Læsetid: 2 min.

Socialdemokraterne og Enhedslisten positive over for europæisk finansskat

Astrid Krag taler nu om, at EU bør gå forrest med at indføre en skat på finansielle transaktioner. S og EL positive
21. september 2012

Mens Radikale Venstre foreløbig er tavse om sundhedsminister Astrid Krag (SF) forslag om at lade EU gå forrest med at indføre en skat på finansielle transaktioner, så holder Socialdemokraterne sig ikke tilbage med at erklære deres støtte.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, kalder Astrid Krags forslag for »fornuftigt«. Magnus Heunicke henviser til, at Socialdemokraterne på deres kongres, som starter på fredag, selv skal tage stilling til et forslag om, at der »på EU’s foranledning bliver indført en skat på finansielle transaktioner på en måde, der ikke skader vækst og beskæftigelse«.

»Vi er stadig tilhængere af global skat på finansielle transaktioner. Men vi har ingen ideologiske indvendinger, hvis EU vil gå foran – hvis det sker på en måde, så det ikke skader væksten og beskæftigelsen. Det skal jo heller ikke være en lille skatteparadisø, som kan blokere for det hele,« siger Magnus Heunicke.

I regeringsgrundlaget fra oktober 2011 tales ellers om, at en sådan skat skal være »global« og få måneder senere i november afviste Skatteministeriet i et notat enhver snak om en europæisk transaktionsskat. Dengang konkluderede Skatteministeriet, at Danmark ikke støtter »en afgift alene i EU eller i nogen anden europæisk form«. Og det hed endvidere, at Danmark heller »ikke støtter dansk deltagelse, hvis der indføres en afgift på finansielle transaktioner i en gruppe af EU-lande«.

Ideologisk modstand

I løbet af foråret begyndte regeringspartierne dog at bruge vendingen, at de ikke havde nogen »ideologisk modstand« mod netop en europæisk finansskat.

For øjeblikket er 13 lande – herunder blandt andre Tyskland, Frankrig og Frankrig – i gang med at undersøge muligheden for at indføre skatten under EU’s såkaldte særlige procedure for forstærket samarbejde.

Hvilket sundhedsministeren afventer »i spænding«.

»For jeg har ingen principiel modstand mod det. Man kunne jo godt pande det ned på forhånd,« siger Astrid Krag.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) har ikke ønsket at kommentere Astrid Krags forslag med henvisning til det igangværende formandsvalg i SF.

Til gengæld er Enhedslistens skatteordfører, Frank Aaen, begejstret:

»Enhedslisten har hele tiden været fortaler for en sådan skat. Og jo flere som vil være med, jo bedre. Det er et forslag vi vil bringe op i forbindelse med de kommende forhandlinger om næste års finanslov, når vi bliver spurgt, hvor pengene skal komme fra.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ang. skat på finansielle transaktioner:
Så kom dog igang.
Det kan ikke nytte noget at vente på de Radikale fodslæbende, samfundsskadelige individer, som kun er med til at gøde jorden for endnu flere hvidvaskninger af sorte og "hvide penge" samt derivater og you name it - så længe der ikke er en offentlig regulering på bank- og finanssektoren kan man ikke skabe grobund for et samfund med en bæredygtig økonomi.
Med hensyn til de finans- og bankfolk, der flytter til enten USA eller Bahama øerne og lign. steder er der kun en ting at gøre: Lån kun penge af banker, som er omfattet af en kommende lovgivning om finansskat/ sæt dem på en sort liste og isoler dem.

Men helt ærligt, partierne i regeringen gemmer sig jo blot bag hinanden, når de hævder vilje til dit og dat, og så konkluderer at der ikke er mandater nok bag. Det hár vi aflæst herude i offentligheden. Og vi er trætte af, at høre på den lunkne undskyldning for at føre en asocial fordelingspolitik. Så hold dog op med dét pjank. Transparens er ikke noget som offentligheden forstår formidlet over spindoktorers våserier - og heller ikke fortærkesde politiske sloganer, som vi har hørt gentaget i det uendelige.

Så handling førend hensigtserklæringer. Vi har afkodet i den brede óffenlighed, at vi ikke tror på det, før vi ser det. Ikke mindst på grund af SF's vælgerbedrag for at komme til magten. Vi er slet ikke så dumme herude, kære politikere. Så er dét såmænd sagt - igen...

Med venlig hilsen