Baggrund
Læsetid: 4 min.

’Hvor ved du fra, at jeg er ryger?’

For Michael Gundersen var et venligt stemt opkald det, der skulle til, for at han meldte sig til et rygestopkursus. Ingen moraliseren og ingen løftede pegefingre, og det er netop midlet, når Københavns Kommune forsøger at målrette sundhedskampagner til dem, som ikke selv henvender sig
For Michael Gundersen var et venligt stemt opkald det, der skulle til, for at han meldte sig til et rygestopkursus. Ingen moraliseren og ingen løftede pegefingre, og det er netop midlet, når Københavns Kommune forsøger at målrette sundhedskampagner til dem, som ikke selv henvender sig
Indland
11. september 2012

Jeg kan godt lide at ryge, men hver gang jeg tænder en cigaret, så gør jeg det med dårlig samvittighed, så hvad vejer mest? Min rygetrang eller min samvittighed? siger 40-årige Michael Gundersen. I dag forsøger den tidligere stilladsarbejder at få sin egen virksomhed op at køre. Han har røget, siden han var ni år gammel, og over årene er det blevet til en del smøger om dagen.

For et par uger siden blev han uopfordret ringet op af en repræsentant fra Stoplinien, som rådgiver folk om rygestop. Damen i den anden ende af røret spurgte, om han mon var interesseret i at høre om et gratis rygestopkursus i Folehaven i Valby, hvor han bor.

»Hvor ved du fra, at jeg ryger?« var hans første respons, for han har ikke tidligere henvendt sig til Stoplinien. Men netop nu ringer repræsentanter fra Stoplinien til alle telefonnumre i Folehaven og andre områder i København og informerer om gratis rygestopkurser i netop deres nærområde, uden pres og uden ’vi ved bedre’-attituder. Og det var lige det, der skulle til for Michael Gundersen.

»Jeg har altid røget omkring 20 cigaretter om dagen, men for nogle år siden fik jeg en kæreste, som røg meget mere end mig, så jeg kom op på at ryge 30 om dagen. Det er alt for meget og alt for dyrt. Cigaretterne bliver jo heller ikke billigere vel?« siger han.

»Men da de ringede, lød det sgu meget godt, så inden jeg fik set mig om, havde jeg tilmeldt både mig selv og min kæreste.«

Sundhed i øjenhøjde

I fredags kunne Information beskrive, hvordan danskernes sundhedstilstand i høj grad afhænger af uddannelsesniveau og indkomst. Netop den ulighed i sundhedsvæsnet vil sundheds- og forebyggelsesminister Astrid Krag (SF) nu udjævne gennem et såkaldt servicetjek af sundhedsvæsnet, hvor man blandt andet vil få sundhedskampagner i øjenhøjde med dem, der har brug for dem. De lavtlønnede og dem med korte uddannelser.

»Desværre er sundhedskampagner ofte ikke i øjenhøjde med de sociale grupper, som har brug for at ændre deres vaner. Jeg tror, at de nogle gange oplever en lidt moraliserende tilgang, hvor hovedbudskabet er: Du lever forkert. Og det kommer til at skygge for, hvad vi informerer om – at mange mennesker i virkeligheden mangler redskaberne til at gøre noget ved det,« sagde Astrid Krag til Information.

I Københavns Kommune forsøger sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen allerede med tiltag, som skal nå ud til kvarterer, hvor der netop bor mange med korte uddannelser, og hvor middellevetiden er betydeligt lavere end for eksempel i Indre By. Det sker bl.a. ved de uopfordrede opkald med tilbud om gratis rygestopkurser og ved at have projektmedarbejdere på gaden til gratis ’minisundhedstjek’, hvor man bl.a. kan få målt sin lungefunktion og få information om, hvordan man kan lægge sin livsstil om, hvis man ønsker det. I øjeblikket er målet altså Folehaven i Valby.

Lene Krusaa er projektleder på Stoplinien, og ifølge hende er det i langt de fleste tilfælde en positiv oplevelse, når de ringer ud til folk. Tre ud af fire siger, at de er velkomne til at ringe tilbage en anden gang, og for hende handler det om, hvordan man henvender sig til folk:

»Vi taler jo helt almindeligt hverdagssprog, og vi slår ikke folk oven i hovedet med undersøgelser eller løfter pegefingeren. Vi fortæller bare, hvilke tilbud der er. Det, tror jeg, klart er mest effektivt, for folk ved jo godt, at det ikke er sundt at ryge, men det kræver noget overskud at skulle ud og undersøge markedet for tilbud.«

Det samme fortæller Liselotte Braarup Larsen, projektmedarbejder ved Forebyggelsescenter Vesterbro. Hun er leder for den opsøgende indsats, der kører sideløbende opkaldene til Folehavens beboere.

»Når jeg tænker over det, så kan jeg faktisk ikke komme i tanke om nogen, der har taget negativt imod os, når vi henvender os og siger, at vi har et gratis tilbud om hjælp, hvis de er interesseret. Det handler om, at man må møde folk på en respektfuld måde, hvis man skal sørge for, at alle har lige muligheder for at blive informeret om de tilbud, der er. Indtil nu har vi i hvert fald ikke formået at informere denne målgruppe tilstrækkeligt om mulighederne,« siger hun.

Også hos Kræftens Bekæmpelse har man erkendt, at der skal nye tiltag til, hvis man skal have udjævnet uligheden i sundhedssystemet.

»Sundhedsministeren har ret i sin analyse. I de seneste 20 år har myndighederne nok i for høj grad skrevet til sin egen målgruppe. Men vi er klar over det og prøver nu at gøre noget ved det. Så det er gode tanker. Men det er altså nemmere sagt end gjort,« sagde projektchef Niels Them Kjær fra Kræftens Bekæmpelse til Information i fredags.

Da telefonen ringede hos Michael Gundersen i Folehaven, følte han netop, at han blev mødt i øjenhøjde og hverken irettesat eller talt ned til: »Hvis der havde været noget pres, så kunne jeg jo bare sige, at jeg ikke havde lyst til at tale mere, men hende jeg talte med var jo sød og venlig, og så lytter man jo,« siger han.

På det seneste er han og hans kæreste begyndt at løbe tre gange om ugen, og der kan cigaretterne for alvor mærkes, for som han siger, så er det jo ikke sjovt at løbe, »når lungerne hænger efter en«.

Derfor havde han også fiflet med tanken om at stoppe med at ryge på et tidspunkt, men opkaldet var det, der skulle til, for at han meldte sig til rygestopkurset.

»Hvis de ikke havde ringet, ville jeg nok ikke have meldt mig til et kursus. Så ville jeg nok i stedet have spist en masse nikotintyggegummi eller klistret hele kroppen til med nikotinplastre,« griner han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Carsten Mortensen

Tjae....det lyder kønt: Gratis tilbud om måling af din lungekapacitet, rygestopkurser, øjenhøjde mm., men faktum er jo at det er blevet væsentligt vanskeligere bare at få en tid hos lægen, og den udvikling vil antagelig fortsætte alt imens vi får stukket blår i øjnene.

@Carsten Mortensen, Jeg ved ikke hvor du har læge men jeg ringer mellem 08:00 og 09:00 og har en tid samme dag.

@Chris Nymand: jeg kan knap nok komme igennem til min læge over telefonen.

Om 5 år ringer de nok og spørger, om vi har lyst til at deltage i et fedmestop forløb

Om 10 år kan vi blive tilbudt en alkoholstop workshop.

I øjenhøjde, selvfølgelig!

Lugten flagrer rundt om rygerne som en aura ! De kan bare ikke selv lugte ret meget..

Der hvor jeg bor går man bare ned til lægen uden aftale. De har åben både om aftenen og om lørdagen. Jeg har aldrig været ude for at vente mere end 10 minutter.

En henvisning til en specialist fører til en konsultation samme dag eller måske den næste.

Mads Kjærgård

Man bliver også syg af at være arbejdsløs, kan de ikke ringe med et tilbud om job? Nå hvis folk virkelig har så lidt ryggrad, at staten skal ringe til dem for at de skal holde op med at ryge, så er det vel på sin plads. Men man kunne nu også gøre op med uligheden ved at fjerne moms på sunde fødevarer og gøre det lettere for de laveste indkomster at købe sundt ind. Men er der ikke noget om at der lige er lavet et skatteforlig, der vil betyde det stik modsatte og er der ikke noget om, at der nok kommer en kontakthjælpsreform som også vil betyde det stik modsatte! Nu skal man jo ikke tro at sundhed alene kommer fra ikke at ryge!

Mads Kjærgård

Lyder forøvrigt som en lille solskinshistorie, som en PR konsulent har fundet på!

Martin Jeppesen

"Kommunikationen i sundhedskampagnerne skal målrettes de sociale grupper, som har mest brug for at ændre livsstil og forbrugsvaner, og som kampagnerne derfor er tiltænkt."

... Goebbels ville have været stolt.

Vi kan da også sætte nogen til at ringe rundt og forhøre sig om folk nu husker at lade være med banke deres børn og ægtefæller.

Kun fantasien sætter grænser vækst og "produktivitet" i dette nye erhvervseventyr.

Carsten Mortensen

@Chris Nymand :
Så dårlig en læge har jeg ikke ;-)

Er det virkelig tilladt at ringe til folk på den måde i følge dørsælgerloven?

Jeg synes det er en grov overtrædelse af privatlivets fred at blive ringet op på den måde, hvad bliver det næste vi skal "frelses" for?

Peter Andreas Ebbesen

Jeg synes man i stedet for skulle begynde og ringe til folk i de områder af landet, hvor vi statistisk set ved der bliver snydt mest med skatten.
F.eks nord for København...
Ring til dem, og forhør dem om de ikke skal have hjælp til at betale den skat de skal, i stedet for at sænde pengene i skattely i lande, hvor bankerne ikke spørger hvor de har alle de penge fra.
Det ville da være mere reelt, i stedet for at jagte almindelige borgere rundt i sundhedscirkuset, med snageri og indblanden i privatsfæren til følge.

Mvh Heidi Madsen

For hver person som ham i artiklen er jeg bange for at der muligvis er to der, bare i trods, bliver ved med at ryge. Der findes mange som ville blive stødt og fornærmede og sådan et opkald, og derfor bliver Rasmus-modsat. Og jeg forstår dem så udmærket. Det er da også noget formynder-agtigt pis.
Men de FATTIGE ved jo heller ikke bedre... (har du set Rytteriet på DR2, ved du hvordan det skal lyde)

Martin Haastrup

Dyne Larsen ku' ikk' have gjort det bedre: Hej, Jeg har et tilbud til dig!

Hej, det er Statens Sundhedsafdeling - vi er igang med en kampagne for rygestop. Vi kan se at stikker-statisstikkerne at du tilhører målgruppen som har brug for at ændre livsvaner. Vi tilbyder dig et gratis rygestop-kursus...

Er det med forlænget levealder som garanti??!

Hvad nu hvis det viser sig at nogen af dem som vælger at deltage ikke for forlænget deres levealder - får de så pengene tilbage??!

Denne anmaselse...

Der en grund til at jeg har en aftale med Post Danmark, den udvidede ordning: REKLAMER NEJ TAK!

På den vis vil jeg spørge: er det her ikke ulovligt??!

Propaganda-ministerium. De røde kan ikke snart ikke stå eller gå - for de blå.

Jeg tager mig til hovedet. Folk er blevet vanvittige i det her land. Især politikerne!

Har lige en rygepause, men ringer ellers i aften rundt til tilfældige og spørger om de ønsker at blive uafhængige af vores nuværende regering!

Et rødestop!

Martin Haastrup

- den anmaselse jeg taler om og som stadig giver mig knopper: det er den der projektion af behov: Andre skal kraft.... ikke fortælle mig hvad mine behov er.

Hvis de vil vide mere - kan de spørge: Hvad har du behov for: og så ville jeg svare noget i retning af: At politikere snart begynder at arbejde for den løn jeg betaler dem for istedet for at lege propaganda-popularitets-mannequinner.

Bevares Astrid Kraghs måde er da langt mere sympatisk end den måde de blå over en kam kørte ryger-kRampagnen - ingen tvivl om det.

Men mæthedspunktet er bare nået nu, ihvertfald for mit vedkommende - mæthedspunktet mht den der anmaselses ind i min og andres privateste sfære.

Det er og bliver overgreb uanset hvordan man vender og drejer det.

Istedet for skulle Astrid Krag hellere spørge sig hvordan hun kan OMFORDELE DE FÆLLES-RESSOURCER så de få ikke har for meget og for mange ikke for lidt - så kunne det være at den lave levealder ville ændre sig og sygdomsbilledet ditto.

Men det har SF jo over en generel kam opgivet - prisen for at være i regering...øm ba da bum dum dim dum... - at være et protest-parti et anti-formynder-, et anti-totalitært- de støtter systemets vold. Istedet for at bekæmpe den. De er blevet en del af systemets vold:

Din levealder er for lav: Vi har et gratis tilbud til dig... underforstået: du har brug for at ændre livsvaner...selvom man ikke siger det dirkete er det jo den formynderiske holdning som stadig ligger bag: Viden sig bedre på andres bekostning og viljen, den falske vilje til at smigre sig ind på borgerne og tage sig ud som den barmhjertige samaritaner. Jeg synes det er ulækkert. Uanset hvilken side af folketingssalen det kommer fra.

"Din levealder er for lav"

Det var ligegodt satens. Jeg er da ikke mig bekendt død endnu. Jeg har heller hørt noget om statsgaranti for levealder pga. "god opførsel".

Bullseye, Martin :-)

P.t. sidder jeg i anden forbindelse og laver opgave. Teorien jeg anvender er bl.a. Minerva-modellen med dens opdeling i grønne, blå, rosa og violette segmenter. De grønne segmenter kan populært siges at være dem som læser Information og Politiken. Og som måske har den holdning til folk som ryger, at de dovne, ugidelige, og bare kan tage sig sammen, kan de. (mens de selv lige tager 2-3 glas rødvin til maden).

Det grønne segment (kan jeg se ud fra observationer) synes at være optaget af sundhed, ud fra deres egen verden, de fælder hurtigt moraldomme om, hvordan folk lever - de andre altså. De ser måske ned på folk, som ryger, drikker (for meget) eller spiser usundt. Og mener at folk skal leve som dem - for at være sunde.

Og det er præcis her, det går galt, bl.a. i kommunikationen til det man kunne kalde tradionalisterne, det rosa og det violette segment.
Skal man markedsføre en holdning til dem om at rygning er usundt skal man fortælle dem at deres børnebørn bliver glade for at mormor lever lidt længere. Eller at de gør noget godt for deres lokal-område ved at holde op med at ryge.

Og hvordan de ved at herren der bliver ringet op af en stemme i telefonen er ryger? Meget enkelt: Målgruppe-segmentering, ud fra forskellige data og ud fra Minerva-modellem, Mosaic-modellen, Kompas-modellen samt demografi mv. Med andre ord:

Vi ved hvor du bor.

and we'll give you an offer you can't refuse....

Hanne Gregersen

@Ebbesen
Det har ikke meget med rygning og formynderi at gøre, men som en af dem, som bor nord for København, vil jeg da gerne have et link til noget dokumentation om, at os heroppe skulle snyde mere end gennemsnittet --- det anede jeg faktisk ikke.

Jeg ved dog, at mange af os hver måned bidrager biiiiiig time til den store fælles kasse :o)