Nyhed
Læsetid: 2 min.

Virksomheder: God model, men hvor er kvinderne?

Frivillige målsætninger om flere kvinder i toppen af dansk erhvervsliv kan sagtens skrives ned, sådan som to af regeringens ministre foreslår i ny ligestillingsmodel. Men virksomhederne kan næppe omsætte dem til virkelighed, lyder det fra flere af de største danske erhvervsledere
Det er ikke mangel på vilje, men mangel på redskaber til at finde kvalificerede kandidater, der er den største hindring for flere kvinder i toppen af dansk erhvervsliv. Det siger flere – mandlige – erhvervsledere. Her er vi til årsmøde i foreningen for kapitalfonde, DVCA. Arkiv

Det er ikke mangel på vilje, men mangel på redskaber til at finde kvalificerede kandidater, der er den største hindring for flere kvinder i toppen af dansk erhvervsliv. Det siger flere – mandlige – erhvervsledere. Her er vi til årsmøde i foreningen for kapitalfonde, DVCA. Arkiv

Indland
27. september 2012

En af række af Danmarks største eksportvirksomheder bakker op om ligestillingsminister Manu Sareen (R) og erhvervsminister Ole Sohns (SF) nye frivillige ligestillingsmodel, som vil pålægge danske virksomheder at opstille målsætninger for, hvor mange kvinder de vil have i bestyrelsen og på ledende poster. Men tiltaget kommer næppe til at gøre en forskel, for virksomhederne ved ikke, hvordan de skal finde de kvinder, der skal til, for at de kan opfylde målsætningen. Det vurderer flere danske erhvervsledere.

»Mit indtryk er faktisk, at bestyrelsen har lyst til at rekruttere kvinder i det omfang, det er muligt, men det er svært at finde frygtelig mange, som har lyst,« siger Lars Enevoldsen, forskningsdirektør i Grundfoss, der lige som de andre virksomheder er lettede over, at SRSF-regeringen har droppet kvotemodellen, som skulle tvinge danske børsnoterede virksomheder til at have 40 pct. kvinder i deres bestyrelser inden for en årrække.

Samme melding lyder fra Niels Christiansen, koncernchef for Danfoss. Danfoss’ holdning er, at virksomheden selvfølgelig forsøger at udnytte de ressourcer, der er til rådighed, og Niels Christiansen henviser til, at Danfoss allerede har målsætninger for, hvordan de skal få kvinder i lederposter på forskellige niveauer. Men at rekruttere kvinder udefra er en udfordring:

»Når jeg skal ud og kigge efter kvindelige civilingeniører i Danmark, så er der ikke en bjælde,« som han siger.

Kjeld Johannsen, CEO hos Danish Crown har endnu ikke sat sig ind i regeringens nye model, men generelt rekrutterer virksomheden udelukkende efter kvalifikationer:

»Vi vælger ledelsen ud fra, hvem der er bedst kvalificerede, « siger han.

De tre virksomheder er allerede medlemmer af den tidligere regerings tiltag Charter for Kvinder i Ledelse, som er en frivillig ordning, hvor de tilmeldte virksomheder opstiller egne målsætninger for flere kvinder i deres bestyrelse og på lederposter.

Virker ikke efter hensigten

Den ordning har imidlertid vist sig ikke at virke efter hensigten. Og det nye forslag ligner det gamle til forveksling, siger Susanne Hoeck, leder af karrierenetværket WOW Executive Network. Hun har tidligere evalueret Charter-tiltaget og kan derfor gentage sig selv:

»Det er et pseudotiltag. Målsætningerne virker kun, hvis man også udbyder redskaber til, hvordan virksomhederne finder de kvalificerede kvinder,« siger hun.

Problemet med Charter for Kvinder i Ledelse og det nye frivillige ligestillingsforslag er netop, at det ikke ledsages af redskaber, som virksomhederne kan bruge i forhold til finde de kvalificerede kvinder.

Ligestillingsordfører for Socialdemokraterne, Rasmus Horn Langhoff, mener dog ikke, at det er regeringens ansvar at udbyde konkrete redskaber til at opfylde målsætningen:

»Det er så store virksomheder, at de burde kunne magte opgaven selv,« siger han.

Og det behøver ikke at være så svært, påpeger Susanne Hoeck og foreslår at finde redskaberne hos udenlandske virksomheder:

»Vi er ikke så specielle i Danmark, som vi gerne ville være, og derfor er det en god ide at sammenligne os med andre,« siger hun og nævner Nykredit og TDC som eksempler på positive eksempler fra det danske erhvervsliv, som andre virksomheder kunne lære af.

Rasmus Horn Langhoff er enig i, at man bør lære af andre:

»Jeg er sådan set åben over for hvad som helst, der kan sætte gang i udviklingen både for ligestillingen og virksomhedernes skyld,« siger han.

Ifølge ham vil regeringens nye tiltag blive evalueret efter et par år, for at se om det har haft den ønskede effekt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Engelsted

Der er testosteronspejlet til forskel, og markedskapitalismen dog-eats-dog økonomi stiller store krav til testosteron. Man kan ligefrem lugte det på det ledsagende billede.

Kvinder kan kompensere psykologisk for denne biologiske mangel og blive ledere på mændenes betingelser men forvrides let i processen både til ulempe for sig selv og andre.

Formentlig ville et mere kvindeligt hormonspejl med mere oxytocin og mindre testosteron invitere til en mere forstandig og rationel økonomi med mere bæredygtighed og færre krige, kriser og ulykker.

Det forstår mænd instinktivt og det er en væsentlig grund til at holde kvinder ude fra drengenes kampplads, der meget hurtigt gå undergå forandring i retning af pigeklasse. En enkelt pige i klassen er stimulerende, men en flok...

Fornuft i lige så høj grad som ligestilling er derfor en væsentlig grund til at applaudere kravet om flere kvinder i toppen af erhvervslivet. Når antallet er kommet over en kritisk grænse vil der ske ting og sager til vores alles bedste.

Lise Lotte Rahbek

Når jeg skal ud og kigge efter kvindelige civilingeniører i Danmark, så er der ikke en bjælde,« som han siger.

Virkelig..?
Men er problemet så, at der ikke uddannes kvindelige civilingeniører nok ?
Og hvis det er det der er problemet, kan jeg godt få en ide om, at der mangler forebilleder.
Hvor mange succesfulde topchefer kender vi til fra medierne? Ikke ret mange, vel.. og de kommenteres oftere på deres udseende end på deres kvalifikationer.
jeg ved ikke hvor mange kvindelige undervisere der findes på civilingeniør-studiet, men jeg forestiller mig ikke at det er ret mange og mon ikke disse typiske mandestudir stadig gerne er fyldt op med mænd? (fordomsfuldt, jeg ved det godt, men sådan startede det også på medicinstudiet - med at underviserne og forebilledrne ikke kun var mænd)

Det var dog en idiotisk ide at have som målsætning at virksomhederne skulle have en eller anden speciel form for kønsfordeling.

Virksomhederne skal have som målsætning af ansætte den der er bedst egnet til at udføre det givne job.

Jeg hører aldrig fra alle disse ligestillingsfascister at der skal være ligestilling mellem kønnene på lægestudiet, skolelærerstudiet, jurastudiet, eller jordemoder studiet. Hvorfor mon man ikke gør det?

Man behøver såmænd blot at kigge til Norge, hvor de har mange kvinder i bestyrelserne, hvis man mangler redskaber.

Lise Lotte Rahbek

Marie Spliid Clausen

Jeg tror det i topbranche handler om blive ved at være sulten og begære.
Tilfredshed og balance er ikke målet.
"Mere" er målet.

Hans Jørgen Lassen

Hr. Bøjden har en pointe.

F.eks. inden for jura vrimler det med kvinder. Man kan sateme som mand blive helt svimmel.

Men det er ikke et ligestillingsproblem.

Pudsigt nok.

Hans Jørgen Lassen

Er der et problem?

Hans Jørgen Lassen

Frøken Clausen skriver:

"hvad I forventer ..."

Hvem forventer hvad?

Hans Jørgen Lassen

Nej, Marie, jeg synes ikke, at det er et problem, at der vrimler med kvinder på jura.

Og jeg synes heller ikke, at det er et problem, at kongen er en kvinde, ligesom statsministeren.

Jo, jeg synes nok, at det er et problem, at der overhovedet er en konge, som altså er dronning, men kønnet er i den forbindelse bedøvende ligegyldigt.

Og det er det altså i ret mange sammenhænge, herunder bestyrelser.

Men personligt så foretrækker jeg i visse sammenhænge en kvinde. F.eks. i dobbeltsengen ved siden af mig.

Hans Jørgen Lassen

Børsmæglere er nok det laveste på rangstigen overhovedet.

De undergår selv præster, journalister og brugtbilshandlere.

Michael Møller

@Rannveig Marie Jørgensdotter Spliid
Det eneste JBO har sagt, er en gentagelse af det ligelønskommisionsens formand også kom frem til nemlig:
"De store forskelle har bare ikke noget med ligelønnen at gøre, mener kommisionens formand. Det skyldes kvindernes valg af uddannelse og arbejde, samt at mænd oftere går efter lederjob og karriere end kvinder." - At du tror det dækker over at alle(du) skal være børsmægler, giver ingen mening, og ja det ville være idiotisk hvis det forhold sig som du siger, men det gør det ikke, så lad være med at give JBO skylden for dine vilde fortolkninger.

randi christiansen

Michael Møller - pointen, som forbigår de nævnte mænd, er, at det ikke er et valg. Nogen skal jo tage sig af børn og hjem

Hans Jørgen Lassen

Frøken Spliid efterlyser en holdningsændring.

Jeg ved ikke, om det er nødvendigt. Hvem skal ændre holdning til hvad?

Jeg mener: i dag kan kvinder jo få præcis det job, de er kvalificerede til.

Hvor er problemet?

randi christiansen

HJL - Hvor overfladisk vil du tillade dig selv at være ?

randi christiansen

´Virksomheder : God model, men hvor er kvinderne?´

Som sædvanlig dér, hvor I selv har sendt dem hen : udmattede af dobbeltarbejde eller i en såkaldt - hvor uhørt ignorant og fræk en beskrivelse - uambitiøs karriere delt imellem erhvervsliv og hjem og børn

Kvinderne kan selvfølgelig også vælge at uddelegere familieopgaverne til ekstern partner og nøjes med at være fødemaskiner for erhvervsliv og produktion

randi christiansen

Der er lige noget samfundsdesign, der ku bruge noget seriøs omtænkning

randi christiansen

Hovsa - Jeg tror Hr. Lassen leger djævlens advokat

Hans Jørgen Lassen

Rannveig, du har jo et så imponerende navn, at det ligefrem tager pusten fra en.

Men jeg lover hermed aldrig at titulere dig som frøken længere.

Er det i orden, hvis jeg nøjes med Marie? Eller foretrækker du Rannveig?

Lise Lotte Rahbek

Kvinder kan ikke kvalificere sig - og mænd kan ikke dis-kvalificere sig til topjobs??

http://politiken.dk/debat/kroniker/ECE195859/skiderikker-og-stortabere/

Det kan NOK være, at der er nogen, der får tørt på dër.

Min erfaring siger mig at HR afdelinger og bestyrelser tager gerne imod kvinder med kyshånd. Problemet er at der er alt for få kvinder der søger jobs med en arbejdsuge på 60 timer eller mere.. Måske fornuftigt af kvinderne...? Min personlige 10-i-top liste over chefer og bestyrelsesmedlemmer jeg arbejdet sammen med er ca 2/3 kvinder..

Inger Sundsvald

Godt med lidt modgift, og det holder den dag i dag.

Grethe Preisler

Lise Lotte Rahbek,

Tak for linket til Gretelise Holms kronik fra 2006, før redaktøren sletter det som irrelevant i denne tråd.
.
Det er det, jeg altid har sagt. Alt er forandret og alt er som før. Og uanset hvordan man vender sig som kvinde i ligelønsdebatten, har man måsen i klaskehøjde for de stakkels undertrykte "skaffedyr" i Big Mother-samfundets årtusinde.

Michael Kongstad Nielsen

Åh hvor I kvinder klasker hinanden.
Men når det kommer til stykket, vil I hellere definere jer som mødre og husmødre, da det indbyrdes giver den højeste status, ja alt andet er nærmest dødeligt. Har man i dag kræfter ved siden af, så fint, men det det er familien, der er vigtigst. I dag er det, derude, noget man skal hive penge hjem på, ikke noget, der giver livet indhold.

Grethe Preisler

@)Michael Kongstad Nielsen:

"Når det kommer til stykket vil I (kvinder) hellere definere jer som mødre og husmødre, da det indbyrdes giver den højeste status".

Din visdom er bundløs, oh Skabningens Herre, og dine veje uransagelige for kvinder.

"Når det kommer til stykket", hvad er det så I mænd er prædestinerede fra tidernes begyndelse til hellere at ville definere jer som?

Man kan ikke sige ret meget om, hvad det ene køn er prædestineret til helst ville definere sig som til forskel fra det andet, uden havne med begge ben i den vulgærdarwinistiske ursuppe, hvorfra Joachim B. Olsen docerer sine udenadlærte sætninger om survival of the fittest på neoliberalismens "naturlige" præmisser.

Jeg skal i hvert fald ikke have noget klinket der, og holder mig foreløbig til den teori , at grundstenen til det civiliserede samfund blev lagt, da et par-tre stykker af vore fælles formødre fik nok af "naturens orden" og slog sig sammen om at holde et enkelt stærkt og nogenlunde omgængeligt voksent individ af hankøn i godt humør og god foderstand som vederlag for, at han holdt sine kronisk sultne og aggressive omstrejfende kønsfæller på afstand af dem og deres unger.

Nu er han så nået til det stadium på patriarkatets og civilisationens tornefulde vej, hvor hans naturlige dovenskab, som er alle opfindelsers moder, truer med at gøre ham overflødig som avlstyr og beskytter af hunnerne, der om føje tid vil kunne formere sig ved hjælp af knopskydning (kloningteknik), hvis han ikke tager sig i agt.
Og hvad skal der så blive af ham?

Moaaar - jeg har ondt i mit ødipuskompleks!

Inden freudianismen løber helt af med koncepterne - skal en kommentar herfra blot understrege rigtigheden i virksomhedernes synspunkt med flg. omskrivning - idéen er skam god nok, den kan bare ikke bruges ...

randi christiansen

MKN og Jan Weis 27/9 21:20 - er det jeres alvor ?

randi christiansen

Genialt link til Grete Lise Holm - tak for det fr.
Rahbek

Indspisthed og nepotisme er en stor fare for civilisationen, og det er virkelig ufatteligt at de beskrevne stupide personager og deres underlødige adfærd ikke dømmer dem ude men tværtimod inde - hvordan i hede hule helvede kan det lade sig gøre - ser vi kvindelige eksempler på det samme ?

Kvinder skal enten opføre sig som mænd - nu med stiletter - eller finde sig i at blive kørt ud på et sidespor. Samtidig skal de tage hovedansvaret for børn og familie - ikke fordi det er, hvad de allerhelst vil, MKN og JW, men fordi nogen - og helst de primære omsorgspersoner - jo skal gøre det. Hvorfor får man ellers børn ?

De underliggende strukturer har stort behov for serviceeftersyn, og som sædvanlig er det de, på hvem skoen trykker, der må tage affære. Frihedskamp er altid op ad bakke - denne udspiller sig med en manglende fællesskabsforståelse som bagtæppe.

Randi - { ironi forekommer givetvis } ...

"Statens Husholdningsraads Oplysningscentral i Lyrskovgade holder Forevisning i Morgen Klokken 14.30 og om Aftenen Kl. 20.00 og det gælder meget apropos Julens Pletter, som Husmødrene her faar at vide, hvordan de skal fjerne." - sakset fra Dagens Nyheder, sektion Vi Kvinder, onsdag den 4. januar 1956 ...

Ak ja, det var tider ...

Jens Holger Laursen

Jeg synes, at alle kvinder burde droppe møgungerne og blive virksomhedsledere. Så bliver vi fri for hele to trættende diskussioner.

Alle synes at gå ud fra, at kvinder skal kvalificere sig til at gøre ligesom mændene, hvis de vil have del i ledelsen; men ideen er netop, som Niels Engelsted er inde på, at mændenes model forlængst har spillet fallit og skal erstattes af en mere statisk udviklingsmodel, hvor fremskridt i praksis betyder mindre og mindre forbrug og bedre og bedre udnyttelse af ressourcerne.

randi christiansen

Forklædt som mand eller nu med stiletter

stiletto af italiensk > spids genstand, lang kniv

Hvad vil feministerne ? Altså ikke de iltfattige blå ...

randi christiansen

Jens Holger L. - og vi bliver også fri for møgungerne - hvor herligt - sidste skud på denne degenererede stamme - Far Vel og tak for denne gang - We will meet again - somewhere, somehow