Analyse
Læsetid: 4 min.

SRSF giver DF kontrol med at styre folkekirken

For at fastholde et skær af national enighed om folkekirken indsætter regeringen tre oppositionspolitikere – herunder DF’s Jesper Langballe – i et vigtigt udvalg om ny kirkestyrelse. Regeringspartierne afstår fra selv at sende repræsentanter
Kirkeminister Manu Sareen (R) med Hans Gammeltoft-Hansen, som er indsat som formand for det udvalg, der skal komme med forslag til en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken.

Kirkeminister Manu Sareen (R) med Hans Gammeltoft-Hansen, som er indsat som formand for det udvalg, der skal komme med forslag til en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken.

Torkil Adsersen

Indland
15. september 2012

Det lød af god gammeldags national enighed, da Kirkeministeriet sidste mandag udsendte en pressemeddelelse, der indledtes sådan:

»Alle Folketingets partier står bag nedsættelse af det udvalg, som skal komme med forslag til en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken.«

Kirkeminister Manu Sareen (R) lod sig tilmed citere for:

»Jeg er utrolig glad for, at alle Folketingets partier har tilsluttet sig, at udvalget skal nedsættes, og hvordan udvalgets opgaver og sammensætning skal være.«

De glade ord dækker over en hård magtkamp om udvalget og dets sammensætning. For overhovedet at vinde bred tilslutning har regeringen måttet acceptere, at oppositionen sætter politiske repræsentanter i udvalget, men at regeringspartierne ikke gør det. Udvalgets øvrige medlemmer er interesserepræsentanter, fagfolk og embedsmænd.

Dansk Folkeparti har spillet højt spil – og vundet. Partiet er lodret imod ændringer af den nuværende folkekirkeordning. DF boykottede drøftelserne mellem Manu Sareen og partiernes kirkeordfører om mulige navne på udvalgsmedlemmer.

Langballe presset ind

I slutfasen blev DF opmærksom på, at det var lykkedes Venstre og Konservative at blive udvalgsrepræsenteret ved henholdsvis tidligere minister Britta Schall Holberg og fhv. folketingsmedlem og kirkeordfører Charlotte Dyremose.

Det fik DF’s kirkeordfører, Christian Langballe, til at kontakte Manu Sareen og spørge: Kunne også DF få en plads, besat med Langballes far, det fhv. folketingsmedlem Jesper Langballe? Det endte Sareen og regeringen med at affinde sig med. Hellere Dansk Folkeparti indenfor end udenfor.

At DF var klar til krig mod udvalget, havde Pia Kjærsgaard signaleret ved sit partis sommergruppemøde, hvor hun som kommende ’værdiordfører’ beskyldte regeringen for »en langsom opløsning af folkekirken«.

Også V’s og K’s udvalgsmedlemmer har på forhånd luftet stærk skepsis ved kirkeændringer. Jesper Langballes inderlige modstand er befæstet af DF’s vrede mod den person, som regeringen har indsat som udvalgets formand, tidligere ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen. Gammeltoft har været hadeobjekt for den danske yderlige højrefløj, siden han i begyndelsen af 1980’erne som formand for Dansk Flygtningehjælp prægede en revision af udlændingelovgivningen i humanitær retning.

Jesper Langballe er kendt for at kunne tale så længe, at det vækker mindelser om de ’filibustere’, som amerikanske senatorer anvender til at snakke lovforslag ihjel. Disse evner, og de tætte forbindelseslinjer mellem familierne Krarup og Langballe på Christiansborg og udenfor, vil gøre det muligt at besvære udvalgets arbejde betydeligt.

Snæver tidsramme

Mulighederne for obstruktion forbedres af, at regeringen har sat udvalget til at arbejde med en grotesk snæver tidsramme. Allerede i foråret 2013 skal udvalget fremlægge foreløbige resultater. I slutningen af 2013 – efter en bred folkelig debat om oplægget – skal udvalgets endelige indstilling være klar. Det første udvalgsmøde er indkaldt nu til oktober. Skal 2013-forårsfristen overholdes, og udvalgets overvejelser gennemskrives, afstemmes og gøres trykklare, vil de i alt 20 udvalgsmedlemmer formentlig kun kunne holde højst fem møder. Medmindre formand Gammeltoft vil forsøge at tiltage sig en herskers magt, er det svært at se, hvordan forårsfristen er overkommelig. For slet ikke at tale om den endelige frist ved udgangen af 2013.

Oveni er det meget svære emner, udvalget skal beflitte sig med.Udvalget skal dels komme med »forslag til en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken«.

En sådan kirkeforfatning har den danske grundlov lovet siden 1849. Uden det dog er blevet til andet end spredte paragraffer. Årsag: Folkekirkens forskellige fløje har frygtet at miste magt ved en egentlig forfatning og derfor foretrukket den nuværende uorden.

’Folkekirken selv’

Et internationalt særsyn ved den danske folkekirke er, at den har regeringen som ledelse og Folketinget som repræsentantskab. Når politikere taler om, at ømtålelige spørgsmål »må afgøres af folkekirken selv«, savner det mening. Det er politikerne selv, der er folkekirken.

Bekymringen ved at give folkekirken en egentlig, medlemsvalgt ledelse er, at den kan gøres til genstand for kup fra kræfter, der ønsker en politisk platform. Den nuværende ordning gør folkekirken magtpolitisk impotent – hvad ganske mange på Christiansborg i det stille er fornøjede ved.

Udvalgets anden store opgave er lige så kompliceret. Nemlig at få orden på finansieringen af folkekirken. I dag betaler staten af skatteborgermidler løn- og pensionsbidrag til præster og biskopper. Det betyder, at skatteborgere af andre trosretninger er med til at betale. Det rimer dårligt med grundlovens ord: »Ingen er pligtig at yde personligt bidrag til nogen anden gudsdyrkelse end den, som er hans egen.«

Samtidig er det sådan, at kirkeministeren – reelt egenrådigt – fastsætter den landskirkeskat, som er en del af den kirkeskat, som alle folkekirkens medlemmer betaler. Det længere perspektiv er, at folkekirkens medlemstal falder, og at statskassens bidrag i hvert fald ikke kan øges. Hvem får ansvaret for at lukke hullet i kassen? Og hvordan?

Om disse – og talrige andre – varme spørgsmål, kan der føres værdikrig, hvis nogen har lyst. Og det har i hvert fald Dansk Folkeparti. Spændvidden mellem værdierne illustreres meget godt ved to udsagn. Det ene er det troskyldige fra Manu Sareen ved nedsættelsen af udvalget:

»Folkekirken er kirke for alle i Danmark, som ønsker at være med i den.«

Det andet er en vred kommentar fra sognepræst Lone Kofod Jensen i Kristeligt Dagblad:

»Hvor er det lutherske syndsbegreb forsvundet hen i hele den her diskussion?«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Et vågent blik på folkekirken – som altid, tak.

Det, der er på tale, er i virkeligheden ’produktion af kristne’ - på samlebånd kunne man tilføje, for medlemsfundamentet hviler på dåb af babyer og deres senere nærmest fuldautomatiske indgåelse i systemet.

Det er klart, at Dansk (folkekirke)Parti står for dette overgreb, som man må kalde det. DF står jo også for kongehuset og al anden forsumpet borgerlighed.

Så kunne man tro, at vi blev klogere. Det går da også langsomt frem, langsomt, men hvis folk ikke melder sig ud af folkekirken af egen lyst og drift (gennem selvstændig overvejelse kunne man sige, men hvor skal den komme fra, når man ikke er vant til at blive afkrævet selvstændig stillingtagen i åndelige spørgsmål), sker der ikke noget.

Hele denne gåen omkring den varme grød (total adskillelse af stat og religion) skal vi stakkels ateister igen belemres med. Religionsfrihed? Ja, lad os indføre, at man kan blive fri for religion.
Når det er sket, kan man have nogle rigtig gode samtaler om de dybere forhold i menneskelivet, for dem er der ikke noget i vejen med, men denne serieproduktion af kristne – uhmf!

Det var synd !

Hvad får de for at sætte Mæhtusalem ind som linie-vogter lige der ?

Og hvad med Kragen ,skal han ikke også have en pind ?

Folkekirken modtager et beløb på omkring 800 millioner kr. pr. år - bl.a. for det store arbejde med at registrere fødsler og dødsfald mv. i de danske sogne.

I Berlingske kan man læse Katrine Lilleørs position omkring dette her, en interessant ting er at kirke-funktionærerne ikke er repræsenteret i dette udvalg, altså medarbejderne i kirken.

Religonsfrihed handler ikke om at blive fri for religion, det handler om at alle mennesker har ret til at dyrke den religion de vil, i frihed og i fred...

Jo men frihed indbefatter også friheden fra !

OK, så skal jeg meldes ud nu.

Michael Kongstad Nielsen

Der er noget "Obama" over denne rækken hånden ud til de politiske modstandere.
Obama havde som bekendt ikke noget godt ud af det.

I afskedsgave som enden på et langt formandsliv for Danske Folkefascister har regeringen åbenbart besluttet sig til at forære Pia Kjærsgaard en fantastisk gave: Folkekirken på et sølvfad. Og de kaldte nogle få hundrede udmeldelser efter snakken om homo-vielser for en kirkeflugt. Så vent bare til dette går op for folk: Kære lille Pia som Gentofte som dagsorden-sættende i folkets kirke med Jesper Langballe som marionetdukke.

Uddeles der brækposer i våbenhuset fra nu af?

Kære Manu Sareen - gider du ikke lige skride din vej og blive væk?

Hvorfor ikke også Moses Hansen? Han kunne bringe lidt street cred til foretagendet. Jeg mener, hvis vi absolut skal have kristne fundamentalister indblandet, så er det vel ligegyldigt, om det er dem, der bærer rundt på kors foran sexmesser, eller dem, der udgiver antisemitiske Luther-skrifter.

De il forfærdelig gerne have den sidste etat udliciteret så den kan blive lissom TDC og DSB og NRGI...det er sådan en dejlig samfundsordning og ansvaret ligger et andet sted... end hos magten. Hvilket er godt for lækkert hår.

Smart manøvre - kan kun føre til forstærket udmeldelse af folkekirken.

Bjarne Bisgaard Jensen

Det her er jo det glade vanvid åbenbart anført af Manu Sareen. Ar sætte en fundamentalistisk kristen fanebærer ind i et udvalg der skal reformere den danske folkekirke er da en dødtfødt ide. Gammeltoft Hansen får sin sag for og resultatet er nærmest givet på forhånd. Der sker ikke en skid, men så gik der tid med det

@Michael Kongstad Nielsen siger:

Der er noget “Obama” over denne rækken hånden ud til de politiske modstandere.
Obama havde som bekendt ikke noget godt ud af det.

Well, det kan være at de bliver tvunget ind i realpolitik med tiden - det tager jo altid tid at indrømme sine fejl du ved -> http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-55831500:romney-dele-af-obamacare...

I og for sig ser man det samme i Danmark hvor balancen i politik konstant går mellem at vise hvad partiet er (ideologier og partioplæg) og så føre hverdags realpolitik (kompromisser, afslag, tvivl og farve osv.).

Det ku nu være interessant, hvis udvalgets møder skulle foregå i fuld offentlighed...... - Så ville de forskellige radikaliserede, obstruerende, patetiske og muligvis også et par kloge holdninger i- og til folkekirken komme frem i lyset, - og måske kunne vi endelig få den offentlige, kvalificerede debat om folkekirken, som vi trænger til.

Kender ikke det samlede udvalg, men gætter alligevel på, at de aldrig bliver enige.
Og skulle det ske alligevel, bliver resultatet det, at der intet væsentligt sker.
Det væsentlige sker imens : Udmeldelse så hurtigt og sikkert, som græsset gror.
Når medlemstallet under 50%, er folketinget tvunget til aktion ved at frigøre folkekirken fra staten.
Og kirken skal med glæde sige farvel og tak til alle kultur- og festglade kristne, og blive en forening af kristne.
Al respekt for det.

SRSF giver DF kontrol med at styre folkekirken

-----

Der er så mange som har hørt om, eller kender noget til udviklingslære, at næppe mange alligvel hopper på budskaber fra folkekirken, undtagen hvis de efterplaprer almindelig fornuft, som andre jo så alligevel gør bedre.

Michael Kongstad Nielsen

Folkekirken skal selvfølgelig gøres uafhængig af staten. Så må de religiøse kræfter kæmpe som de vil, hvorfor skulle staten eller samfundsvellet blande sig i det? Og folk, der bare bruger kirken som "event", må finde sig i, hvad de religøse finder på, uanset om medlemsskabet drejer sig om kirkebryllup eller juleaften.

Folkekirken er jo ved at være et af de sidste steder i Danmark hvor der stadig er meget facisme.

Som selv liberalister så kan synes moderne i forhold til.

http://www.information.dk/310850#comment-658006

Stor sympati til Manu Sareen. Han gør det godt.

Gammeltoft- Hansen har lige været gæst hos Poul Friis på P1. Heldigvis kom Margrethe Auken ind med en kommentar, sagt med mine ord : Det er ligegyldigt, hvad kommissionen kommer med. Politikerne vil som sædvanlig ikke afgive magt.

Kommissionen skal iøvrigt holde sig indenfor kommissoriet og hvem har skrevet det ?

Syltekrukke.