Læsetid: 2 min.

Justitsministeriet mørklægger sager om udsendelse til Irak

Rigspolitiet vil ikke oplyse, om det er muligt at tvangshjemsende iranske kurdere til Irak. Nu er sagen overgået til Justitsministeriet, der heller ikke vil udtale sig. Mærkværdigt, siger ekspert om forløbet
Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, kalder det ’meget mystisk’, at man ikke kan få svar på, om iranske kurdere sendes tilbage til KRI eller ej.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, kalder det ’meget mystisk’, at man ikke kan få svar på, om iranske kurdere sendes tilbage til KRI eller ej.

Marie Hald

10. september 2012

I over et halvt år har Information forgæves forsøgt at få svar på det enkle spørgsmål, om det er muligt at sende iranske kurdere, der har fået afslag på asyl i Danmark, til den nordlige kurdiske region i Irak (KRI).

I december sidste år gjorde Flygtningenævnet det til ny praksis, at KRI kan bruges som såkaldt første asylland for iranske kurdere, der har boet i flygtningelejre i Irak, men er flygtet til Danmark. Men på trods af flere henvendelser har det indtil nu ikke været muligt at få et svar på status for udsendelserne fra Nationalt Udlændinge Center (NUC) under Rigspolitiet, der har ansvaret for udsendelsessager.

I juni lød et foreløbigt svar, at der ville komme »svar fra NUC, når de kan sige noget konkret. Noget tyder på, at det ikke varer så længe«. Men efter det i juli kom frem, at Irak tilsyneladende har brudt hjemsendelsesaftalen med Danmark, henviser politiet nu til Justitsministeriet, der har overtaget sagen. Ministeriet vil dog heller ikke udtale sig.

»Vi kan ikke sige noget om status på nuværende tidspunkt,« lød det fra ministeriet i en mail i begyndelsen af august.

Løsning skal findes hurtigt

I februar, da Information første gang spurgte til, om det var muligt at sende de iranske kurdere tilbage til KRI, svarede Nationalt Udlændinge Center, at sagen på det tidspunkt var på »et indledende stadie«, men at de afviste asylansøgere havde oplyst, at de »ikke vil medvirke til en frivillig udsendelse til Nordirak«, og at »Rigspolitiet overvejer for tiden den videre sagsbehandling«.

Nu har Justitsministeriet så overtaget sagen, hvilket undrer adjunkt ved Aalborg Universitet og ph.d. i flygtningeret Jesper Lindholm.

»Det virker mærkværdigt, at sagen er overgået til Justitsministeriet, men det skyldes nok, at man vil forsøge at se, om man ikke kan forhandle en løsning på plads i forhold til den tidligere hjemsendelsesaftale med Irak,« siger Jesper Lindholm, men tilføjer, at der hurtigst muligt bør findes en løsning.

»Det er i orden, at man undersøger mulighederne for en aftale med Irak om hjemsendelse, men det må ikke tage særlig lang tid. Det er ikke i nogens interesse, at en asylansøger går og venter på en afgørelse i halve eller hele år.«

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, har stillet en række folketingsspørgsmål til justitsminister Morten Bødskov (S):

»Der er en række eksperter, der advarer mod at sende de iranske kurdere tilbage til KRI, og de advarsler, mener vi, man skal tage alvorligt,« siger Johanne Schmidt-Nielsen, der samtidig undrer sig over, at hverken Rigspolitiet eller Justitsministeriet vil svare på, om det overhovedet kan lade sig gøre.

»Det virker meget mystisk, at man ikke engang kan få svar på, om man sender iranske kurdere tilbage til KRI eller ej. Det burde være et ret simpelt spørgsmål at svare på.«

Information har siden spurgt Justitsministeriet om en kommentar, men ministeriet vil ikke udtale sig, før spørgsmålene i Folketinget er besvaret.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvad er det egentlig, de pønser på?

Når man søger at skjule en så banal sag, er der i hvert fald god grund til at frygte, at demokratiet skal fuppes, og menneskerettighederne skal overtrædes.

Og denne opfattelse styrkes især af, at Bødskov er part i sagen.