Nyhed
Læsetid: 4 min.

På jagt efter borgerligheden

Konservative skal være Danmarks mest borgerlige parti, slog partileder Lars Barfoed fast flere gange under partiets landsråd i weekenden. Men hvad er borgerlighed i 2012?
Selv om Konservative fik en ordentlig lussing ved sidste valg og siden har stået rigtig dårligt i meningsmålingerne, var partimedlemmerne optimistiske, da de mødtes til konservativ landsråd i Herning i går. Borgerligheden skal redde partiet, mener de.

Selv om Konservative fik en ordentlig lussing ved sidste valg og siden har stået rigtig dårligt i meningsmålingerne, var partimedlemmerne optimistiske, da de mødtes til konservativ landsråd i Herning i går. Borgerligheden skal redde partiet, mener de.

Tony Brøchner

Indland
1. oktober 2012

Irritationen lyste ud af ham, selv om det var tydeligt, at han var forberedt på at få spørgsmålet. Men han virkede bare til at have så inderligt meget imod at svare på det. Han kiggede ned i gulvet, trak vejret dybt og begyndte så på den remse, han på forhånd vidste, han skulle af med på et eller andet tidspunkt i løbet af dagen, når en journalist spurgte:

»Hvad er egentlig forskellen på jer Konservative og Venstre?«

»Det er noget sjovt noget det med forholdet mellem Konservative og Venstre,« indledte Lars Barfoed, partileder for Konservative, sit svar.

»Jeg vil ikke fortælle om Venstres politik. Min måde at drive politik på er ved at fortælle, hvad Konservative står for,« sagde han.

Og det fik han også mulighed for i løbet af weekenden, hvor op mod 800 medlemmer af Konservativevar samlet til landsråd i Herning. Her var de samlet for at blive enige om et nyt partiprogram, der skal erstatte det nu forhenværende program, som nåede at overleve i 12 år. 12 år, hvor de konservative sad i regeringog dannede et tæt partnerskab med Venstre, og derfor var spørgsmålet også så oplagt, når Lars Barfoed foretrukne sætning hele weekenden var:

»Konservativeskal være Danmarks mest borgerlige parti.«

»Vi har sat den ene reformdagsorden efter den anden de sidste 10år,« fortsatte Lars Barfoed sit svar på, hvordan de konservatives borgerlighed adskiller sig fra Venstres og Dansk Folkepartis.

»Det har vi også gjort i dag. Det har Venstre aldrig været med på, og selv i dag afviser Venstre de forslag til reformer, vi foreslår. Hver gang vi er kommet med borgerlige reformforslag, harVenstre været imod. Men vi fik det gennemført. Vi fik ændret efterlønnen. Vi fik dagpengereformer. Vi fik skattelettelser. Vi er et mere markant borgerligt reformparti, end Venstre er. Men grundlæggende har vi et helt andet afsæt, fordi konservatisme ikke er liberalisme. Jeg har ingen intentioner om at skulle angribe Venstre eller i øvrigt markere mig specielt i forhold til Venstre,« fuldendte Lars Barfoed sit svar.

Frihed og fællesskaber

Stemningen blandt Konservative græsrødder var god og løssluppen på landsrådet. Selv om partiet fik et af sine ringeste valg for et års tid siden, vel næppe har været længere væk fra ministerkontorerne, og at parkeringspladsen ved Herning Messecenter ikke længere blev fyldt af ministerbiler, emmede foyeren af optimisme. En optimisme, der helst ikke ville se bagud – men kun fremad.

En, der har et helt aktuelt billede af, hvor den konservative borgerlighed skal findes lige nu, er partiets gruppeformand, Brian Mikkelsen. Han var på landsrådet formand for det redaktionsudvalg, der skulle forsøge at forene de ændringsforslag, medlemmerne havde stillet til de udkast til nyt partiprogram, som partiets hovedbestyrelse havde godkendt.

»Vi er et pragmatisk og reformorienteret parti, som ikke tror på, at der findes et ideologisk funderet idealsamfund, som vi partout skal stræbe hen imod. Så vi adskiller os fra socialismen og liberalismen, fordi løsningerne ikke bare kan slås op i en gammel bog,« siger Brian Mikkelsen.

Giv ansvaret tilbage til borgerne kalder de konservative deres nye partiprogram, der sætter ord på, hvordan partiet bliver det mest borgerlige parti i Danmark.

»Der skal være en god balance mellem frihed og fællesskaber inden for de naturligt givne fællesskaber. Det er først og fremmest familien og vores fædreland. Der skal vi skabe så frie rammer som muligt for den enkelte. Vi insisterer på, at dansk kultur, historie, kristendom og vores kongehus er blivende værdier, som skal være base for den politik, vi fører,« siger Brian Mikkelsen.

Og den linje må man sige, der var opbakning til blandt de delegerede. Den største applaus fik Lars Barfoed, da han i sin åbningstale sendte en tak til de danske soldater i Afghanistan. Og da tidligere folketingsmedlem Helge Adam Møller spontant bad om taletid, fordi Konservativ Ungdom havde stillet forslag om, at partiet skulle arbejde for at afskaffe værnepligten, høstede han et meget medlevende bifald for at stille et »modændringsforslag«, så de Konservative i stedet fortsat »kæmper« for værnepligten.

På listen over borgerlige reformer, hvor Lars Barfoed ifølge sig selv har sat flueben ud for en lang række, er der efter landsrådet kommet et par nye ønsker. Øverst står nu en reform af det, som Barfoed kalder »Tilskudsdanmark.«

»Det her samfund bliver mere og mere bureaukratisk. Vi har en voksende jungle af tilskud, der er tossede. Det skal der ryddes op i,« siger Lars Barfoed.

I de kommende uger forventes det, at justitsminister Morten Bødskov (S) vil indkalde Folketingets partier til forhandlinger om en reform af Kriminalforsorgen. Her ønsker Konservative, at der bliver bygget et nyt fængsel specielt til rockere.

»Det er rigtig godt, at politiet er så gode til at fange rockere og bandemedlemmer, men så skal vi altså også have nogle fængsler, vi kan placere dem i. De skaber utryghed i samfundet, og det kan vi ikke have,« siger Lars Barfoed.

Med et nyt partiprogram under armen er Lars Barfoed klar til at forsøge at overbevise flereom, at Konservative er partiet for borgerligheden. Men med den nedtur, partiet har oplevet de seneste år, er han godt klar over, at vælgerne ikke automatisk vil valfarte tilbage til partiet.

»Det kommer ikke fra den ene dag til den anden. Vi laver nu en rigtig god platform, så skal vi kommunikere det klart og tydeligt i de kommende uger og måneder. Vi skal ikke sige et eller andet smart for at få stemmer. Jeg vil hellere have en stabil opbygning, fordi så holder det også på længere sigt.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Borgerligheden er jo lige her:

“Social-demokraterne lever i den opfattelse, at staten skal kickstarte os ud af krisen, men staten kan ikke så meget som kickstarte en rusten Puch Maxi”
Partiformand Lars Barfoed

i form af Barfods mangel på logik...naturligsvis kan det være svært - ja umiligt - at starte en 'rusten' Puch Maxi.

...men dansk erhvervsliv er absolut ikke rustent, der mangler blot benzin på tanken, et spark i kickstarteren, og kvalificeret styring:

http://www.information.dk/312485

Ignorante?

Desværre er borgerlighed blevet synonym med indskrænkethed og dumhed.

steen ingvard nielsen

Hvad er borgerlighed

Der der det som 75 - 80 % af Danmarks befolkning er, så det er ikke et fy ord længere.

Efter 10 år med en borgerlig regering er der ingen der undrer sig over det længere, nu er selv SF komme med i den borgerlige lejer.
Jeg vil æde min gamle hat på at regeringen laver væsentlige aftaler fra nu af med Venstre og udelukkende med Venstre.

" Så vi adskiller os fra socialismen og liberalismen, fordi løsningerne ikke bare kan slås op i en gammel bog," citeres det i artiklen.

HVIS man lige ser bort fra hvem, der udtaler disse ord, så lyder det ret sympatisk.

Ideologer og fundamentalistiske religiøse ledere er lige usympatiske - så god pragmatisme i både stort og småt er fint.

Den nuværende regering er vel et pragmatisk forsøg, som er ved at blive undermineret af dem, der vil have "den rene vare" som vlkår for at "lege med de andre".

Hvis man mod forventning på borgerlig side kan levere bredt favnende pragmatiske løsninger lavet sammen med andre pragmatikere - så fint ?

steen ingvard nielsen

Smalle world

Enten eller,

Man kan vist desværre ikke sige noget generelt om hvad ideologer er, desværre heller ikke hvad pragmatikere er, det afhænger helt af situationen, det ville være det samme som at forsøge at modbevise at alt er relativt.

Det ville da være skønt hvis verden var så gennemskuelig.

steen ingvard nielsen

Small world

Enten eller,

Man kan vist desværre ikke sige noget generelt om hvad ideologer er, desværre heller ikke hvad pragmatikere er, det afhænger helt af situationen, det ville være det samme som at forsøge at modbevise at alt er relativt.

Det ville da være skønt hvis verden var så gennemskuelig

Steen:

Man bliver ikke nødvendigvis borgerlig af at stemme borgerligt. De fleste vælgere er så flygtige, at de sætter deres kryds hvor de tror, flertallet vil sætte sit kryds.

Kære Steen Ingvard Nielsen.

Blot til din "relativitets-bemærkning" den lille "sløjfe" , at hvis alt er relativt, så er den sandhed, at alt er relativt, også relativ ? ( og dermed er relativismen ude i nogle forklarings-vansleligheder ?)

Borgerlig betyder:

Frivilligt indskrænket (der er så meget man ikke må)
reaktionær
fantasiløs
kedelig
ensporet
racistisk
chauvinistisk

Alt i alt en blanding af "dyder" som medfører løgn, undertrykkelse, vold, magtmisbrug, organiseret uretfærdighed.....
Borgelighed er grundlæggende en psykisk perversion.
Borgerlighed er en ideologisk rustning, hvis funktion er at understrege den ellers uforsvarlige holdning at ens egen måde at leve på er den bedst mulige og at man selv er et godt menneske.

Michael Møller

@Hasse Poulsen -
Du lyder helt borgerlig efter din egen definition.

steen ingvard nielsen

Jeg har jo ikke forsøgt at argumentere imod, at alt er relativt, tvært imod sagde jeg, at det derimod var ligeså vanvittigt at modsige dette, som det er at forsøge at sige noget generelt om ideologer eller om pragmatikere og jeg gentager, det vil afhænge af relationen eller som jeg vist skrev situationen.

Claus Piculell

Borgerlighed i det Nye Højres udgave er åbenbart bl.a. at gå ind for EU og national-konservatisme på én gang ...

steen ingvard nielsen

"På jagt efter borgerligheden"

En usædvanlig humoristisk overskrift, for borgerligheden er jo over alt i øjeblikket.

Borgerlighed er blevet en global stat, hvor de fleste politikkere efterhånden kigger på det samme menukort.

Det eneste bemærkelsesværdigt ved global borgerlighed er, at det enkeltes nations identitet i stigende grad vil blive udvisket.

John Vedsegaard

Mon ikke bare han er bange for ikke at komme i folketinget ved næste valg..

Der har desværre indsneget sig en stave fejl i overskriften, der skulle have stået borgerliderligheden.

Per Ørum Jørgensen er det nye borgerlige...

Han har lige startet nyt parti og blev spurgt: Hvorfor?

"Jeg er kun 42 og det er for tidligt at gå på pension"

...men, det er der nok alligevel ikke noget nyt ved.

Søren, jeg tror der skal stå borgliderlighed...

steen ingvard nielsen

@Brian Knudsen

Det er jeg meget enig i, meningsmålinger er tit/altid selvforstærkende. Derfor bør man også stille krav til hvordan de laves. Der er nogle partier der er dygtige til at udstikke enkeltsager og så ride på bølgen af vælgerreaktioner, populistiske enkeltsager flytter stemmer, som man med bankvirksomhed flytter penge fra en konto til en anden.

Nogle partier er gode til at udskrive valg efter effektive enkeltsager og mediekampagner, politik er ikke kun hyggesnak i Folketinget, det handler i høj grad om at kunne bruge medierne.