Nyhed
Læsetid: 3 min.

DONG’s kasserede drømmehold skal placere pensionsmilliarder i grøn energi

PensionDanmark vil inden der er gået fem år have anbragt i alt 18 mia. pensionskassekroner i fremtidens energiprojekter. Det kræver assistance fra folk med høj kompetence og gode forbindelser: De fire, der opbyggede DONG Energys vindmølledivision, men røg ud i kølvandet på Anders Eldrups fyring
PensionDanmark har tidligere vist stor interesse for at investere i grøn energi – her ses pensionsselskabets direktør, Torben Möger Pedersen (nummer to fra venstre), i selskab med DONG’s tidligere direktør Anders Eldrup, forhenværende klimaminister Lykke Friis (V) og Peter Damgaard Jensen, direktør i PKA, i marts 2011. Det er da også Anders Eldrups tidligere nøglemedarbejdere, Torben Möger Pedersen har hentet til at forvalte PensionDanmarks nye grønne fond.

PensionDanmark har tidligere vist stor interesse for at investere i grøn energi – her ses pensionsselskabets direktør, Torben Möger Pedersen (nummer to fra venstre), i selskab med DONG’s tidligere direktør Anders Eldrup, forhenværende klimaminister Lykke Friis (V) og Peter Damgaard Jensen, direktør i PKA, i marts 2011. Det er da også Anders Eldrups tidligere nøglemedarbejdere, Torben Möger Pedersen har hentet til at forvalte PensionDanmarks nye grønne fond.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
12. oktober 2012

At placere 12 mia. kr. i store infrastrukturprojekter for fremtidens energisystem på ganske få år er mere, end en travl pensionskasse selv kan klare. Derfor har PensionDanmarknu allieret sig med de fire personer, der tidligere var DONG Energys ’dream team’ på vindmølleområdet.

De fire skal for pensionsselskabet forvalte en helt ny fond med seks mia. i kassen og dermed supplere PensionDanmarks egne medarbejdere, der skal placere andre seks mia. kr. inden 2017. De to gange seks milliarder kommer oven i seks milliarder, som selskabet allerede har investeret i henholdsvis to danske havmølleparker – Nysted og Anholt – og tre amerikanske vindmølleparker, opført af energiselskabet E.ON.

Dermed når PensionDanmark op på at have placeret i alt 18 milliarder pensionskassekroner i den grønne energi.

»Den nye fond skal forvaltes af folk med stor erfaring på dette område og med et netværk, der gør det meget sandsynligt, at vi kan få placeret de seks milliarder inden for de næste tre-fire år,« siger Torben Möger Pedersen, der er administrerende direktør i PensionDanmark.

De fire tidligere DONG-medarbejdere – i pressen også omtalt som DONG Energys gulddrenge – var dem, der udviklede forretningsmodellen bag energiselskabets fremstormende vindmølledivision. Den voksede på får år til over 1.200 medarbejdere, gjorde DONG’s indtjening på vind større end indtjeningen på traditionelle kraftværker og bidrog til, at selskabets elproduktion på kul kunne halveres og bidraget fra vind nå op på 31 pct. De fires afdeling anslås at have skaffet DONG kontrakter for omkring 10 mia. kr.

Eksorbitant

Den højst placerede af de fire, Jakob Baruël Poulsen, havde i DONG Energy titel af vice president for renewables indtil marts sidste år, hvor det dramatiske opgør mellem energiselskabets bestyrelsesformand, Fritz Schur, og den daværende administrerende direktør, Anders Eldrup, førte til først Eldrups og siden de fires afgang fra energiselskabet. Anders Eldrup blev fyret for at have givet især Baruël Poulsen en ifølge Schur »eksorbitant« høj løn uden at informere bestyrelsen om det. Baruël Poulsen blev først fritstillet og siden ifølge Informations oplysninger fyret, hans kollega Rune Bro Roin blev ligeledes fyret, mens Christian Skakkebæk blev fritstillet. Den sidste af gulddrengene, Torben Lodberg Smed, sagde selv op i august.

Nu er de fire så samlet igen i det ny managementselskab Copenhagen Infrastructure Partners, etableret med det specifikke formål at forvalte PensionDanmarks nye fond.

»Normalt er vi tilbageholdne med at investere i fonde, fordi de typisk har meget høje omkostninger. Men da PensionDanmark er initiativtager og seed investor for fonden, er det lykkedes at skabe en struktur, hvor omkostningsniveauet er væsentligt lavere end i tilsvarende fonde,« siger Torben Möger Pedersen.

Ifølge direktøren forebygger aftalen med de fire i Copenhagen Infrastructure Partners, at der kan blive tale om ukontrollable lønstigninger, som det angiveligt var tilfældet i DONG.

Flere investeringer på vej

PensionDanmarks eksisterende engagement i de to danske havmølleparker ved Nysted og Anholt foregår i samarbejde med DONG energy, og Möger Pedersen kan sagtens forestille sig flere samarbejdsprojekter med DONG i fremtiden.

»Eventuelt nye projekter med DONG vil blive varetaget af vores interne team i PensionDanmark,« siger han.

Selv om selskabet med den nye grønne investeringsoffensiv søger ud på det vesteuropæiske og amerikanske marked for at få afløb for nogle af sine mange milliarder, ser man masser af fremtidige danske energiprojekter for sig.

»Energiaftalen fra foråret har en meget ambitiøs målsætning om, at halvdelen af elforsyningen i 2020 skal komme fra vind, og i alt skal der i medfør af aftalen investeres 75-125 milliarder kroner frem til 2020. Så der bliver masser af projekter. Og når vi har investeret midlerne i den nye fond, vil vi fortsætte med en fond nummer to, hvor vi inviterer andre investorer med,« oplyser Torben Möger Pedersen.

PensionDanmark forvalter for sine medlemmer en samlet formue på 133 mia. kr. I år tilføres selskabet yderligere næsten 11 mia. kr. i form af præmieindtægter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Så er det store spørgsmål hvad den nye fond opfatter som grønt?

Michael Kongstad Nielsen

Hvad er et netværk? De fire detroniserede gulddrenge har "...et netværk, der gør det meget sandsynligt, at vi kan få placeret de seks milliarder inden for de næste tre-fire år" , siger pensionsdirektøren, der nok er en del af "netværket". Hvorfor i alverden skal man spise middag med de rigtige og være en lille sammespist klike, for at kunne lave forretning på dette område - det lyder ikke betryggende.

De fire lavede guld (til sig selv og DONG), fordi staten gav tilskud til vindenergi, og fordi skatteyderne tog hele risikoen ved de store investeringer. Det var det smarte trick, som de fire sikkert pønser på at føre videre. Fidusen var, at pensionsselskaberne, som investerede i Anholt osv., ikke skulle tage nogen risiko, risikoen skulle alene bæres af DONG.

Jeg synes den nye aftale med de fires selskab lyder skummel, og hvis jeg var pensionshaver i Møgers selskab, ville jeg oprette en protest- eller overvågningsgruppe.

Jørgen Steen Nielsen er nok lidt for tæt på d´herrer og hele miljøet (netværket??) til at kunne grave kritisk i sagen.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvorfor de mon røg ud af DONG sammen med Eldrup? Hvad var det, at Fritz Schur var utilfreds med? Jeg tror simpelthen ikke på, at det handlede om lønninger og lønstrukturer. Den slags burde jo ikke komme som en overraskelse for en bestyrelsesformand, som har fod på tingene...specielt ikke i en virksomhed, som nærmest er kendt for et ganske eksorbitant lønniveau....

Lise Lotte Rahbek

Jeg er ikke tilhænger af gulddrenge, eller unge løver uden for mange hæmninger hvad angår egen berigelse.

Men jeg undrer mig lidt over det spotlys pressen kaster over, at det er netop disse gulddrenge, som er på (i) spil.
Det sker jo hele tiden, at finansmænd, som har tjent tykt i visse stillinger får nye jobs, hvor de også kan bruge deres.. netværk.

Niels-Holger Nielsen

Skarp kommentar Michael. Hip, hip!

Michael Kongstad Nielsen

Ja, det sker tit, men det bliver det ikke mindre skummelt af.

Hvad jeg undrer mig over, er forherligelsen af begrebet "netværk". Det hører 00-erne til, og det har sågar fået et helt radioprogram opkaldt efter sig. På P1 er der et program der hedder "Netværket", og det er ikke for hvide mennesker.

Lise Lotte Rahbek

" På P1 er der et program der hedder “Netværket”, og det er ikke for hvide mennesker."

.. ej heller for kulørte.

Bodil Waldstrøm

"De fire skal for pensionsselskabet forvalte en helt ny fond med seks mia. i kassen og dermed supplere PensionDanmarks egne medarbejdere, der skal placere andre seks mia. kr. inden 2017."

Jeg forstår ikke, hvorfor de fire gulddrenge skal medvirke. På PensionDanmarks hjemmeside kan jeg se, at der er omkring 120 ansatte. Er det ikke nok til, at de kan investere selv - måske opdelt i et par grupper eller flere for en sikkerheds skyld - eventuelt suppleret med nye medarbejdere. Jeg tror, det bliver MEGET dyrere at benytte de fire i en ny fond.