Læsetid: 1 min.

Forberedelse af dansk-irakisk operation gik helt galt

Efterretningerne var tvivlsomme, og planlægningen mislykkedes, da danske soldater i 2004 støttede de irakiske styrker, som nu er mistænkt for fangemishandling. Danskerne mistede grebet om begivenhederne, vurderer tidligere efterretningsofficer
Efterretningerne var tvivlsomme, og planlægningen mislykkedes, da danske soldater i 2004 støttede de irakiske styrker, som nu er mistænkt for fangemishandling. Danskerne mistede grebet om begivenhederne, vurderer tidligere efterretningsofficer
20. oktober 2012

Nye oplysninger belaster nu forsvaret yderligere i sagen om de 11 irakere, der har anklaget den danske stat for at være medskyldige i, at de blev mishandlet af irakisk politi efter at være blevet anholdt under den fælles dansk-britisk-irakiske Operation Green Desert i november 2004.

Ifølge en fortroligstemplet rapport affattet på engelsk af den danske Irak-bataljon 29. november 2004 var danskerne overordentlig skeptiske over for de efterretninger, der lå til grund for operationen. Missionen var at slå ned på formodede terrorister, men irakisk politis »sparsomme« efterretninger stammede fra en enkelt kilde og forekom »uoverensstemmende på detalje-niveau sammenlignet med tidligere fremlagte oplysninger«, som der står i rapporten, som Information er i besiddelse af.

Desuden viser rapporten, at de irakiske styrker ikke dukkede op til de aftalte øvelser forud for operationen, hvilket »forhindrede detaljeret koordination«.

Mere og mere usikker

Forhenværende efterretningsofficer Anders Kærgaard, der deltog i planlægningen af operationen, bekræfter over for Information, at forberedelserne gik helt galt.

»Irakerne blev konstant ved med at ændre deres planer, så operationen blev mere og mere usikker. Hele grundlaget skred, og derfor mener jeg, at man burde have droppet operationen,« siger Anders Kærgaard.

Han vurderer, at bataljonschef John Dalby »mistede grebet om operationen«, og at bataljonschefen ligesom han selv anså efterretningerne for at være »dårligst mulige«.

Ikke desto mindre udtalte John Dalby efterfølgende i en pressemeddelelse, at han var »meget tilfreds« med operationen, som viste, »at de irakiske sikkerhedsstyrker selv er i stand til at planlægge og gennemføre en operation af denne størrelse«.

Og selv om danskerne i realiteten var særdeles skeptiske over for troværdigheden af efterretningerne, tilføjede John Dalby: »Sluttelig er jeg ikke i tvivl om, at nogle af de personer, irakerne fangede i dag, er nogle af de personer, som ikke vil Irak det godt.«

Alle de 36 irakere, der blev anholdt under operationen, blev så vidt vides senere løsladt uden at være blevet dømt for noget.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra John Dalby.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

De formodede terrorister kom åbenbart fra den forkerte landsby eller en konkurrerende religiøs retning, og nu kunne man gi' dem røvfuld med danskernes hjælp. Hvor var Storebror, "briterne" henne? Det hjælper jo ikke at stave Dannevang som Dane-vang, hvis vennerne bare griner af de alt for tjenstvillige nordboere, hvis præsident har sendt dem til Irak for at betale æresgæld fra 1914.

Skiltet ligner noget hjemmelavet fra en kolonihaveforening. i sydhavnen.
Interessant stil med al krigselektronikken indenfor, emnet taget i betragtning.

Niels Engelsted

Militæret er militæret, og krigen er krigen. Kan nogen have været i tvivl om det? Her er jeg ihvertfald tilbøjelig til at være enig med Søren Espersen, og det er ikke ret tit.

Jeg kan derfor heller ikke lade være at have lidt ondt af oberst Dalby, der i virkeligheden gjorde hvad tjenesten krævede, udførte missioner og dækkede over, hvad de i virkeligheden indebar.

Men så på den anden side, professionelle soldater må netop forvente, at de må ofres, når hensynet til helheden kræver det. Dalby vil helt sikker blive ofret her.

Men jeg syntes, at han skulle slippe, og at de politikere, der førte Danmark i krig med forløjede grunde og forløjede udsigter, skulle stilles til ansvar. Først og fremmest den hovedansvarlige Anders Fogh Rasmussen, der i en bedre verden ville høre til på anklagebænken i Haag.

"Men jeg syntes, at han skulle slippe"

Det synes jeg ikke.

Soldater der lyver og bedrager i samarbejde, hvem arbejder de egentlig for ? De går jo åbenbart selv ind for 'kontant afregning' og har ingen skrupler overfor ofrene for løgnene. Der kommer ingen forståelse herfra, undtagen for de af dem der beviseligt er imbecile. Det gælder også politikerne.
Krigsløgnerne må helt ud af butikken, høj som lav !
Deres handlinger tangerer forrædderi - de har ikke øget danskernes sikkerhed men det modsatte.

Selve essensen i artiklen er ganske interessant.

Men hvordan belaster koks i planlægningen fra irakisk side forsvaret i retssagen ?

Selv med min bedste - eller værste - vilje kan jeg ikke se relevansen i den sag. Men godt spin fra advokatens side er det da.

Dårlige - d.v.s. uanvendelige efterretninger, elendig planlægning, og udførelse af opgaven uden hensyn til indholdet i de konventioner som hver soldat uanset rang har fået udleveret.

Derefter løgn, for at dække over at der ikke var reageret i overensstemmelse med det mandat man af politikerne var udstyret med, og som altså ikke rækker ud over Genevekonventionernes begrænsninger.

Og så har man i 8 år gået og puttet med det, i den tro at man kunne skjule fiaskoen og mishandlingerne.

Her er så en lille huskeremse til oberst Dalby, eller hvad hans rang nu bliver efter dette:
"Hvad én ved - ved ingen"
"Hvad to ved - ved alle"
"Hvad tre ved - det ved politiet også".