Læsetid: 3 min.

Søvndal: Når det er besværligt, skal man klemme ballerne sammen

Villy Søvndal forventer ikke, at SF’s nye formand vil ændre partiets politik. Alligevel håber Søvndal, at hans fratræden skaber fremgang
8. september 2012

Selv om Villy Søvndal allerede inden folketingsvalget var klar over, at det ville blive hans sidste som SF’s formand, så var det først efter sommerferien, at han indså, tiden var kommet.

I begyndelsen af august bad Villy Søvndal derfor sine nærmeste medarbejdere i Udenrigsministeriet om at finde plads til afgangen i ministeriet, regeringen og SF’s kalendere, mens de nærmeste af slagsen i partiet først fik beskeden tidligere på ugen.

Og torsdag klokken 21.00 ringede udenrigsministeren så til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Beskeden: Helle Thorning-Schmidt kan være tryg ved, at uanset hvem, der bliver SF’s næste formand, eller -kvinde, så trækker vedkommende ikke stikket i regeringssamarbejdet.

»SF er under alle omstændigheder committed på et regeringsprojekt, som vi er glade for,« siger Villy Søvndal i et interview med Information.

SF’s afgående formand er denne fredag eftermiddag – midt i de mange afskedsinterview – trukket ud i Udenrigsministeriets gård for endelig at kunne tænde en cigaret. Villy Søvndal sætter sig ved et cafebord, lægger benene over kors og trækker et askebæger hen til sig.

»Man må bare anerkende, at det at føre et parti ind i en regering i en periode, hvor vi er i den værste økonomiske krise siden 1930’erne, det kommer man altså ikke igennem uden knubs. Og de knubs har vi så taget. Men jo mere vi får foldet regeringsprojektet ud, jo mere vil man sige: Det var rigtigt, hvad I gjorde«.

Hver formand har sin form

– Du kan vel ikke være tilfreds med de meningsmålinger, SF efterlades med?»Selvfølgelig er det ikke tilfredsstillende. Men det er afgørende, om SF slås for de rigtige dagsordner: Det grønne Danmark, forsvaret for velfærden, kampen for social retfærdighed og – på mit eget område – en ny dansk udenrigspolitik.– Er du alligevel ikke skuffet over din sortie efter i en periode at have været Danmarks populæreste politiker?

»Jeg har en alder, hvor jeg ved, at det går op og ned. Når det går nemt, så er det rigtig sjovt. Når det er lidt mere besværligt, så er det, at man skal klemme ballerne sammen og arbejde hårdt. Og der er jeg sikker på, at det her formandsvalg vil betyde en ny fremgang for SF over tid.«

– Hvis du ikke forudser, at SF’s politik ændres med den nye formand, hvorfor skulle der så komme ny fremgang?

»Det er klart, at vi har et regeringsprogram, og det er en regering forpligtet af. Men faren ved et regeringssamarbejde, hvis man ikke passer på, er, at det er meget ’her og nu’-orienteret. En ny formands opgave bliver også at sætte de lange mål for SF«.

– Hvordan vil du selv fremover udfylde din nye rolle i dansk politik?

»Jeg bliver en mere ren udenrigsminister. Men selvfølgelig vil jeg blande mig fra mine poster i regeringen, folketingsgruppen og som medlem af SF. Jeg forlader ikke det her som en skuffet mand. Tværtimod. Jeg gør det i stor taknemmelighed til mit parti over de muligheder, det har givet mig.«

– Hvad vil du gerne huskes for i dansk politik?

»At jeg har været med at sikre ikke bare Danmarks, men verdens, mest grønne regeringsprogram«.

– Og i SF?

»At jeg var med til at skabe den fornødne klarhed i værdidebatten, da jeg gik ud og understregede, at jeg er ikke er optaget af folks etnicitet, religion eller påklædning, men af, om de spiller med på den demokratiske banehalvdel eller ej.«

Jeg viser Villy Søvndal avisens mange modsatrettede bud på, hvad SF’s næste formand skal kunne. Den nu snart tidligere partiformand griner: »Hver formand har sin form. Og hvis man kigger på de forskellige formænd fra Aksel Larsen over Holger K. Nielsen og til mig, så har vi allesammen haft vores styrker og svagheder. Det vil en ny formand også have.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu