Nyhed
Læsetid: 3 min.

Thorning: Tro på Europa

Helle Thorning-Schmidt forsøger i Kina at skabe større tiltro til et Europa i økonomisk krise. Kineserne bliver dog stadig mere nervøse over udviklingen i EU
Indland
12. september 2012

I et forsøg på at overtale omverdenen til at udvise tillid til Europas økonomi forsøger Helle Thorning-Schmidt (S) at forsikre om, at EU’s økonomiske krise er ved at være overstået. Ved World Economic Forum i Kina siger den danske statsminister, at hun rundt om i verden bliver mødt af »triste ansigter«, når talen falder på Europas problemer. Men til politikere, forretningsfolk og økonomer fra hele verden, der er samlet i den kinesiske by Tianjin, siger hun, at der er lys forude.

»Jeg er ikke i tvivl om, at på et eller andet tidspunkt i 2013, vil økonomien vokse med en smule større hastighed igen,« siger statsministeren, der henviser til ’den generelle vurdering’ blandt økonomer uden at uddybe yderligere.

»Når Europa viser de første tegn på en genrejsning, hvilket vi vil se næste år, bør resten af verden være med til at skabe yderligere momentum. Det vil ikke kun være til Europas fordel, men også til verdens. Invester i Europa; handl mere med Europa; tro på, at Europa vil gøre comeback,« opfordrer hun.

Helle Thorning-Schmidt giver dog udtryk for, at der fortsat er lang vej igen:

»Tag ikke fejl, Europa er stadig i krise, og vi befinder os i en situation, der langtfra er tilfredsstillende.«

Hendes budskab afleveres i Kina, som med sin store økonomiske magt har vist sig at være en stadig vigtigere aktør, når det gælder at hive Europa ud af den økonomiske krise. Men kineserne er skeptiske. Kinas premierminister Wen Jiabao, som Helle Thorning-Schmidt i går mødte i Tianjin, har for nylig udtrykt nervøsitet over den europæiske krise.

»Den europæiske gældskrise fortsætter med at blive forværret og det giver anledning til alvorlige bekymringer i det internationale samfund. For at sige det, som det er, så er jeg også nervøs,« sagde Wen Jiabao i slutningen af sidste måned.

Bekymring

Helle Thorning-Schmidt siger, at hun »drøftede« den økonomiske krise i Europa med Wen Jiabao, og hun tilføjer, at »der er ingen tvivl om, at det bekymrer kineserne.«

Kina er bange for, at landets stigende investeringer i Europa kan miste værdi pga. krisen, og samtidig at Europas forringede købekraft underminerer kinesiske eksportmuligheder.

Kinesiske virksomheders direkte investeringer i Europa lå på blot omkring en milliard dollar om året mellem 2004 og 2008. Men så blev investeringerne tredoblet i 2009. Og mellem 2010 og 2011 blev de tredoblet endnu engang, så beløbet sidste år kom op på 10 mia. dollar. Det sker samtidig med at Kinas topledere stadig hyppigere kommer på besøg i Europa og lover opkøb af større mængder statsobligationer i specielt de gældsplagede sydeuropæiske lande, som er stærkt tiltrukket af udsigten til at få tiltrængt hjælp fra Kinas kæmpemæssige pengetank, der indeholder verdens største valutareserve på 3.200 mia. dollar.

Med krise i Europa og også i USA næres der stadig større forhåbninger til Kina.

»Kinas økonomiske udvikling har indflydelse på resten af verden. Landet har en stadig større gennemslagskraft i verdensøkonomien gennem investeringer, handel og produktion,« siger Min Zhu, vicedirektør for den internationale valutafond IMF.

»Men Kina alene kan ikke redde verdensøkonomien.«

Stabil

Ved World Economic Forum sagde premierminister Wen Jiabao, at den kinesiske regering fokuserer på at stabilisere økonomien.

»Kinas økonomiske udvikling er god, den økonomiske vækst forbliver inden for målrammen og økonomien stabiliseres.«

Samtidig med at Helle Thorning-Schmidt beskriver Europas nuværende økonomiske situation som »dyster«, siger hun, at Danmark »klarer sig ret godt og har en stabil økonomi.«

Hun argumenterer for, at EU allerede har gjort en del for at overleve krisen.

»Europa har allerede gjort meget, og vi bør ikke undervurdere den indsats, europæiske ledere har gjort. Selvom de skridt, vi har taget, er langsomme, og måden, vi tager beslutninger på, måske ikke er kønne, må vi anerkende, at vi er kommet langt, og resultaterne, vi har produceret, ville have været utænkelige for blot et år siden,« siger hun.

Min Zhu udtrykte også sin støtte til euroen.

»Euroen er sikker,« sagde han.

»Vi bør have tillid til Europa. Der er fortsat lang vej igen, men vi bevæger os i den rette retning.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her