Læsetid: 4 min.

Venstre – aggressiv og i arbejdstøjet

Venstre har haft startvanskeligheder i opposition, men ser nu ud til at have en samlet strategi for, hvordan rollen skal håndteres. Information giver et bud på drejebogen hos Danmarks største parti
Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, optræder kun sjældent i aviser og på tv – det er andre V-profiler, der tegner partiet der. Til gengæld gør Løkke en dyd ud af at være personlig på sin facebookprofil og give indtryk af, at han er på omgangshøjde med ’almindelige danskere’.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, optræder kun sjældent i aviser og på tv – det er andre V-profiler, der tegner partiet der. Til gengæld gør Løkke en dyd ud af at være personlig på sin facebookprofil og give indtryk af, at han er på omgangshøjde med ’almindelige danskere’.

Claus Bech

30. oktober 2012

Det var ikke kun regeringens ministerbiler, som havde startvanskeligheder efter folketingsvalget sidste år. Også det store oppositionsparti, Venstre, skulle vænne sig til en ny tilværelse efter ti år ved magten.

Her godt et år efter regeringsskiftet og to uger før Lars Løkke Rasmussens andet landsmøde som oppositionsleder ser det ud til, at Venstre har lagt sig fast på en formel for, hvordan magten skal vindes tilbage.

På baggrund af samtaler med ledende Venstre-folk samt en gennemgang af Venstres første år i opposition giver Information her et bud på, hvilken linje Venstre har lagt som strategi for tiden på bænken, en linje, som synes at kombinere de to klassiske oppositionsroller: den aggressive og den konstruktive:

1. Væk fra medierne

Ugebrevet A4 afdækkede i sidste uge, hvor lidt Lars Løkke Rasmussen har været i pressen: Han er den tredjemindst citerede partileder fra juni til september. I hele 85 dage har Venstres formand været totalt fraværende fra aviser, tv og radio. Imponerende gemmeleg fra en oppositionsleder. Erkendelsen i Venstre er, at Løkke som en af de mest eksponerede politikere de seneste mange år har brug for at blive ’sparet’ lidt medierne. Han skal ikke slides, men gøres til en ligeså eksklusiv vare som statsministeren. Løkke går derfor som hovedregel kun ud ved store sager som energiaftalen, skattereformen og f.eks. Venstres nylige forslag til en kontanthjælpsreform og finanslov. Pressen håndteres primært på ordførerniveau. Linjen flugter påfaldende med et V-strategipapir fra 1999, som er gengivet i bogen Præsidenten: Foghs Danmark 2001-2009 skrevet af journalisterne Troels Mylenberg og Bjarne Steensbeck. I papiret, som oprindeligt blev gravet frem af DR-journalisten Thomas Buch Andersen i forbindelse med en bog om Claus Hjort Frederiksen, hedder det bl.a.: »Overordnet skal vi holde fast i samarbejdslinjen, der er lagt efter valget. Men vi skal samtidig køre benhård opposition til Socialdemokratiet. Vi skal konstant minde om løftebruddene, om fremgangen, der er soldet op, om den socialdemokratiske beton. Kræver arbejdsdeling, hvor Venstres formand fortsat kan opbygge image som en samlende og favnende statsminister, medens næstformand, politisk ordfører og en række af gruppens øvrige medlemmer kører en hårdere konfrontationskurs over for S.«

2. Tæt på danskerne

Venstre arbejder målrettet på at brande sig selv som partiet, der er i øjenhøjde med danskerne. Mens partiformanden udadtil holdes på afstand af Christiansborg, ser vi på hans Facebook-profil jævnligt billeder af Løkke i cykeluniform. Her deler han også personlige oplevelser om f.eks. sin flytning eller sin fars død. Fortællingen i Venstres top er, at SRSF-regeringen er befolket af verdensfjerne bureaukrater, der går mere op i 2020 eller 2032 end i almindelige danskeres liv. Slogans som ’Færre afgifter’ eller ’Det må ikke blive dyrere at være dansker’ går igen - og har gjort det siden valgaftenen sidste år. I Venstre taler man om ’to verdener’: Den virkelige verden og Christiansborg. Fortællingen ifølge Venstre er, at partiet alene er optaget af almindelige menneskers problemer. Hver tirsdag morgen lægges strategi i en fælles udvidet ledelse, hvor bl.a. partiformanden, ’seniorrådgiver’ Claus Hjort Frederiksen, politisk ordfører Ellen Trane Nørby, næstformand Kristian Jensen, finansordfører Peter Christensen og næstformanden i folketingsgruppen, Inger Støjberg, mødes med rådgiver Mikael Børsting, pressechef Christian Hüttemeier og de ledende kræfter fra landsorganisationen; partisekretær Claus Søgaard-Richter og chefen for partiets Center for Kommunikation og Politik (CKP), Jacob Bruun Christensen. Det sikrer ifølge flere bl.a., at »ingen er i tvivl om, hvad Lars mener«.

3. Udvalgte angrebspunkter

Da SRSF-regeringen kom til, overtog den VK-regeringens økonomiske politik ’i bredeste forstand’. Internt hos Socialdemokraterne og SF har der været kritik af denne beslutning.

Men da regeringen accepterede VK’s reformer af dagpenge, efterløn og den stramme styring af den offentlige økonomi, fratog den også Venstre muligheden for at angribe den på økonomisk ansvarlighed - en ellers klassisk flanke mellem højre og venstre. Til gengæld fik Venstre muligheden for at beskylde S-SF for løftebrud, hvilket partiet har gjort i stor stil. Herudover skamrides løbende få angrebspunkter som f.eks. de ekstra skatter og afgifter i sidste års finanslov, betalingsringen og senest regeringens problemer med at skabe varige job. Den store flanke er altså troværdighed frem for økonomi.

4. Få forslag udadtil

Ugebrevet A4 sætter tal på en anden interessant tendens. Nemlig Venstres meget få konkrete udspil og forslag til politik. I alt har Venstre kun stillet 13 beslutningsforslag det seneste år, mens Socialdemokraterne i deres første år i opposition i 2001 stillede 37. Årsagen er ikke, at der samlet set bliver stillet færre beslutningsforslag – niveauet er nogenlunde det samme. Venstre har valgt at bruge kræfterne andre steder end på forslag i folketingssalen, som ofte vil blive skudt ned af regeringen: Både partiets forslag til en kontanthjælpsreform og især finanslovudspillet var gennemarbejdede. Et andet sted, hvor Venstre har valgt at sætte offensivt ind, er på antallet af spørgsmål til ministrene. Ud af 4.448 såkaldte paragraf 20-spørgsmål det seneste år er hele 2.515 spørgsmål stillet af Venstrefolk, viser A4’s research. Venstre er efter årene i regering ganske klar over, hvor mange kræfter en regnbyge af paragraf 20-spørgsmål kan tappe embedsværket for.

5. Politikudvikling indadtilLars Løkke Rasmussen præsenterede på Venstres landsmøde sidste år fem såkaldte sigtelinjer, som siden systematisk er blevet indarbejdet i Venstres kommunikation: ’Reformer for velfærd’, ’Velfærd med frihed’, ’Flere skal med’, ’Et konkurrenceklart samfund’ og ’Danmark aktiv i verden’.

Under disse meget brede og ikke særlig mundrette overskrifter gennemfører partiet et internt politikudviklingsarbejde. Onde tunger mumler om ‘beskæftigelsesterapi’– men håbet er også, at det kan munde ud i reel politik: I sig selv er sigtelinjerne ikke geniale, og det er ikke fordi, at et sådant politikarbejde ikke er set før.

Men de virker tilsyneladende efter hensigten og har givet Venstre en ramme at arbejde ud fra i opposition – og er f.eks. blevet til overskrifterne på Venstres finanslovudspil.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Aggression er venstres varemærke, og altdækkende for deres fremfærd.

32% deler denne anskuelse, at med fysisk og psykisk vold skal viljen sejre.

Steffen Nielsen

Er der noget at sige til, at mange bliver ramt af politikerlede.
Alt er et spørgsmål om taktisk spil, hvor det ikke handler om resultater, men udelukkende handler om at vinde vælgere.
Fængselsbetjentene kan se i vejviseren efter forbedringer på fængselsområdet, fordi Venstre skal positionere sig

Borgeren oplever blot politik som en hverdagsfænomen der enten giver en grønt eller rødt lys til livet, alt efter hvor begavet ledelsen folder sig ud.

Bare fænomenet at blive ledt, eller vildledt, er ledt.

"Ud af 4.448 såkaldte paragraf 20-spørgsmål det seneste år er hele 2.515 spørgsmål stillet af Venstrefolk, viser A4’s research."

!!!

Dorte Sørensen

PS: Situationen er vel ikke så ens, da OVK i de sidste 10 år havde flertal. Derfor var oppositionen NØD til at stille beslutningsforslag så deres forslag i det mindste kunne blive til en debat i Folketingssalen.
Flere af oppositionens Beslutningsforslag blev først nedstemt i Folketingssalen, men mange af forslagene blev så herefter fremsat som lovforslag af O-VK-regeringen.

Hvis man kan efterlade det DK, som VKO gjorde, og i opposition nøjes med at lave personlig politik på facebook, med personlige oplevelser osv, så er der noget glat i Danmark. Fra TV 2 sukres befolkningen ind i mere og mere følelsesporno. VKO er indirekte årsag til så mange ting, som skal rettes op og i sær V bør gå ind og tage ansvar. At have en leder i V, som synes man skal profilere sig mest på facebook, med personlige ting, her får man jo heller ikke kvalificeret modspil, det er i min optik for billigt og for ja undskyld mig for dumt.
Løkkes skal ikke slides. jamen hver gang han er på TV husker man ham ganske fint, han kan ikke løbe fra sin egen personlighed sine egne fejl og mangler såvel som de ting han også kan være god til, bl.a at holde en tale.
Hans nye rådgiver og spindoktor er måske et nummer for dygtig. Det kan give bagslag.

P.T@ Jeg har endelig nu fået tid til at høre bl.a spørgetimen om onsdagen, er ret interesseret i politik. Og jeg oplever både her og i samråd at der spørges mere end spørge Jørgen kan præstere. ofte er spørgsmålene besvarer 110 gange før, men så puttes blot to nye ord ind og på ny stilles de samme irrelevante spørgsmål i forsøg på at slide THorning og hendes ministre op. Venstre tænker nok ikke på at man som lytter og seer, ryster på hovedet af dem. Det samme kan opleves med DF. K er mere okay, K spørger, når det er okay.
Da SSFR var i opposition, stillede de da også mange spørgsmål, men ikke mange, og ikke på det niveau, som V gør, og aldrig i den respektløse tone. Jeg erindrer, da at Løkke nægtede at møde op, når han ikke gad svare. Jeg erindrer også, at når oppositionen kom for tæt på under Løkke, f.eks i åbningsdebatten eller afslutningdebatten, så afbrød Hjort bare helt uhørt og tog ordet, mens man som seer sad og tænkte, hvad F... bilder manden sig ind.
Under FOGH hed det bare, der er intet at komme efter, det har så vist sig nu, at det er der så sandelig og det i rigelig mængde. Skeletterne fosser ud af skabet.

"Venstre – aggressiv og i arbejdstøjet"

Hmmm? - når jeg sammenligner det tøj, Venstre-politkere går i nu og for et års tid siden, kan jeg ikke se nogen forskel. Men det er måske det skjulte varemærke, der gør forskellen?

I øvrigt behøver Venstre ikke være aggressiv. Partiet har en regering, der langsomt arbejder for sig.... ;-)

Flemming Andersen

Venstre behøver såmænd ikke at være ret dygtige, hverken til at lave reel politik eller det med strategi.

Det eneste de behøver gør ere at holde mund, så folk glemmer de fortrædeligheder de præsterede sidst de var i regering.

Og så vente på at den nuværende regering med usvigelig sikkerhed spiller sig alle kort af hånden i et forrygende tempo. Efter den kommende finanslov og kontanthjælpsreform, har denne regering muligvis formået at halvere sin vælgertilslutning.

Hvorfor skulle S SF R få halveret deres opbakning FA, der vil løbende komme resultater,
Hvis Ø var knap så ultimave og lidt mere flexible som nu, så gik alt jo nemmere for begge parter.. Venstre står jo og hopper for at komme med, men faktisk kan regeringen lave både finanslov og fængselslov og forsvarsforlig uden om V, de kan få DF med og Ø K . Regeringen går jo ikke hen og laver en kontanthjælpsreform nu, for at pengene skal bruges på erhvervsskattelettelser, de skal bruges til øget velfærd for alle.
Venstre dummer sig nu som med skattereformen, de spiller med musklerne, de kommer til at deltage i delforlig eller gå. Vent blot og se. Finansloven laves med Ø.

Bjarne Falk Rangård

Hvis dette er niveauet for Venstre står det slemt til.
Fordi man stiller det samme idiotiske spørgsmål flere gange er man ikke aggressiv men destruktiv.
citat:
Venstre er efter årene i regering ganske klar over, hvor mange kræfter en regnbyge af paragraf 20-spørgsmål kan tappe embedsværket for.

Dette burde være direkte kriminelt og formanden burde have lov til at gribe ind. Landet skal styres og en sådan form for sabotage af embedsværket burde være forbudt.
Nogen bør bremse Spørge-Ellen og andre stupide unge venstreløver.
Det er slemt nok at der skal bruges penge på kommissioner fordi en lang række venstre mænd af Troels Lund Poulsen typen ikke har skygge af moral eller troværdighed og omgås sandheden som tidligere arbejdsminister Claus Hjorth Frederiksen.

Det er helt befriende at Lars løkke Rasmussen ikke udtaler sig. Det hæver debatniveauet betragteligt.
Citat
Hver tirsdag morgen lægges strategi i en fælles udvidet ledelse, hvor bl.a. partiformanden, ’seniorrådgiver’ Claus Hjort Frederiksen, politisk ordfører Ellen Trane Nørby, næstformand Kristian Jensen, finansordfører Peter Christensen og næstformanden i folketingsgruppen, Inger Støjberg, mødes med rådgiver Mikael Børsting, pressechef Christian Hüttemeier og de ledende kræfter fra landsorganisationen; partisekretær Claus Søgaard-Richter og chefen for partiets Center for Kommunikation og Politik (CKP), Jacob Bruun Christensen. Det sikrer ifølge flere bl.a., at »ingen er i tvivl om, hvad Lars mener«.

Hvis det er denne bande der skal styre landet fremover må vi håbe den nuværende regering holder længe.

Venstre er ikke aggresive eller i arbejdstøjet.

Det er spin, chikanerier og landsskadelig virksomhed.

Flemming Andersen

Helle Walther

Ikke flere resultater fra den kant tak. Det kan de danske samfunds dårligststillede ikke holde til. Og min samvittighed.

Dan Johannesson

Alene diskursen i overskriften, der fremstiller partiet som prgamatisk og dynamisk, skriger fra tagene af at journalisten er politisk farvet. Bevidst eller ubevidst. Jeg har ALDRIG set en lignende overskrift hverken her eller i andre danske medier om et rødt parti. Hvor herre til hest.

Men never mind, Danmark har alligvel opgivet næsten alt selvstyre senest med finanspaghten, og farvelegen er efterhånden netop alene det - en leg med røde og blå farver, der skal aflede dig og mig fra det åbenlyse: At ligegyldigt hvem du stemmer på, får du centraliseret og neoliberal politik - udstukket af EU og betalt af lobbyisternes konglomerater.

It's all just a show folks.. just a show. No more no less.

Gert Sørensen

Dejligt at se Venstre på vej fremad igen. Strategien ser fornuftig ud, men adskiller sig ikke så meget fra S og SF op til valgkampen. De lod den daværende regering ødelægge sig selv.