturer.

Tak - Grethe - for at bringe den gamle sønderjyske kampsang i nødvendig erindring ...

Intetsigende artikel. To jurister, som reelt ikke ved mere om sagen end hvad vi alle har kunnet læse i aviserne, udtaler sig i vage vendinger og bløde formodninger...indholdsløst!

Andreas Prætorius

@ Dothe:
Jo det er jo den normale straf for at lave malings-relateret hærværk, at få lov til at fjerne den igen. Det må da også gælde hvis det er statsministeren man har malet ;)

carsten vinter hansen

@Toben lindegaard / läs fra artiklen:

Rune Eltard-Sørensen har selv tidligere deltaget i aktioner, blandt andet var han en af de to, der i 2003 kastede maling mod Anders Fogh Rasmussen og Per Stig Møller i protest mod Danmarks deltagelse i Irak-krigen.!

ikke et ord om hegle adam idenne her...

Jens Overgaard Bjerre

I et kapitalistisk samfund, hvor storindustri og storfinansen har magten, er det de venstreorienterede som udgør en fare. I Tyskland dukker der jævnligt skandaler op om uduelige efterretningstjenester, når det gælder de højreorienterede grupper som f.eks. ny-nazister. Det kniber gevaldigt, at afsløre deres forbrydelser, som inkluderer drab, ildpåsættelse og vold. I Danmark er det vel nærmest en slags forbrydelse i sig selv, at være venstreorienteret. Og der skal åbenbart ikke meget til før PET sætter alle sejl til. De borgerlig og de tidligere socialistiske partier, SF og S, smiler rørt og indforstået. Eller hvad?

Der var mere bag. Her er de egentlige formodet planlagte, alvorlige forbrydelser.

http://politiken.dk/bagsiden/atsbagsiden/ECE1758723/venstrefloejsaktivis...

Heri er også den tidligere operative chefs vurdering.

"Det virker til de to jurister har forvildet sig til at tro at Danmark er en retsstat, hvor borgerne ikke bliver overvåget og anholdt for bagateller."

6 likes.

Det er fandme uhyggeligt hvor lidt det danske demokrati værdsættes

Nævn jeres favoritland - altså et land i denne verden - ikke et fremtidigt samfund.

.

Nemoland

eller Legoland

@Steen Jensen
Er det ikke netop grundlaget for den betragtning, at man faktisk værdsætter demokratiet og helst ikke så det ophævet?

Daniel Mikkelsen

Vi har set det med flere "terror" anholdelser som de har måtte løslade efter længere tid i varetægt med en fed erstatning i lommen (glasvejsagen som endte med 1 million kr i erstatning til en af de anholdte).
Denne sag minder lidt om nogle af de "terror" sager for det eneste argument man kan komme på omkring PET´s deltagelse er at de er aktivistiske venstreorienterede men som tilfældet var med "terror" sagerne så virker indsamlingen af beviser noget lemfældig og som vi kan se er de alle blevet lødsladt igen med en sigtelse for hærværk (!!).
Siden hvornår er rigets sikkerhed blevet truet af nogle der skriver "fuck kapitalismen" på en bank ??!. Ud over det er det mere på sin plads en nogensinde at skrive lige netop dét

Hanne Gregersen

Meget trist udvikling, at man øjensynligt ikke må stille spørgsmålstegn ved Rune Eltard-Sørensens motiver....... pluralismen er under pres i st Kongensgade !

Anders Poulsen

Jeg syntes der blev så stille omkring de farlige danske terrorrister.

Så er det godt man kan sidde og fornøje sig med youtube videoer om hvordan det hele startede, alt imens boxcutteren bliver brugt til at skrue skruen lidt mere løs, hvis den da ikke både er tabt og forsvundet allerede.

Og hva sketer der med alle de rockere som "absolut ikke havde noget med det at gøre"

Gaaabbb !

http://www.youtube.com/watch?v=yuC_4mGTs98