Interview
Læsetid: 5 min.

Steen Gade: Vilhelmsens projekt er usikkert

SF’s medlemmer skal være opmærksomme på, hvad det kræver at være partiformand, når man er i regering, mener Steen Gade, der støtter sundhedsminister Astrid Krag i formandsopgøret. Han synes, at Annette Vilhelmsens projekt forekommer ’usikkert’
Steen Gade mener, at sundhedsminister Astrid Krag er den bedste kandidat til formandsposten i SF. Blandt andet fordi hun har ministererfaring.

Steen Gade mener, at sundhedsminister Astrid Krag er den bedste kandidat til formandsposten i SF. Blandt andet fordi hun har ministererfaring.

Lærke Posselt

Indland
26. september 2012

Endnu en af Socialistisk Folkepartis stærke og erfarne kræfter, tidligere formandskandidat og gruppeformand Steen Gade, rykker nu ud med et direkte forsvar for sin foretrukne kandidat. Det sker, efter at en anden tidligere gruppeformand, nemlig det pensionerede folketingsmedlem Aage Frandsen, har meldt sin støtte til Annette Vilhelmsen og i et interview med Information i lørdags kritiserede partiets linje under Villy Søvndal.

»Jeg vil ikke sige noget negativt om Annette. Men jeg mener, at situationen er usikker. Det politiske projekt er usikkert. Jeg synes ikke, at jeg kan se nogen klar linje. Det synes jeg til gengæld, jeg kan hos Astrid. Ikke bare det, at hun er mere trænet – det kan andre også blive – det handler også om en grundforståelse af projektets størrelse og krav til både den korte politik og perspektivpolitikken,« siger Steen Gade, da Information møder ham til et interview på Christiansborg.

67-årige Steen Gade personificerer om nogen ’den grønne strømning’ i SF og stillede i 1991 op som formandskandidat mod Holger K. Nielsen – et valg, han tabte. I 2005 støttede han den nuværende handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr som formandskandidat mod Villy Søvndal – men tabte igen. Denne gang har Steen Gade valgt at støtte Astrid Krag.

Overblik og ministererfaring

Han siger, at han ganske enkelt mener, at sundhedsministeren er den bedste kandidat.

»Risikoen ved et formandsvalg er, at partiets medlemmer måske ikke helt forstår, hvad der kræves af en partiformand, når man er i regering. Og det er jo det, vi er, og det skal vi blive ved med at være. For det er i regering, at man får mest indflydelse.«

– Og hvad mener du, der kræves?

»I en regeringsposition kræves der politisk erfaring på Christiansborg. Og det er også godt at have minister-erfaring. Og så kræves det, at man kan sætte sig ned og have overblik over detaljer og retning. Man skal kunne sætte sig og være ligekvinde med Helle Thorning-Schmidt og Margrethe Vestager. Det er derfor, jeg støtter Astrid. Fordi jeg mener, at hun har de kvalifikationer, der skal til.«

– Og det mener du ikke, Annette Vilhelmsen har?

»Sådan udtrykker jeg mig ikke.«

– Men hun siger jo, at hun står fast på regeringsgrundlaget og står inde for SF’s politik?

»Ja, det tror jeg da også, hun gør. Men hun har også sagt, at hun vil noget andet... Jeg synes, vi har brug for at få afklaret, hvori de politiske forskelle ligger.«

Steen Gade understreger, at det har taget mange år og hårdt arbejde for SF at komme i regering.

»Der kan gå mange år, før vi får chancen igen – for så vil andre hellere have os som støtteparti. Og hvorfor vil de det? Fordi så får man ikke så meget indflydelse, som hvis man er med,« siger han.

Som et eksempel på, hvad han mener med ’usikkert’, nævner Steen Gade Annette Vilhelmsens udtalelse på søndagens debatmøde i Herning om, at den samlede danske regering bør gå forrest i EU og anerkende Palæstina som selvstændig stat.

Regeringens linje er, at Danmark i EUskal arbejde for en samlet anerkendelse af en palæstinensisk stat, og i går kaldte den socialdemokratiske udenrigsordfører, Jeppe Kofod, Vilhelmsens synspunkt for en »meget farlig mission« på politiken.dk.

»Jeg tror på Annette, når hun siger, at hun står ved regeringsgrundlaget. Men jeg siger bare, at der er usikkerhed om meldingerne. Lige pludselig siger hun det med Palæstina. Men hun må jo vide, at Villy arbejder hårdt for at skaffe en opbakning i EU-kredsen til et frit Palæstina. Og han lykkedes faktisk med at få gennemført en ganske kritisk vedtagelse i EU i sommer.«

– Annette Vilhelmsen mener, at der er skabt ’spin’ om hendes holdning til SF’s rolle i regeringen – altså at det fejlagtigt påstås, at hun er i modstrid med regeringsgrundlaget?

»Jo. Men jeg siger bare, at der er usikkerhed om meldingerne.«

Hvad kan vi så få?

I de seneste måneder har flere SF’ere kritiseret partiet for at være topstyret. Det er blandt andet sket, efter at folketingsmedlem Özlem Cekic har fået frataget sine ordførerskaber som en konsekvens af hendes nej til skattereformen.

Men Steen Gade mener, det er naturligt, at man træder tilbage, når man er i modstrid med flertallets beslutning: Umiddelbart efter landsmødet i 1997, hvor partiet i modstrid med hans egen overbevisning besluttede at anbefale et nej til Amsterdam-traktaten, trak han sig som gruppeformand: »Det er en naturlig konsekvens af at være i modstrid med flertallet,« mener han.

Steen Gade påpeger, at SF’s nuværende linje er blevet bekræftet af »landsmøde efter landsmøde efter landsmøde« siden beslutningen om at gå efter regeringsposter blev truffet i 2005. Han erkender, at der har været mindretal, der undervejs har villet andre veje.

»Men der er altså nogle, der forveksler topstyring med ikke at få ret,« siger han og minder om, at SF i øjeblikket har det næststørste antal mandater i Folketinget i over 20 år. SF fik ved valget i 2011 16 mandater. I den seneste måling fra den 15. september foretaget af Voxmeter for DR står partiet til 11 – samme antal som under det sidste folketingsvalg med Holger K. Nielsen som formand.

»Jeg synes, at fortællingen om, at SF er til rotterne, er stærkt overdrevet,« siger Steen Gade.

– Aage Frandsen og andre mener jo, at SF er trukket til højre?

»Ja, det er jeg så bare ikke enig i.«

– Han nævner jo boligskat og finansskat som eksempler...

»Jo, men så taler vi om, hvad vi har fået med ind i regeringsgrundlaget. Det er en anden diskussion. Alle ved, at der var ting, vi gerne ville have haft i regeringsgrundlaget – inklusive de ting, du nævner – som vi ikke fik. Men der står jo også masser i det regeringsgrundlag, som er ren SF-politik,« siger Steen Gade og fremhæver energipolitikken, koblingen mellem det grønne og vækstpolitikken og fokusset på de laveste ydelser.

»Vi fik ikke millionærskatten – det er vi da trætte af. Men så er opgaven jo, som Astrid siger, at tænke: Hvad kan vi så få i stedet? Vi fik begrænsningen i børnecheken og fri bil for de rigeste. Det er jo en taberstrategi at bide sig fast i sine nederlag, når alle ved, at man er en del af en regering, hvor det handler om kompromiser.«

Både Weekendavisen og Søndagsavisen skrev i sidste uge på baggrund af anonyme kilder, at netop Steen Gade står til en ministerpost, hvis Astrid Krag vinder formandsvalget.

– Siger du ikke bare de her ting, fordi du gerne vil være minister?

»Nej, og jeg var rigtig træt af den historie. Jeg kunne aldrig drømme om at lave den slags aftaler i politik. Og jeg har besluttet mig for at støtte Astrid, fordi jeg mener, at hun er den bedste kandidat. Andre må gøre deres mening op.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"For det er i regering, at man får mest indflydelse"

Ved Astrid det? Hun vil nu have SF til at gå solo ved næste valg, det skaffer næppe plads i regeringen med den tilslutning SF har. Eller siger hun sådan som "erfaren" politiker for at få stemmer indtil valget, og så handle som hun ved "bedst" hvordan?

Vi skal da ikke vælge formand efter om vi er i regering eller ej, men med henblik på hvem der bedst kan samle medlemmerne om SF's oprindelige socialistiske grundlag. Det kan Astrid Krag ikke. Hun har været med til at føre SF ud i den nedtur partiet er i nu pga. højredrejning, centralisme og lukkethed.

Hvilken ministerpost har Steen Gade mon fået stillet i udsigt ved at pege på Astrid Krag?

Mikkel Andersen

Steen Gade & folketingsgruppen er mere sultne efter magten end efter at efterstræbe en social og solidarisk politik. Derfor peger Gade selvfølgelig på Astrid, og resultatet bliver at vælgerne får en "blå" politik ligegyldig hvem der sidder i hvilke ministerbiler.

Ævl og bævl, ganske uinteressant.
Mere intreressant er hele processen : Medlemmerne mod ledelsen ! Et skoleeksempet på beskrivelse af et hjørne af vores demokrati.

Kylle Zimmermann

Bare det ikke er med Annette Vilhelmsen, som det var med Khader! Hun er sød og rar, men tynd i papirerne! Under debatterne er hun i al fald meget ukonkret, lidt "fluffy" som Elisabet Svane udtrykte det efter debatten med de to formandskandidater i Odense! Det kan jo godt være bekymrende og skabe usikkerhed i regeringssamarbejdet!
Og så er SF vel bedst tjent med en formand der kan sælge billetter til andre end utilfredse baglandsSF´re!

Marianne Christensen

Det med den større erfaring må betragtes som en vits.
Villy bragte en fuldstændig uerfaren gruppe ind på ministerholdet.
Folk uden erhvervserfaring, folk der ikke havde færdiggjort deres uddannelse, uden erfaring fra det kommunale politiske liv.
Jeg vil tro at Villumsen, med hendes erfaring fra det virkelige liv vil komme på omgangshøjde på den halve tid af det det unge hold har brugt. Netop på grund af hendes erfaring.

Mads Kjærgård

"at Annette Vilhelmsens projekt forekommer ’usikkert"

Ja for fanden da, det er jo venstreorienteret!

Marianne Christensen

Vilhelmsen:-)

Jeg har altid haft stor respekt for Steen Gade og havde gerne set ham tidligfere som formand for SF eller nu som miljøminister. Men jeg er skuffet.

SG siger: "Og så kræves det, at man kan sætte sig ned og have overblik over detaljer og retning."

Mht. sagen om det kommende slutdepotfor radioaktivt affald, er jeg bekymret for, at sundhedsministeren ikke har tilstrækkeligt overblik.

Slutdepotet fremfor et mellemlager på Risø er med David Rehlings ord: Samfundstarveligt:
http://www.information.dk/51427

Marianne Christensen

Jeg er også skuffet over Gade. Han har været opstillet på Fyn i mange år og var dengang politisk set en af mine helte sammen med Vilhjelm.

Men efter dette underlødig indlæg hvor han bruger sin autoritet til at gå efter manden i stedet for bolden må man sande at magt påvirker menneskers dømmekraft.

Jan Hedegaard Kronborg

"Jeg har altid haft stor respekt for Steen Gade og havde gerne set ham tidligfere som formand for SF eller nu som miljøminister. Men jeg er skuffet."

Vi er X 2, der er skuffet ift. Steen Gade MF SF,,

Dorte Sørensen

Tak til Anne Albinus for den husker.

Hvorfor skulle Sten Gade være bedre end Ida Auken som miljøminister. Ligeledes har Sten Gade selv været med til at splitte partiet, da han dannede sin EU-vendelige fløj i partiet.

PS: Det er lidt "sjovt" at de kommuner, der nægter at få Risøs affald bare er ligeglade med beboerne i Roskilde og omegn. De har ellers taget risikoen, da Risø var i drift og der rigtig kunne ske ulykker.

Morten Kjeldgaard

Astrid Krags projekt er til gengæld stensikkert. Det er nemlig stensikkert, at hvis hun bliver formand, vil den tilbageblivende del af medlemsskaren der er modstandere af magthundenes projekt, og som har håbet på at udviklingen vil vende, give op og forlade partiet.

Dorthe Sørensen,
Borgerne i de kommuner, der risikerer at modtage de ca 10.000m3 affald fra Risø er bestemt ikke ligeglade med beboerne i Roskilde og omegn.

De protesterer mod en slutdeponering.

Affaldet kan sagtens blive på Risø de næste 100 år. Det kom bla. frem på en minihøring i 2005.

Som en svensk ekspert i kerneaffaldsgranskning siger i dette læserbrev :

http://jyllands-posten.dk/opinion/breve/article4516596.ece

har Sverige dårlige erfaringer med at blande det kortlivede mellemaktive affald med det langlivede mellemaktive affald, (indeholder bla. plutonium-239). Det første skal opbevares i 300 år, og depotet bliver designet til 300 år. Det langlivede mellemaktive er farligt i mindst 250.000 år. Ind- og udsivning kan ikke undgås.

Ved en mellemlagring kan man se, hvordan andre lande håndterer lignende affald, og man kan indlede et samarbejde med f.eks. Sverige for at øge kendskabet. Der kan også i fremtiden komme metoder til at uskadeliggøre den farlige del af affaldet.

Nu må i neoliberale SF`er styre jeres ynkelighed.
Er det nu mening at vi fra nu af og frem til jeres valg skal belemres med jeres bandbule om hvor katastrofalt det vil gå hvis jeres højreorienterete linie ikke får lov til at fortsætte.
I går var det Auken, idag er det Gade, hvem er det imorgen...Boy Jesper ? eller Sohn.....hvornår toner jeres Wunderkind Thor frem med sin bandbule...og slutter i så af med jeres Fader der lod jer i stikken.....han forkynder måske at der vil indtræffe borgerkrig såfrem Krag ikke bliver valgt.

Det eneste i opnår med jeres indlæg er at udstille jeres YNKELIGHED og hvor desperate i er for at beholde magten og jeres taburetter.

Dorte Sørensen

Anne Albinus tak for svaret - du er som sædvanlig godt forebredt - her kan det tages som en parallel til AV.

Mht. Deponeringen af Risøs affald - så har det været fremme, at Risø lå for lavt og havde ikke egnede omgivelser forstået som jordbundsforhold. Det skulle ha´været begrundelsen for at Risø ikke selv var mellem de øvrige udvalgte kommuner.I mine øjne bør Roskilde borgerne ha´en vis "bonus" for at de har levet med risikoen i alle de år Risø var i drift.

Det er muligt, at Astrid Krag mener, hun har brug for al den støtte, hun kan få i formandsvalget, men den støtte hun får fra Steen Gade og Margrethe Auken vil efter alt at dømme være at ligne ved den støtte rebet yder den hængte!
For "folk" der kender bare lidt til SF's historie, er der INTET overhovedet intet overraskende i
denne intrigante stinker fra Steen Gade eller samme fra Margrethe Auken i dagens Information, der er intet nyt under solen.
De to politiske nulliteter, hvis politisk ego'er og medieadgang er omvendt proportional med deres realpolitiske resultater, og hvis indre styringsmekanisme er illoyalitet og intrigemagerens - spørg Holger K. hvis formandskab de to – sammen med nogle stykker til i glemselens politisk mørke - gjorde alt for at ødelægge.
Slet ikke kun af politiske grunde men i lige stort omfang af personlig og arrogant forsmædelse over det forrige tabte formandsvalg, som de aldrig er kommet sig over. Så nu er det nulliteternes ”pay back time” måske belønnet med en afdanket ministerpost eller to til fløjen.
Havde man fulgt mit råd dengang i 90'erne, så skulle de have været gelejdet ud af SF, som i sin tid "de fem", så havde partiets dagsform og fremtid set helt anderledes ud i dag.
Dette burde både Astrid Krag og Anette Wilhelmsen besinde sig på uanset, hvem der vinder.

Kylle Zimmermann

De der nu vil melde sig ud i protest mod "magthundenes projekt" må jo år efter år ha´ sendt de forkerte delegerede til landsmøderne, hvor den nuværende linje blev lagt! også til det sidste, hvor der var stor opbakning til regeringsdeltagelsen! Og forestiller de sig mon at der skal være urafstemning om lovforslag, inden SF kan tiltræde dem?

Dorte Sørensen

rettelse , der skal naturligvis stå Roskilde Kommune og ikke Risø.

Dorthe,

Ja, det var med henblik på en slutdeponering, at det kom frem det med, at Risø ligger for lavt. Men nuklear ekspert på Risø, Kurt Lauridsen, sagde for ca ti dage siden, at affaldet godt kan blive. En ansat sagde det samme i TV2 i maj 2011, men så skal de hen at se til det.

Se evt. også læserkommentaren til min blog: Derfor skal atomskrottet væk fra Risø: http://anne.eftertanke.dk/2012/08/09/derfor-skal-atomskrottet-vaek-fra-risø/

Det er noget andet, når man taler om en mellemlagerløsning. Så vil der ikke være problemer i at lade affaldet blive.

Borgerne i Roskilde har haft den bonus, at de har nydt godt af Risøs tilstedeværelse økonomisk set. Desværre er det ofte noget man ser, at radioaktive affaldsdepoter lægges i egne med oprindelige folk, eller egne med folk med lavindkomster.

Et andet problem ved at flytte affaldet fra Risø er transportrisikoen. Greenpeace og Danmarks Naturfredningsforening anbefaler derfor, at affaldet bliver på Risø. Også REO.dk

Carsten Mortensen

Ja, det er muligt at Wilhelmsens projekt er usikkert.

Hvad der derimod ligger fast er at det hidtidige SF projekt som bl.a. Astrid står for ER en dødssejler!

Niels-Holger Nielsen

SF'ere har SF-poblemer.

Og stop så jeres barnagtige SMS sviner.

Det er muligt der bruges urbane toner, men damn det er grimt.

Ej, hvor usmageligt! Jeg havde troet bedre af Steen gade og fakstisk respekt for ham som politiker. Men ikke længere!

Niels Engelsted

Det er med respekt som med magt, jo mere man bruger den, jo større risiko er der for at miste den.

Aukens nedladende angreb var aldeles underlødig, Gades en anelse mildere, men den vamle indpakning 'ikke fordi jeg vil sige noget negativt, men ....' gør det næsten værre. Hvis stakkels Astrid skal ha' en kinamands chance for at blive formand, så bør hendes støtter koncentrere sig om at fremhæve hendes projekt (måske enda vision, hvis det går højt) frem for at nedgøre modkandidaten. Auken, Gade og Turunen bør nok bare klappe i, er bange for de allerede har klodset så meget i det, at det bliver svært at genoprette. Anettes største problem bliver at undgå at blive dolket af 'hvad sagde vi' fløjen, hver gang hun træder en anelse forkert .

Steen Gade udgør et stort problem for SF.

Kylle Zimmermann

Jamen hvad nu hvis Steen Gade har ret i, at der ikke er nogen klar linje i Annette Vilhelmsens projekt!
I betragtning af at hun for et år siden førte valgkamp for SF, fremstår hun ukonkret i sine svar på spørgsmål ved møderne med de to kandidater!
Og hvad nu hvis Margrethe Auken og Emilie Turunen har ret i, at Annette Vilhelmsen kan få problemer med støtter der ikke har været loyale over for formand og fælles beslutninger ?
Og hvad nytter det at Annette Vilhelmsen vil være loyal over for regeringsgrundlaget, når hendes støtter i folketingsgruppen udfordrer det?
Er det så nok at sige at Astrid Krag er meget sikker hvad angår ideologi og praktisk politik, at hendes støtter har været loyale over for formand og landsmødevedtagelser, ikke rokker ved det tiltrådte regeringsgrundlag og bakker op om ministrenes resultater?