Læsetid: 3 min.

Cubakrisen dag for dag: Kennedy varsler flådeblokade

I landsdækkende tv fremsætter den amerikanske præsident Kennedy et ultimatum til Sovjetunionens leder Khrustsjov: Fjern de offensive raketter fra Cuba, eller indstil jer på følgerne! Desuden varsler amerikanerne en flådeblokade mod alle skibe på vej til Cuba
Et luftfoto af en missilbase på Cuba taget af amerikanerne i oktober 1962. Mandag den 22. oktober kundgjorde USA’s præsident Kennedy i en tv-tale, at USA ikke kunne acceptere russiske offensive raketter på Cuba.

Et luftfoto af en missilbase på Cuba taget af amerikanerne i oktober 1962. Mandag den 22. oktober kundgjorde USA’s præsident Kennedy i en tv-tale, at USA ikke kunne acceptere russiske offensive raketter på Cuba.

22. oktober 2012

I løbet af den sidste uge har aldeles tydelige beviser fastslået, at et antal offensive rakatstandpladser nu er under forberedelse på denne ø, der befinder sig i fangenskab. Formålet med disse baser kan ikke være noget andet end at skabe mulighed for at rette angreb med kernevåben på den vestlige halvkugle.«

Klokken 19 amerikansk tid mandag den 22. oktober taler præsident Kennedy i landsdækkende tv til det amerikanske folk. Præsidenten understreger, at USA vil betragte enhver raket med kernevåbenladning affyret fra Cuba mod noget land på den vestlige halvkugle som et sovjetisk angreb, der kræver fuld gengældelse fra USA.

Han bebuder, at den amerikanske flåde vil etablere en karantæne om to døgn og kontrollere alle skibe til og fra Cuba for offensive våben. Ladningerne vil ikke blive beslaglagt, og skibene kan sejle til hvilken som helst havn, bare ikke til Cuba. Hvis ikke skibene skifter kurs, vil de blive standset med magt.

Kennedy anmoder i talen også om et hastemøde i FN’s Sikkerhedsråd, så verdenssamfundet kan skride ind over for den sovjetiske trussel mod verdensfreden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Den amerikansk arrangerede invasion i Svinebugten i april 1961 bliver der måske mulighed for at omtale senere i artikel-serien?

Hvis det er meningen med denne artikelserie om Cubakrisen, at Information ønsker at deres læsere skal have en mulighed for at forstå baggrunden for krisen, så skal man altså lige starte et par år længere tilbage i historien.

Ærgerligt.
Information har de sidste par dage kørt en meget pro Kennedy(USA) serie om Cuba-krisen. Det kan undre, at man ikke har benyttet sig af Noam Chomskys korte gennemgang af krisen ( for en stor del byggende på den tidligere historiker ved J.F. Kennedy Presidential Library Sheldon Sterns bog: ” The Week the World Stood Still”). Man får nærmest det modsatte indtryk af krisen, nemlig USA som den store krigsmager. Det kunne have været befordrende at få en ny debat og måske aflivning af gamle myter. Desuden trækker Noam paralleller til nutiden bl.a. Iran.