Læsetid: 3 min.

Slaget om dagpengene kan begynde

Det er altafgørende ikke bare for de arbejdsløse, men også for fagbevægelsens overlevelse, at det lykkes at rulle dele af dagpengeformen tilbage
Det er altafgørende ikke bare for de arbejdsløse, men også for fagbevægelsens overlevelse, at det lykkes at rulle dele af dagpengeformen tilbage
Indland
3. oktober 2012

Mens fagbevægelsen serverede dåse-torsk på Christiansborg Slotsplads i protest over dagpengereformens forringelser, afleverede statsminister Helle Thorning-Schmidt i går sin åbningstale til Folketinget. Det var dog intet nyt at hente i talen for de tusindvis af ledige, der efter nytår risikerer at stå uden forsørgelsesgrundlag. Men halveringen af dagpengeperioden og fordoblingen af genoptjeningskravet rammer ikke kun de ledige, men også fagbevægelsen lige i hjertekulen, fordi ændringerne vil føre til, at endnu flere medlemmer vil melde sig ud.

»Det er klart, at når produktet bliver ringere, så vil flere overveje, om det er pengene værd. Derfor er det oplagt, at fagforeningsmedlemskabet vil falde, hvis a-kassernes ydelse bliver ringere,« siger Verner Sand Kirk, der er direktør i AK-Samvirke.

Henning Jørgensen, der er professor på Center for Arbejdsmarkedsstudier på Aalborg Universitet, har samme vurdering:

»Det vil betyde færre medlemmer i fagforeningerne, fordi det er via a-kasserne, at fagbevægelsen har rekrutteret medlemmer.«

Det er især fordoblingen af kravet om, hvor mange timer der skal til, før du er berettiget til dagpenge, som truer a-kasser og fagforeninger.

»Over 1.900 timers arbejdet på et år er et ekstremt højt krav, og det truer a-kasse-systemet, fordi den høje arbejdsløshed betyder, at der er næsten umuligt at genoptjene dagpengeretten,« mener Henning Jørgensen.

Mikkel Mailand, der lektor på Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier på Københavns Universitet, mener, at lønmodtagernes strammere økonomi på grund af krisen vil gøre, at de vil se sig om efter et sted, hvor de kan få mere for pengene.

»Lønmodtagerne vil vælge arbejdsløshedsforsikring helt fra eller finde et billigere produkt, og det kan give endnu hårdere konkurrence mellem den traditionelle del af fagbevægelsen og de gule,« siger Mikkel Mailand.

Dagpengestrid i gang

Slaget om dagpengene kommer til at stå i efteråret, og i et åbent brev til politikerne blæste ti fagforeningsformænd mandag kampen i gang med en række forslag til ændringer af dagpengereformen. En af dem er FOA-formand Dennis Kristensen. Han er enig i, at dagpengeforringelserne vil svække lønmodtagerne, og det truer fagbevægelsen.

»Dagpengereformen er bare en af brikkerne i truslen mod fagbevægelsens eksistens, men det er klart, at hvis ikke vi får nogle ændringer igennem, så vil mange fremover skulle overveje nøje, om de har råd til at melde sig ind i fagforening og a-kasse,« siger han.

Dennis Kristensen mener, at dagpengereformen kan komme til at koste samfundet dyrt.

»Det er et problem for samfundet generelt, hvis de lønmodtagere, der i over 100 år selv har forsikret sig mod arbejdsløshed, melder sig op i køen til overførselsindkomster, fordi de ikke har råd til at være medlem af a-kasse,« siger Dennis Kristensen.

Verner Sand Kirk ser dagpengereformen som et angreb på det fleksible arbejdsmarked.

»Hele forestillingen om flexicurity går ud på, at vi er anderledes, fordi vi har valgt en model, hvor vi har et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre. Prisen for fleksibiliteten er en større indkomsttryghed, når man ikke er i arbejde, men en så voldsom forringelse af dagpengeretten risikerer at føre til, at modkravet bliver længere opsigelsesvarsler, « forklarer Verner Sand Kirk.

Arbejdsmarkedskommissionen gjorde i 2009 opmærksom på dagpengerettens helt centrale rolle for den måde det danske arbejdsmarked fungerer på. I dens rapport stod: »Alle med en væsentlig ledighedsrisiko skal således fortsat have en klar tilskyndelse til at forsikre sig mod ledighed.«

Svækket magt

Hvis fagbevægelsen ikke kommer igennem med væsentlige ændringer af den dagpengereform, der blev vedtaget af VK-regeringen sammen med Radikale Venstre, og som træder i kraft ved årsskiftet, vil det for alvor svække fagbevægelsens legitimitet, mener Henning Jørgensen.

»Efter trepartsforhandlingernes forlis er fagbevægelsen nødt til at få et politisk resultat, der kan legitimere, at den stadig er en bevægelse, der har noget at skulle have sagt,« siger Henning Jørgensen.

Mikkel Mailand er enig: »Hvis der ikke bliver ændret på reformen på trods af en rød regering og høj arbejdsløshed, vil det udstille, at fagbevægelsens indflydelse ikke længere er stærk nok til, at den for alvor formår at flytte regeringens politik,« siger Mikkel Mailand.

Men ifølge beskæftigelsesminister Mette Frederiksen står dagpengereformen ikke til at ændre, skriver hun i en mail til Information.

Har fagforeningerne fortjent din hjælp?

Måske ikke, men har du lyst til at stikke dem en idé og et godt råd, så skriv til dem nedenfor. Vi samler jeres ideer og råd gennem hele serien og afleverer dem videre til fagforeningerne i en afsluttende debat i Informations lokaler.

_podioWebForm.render("159776")

Serie

én før alle

Seneste artikler

 • Tema: Hvad kan fagbevægelsen gøre?

  29. november 2012
  Dette tema giver forskellige bud på, hvad fagforeningerne kan gøre fremover.
 • Tema: Profilering

  29. november 2012
  Fagforeninger lægges sammen i stor stil i disse år, og de fagspecifikke foreninger bliver færre og færre. Samtidig har fagforeningerne svært ved at markere sig over for især de unge. Dette tema beskriver, hvordan en utydelig profil kan skade fagforeningerne.
 • Tema: Fagbevægelsen uden for indflydelse

  29. november 2012
  I disse år skifter arbejdsmarkedets parter interne magtrelationer. Dette tema berører trepartsforhandlingernes historiske sammenbrud i foråret 2012 og, hvordan fagbevægelsens svækkelse kan få betydning for folkeskolelærernes kommende overenskomst.
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Sa-la-mi. Flexicurity er formentligt et af de bedste kompromisser/klassesamarbejder, som det kapitalistiske samfundssystem har kunnet frembringe, men i sagens vil modellen være under konstant pres af kapitalens krav om akkumuleret merværdi og profit - hvorfor den højest kunne blive en kortvarig, historisk parantes.

Johannes Nielsen

Tak for at minde om fagbevægelsens EGENinteresse i at forhindre de her reformer. Nu fagbosserne taler dunder er det i hvert fald ikke kun for at beskytte danske lønmodtageres interesser, men også for at fremtidssikre deres egne fede stillinger.

Søndag den 19. februar 2012 skrev jeg i Dagbladet Information :

"Hvad mener du er de bedste argumenter, for at blive medlem af en fagforening?

Sørg for at afskaffe løntrykkende virksomhedspraktik og aktivering - arbejde bør lønnes på overenskomsternes normale løn-og arbejdsvilkår, men bliver det ofte ikke - i stedet bliver folk opbevaret og udnyttet som billig/gratis arbejdskraft i aktiveringsmøller uden udsigt til rigtige job på normale løn- og arbejdsvilkår;

Dagpengesystemet må forbedres igen både mht. dagpengeperiode og kompensationsgrad - krisen og arbejdsløsheden bliver på grund af fejlagtig økonomisk politik alt for langvarig til at der er job at få, både i DK og i Europa.

Hvis ikke fagforeningerne kan gøre en positiv og synlig forskel på disse to områder tror jeg at mange almindelige mennesker har vanskeligt ved at se hvorfor de skulle være medlem af en rigtig fagforening ;o)"

http://www.information.dk/293912

Dagpengene kan måske forlænges I 3 måneder yderligere med 80% af det hidtidige beløb og derefter med 3 måneder på 60% af det hidtidige beløb.

Aktuelt var flagskibet i en mediestrategi (A-pressen), som LO finansierede for at give den borgerlige presse et kvalificeret modspil.
(wikipedia).

Uden adgang til loyal presse bliver man lagt for had - hvem man end er.

Pressemonopolet projekt er simpelthen at afskaffe demokratiet, ved at tømme begrebet "politik" for indhold.

Fra at sige "Pressen er upolitisk, den vil bare tjene penge", over at sige "Erhvervslivet er upolitisk, det vil bare tjene penge" til at sige "Lønmodtagerne er upolitiske, de vil bare tjene penge" er der ikke ret langt.

Om 10 år kan ingen længere huske hvorfor man afholdt valg.

Valgklokkerne vil være som kirkeklokkerne, der hver søndag bimler over de tomme kirker.

Ingen husker længere hvorfor.

@Thorkil

Har du nogen sinde prøvet at være på dagpenge?

Steffen Gliese

Hvorfor i alverden dog det forslag, Thorkild Daa, allerede når man begynder at beskære fremfor at arbejde for tilbagerulning, går det galt. Samfundet fungerer, fordi det er trygt. Normalt er måske en håndfuld arbejdsløse i mere end 2 år, men det er ikke pointen! Det handler om fornemmelsen af altid ubetinget at være sikret. Det giver initiativ og virkelyst, og forringelserne på dagpengeområdet falder da også i uhyggelig grad sammen med faldet i Danmarks vækst. Generøsitet giver overskud, trusler og tvang det modsatte.

På sædvanlig gangstermaner indfører man lovgivning med tilbagevirkende kraft. Man kunne i det mindste have udvist den anstændighed, at indføre reglen fremadrettet sådan at man kunne have tilkøbt nogle forsikringer der havde betydet, at man ikke skulle gå fra hus og hjem.

Den konsensus der har været i samfundet med accept af, at skulle betale verdens højeste skatter og afgifter, vil errodere betydeligt når befolkningen forstår, at magthaverne lader dem i stikken.

Samfundet vil miste noget af dets sammenhængskraft og det vil medføre en degenering af samfundet som ikke set før.

Danske Folkeparti har givet udtryk for at de gerne vil tale om en forlængelse af dagpengeperioden, dermed ville der være et flertal for dette. Men regeringen (læs DRV) har ikke ønsket dette. Hvis S og SF havde mandsmod havde de sat DRV stolen for døren i dette spørgsmål, men nej...

degenerering hedder det retteligt....

Steffen Gliese

Peter Madsen, tak for stikordet! Det, vi iagttager fra vores regering, er en ulyst til at stå ved sit ansvar for befolkningens tarv. Hvis de slipper afsted med disse forringelser, har de samtidig frasagt sig ansvar for den fleksible arbejdsmarkedspolitik, der så ikke længere er gensidig, men ensidigt til fordel for den besiddende klasse. Og mon ikke der i den radikale sorte sjæl er et ikke alt for latent ønske om netop at fratage helt almindelige mennesker den ejendom, som vi ellers i hele efterkrigstiden har kæmpet for at sikre for den enkelte igennem solidariske ordninger.

Steffen Gliese

Peter Madsen, at dette forsøges undgået gjort til kabinetsspørgsmål fratager S og SF al troværdighed.

Hvorfor ikke bare fjerne al velfærd i samfundet, nu og her, een gang for alle, i stedet for at klippe et lille stykke af hundens hale, hele tiden? Vi ved jo godt hvor vores diktatorer vil hen med samfundet, så hvorfor trækker de pinen ud, år efter år? Lad os få klassesamfundet tilbage! Nu! Hvor diskriminationen mellem rig og fattig fylder det meste af menneskers tilværelse. Hvor 2% af landets befolkning er herre over 98% af ressourcerne. Hvor man, som alm. lønmodtager, kan tjene helt op til 25 kr. i timen! Helle, Margrethe, Bjarne og de andre plastic-mennesker, som intet aner om de almindelige danskeres liv, disse blinde og døve, lad dem føre os ind i ultra-liberalismens helvede, i anarkiens frelse. Så hurtigt, som muligt. Så ved vi i det mindste, hvor vi står.

Jeg rejser heldigvis snart til Asien... Der er jo velfærd :)

Alan Strandbygaard

Hvilket Dagpengesystem?
Der er jo ikke noget længere.

Men skal jeg forstå det sådan at man har tænkt sig at genindføre det?

whats the fuss all about?

Har købt mig en hængekøje og skrider til de varmelande.

I've Had enough of these motherfucking snakes on this motherfucking plane..

VKR's magtmonopol blev brudt i en meget kort periode omkring 1967.

Bortset fra den periode har Danmark aldrig været ledet uden hel eller delvis deltagelse af VKR.

Ved sidste valg gik VK og R til valg på samme økonomiske politik.

Præcis den politik, der er blevet gennemført. S-SF har ikke sat det mindste fingeraftryk.

Det skyldes at VKR tilsammen kontrollerer pressen. VK styrer TV2 (Arnfeldt/Østergård) mens R styrer Politiken.

DR må så febrilsk finde en mellemting mellem disse politiske "ekstremer" for ikke at blive beskyldt for at politisere.

Hvis DR gik til venstre for det socialistiske dagblad Politiken, kunne DR med rette beskyldes for at være røde lejesvende.

Når jeg ser de Radikales udmeldinger om de arbejdsløe, så kommer jeg sådan til at tænke på gamle Wessels:

"For smed at rette bager"

Nogen skal jo straffes for krisen, og da bankerne er nødvendige spillere, så straffer man i stedet ofrene...

Fra det sorte Tårns flertal:
haben sie keine arbeiden haben wie anderen metoden.

FORRINGELSER.

Steffen Gliese

Nu skal man jo absolut heller ikke gøre det værre, end det var! Det lykkedes dygtige socialdemokratiske ledere i fortiden rent faktisk at få massivt lighedsskabende og forbedrende love igennem - det, vi kalder velfærdssamfundet, og som nu viger til fordel for et moderne slavesamfund.

Jo jeg har prøvet at leve af dagpenge, men det var da jeg kun ejede en seng og et bord ,så jeg kan godt se det umulige I at bevare en relativ gennemsnitlig levestandart på understøttelse og da især hvis den bliver beskåret. Så jo det var vist et fejlskud fra min side.

Sören Tolsgaard

25/5 2011 - Helle Thorning Schmidt om dagpengereformen:

”Jeg kan næsten ikke finde ord for, at de arbejdsløse først skal betale med deres job for en økonomisk krise samt bankernes kollaps. Dernæst får de at vide, at de også skal betale med deres dagpenge," siger hun. Hun kalder hele planen for decideret "udansk". Socialdemokraternes formand konstaterer, at - hun i modsætning til regeringen og DF - finder det usikkert, om ledigheden er toppet. ”Derfor kan man ikke finde et dårligere tidspunkt at lave disse dagpenge forringelser," siger S-formanden.”

http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-30763171:thorning-vk-og-df-dolker...

Igen, igen.....

Hvorfor ikke bruge alle de spildte Jobcenter- og aktiveringsmilliarder m.m. til en Arbejdsformidling, som rent faktisk formidlede arbejde?

Bare som en start.

Så kunne vi skændes om dagpenge senere, hvis der virkelig er noget arbejde/løn, som ikke kan fordeles bedre mellem stakkels overbebyrdede "knoklere" og dovne "nassere"...... osv.

Mona Blenstrup

Hvilke jobs skal redde de arbejdsløse fra fallit, når de ikke kan få arbejde og falder for den grænse, der skal sikre dem et rent frit fald?

Har man vikelig afskaffet fattigdomsydelerne for at indføre fattigdom?

Steffen Gliese

Folk, der er trygge, kan yde maksimalt, folk, der er utrygge, kan dårligt tænke på andet og er derfor elendig arbejdskraft.

Flemming Andersen

Desværre ser det ud til at Vestager vil gennemføre eksperimentet, hun har læst i en liberalistisk lærebog, med at presse lønningerne ned ved at forringe de arbejdsløses dagpengevilkår og eftelønnen så arbejdsstyrken forøges i en nedgangstid.
Usympatisk er tilgangen til problemet på alle måder, men værre end Vestagers arrogance og eksperiment, som har alle chancer for at placere hele det danske samfund i en nedafgående spiral uden synligt stop i mange år, er S og SFs samvittighedløse "skiden i egen rede".

Denne regerings første store svigt var underskrivelsen af finanspagten i EU, som måske i virkeligheden er et endu større slag imod egne rækker end svigtet om dagpengene, fordi det fjener et hvart håb om at den her i landet vil kunne føres andet end borgerlig politik.

Alle bør herefter overveje deres egen stilling, fordi skriften på væggen er skrevet for vort samfund som vi har kendt det, sammenholdet var ikke stækt nok til de varige og tåbelige angreb fra hele den borgerlige side. Forhåbentlig vil der opstå alternative systemer uden om staten og forhåbentlig hurtigt og forhåbentligt på en sådan måde at politikerne ikke stjæler folks penge igen.
Som det måske fremgår er jeg lidt deprimeret og desillusioneret over igen at se disse vendekåber kro sig på de bonede gulve og totalt glemme deres ståsted og baggrund.
Jeg ønsker dog alle dem der rammes, at de får det bedste ud af det.

Lene Christensen

Helle Thorning er en helt igennem uværdig statsminister og formand for socialdemokratiet. Hun siger, at de har et regeringsgrundlag, som hun er meget glad for, ellers ville hun ikke have skrevet under på det. Det er jo en ren tilståelsessag. Det tog hende ikke mange sekunder at vende 180 grader på vej ind i "tårnet" og acceptere alle de radikales borgerlige aftaler. Det er jo klart for alle, at hun overhovedet ikke har kæmpet for noget som helst af det, som hun gik til valg på, og hvis hun bliver ved med at bruge undskyldningen om de 90 mandater, er hun da kun en ny "komisk Ali". Hun har løjet sig til magten, og der er vel ingen, der kan se hende stå i spidsen for en ny valgkamp.'

Steffen Gliese

i Deadline i går aftes havde Nynne Bjerre-Christensen sammensat et hold ren blå gæster, herunder to 'kommunikationseksperter', der vurderede regeringsmedlemmerne og fandt dem vældig gode - og i en klasse helt for sig: Vestager.
Det, der kendetegner gode politikere i en demokratisk befolkning, er der simpelthen ikke blik for! Det, der for blot et årti siden ville have været stærkt diskvalificerende, er nu det, der heppes på. Machiavelllismen har aldrig haft det bedre i dansk politik.

Sören Tolsgaard

25/5 2011 - Helle Thorning Schmidt om dagpengereformen:

”Jeg kan næsten ikke finde ord for, at de arbejdsløse først skal betale med deres job for en økonomisk krise samt bankernes kollaps. Dernæst får de at vide, at de også skal betale med deres dagpenge,” siger hun. Hun kalder hele planen for decideret “udansk”. Socialdemokraternes formand konstaterer, at - hun i modsætning til regeringen og DF - finder det usikkert, om ledigheden er toppet. ”Derfor kan man ikke finde et dårligere tidspunkt at lave disse dagpenge forringelser,” siger S-formanden.”

http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-30763171:thorning-vk-og-df-dolker...

Er det en fair løsning overfor de svageste lønmodtagere, regeringen har gang i nu?