Læsetid: 2 min.

Minister: Uddannelser skal optage flere mænd

Ligestillingsminister Manu Sareen (R) opfordrer de videregående uddannelser til at optage flere mænd via kvote 2. Men det løser ikke problemet med at få flere mænd i uddannelse, siger universiteter og professionshøjskoler
Indland
25. oktober 2012

57 procent af pigerne får i dag en videregående uddannelse mod kun 43 procent af drengene, og det skal der laves om på, mener ligestillingsminister Manu Sareen (R). Han opfordrer de videregående uddannelse til i højere grad at optage unge via kvote 2, hvor man bliver optaget på andre kompetencer end karakterer, for at få flere mænd i uddannelse. »Ligesom med kvinder i bestyrelser, handler det her om at få alle talenter i spil. Det er fuldstændig det samme på de videregående uddannelser,« siger Manu Sareen.

Ligestillingsministeren mener, at mange mænd har en forestilling om, at det er for svært for dem at komme ind på mange af de videregående uddannelser.

»Der er blevet skabt en diskurs igennem de år, hvor kvote 2 er blevet mindre, om at det er meget svært at komme ind. Det forhindrer rigtig mange i at søge om optagelse. Hvis vi får ændret på det, kan vi også få ændret på, at for få mænd får en uddannelse,« siger Manu Sareen.

Fri adgang

På de videregående uddannelser mener man ikke, at man ved at øge kvote 2-optaget kan få flere mænd i uddannelse.

»Problemet er, at der er for få mænd, der søger ind på uddannelserne, ikke at nogen bliver holdt uden for. På langt de fleste studier er der jo fri adgang, så der bliver alle mænd, der er kvalificerede, optaget,« siger Jens Oddershede, der er formand for Danske Universiteter.

Også på professionshøjskolerne domineres en lang række af uddannelser af kvinder. Men heller ikke formand for rektorerne Erik Knudsen mener, man via andre optagelseskriterier kan ændre på søgningen.

»Det handler om noget andet og mere grundliggende: Mange uddannelser skal gøres mere attraktive og synlige for mænd ved, at de f.eks. gør mere opmærksom på de fysiske eller teknologiske sider,« siger Erik Knudsen.

Jens Oddershede gør opmærksom på, at det ikke er noget særskilt dansk fænomen, at færre mænd får en uddannelse. Tendensen går igen internationalt: »Det her handler om mændenes holdning til uddannelse, derfor er vi nødt til at koncentrere os om at få drengene med langt tidligere, « siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her