Nyhed
Læsetid: 4 min.

Industrilobby skærper kamp mod CO2-forslag

Dansk Industri støtter den europæiske industrilobbys arbejde for at bremse effektiviseringen af EU’s lammede CO2-kvotesystem. DI’s grønne medlemsvirksomheder forholder sig tavse
Danske virksomheder deltager ofte i klimakonferencer og brander sig på deres grønne ambitioner. Men nu modsætter virksomhedernes egen interesseorganisation, Dansk Industri, sig en effektivisering af EUs CO2-kvotesystem. Her fra konferencen Grøn Vækst på Københavns Rådhus d. 13 oktober 2011.

Danske virksomheder deltager ofte i klimakonferencer og brander sig på deres grønne ambitioner. Men nu modsætter virksomhedernes egen interesseorganisation, Dansk Industri, sig en effektivisering af EUs CO2-kvotesystem. Her fra konferencen Grøn Vækst på Københavns Rådhus d. 13 oktober 2011.

Keld Navntoft

Indland
6. oktober 2012

Klimakommissær Connie Hedegaards forslag om at puste nyt liv i EU’s paralyserede CO2-kvotesystem udsættes nu for en modkampagne fra tunge europæiske industriinteresser. Dansk Industri bakker op om kampagnen, selv om flere medlemsvirksomheder med grønne visioner er uenige.

I øjeblikket er CO2-kvoteprisen historisk lav, fordi der er alt for mange kvoter i omløb. Det betyder, at systemet ikke leverer det incitament til CO2-reduktioner og grøn omstilling i industri- og energisektoren, som er selve ordningens formål.

Ifølge EU-Kommissionen vil overskuddet af kvoter vokse fra nu næsten en milliard kvoter til op mod to mia. kvoter næste år, svarende til en udledningstilladelse på ekstra to mia. ton CO2.

Til sammenligning svarede Danmarks udledning af drivhusgasser i 2011 til ca. 60 mio. ton CO2.

Kommissionen beder med sit forslag om grønt lys til at forsinke auktionering af 400-1.200 mio. nye kvoter fra perioden 2013-15 til f.eks. 2018-20. Det skulle genskabe et efterspørgselspres og en højere pris på CO2-kvoter og dermed et incitament til at reducere udledningerne og investere i klimavenlig energi og teknologi.

’Forkast forslaget’

Business Europe, der er lobby- og paraplyorganisation for 41 europæiske industri- og arbejdsgiverorganisationer, er imidlertid stærkt imod opstramningen af kvotesystemet. Man har tidligere i direkte henvendelser lagt pres på Connie Hedegaard og Kommissionen, og nu har organisationen i et brev henvendt sig til medlemmerne af Europa-Parlamentet.

»Vi vil anmode Dem om at forkaste Kommissionens forslag,« hedder det i brevet med henvisning til, at en udskydelse af næste kvoteauktionering »kan få betydelige negative konsekvenser for europæiske virksomheder, der allerede er under pres af den økonomiske krise«.

Dansk Industri (DI) er ligesom Dansk Arbejdsgiverforening medlem af Business Europe. Hos DI siger chef for energi- og klimapolitik Troels Ranis: »DI er på linje med den bekymring, der er udtrykt fra Business Europes side. Nu afventer vi den nærmere analyse af det konkrete forslag, og på den baggrund vil vi tage nærmere stilling.«

– Hvad er bekymringen?

»At det kan medføre risiko for, at vi påfører dansk og europæisk erhvervsliv unødigt høje ekstraomkostninger i en krisetid, hvor virksomhederne har det svært.«

– Men kvotesystemet med dagens alt for mange kvoter og lave kvotepris virker jo ikke?

»Analysen af kvotesystemet har to sider. Den ene er, om man når målet om 20 pct. CO2-reduktion i EU i 2020. Det indfrier kvotesystemet uanset kvoteprisens størrelse,« siger Troels Ranis. Selve den økonomiske krise bidrager således stærkt til, at CO2-udledningerne dæmpes.

»Det andet spørgsmål er, om kvotesystemet giver incitament til styrket grøn omstilling. Det er klart, at den lave kvotepris ikke i sig selv giver det incitament til investeringer i europæisk energiforsyning, som skal til. Men der foregår nationale tiltag, der også bidrager til at sikre, at den grønne omstilling er på sporet. Den danske energipolitiske aftale er et godt eksempel på det.«

– Business Europe siger, man skal ’afvise’ Kommissionens forslag. Er det også der, I står?

»Jeg står på mål for det, jeg kommenterede før,« siger DI’s energi- og klimachef.

En af branchesektionerne i DI er DI Energibranchen, der tæller en række store virksomheder med klart markerede grønne visioner: Grundfos, Danfoss, DONG Energy m.fl. Information har spurgt, om de pågældende virksomheder er på linje med Business Europes og Dansk Industris modstand mod opstramning af kvotesystemet.

»Vi støtter Kommissionens forslag om at trække kvoter ud af markedet. Kvotemarkedet fungerer ikke efter hensigten som drivkraft for grønne investeringer i energisystemet, og der er behov for politisk handling, hvis energisektoren skal bevare tilliden til systemet. Et velfungerende kvotehandelssystem er helt afgørende for Europa’s omstilling til grøn energi og lav CO2-udledning,« siger Karsten Anker Petersen, DONG Energy’s kommunikationschef.

– DONG sidder i bestyrelsen for DI’s Energibranchen. DI erklærer sig på linje med Business Europe og siger, at kommissionens forslag er betænkeligt. I er medafsender på det budskab via pladsen i DI-branchebestyrelsen?

»Vi har på intet tidspunkt lagt skjul på, at vi mener, at et velfungerende kvotesystem er vigtigt for den grønne omstilling. Det har vi også sagt klart i DI-regi,« siger Karsten Anker Petersen, der ikke ønsker at kommentere sagen yderligere.

Hovedrysten over DI

Både Grundfos og Danfoss har meldt tilbage til Information, at de ikke ønsker at kommentere den tilsyneladende modsætning mellem deres grønne profil og DI’s og Business Europes kampagne mod Connie Hedegaards forslag. Hos Greenpeace kalder politisk rådgiver Jan Søndergård DI’s position »dybt problematisk«.

»I praksis prioriterer man åbenbart energi- og klimapolitikken så lavt, at man tillader Business Europe at være sit talerør der, hvor den europæiske politik og lovgivning virkelig formes. Samtidig begriber jeg ikke, at de grønnere hjemlige virksomheder, som gerne vil en anden vej, finder sig i, at DI bliver ved med det her. Nu må DONG, Vestas, Rockwool, Grundfos og andre sige til DI: »Det her går jo ikke.«

Danske energiselskabers erhvervs- og interesseorganisation, Dansk Energi, er lodret uenig med Dansk Industri og Business Europe.

»Vi støtter Kommissionens forslag og er ikke enige i kritikken. På grund af den meget lave CO2-pris ser vi, at kulforbruget nu vokser i Europa og dermed CO2-udledningerne. Til gengæld bliver mindre forurenende gaskraftværker lukket eller kører på lavt blus med dårlig økonomi. Det er ikke godt for klimaet,« påpeger Ulrich Bang, EU-chef i Dansk Energi.

Han siger, at Dansk Energi er på linje med regeringen, der ønsker at skærpe EU’s CO2-mål fra 20 til 30 pct. reduktion i 2020.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Kvotesystemet (betaling for retten til at forurene vores klode og bringe klimaet til afgrundens rand) er en uhyre dårlig opfindelse af andre grunde end de latterlig lave kvotepriser, men lad det nu ligge. Forfriskende at læse jsn spanke det klimareaktionære DI, som ikke engang kan støtte et klimatiltag, som er skræddersyet til deres egne interesser. Også instruktivt at se hyklerne i DI Energibranchen, bøje sig for kapitalens musketered. Målet om højest 2 grader, hænger i den tyndest mulige tråd og inden for de næste par årtier står hundreder af millioner menneskeliv i hovedsageligt de fattige lande på spil af samme årsag. Det er i sandhed illustrativt for hvad kapitalens akkumulationstvang betyder for almenvellet og fællederne (the global commons).

Jørgen Steen Nielsen, grav endelig dybere i dette her, og glem ikke at spøge ind til benet om DONGs interesser i fossile brændsler. Sørg nu for at gå i kødet på Danfoss inden de flytter butikken til udlandet af akkumulationsmæssige åsager. Du har været med til at sætte glorien på Danfoss' hoved, nu vil vi godt vide, om det har noget for sig med deres idealisme, eller om det bare er almindelig profitmaksimering, der står bag gloriepudserriet. Realistisk betragtet er kapital noget af det mest opportunistiske der findes!

Gad vide hvor mange liv og hvor mange kloder, DI tror der findes på denne afgrænsede og sårbare planet?

Vi er dømt til fortabelse, og Dantes helvede er kun forgården.

@Søren Lom:
Ja, det kan godt være, at DI har retten til at lede og fordele arbejdet i vores system, men de har ikke en hævdvunden ret til at ødelægge miljø og klima for nuværende og kommende generationer.

Spørgsmålet er : Hvor længe endnu skal markedet regulere vores klima-og miljøpolitik?
Vi ser jo hvor aggressive, eksempelvis Ålborg Portland og andre med et stort Nox-udslip er, i forhold til at få de miljøregulerende tiltag fjernet.
Det kan vi som almindelige borgere i et oplyst samfund ikke acceptere, efter min mening.
Iøvrigt synes selv Connie Hedegaard ikke, at markedet hverken kan eller skal regule vores miljø-og klimapolitik.
Afventer politiske handlekraft og modspil til industri- og landbrugslobbyen.