Nyhed
Læsetid: 5 min.

’Men vi er jo elektrikere, for fanden’

Elektrikere frygter at blive glemt i et stort fagforbund, der ikke har føling med de problemer og udfordringer, der fylder elektrikernes hverdag. Uden faglig identifikation og sammenhold kan vi lige så godt melde os ud, lyder det
Hans Hørmann er elektriker med stort ’E’, derfor er han meget kritisk over for planerne om at fusionere Dansk El-Forbund med Dansk Metal. En fusion, der vil betyde enden på en mere end 100-årig historie med et selvstændigt fagforbund for elektrikere i Danmark.

Hans Hørmann er elektriker med stort ’E’, derfor er han meget kritisk over for planerne om at fusionere Dansk El-Forbund med Dansk Metal. En fusion, der vil betyde enden på en mere end 100-årig historie med et selvstændigt fagforbund for elektrikere i Danmark.

Indland
15. oktober 2012

Hvad skal vi elektrikere dog i et forbund, hvor de fleste medlemmer er klejnsmede, automekanikere eller rørlæggere? Det spørgsmål stiller Hans Hørmann, Martin Felthusen Jensen og de øvrige godt 20 kommunalt ansatte elektrikere på AffaldVarme Aarhus sig selv og deres forbund i disse måneder.

AffaldVarme Aarhus er en elektrikerarbejdsplads som mange andre, hvor kansasjakken er blå, kaffen i plastikkrusene kulsort og den faglige stolthed stor – og alle er de medlemmer af Dansk El-Forbund, der siden 1904 har organiseret, forhandlet overenskomster for og ydet faglig og juridisk bistand til danske elektrikere. Men det kan meget vel snart være fortid.I øjeblikket drøfter Dansk El-Forbund og det langt større forbund Dansk Metal nemlig en fusion. En fusion, der vil betyde enden på en mere end 100-årig historie med et selvstændigt fagforbund for elektrikere i Danmark.

Og de planer er bestemt ikke velsete blandt medarbejderne på AffaldVarme Aarhus, der fra deres nye, turkise bygninger i Hasle-området har ansvaret for levering af varme og håndtering af affald i og omkring Aarhus.

»Vi vil ikke det her,« understreger Hans Hørmann som det første, da snakken falder på fusionsplanerne. Han har været medlem af El-Forbundet siden 1995, og her hører han og kollegerne hjemme:

»Følelsen er svær at beskrive, men vi er jo elektrikere, for fanden. Og det er vi stolte af og glade for. Det er et godt fag, vi har nogle gode kollegaer, og den faglige stolthed er fagforeningen også en stor del af. Den er omdrejningspunktet,« siger Hans Hørmann.

Martin Felthusen Jensen nikker. Siden 1975 har han betalt sit månedlige kontingent til El-Forbundet med glæde, og han understreger, at det lille forbund ikke oplever den samme markante medlemsflugt, som store dele af den etablerede fagbevægelse gør i disse år: »Medlemmerne flygter ikke. Det må jo være, fordi de er tilfredse, og hvorfor kan det så ikke fortsætte, som det er?«

Bred modstand

Modstanden mod fusionsplanerne stikker ikke blot dybt hos de kommunalt ansatte aarhusianske elektrikere. Flere tillidsrepræsentanter på andre arbejdspladser kan berette om en lignende holdning blandt deres medlemmer.

»Lige nu har vi et nærvær, og vi kan få hjælp på to sekunder. Vi kan ikke se, hvordan nogle, der ikke ved særligt meget om vores fag, kan hjælpe os,« fortæller tillidsrepræsentanten på virksomheden Lindpro i Aarhus, Peter Mølgaard, der repræsenterer 59 svende og 10 lærlinge i El-Forbundet. Samme argumenter hører Andreas Jensen, der er tillidsrepræsentant for elektrikerne på virksomheden Bravida i Tilst:

»Vores medlemmer identificerer sig faktisk rigtig godt med vores forbund. De er simpelthen bange for at blive glemt og miste deres selvstændige faglige identitet i et stort Metal-forbund,« forklarer han.

I El-Forbundets lokalafdeling i Østjylland kulminerede modstanden, da man ved generalforsamlingen i april i år vedtog en fælles udtalelse, der i skarpe vendinger advarede mod at fortsætte med fusionsplanerne.

»Vi har på vore arbejdspladser ikke kunnet genkende eller spore et ønske om nedlæggelse af vores fagforening, eller at et sådant ønske er opstået blandt elektrikerne. Vi undrer os over, at vi åbenbart har en hovedledelse, der tager udgangspunkt i deres egen hverdag og ikke elektrikernes,« står der i udtalelsen, der blandt de 40 fremmødte på generalforsamlingen fik opbakning fra 39, mens en enkelt undlod at stemme.

Nærhed eller de gule

Tilbage blandt de kommunale elektrikere på AffaldVarme Aarhus mener Hans Hørmann, at strategien med at sammenlægge forbund for at minimere udgifterne og »pulje kræfterne« er en del af problemet for LO-forbundene, snarere end en del af løsningen: »De store forbund mister medlemmer hurtigere, end man kan nå at sluge en snaps, mens de små forbund fastholder medlemmer. Hvorfor skal vi være blodtransfusion til en hendøende kæmpe?Det betyder meget, at vi føler, at lokalafdelingen kender os. Jeg siger ikke, at de kan navnene på alle 2.500 medlemmer i Østjylland, men jeg er lige ved at tro det. Det er rart at være kendt ved navn og ikke bare som et tilfældigt medlem. Den følelse vil forsvinde, hvis vi kommer ind i en afdeling, hvor der er 20.000 medlemmer.«

I stedet mener Hans Hørmann og Martin Felthusen Jensen, at flere af de store fagforbund burde lade sig inspirere af til El-Forbundet:

»Dansk Metal burde splitte sig op i flere små forbund, så de kan få den faglige identitet tilbage og få løftet hele fagbevægelsen på den måde. Det vil være meget bedre end at centrere det i nogle store mastodonter,« siger Hans Hørmann.

»Det der med, at stor altid er stærk – det tror jeg ikke på,« supplerer Martin Felthusen Jensen.

Bliver fusionen en realitet, kan det betyde et farvel til mange af de i dag tilfredse medlemmer, lyder en pointe fra flere sider:

»Jeg har hørt rigtig mange sige, at de ikke kan se meningen i at være medlem af Dansk Metal. Så kan de lige så godt være medlem af de ’gule’ (f.eks. Krifa eller Det Faglige Hus, red.),« siger Peter Mølgaard.De overvejelser har også fundet vej til de ellers tilfredse elektrikere i Hasle ved Aarhus, selvom det tydeligvis er svært at sige det højt: »Sådan vil der være mange, der tænker. Og jeg skal ikke sidde her og afvise, at jeg vil få samme tanke,« siger Hans Hørmann.

Respekt for fagligheden

Trods den markante skepsis blandt menige medlemmer og tillidsrepræsentanter fortsætter drøftelserne mellem ledelserne i de to forbund.

»Helt grundlæggende har jeg i mange år syntes, at det ville være en god idé, at de faglærte forbund fandt sammen. Og den vigtigste grund til det er, at vi skal have den fornødne styrke til at holde fast i vores uddannelser og videreudvikle dem, for det er nøglen til vores medlemmers arbejde,« siger forbundsformand i Dansk El-forbund Jørgen Juul Rasmussen, der understreger, at han forstår og respekterer medlemmernes bekymringer:

»Og jeg er enig i, at vi skal sætte den faglige identitet allerøverst. Det er helt afgørende.«

Claus Jensen, der i september blev valgt til ny forbundsformand i Dansk Metal, mener ikke, at der nødvendigvis er en modsætning mellem det at blive en del af et langt større forbund og samtidig bibeholde den faglige stolthed:

»Udadtil fremstår Dansk Metal som en enhed på den politiske og overenskomstmæssige front, men indadtil har vi jo en masse forskellige grupper – som automekanikere, guldsmede og rørlæggere – og de har fortsat deres egen identitet. Og man skal huske, at det i allerhøjeste grad er op til elektrikerne selv at fastholde deres faglige sammenhold. Det er jo ikke noget mekanikerne eller klejnsmedene kan gøre for dem.«

Vvs’ernes fagforbund, Blik og Rør, var også indtil for nylig involveret i drøftelser om en fusion med Metal, men har nu valgt at sige fra. Og Claus Jensen opfordrer El-Forbundet til at gøre op med sig selv, om planerne skal føres ud i livet, og så stå ved beslutningen:

»Ellers må man jo sige, at det er tiden ikke til, og så må vi alle bruge vores energi på noget andet. Der er jo masser af andre udfordringer for fagbevægelsen i øjeblikket.«

Har fagforeningerne fortjent din hjælp?

Måske ikke, men har du lyst til at stikke dem en idé og et godt råd, så skriv til dem nedenfor. Vi samler jeres ideer og råd gennem hele serien og afleverer dem videre til fagforeningerne i en afsluttende debat i Informations lokaler.

_podioWebForm.render("167960")

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Det er altid bedre at være elektriker end at være eklektiker!

Steffen Gliese

Det var jordens dårligste ide at fusionere forbundene - det er en af hovedårsagerne til, at folk nu føler sig på lang afstand af fagforeningen og ikke melder sig ind.

Niels-Holger Nielsen

Peter Hansen

Man kunne måske kalde det en kapitalistisk løsning på spørgsmålet om virksomhedsstruktur inden for branchen om køb og især salg af arbejdskraft.