Læsetid: 5 min.

Vestager vil måles på, hvordan regeringen bekæmper fattigdom

Regeringen vil fremover måles på socialpolitik, der bekæmper fattigdom og sikrer lige muligheder, siger den radikale leder Margrethe Vestager i sin tale i dag på Radikale Venstres landsmøde
Når Margrethe Vestager i dag stiller sig på talerstolen ved Radikale Venstres landsmøde er det et år siden folketingsvalget banede vejen for SFSR-regeringen. Et år som har slidt på regeringspartierne, dog mindst på de radiale, som kun har oplevet en beskeden tilbagegang i meningsmålingerne.

Når Margrethe Vestager i dag stiller sig på talerstolen ved Radikale Venstres landsmøde er det et år siden folketingsvalget banede vejen for SFSR-regeringen. Et år som har slidt på regeringspartierne, dog mindst på de radiale, som kun har oplevet en beskeden tilbagegang i meningsmålingerne.

Jakob Dall

15. september 2012

Ligesom vælgerne kan bedømme regeringen på, om den fører en økonomisk ansvarlig politik, skal de også konkret kunne se, hvilken indflydelse SRSF-regeringens politik har på sociale forhold i Danmark. Det vil den radikale leder Margrethe Vestager foreslå i sin tale i dag på førstedagen for Radikale Venstres landsmøde i Nyborg, erfarer Information.

»Lige så vel som vi kan sætte mål for at nedbringe budgetunderskuddet og mindske gælden, så vil vi også sætte socialpolitiske målsætninger for, hvordan vi bekæmper fattigdom og sikrer folks lige muligheder,« siger Margrethe Vestager i et interview forud for landsmødet.

»Vi kan ikke sige, at vi er i hus med vores økonomiske målsætninger fra 2020-planen, men vi er trods alt kommet et godt stykke. Der er en rytme i vores politiske arbejde, og vi er nu et sted, hvor vi godt kan sætte mål for, hvordan vi så gerne vil have, at vores samfunds sociale sammenhængskraft skal se ud,« siger hun.

Margrethe Vestager vil endnu ikke konkretisere de socialpolitiske målsætninger yderligere, men lover, at de kommer.

»Jeg gør et nummer ud af ikke at sige 1, 2, 3, 4, 5 og procent a, b, c, d, e, men i stedet sige, at de socialpolitiske mål er næste fase. Hvad de vil omfatte vil vi selvfølgelig fastsætte internt i regeringen, men vi vil også gerne have en bredere diskussion af det på landsmødet.«

– Vil I være ligeså konkrete med jeres socialpolitiske mål, som I har været med jeres økonomiske mål fra 2020-planen?

»Ja, jeg synes, vi skal være ret konkrete. Jeg vil hellere kunne sige: Se, det er det her, vi gør, i stedet for at forelske mig i nogle flyvske ambitioner. Når man opstiller klare mål, er det også nemmere at forholde til de resultater, man når frem til.,«

I denne uge lærte danskerne kontanthjælpsmodtageren Robert at kende. Efter han bramfrit i et tv-program betegnede sig selv som en ’doven skid’, der ikke ville tage et hvilket som helst job, men tværtimod stillede krav, har samtlige politiske partier taget afstand fra hans retorik. Men på Debatten på DR2 torsdag aften, var der bred politisk enighed om, at systemet ikke virker optimalt i dag. Det er Margrethe Vestager enig i. Ifølge hende har det offentlige i de senere år været så optaget af processer, at det har skygget for fokus på, om målene egentlig blev nået.

»De ledige går til samtaler i jobcentrene og sendes i aktivering, men kommer de ind på arbejdsmarkedet? Jeg synes, det er testet ret grundigt, om vi her fra Slotsholmen kan se præcis, hvilke processer der virker, når en jobkonsulent møder en ledig, og den test viser, at processerne virker, uden at målet nås. Mon ikke vi skal prøve noget andet nu,« spørger Margrethe Vestager og svarer selv:

»Vi kan blive meget bedre til at nå vore politiske mål, hvis vi skaber større frihed til at vælge de metoder, der virker.«

Frihed til at vælge var netop budskabet i sidste uges socialpolitiske forslag fra de radikale om at give kommunerne frihed til at bruge de redskaber, der virker, i forhold til det radikales mål om at halvere antallet af mennesker, der får besøg af kongens foged og sættes på gaden.

»Én lejer, der sættes på gaden, er én for meget,« sagde socialordfører Liv Holm Andersen (R) i Information, om det nye mål om at halvere antallet af udsættelser.

Og skal man tro partiets formand, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager, står Liv Holm Andersens socialpolitiske forslag altså ikke alene.

Skånsomt rædselsår

Når Margrethe Vestager i dag stiller sig på talerstolen i Nyborg, er det præcis et år siden folketingsvalget, der for første gang siden 2001 gav hende mulighed for igen at sætte sig i en ministerstol. Regeringen har som helhed haft et annus horribilis, men indtil videre har tilbagegangen været forholdsvis skånsom over for Radikale Venstre.

En meningsmåling lavet af Epinion for DR Nyheder i denne uge viser imidlertid en ny retning. Siden valget i september 2011 har regeringen og Enhedslisten tilsammen mistet 14 mandater, hvilket svarer til, at de fire partier har mistet hele 291.000 vælgere. I målingen går også Radikale Venstre tilbage – de får tre mandater mindre end ved valget i fjor.

Nu skal man jo passe på med at konkludere noget på en enkelt meningsmåling, men nogen vil nok spekulere på, om tilbagegangen skyldes Margrethe Vestagers efterhånden berømte kommentar »sådan er det jo« til, at dagpengemodtagere falder ud af systemet med de stramninger, som bliver indført fra nytår.

I dag fortryder Margrethe Vestager ikke sine ord, for sætningen illustrerer ifølge partilederen, at de radikale siger, hvad de mener.

»Vi står inde for det, vi siger, og de kompromiser vi indgår. Vi ved jo om nogen, at vi ikke har 90 mandater. Vi har haft seks, syv, 11 og nu har vi 17 mandater. Ved klart at sige, hvad vi vil, er det enklere og nemmere at stå bag et kompromis. Én ting er at sige, hvad man mener. En anden ting er at tro, at man kan få sin vilje.«

Det er også den gennemgående besked i partilederens tale i dag på landsmødet, hvor hun gentagne gange vender tilbage til udtrykket ’sådan er det jo’ for at illustrere, at de radikale står for den samme politik, som partiet altid har gjort.

»Når man nu alligevel ved, at det er et kompromis, der skal til, så er det da lettere, at sige, hvad man mener om en sag. Ellers bliver det noget mærkeligt spilfægteri.«

– Hvad vil det sige at være radikal anno 2012?

»Vi har gennem tiden haft uendelig mange valgplakater, der har kredset om begrebet balance. En stærk ansvarlig økonomisk politik er forudsætningen for, at man også kan have et samfund med stærk social sammenhængskraft,« siger Margrethe Vestager.

»Med jævne mellemrum er vi nødt til at definere, hvad der er det sociale i det socialliberale, og hvad der er det liberale i det socialliberale, for det er hverken det socialdemokratiske eller det liberale hos Venstre. Regeringspartierne har et regeringsgrundlag, som knytter os sammen, men det bliver vi ikke ens af. Vi er stadig tre vidt forskellige partier med forskellige fokus, partikulturer og temperamenter. Og sådan er det jo.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lunken luft.

De Radikales liberale side er, at giver skattelettelser, og de Radikales sociale side er, at give ufinansierede løfter - jeg kan ikke se at de Radikale, som fruen ellers påstår: adskiller sig fra henholdsvis Venstre og Socialdemokratiet...

...undtagen som fruen siger: på fokus, partikulturer og temperamenter. Thats it.

Lise Lotte Rahbek

"Frihed til at vælge"

Hvad er der at vælge mellem, når man ingen indkomst har; stjæle, låne eller tigge/svindle/platte.

Fedt valg. Tak for det.

Margrethe Vestager prioriterer de politiske mål helt bagvendt. Tryghed giver fremgang, utryghed giver stagnation og i værste fald tilbagegang.

Morten Bo Johansen

Et eksempel fra skattereformen:

Direktørfamilie med to børn, ejerbolig: plus 17.820 kroner.

Par på førtidspension, ny ordning, lejebolig: minus 11.710 kroner.

Direktøren bliver altså små 18.000,- kr. rigere og
førtidspensionisterne små 12.000 kr. fattigere,
Samlet bliver uligheden mellem dem altså øget med små kr. 30.000,-

Vestagers form for logik er helt uransagelig.

Jesper Park van der Schaft

Vestager vil måles på, hvordan regeringen bekæmper fattigdom, så forstår jeg ikke, hvorfor De Radikale sammen med resten af regeringen - på nær Özlem Cekic - lavede den mest dårlige skattereform for de svageste i samfundet? Det er dem, der kommer til at betale for skattereformen.

Med venlig hilsen

Jesper van der Schaft, førtidspensionist

Vestager vil måles på, hvordan regeringen bekæmper fattigdom

Rigtig overskrift:

Vestager vil måles på, hvordan regeringen bekæmper fattige.

Hvordan skal man kunne måle dem på det, når det de gør er at skabe fattigdom. Nåååå, ovenstående forklarer det, det er de fattige milliardærer der skal gøres riger. Det lykkes jo rigtig godt.

Lad os se om De Radiakls snak og en bedre social-politik giver sig udslag i reelle forbedinger.

Med B´s økonomiske politik og tilhørende forringelser, så tror jeg på det, når det sker.

De vil helst have du låner, Lise Lotte, der er så gode renter at hente, og så er det med at samle papkasser.

At der står en maskine lige ved siden af dig, og gør det 1000 gange hurtigere, styrker egoet hos de forsmåede. Man skal vel have lov til et billigt grin, og hvorfor ikke nyde andres nederlag, når man ikke kan andet?

De 6000 kr. en førtidspensionist nu får mindre, gør vel ikke at de nemmer, kommer i arbejde.

For at kompensere førtidspensionister bare en lille smule, kunne regeringen jo arbejde for at førtidspensionisterne får mulighed for at spare mere op end de sølle 3 % i deres arbejdsmarkedspension, (supp) hvad med at lade den stige til 12-15 % som er det det mindste de typiske arbejdsmarkedspensioner ligger på.

Klara Liske!

Du rammer hovedet på sømmet med hensyn til, at der er nogen, der får styrket deres egoer ved at nedgøre andre. Endda ved at nedgøre de personer, der i forvejen er ramt af det samfundsskabte nederlag, som arbejdsløshedhed jo er og dertil ved at beskylde folk for dovenskab, selvom statistikken tydeligt viser, at der ikke er "arbejde til dem, der gider arbejde".

Det er SJOFELT af de ansvarlige politikere at lægge skylden for arbejdsløshestilstanden på den enkelte arbejdsledige- og endnu mere sofelt at INGEN politikere siger Simon Emil Amnitsbøll imod og kritiserer ham i utvetydige vendinger for at føre nazilignende propaganda.

Det uhyggelige er, at der finders rigtig mange af den slags små egoer - både blandt politikere og blandt befolkningen. Og uhyggeligt, at det de seneste år er blevet moderne og legalt at svine andre mennesker til uden at det får nogen som helst konsekvenser.

Den indre svinehund har kronede dage. Dens gebet udvides til stadighed. Især i 00erne var det flygtninge og indvandrere (især muslimerne) der blev sjoflet og nedgjort. Siden kom rygerne og de tykke til. Og nu er det så nået til de uforskyldt arbejsløse , der snart mister økonomi, hjem og tilværelse, det er populært at jage rundt med.

Jeg hører til dem der synes at folk skal gives en chance (til).

- så lad os nu se regeringens resultater udi bekæmpelsen af fattigdom - hvordan kommer det til at virke ?

Historikken er ikke så lovende og det ser ud til at regeringen vil miste magten ved næste folketingsvalg, så spørgsmålet er om hensigtserklæringen er en freebee (gratis omgang ;o)

http://www.b.dk/berlingskebarometer

Jeg stiller mig selv det spørgsmål om strategien er at sabotere og på samme tid sætte de andre partier i regeringen i dårligt lys, for derefter senere at søge at gå med i en ny blå regering, på den baggrund, at man fra Radikale Venstre side har søgt at være socialt ansvarlig, men ikke har kunnet lykkedes i den nuværende regering, fordi de andre ikke samarbejdede om ansvarligheden.

Jeg får fornemmelsen at man siger et, men gør noget helt andet. Men hvis ovenstående er strategien, kan det give mening, idet man jo så senere kan henvise til at man netop taler for de svageste, jvf. det man siger (til trods for at man bag facaden arbejder for en helt anden politik).

Det ligner vel i hvertfald en logik som kan give mening, uanset om det så er bevidst planlagt eller ej.

Jeg synes dog, uanset planlagt strategi eller ej, at det er dybt bekymrende at et regeringsparti, tilsyneladende i deres handlinger vælger at sabotere det regeringsgrundlag, som de selv er del af. Det gør jo at man ikke aner hvor man reelt har dem?

Niels Engelsted siger:
De Radikale modtog over 2 mio. kr. i valgkampsstøtte før valget sidste år.

DI var den største bidragsyder med 750.000 kr., fulgt af Dansk Arbejdsgiverforening med 500.000 kr, A.P. Møller - Mærsk med 450.000 kr., og Finanssektorens Arbejdsgiverforening med 200.000 kr.

De får sgu noget for deres penge!
Vi har desværre alle bidraget via skattefradraget.

Søren Kristensen

Et samfund skal som bekendt måles på sin evne til at tage sig af sine fattigste. derfor er det godt at regeringen melder ud, at den også er med på idéen.

Martin B. Vestergaard

Nej nej, I misforstår da totalt. VI ved jo at man ikke bliver rig af at være på dagpenge eller kontanthjælp, tværtimod, så det gælder om med alle midler at få folk væk fra offentlig forsørgelse.

"Hvis ikke folk har råd til brød, så lad dem spise kage" som en af Vesteragers "forgængere" udtrykte det.

Enhver kan da se der er arbejde nok til alle, vi ved jo alle at hvis vi bare øger arbejdsudbuddet reducerer vi ledigheden. Ligesom vi øger kvaliteten i vore daginstitutioner, skoler, uddannelsesinstitutioner, ældrepleje og sundhedsvæsen ved at skære ned i personalenormeringerne.

Lise Lotte Rahbek

Nåeja, det er også rigtigt, Martin B. V, .
Det er ligesom når politikerne siger, at den eneste måde at bevare velfærden og den sociale tryghed på, er ved at afskaffe dem.
Det er jo indlysende.

Må man i stedet forslå konen, at der måles hendes medvirken og fremturen ved skabelsen af neo-fattigdom - det giver i det mindste et positivt og et nemmere aflæseligt udslag på RV-ideologiskalaen over den totalt fraværende sociale indignation ...

Konen har åbenbart haft et lyst øjeblik og vil måske prøve at rette op på fortidens undladelssynder - mageløs politik for dummies ...

Flemming Andersen

De radikale er blevet karakteriseret på mange måder i historien løb:

"Som at samarbejde med et stykke vådt håndsæbe"

"Verdens mest tordenende MÅSKE"

O.s.v.....o.s.v.

I mine øjne er ingen af dem negative nok. Listen over de radikale ulykker er uendelig.

Alligevel har tidens ugunst og middelmådige politikere placeret De Radikale i magtens centrum, mest fordi disse midelmådigheder ikkke formår at gennemskue den Radikale bluff.

De radikale har ingen principper, men er blot ligeså magtligerlige som resten af bundtet når det kommer til stykket!!!!

Man kan rundt omkring læse indlæg, som man skulle tro var løgn, fra radikale støtter. Deres respekt for andre mennesker er aldeles fraværende, og konsekvenserne af deres destruktive politik vil de ikke anerkende.

Til Peter Hansen

Ligesom dine drømme om endnu mere rødt omfordelings utopia

Din forståelse af hvordan verden fungerer økonomisk set er totalt fraværende

@Per Nielsen

Måske er Peters pointe lige præcis, at den økonomisk lærer ikke bør være den tradition, som skal være samfundsudviklingens imperativ af den årsag, at konsekvenslogikken ikke har patent på nogen sandhed og især ikke isoleret set.

Tværtimod advokerer han for, at man prøver at forstå samfundet (fra en anden vinkel) - ja i modspil til den forklarende logik, som økonomiens principper følger. ("Margrethe Vestager prioriterer de politiske mål helt bagvendt. Tryghed giver fremgang, utryghed giver stagnation og i værste fald tilbagegang.")

Det er ikke nogen ny pointe, og det er fatalt, at man har glemt af tidligere tiders erfaring.

... så derfor Per Nielsen: Din forståelse af verden fra et sociologisk og politologisk perspektiv er måske ikke totalt fraværende men det skinder så sandelig heller ikke igennem.

Per Nielsen siger:
Til Benny.
Du foretrækker vel, at det kun er de rødes støtter, som må bidrage eller ???

Al støtte bør være uafhængig af skattevæsnet, jeg er faktisk tvangsbidragsyder til lortet.

I øvrigt er Margrete Vesterager selv økonom, hvorfor det ikke undre, at hun følger økonomiens lærer. Samtidig er hun tidligere ansat i ministerierne, lige så vel som Bjarne Corydon er det.

I den gængse politologiske litteratur om offentlig politik og forvaltning, er der en teori, som i al sin enkelthed går ud på, at det klassisk Weberske ideal om et hierarkisk forhold mellem politiker og embedsmand i virkeligheden kan udfordres. Embedsmænd er ikke kun forvaltere (dvs. neutrale fortolkere af regler), næ de bedriver også politik.

Når denne tanke kobles til ideen om at der mellem embedsmand og politiker er en informationsasymmetri som slår ud til embedsmandens fordel (selvfølgelig), ja så får det ret klare følger i relationen til finans- og pengepolitik. For ét er, at embedsværket typisk har en længere erfaring med forvaltning end politikeren.
Men noget andet er, at jo mere teknisk den viden embedsmanden mestre er - hvilken viden politikeren skal have til sin rådighed og bruge til at bedrive sin politik - desto større sandsynlighed er der for, at embedsmanden kan kontrollere politikeren, sådan at langsigtede ministerielle planer implementeres, frem for politikerens ideologiske præferencer.

Aldrig har jeg været så flov over at konstatere, at en del af mine facebookvenner åbenlyst bekender sig til de radikale; men deres kommentarer om dårligere stillede igennem årene burde have advaret mig.

Da jeg var lille,(i 70'erne), forstod jeg ikke min families foragt for de radikale, når der blev diskuteret politik ved familiesammenkomster, og ved middagsbordet.Hvorfor tændte det parti, min primært røde familie så meget af. Jeg er så siden blevet klogere.
Mvh

Flemming Andersen

Vestager vil måles på, hvordan regeringen bekæmper fattigdom

Vil hun det??:

Det vil sige Margrethe d. 3 Vestager er en undermåler???

Skal hun så ikke kastes ud igen??

Det er tankevækkende, at både LA's leder Anders Samuelsens og hans væbner Simon Emil Ammitzbølls kolde og neoliberale politik og "menneskekærlighed" er oparbejdet i samarbejde med R og Margrethe Vestager,

Ja først gøres folk fattigere, for så ved hun hvornår hun får succes ved at give forbedringer. Hun har jo allerede fået regeringspartnerne til at juble.

Floskelmageren ved åbenbart, at hun bevidst har skåret for dybt, og vil politisk udnytte det til at fremstå som den eneste social bevidste, når eller hvis der skal lempes lidt lige før et valg.

Lars Kristensen

Det paradoksale ved bekæmpelse af fattigdommen det er, at vil man bekæmpe fattigdom skal man også bekæmpe dens modsætning - rigdom.

Vil vi gerne have fjernet fattigdom, sker det kun ved at rigdom tilligemed bliver fjernet.

Vi vil også gerne have fred i verden og derfor forsøger vi hele tiden på at stoppe krige og konflikter og hvad sker. Vi fjerner det freden måles ud fra. Fjerner vi krig, fjerner vi også freden.

Derfor må vi erkende, at vil vi have fattigdom væk fra vort samfund, bliver vi også nødsaget til at fjerne rigdom.

Vil vi ikke fjerne rigdom får vi ikke fjernet fattigdom, det er et faktum.

Ole Chemnitz Larsen

Catch-all politiker

på midtbanen, der helst undgår at genere potentielle vælgere.

Allerede derfor ligner Vestager en, der også går efter den formelle post som statsminister.

Vestager er gået helt galt i byen. Siger et, men gør det modsatte. Går fint i tråd med "løgneregeringens" målsætning. Hvornår kommer de Radigale ud fra deres glasklokke? At kvinder skulle være bedre politikere end mænd, må efterhånden være gået op for de fleste, ikke er tilfældet. Næste folketingsvalg bliver den største valggyser, vi nogen sinde har set. Ikke engang Fremskridtspartiet entre på Christiansborg kan overdøve det, vi har i vente.

...desværre for den røde blok, valgte de at tage de radikale med i en regering. Hvis det havde været en mulighed, at danne en mindretalsregering uden de radikale, var det sikkert gået langt bedre med, at føre en rød politik. De radikale blev SF nedsmeltning, og gav Helle dårlige målinger, og alt i alt, vil valgperioden komme til at stå som en dårlig dag i den røde bloks politiske historie.

De Radikale har fået 450.000 fra Mærsk og 200.000 i partistøtte fra Finanssektorens Arbejdsgiverforeningen. Nu forstår jeg bedre hvorfor de Radikale indgik i aftalen om Nordsøolien til gavn for Mærsk og til økonomisk skade for Danmark. Det samme gælder Vestagers indædt modstand mod FTT (Financial Transaction Tax) der også kaldes Tobin skat.

Partiet er købt af DA, Mærsk og FA.

Sider