Læsetid: 1 min.

Rigsrevision gransker egenkapital

Statsrevisorerne har bedt Rigsrevisionen se nærmere på universiteternes store opsparinger
5. september 2012

På baggrund af Informations omtale af universiteternes stigende egenkapitaler, har statsrevisorerne nu bedt Rigsrevisionen om at undersøge sagen.

I 2011 fik Danmarks otte universiteter et samlet overskud på 790 mio. kr., hvilket bragte den samlede egenkapital op på 5,1 mia. kr. Universiteterne får langt størstedelen af deres penge til forskning og undervisning fra staten, men har også haft et behov for at opbygge egenkapital, efter de er blevet selvejende. Rigsrevisionen skal nu afdække, om universiteterne har været for ivrige med at ophobe formuer, siger statsrevisor Mogens Jensen (S), der har taget initiativ til undersøgelsen.

»Det er jo milliarder, vi taler om. Så det er vigtigt at få svar på, om universiteterne puger for mange penge sammen, der burde bruges på undervisning og forskning,« siger Mogens Jensen.

Han forsøgte allerede at rejse spørgsmålet i foråret efter Informations omtale. Men statsrevisorerne ville først afvente Rigsrevisionens rapport om uddannelseskvalitet. Den kom i sidste uge, og her er universiteternes egenkapital kort omtalt. Rigsrevisionen noterer, at man ikke har undersøgt årsagerne til de store egenkapitaler, men at universiteterne i højere grad skal benytte sig af deres frihed og økonomiske råderum til at sikre de studerende et minimum af forskningsbaseret undervisning.

Hidtil har universiteterne forklaret de store opsparinger med, at man polstrede sig mod usikre økonomiske bevillinger. Det er blandt andet den forklaring, som statsrevisorerne nu vil have gået efter.

Efter regeringen i sit finanslovsforslag for 2013 har lagt op til at sikre universiteternes basisbevillinger for tre år ad gangen, er Syddansk Universitet begyndt at bruge af egenkapitalen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu